Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   181 / 276
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 10, 2019 / 1

Hogy ne legyen olyan nagy a bemenőjel. Ez is a fusi megoldás része.
A 4050 buffer (és nem kapu) két egyforma komplementer fokozatot tartalmaz, (ezért nem fordít fázist, pontosabban kétszer fordít fázist egymás után. Ennek az a következménye, hogy nagyon nagy lesz a kettőnek az erősítése.
Ez nagyon jól látszik, ha megnézed a CD4049, CD4050 adatlapján az grafikonok között azokat, amik az Uki / Ube karakterisztikát jellemzik. A 4050 -é sokkal meredekebb, és negatív visszacsatolással sem lehet egyszerűen az erősítést csökkenteni. A megoldás, a bemeneti szint csökkentése, potenciométer egyből rontja a jel/zaj viszonyt, (ráadásul nagyfrekvenciás csillapítónak potenciométert használni, meglehetősen hibás megoldás, a szórt kapacitásai miatt) a másik a rövidrezáró tekercsel kicsit jobb megoldás, de ez is rontja a bemeneti jel/zaj viszont. A korrekt megoldás az erősítés szabályozás lenne.
a kapcsolást ki kellene próbálni 4049 -el, akár két invertert egymás után, kapacitív csatolással, és mindegyik invertert külön erősítés szabályozással/beállítással. a rövidrezáró tekercs elmaradása miatt nagyobb lehet a szelektivitás, jobb lehet az erősítők linearitása.
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Máj 10, 2019 /

Nem a Q lerontása lehetett a cél(egy ilyen primitív vevőnél abból sosem elég!), hanem sávváltás..., mivel megváltozik az induktivitás értéke(is), azon túl, hogy romlik a Q is...
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Máj 10, 2019 /

A linkelt topicot végig követve az írásokat kifejtik a rövidre zárt menet okát.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 10, 2019 / 1

Mondjuk elég homályos a toroid szerepének leírása. Fojtónak (és nem folytónak) általában alacsony határfrekvenciájú "kompozítum" -ot használnak, mert annak nagy a vesztesége, és pont azért szűr. Ezek nem is alkalmasak rezgőkörök, nagyfrekvenciás transzformátorok készítésére.
A NiZn ferritek magas határfrekvenciájúak, ezért nagyjóságú rezgőköröket , kisveszteségű transzformátorokat lehet készíteni vele, eléggé magas frekvencián is.
Lehet szűrőt is, de vigyázni kell, méretezni, mert pl ha a szórt kapacitásaival rezgőkört alkot, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy a rezonancia frekvencián éppen kis, vagy nagy impedanciát képvisel a szűrni kívánt frekvencián.
Az alacsony frekvenciás ferritek nagyfrekvenciák szűrésénél ez kevésbé gond, mert a rezonancia frekvencia többnyire 1 MHz alá esik. Persze ha épp egy kapcsolóüzemű tápban használjuk, ahol a szűrendő termékek pont ebbe a sávba esnek, akkor nem célszerű nagy menetszámú, nagy induktivitású tekercset használni, mert a rezonanciája is a szűrni kívánt spektrumba esik, és könnyen megeshet, hogy csillapítás helyett pont kiemel. A rezonancia fojtókat méretezni kell.
Van a ferriteknek még egy felhasználási módja, mint a kétlyukú balunnak használt típus. Ez is a nagyveszteségű alacsony határfrekvenciájúak közé tartozik, de egészen más a szerepe.
A tápvonalak mechanikai méretének csökkentésére használjuk. azt tudjuk, hogy a terjedési sebesség függ a tápvonalat körülvevő tér elektromágneses tulajdonságaitól. (ezért van a koaxnak például rövidülési tényezője, mert a tápvonal belsejében nem vákum van)
Ha szimmetrikus tápvonalat tekerünk a két lyukba, akkor a tápvonal elekrtomos, és mechanikai hossza között nagy lesz a különbség, a rövidülési tényező is nagyobb lesz, és nem kell 70 cm -nyi tápvonalat beletekerni. Ezt a technológiát főként a mikrohullámú tartományokban használják, hibridek, iránycsatolók, izolátorok. cirkulátorok méreteinek csökkentésére. Igen sokszor a tápvonalat strip line módon, magára a ferritre gőzölögtetik. Igy a ferrit lesz a dielektrikum.
A ferritek összetétele, előállítási technológiái erősen függenek a felhasználási területüktől, így meglehetősen sokféle ferrit létezik, és elég nehéz eligazodni közöttük.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Máj 10, 2019 /

Azzal vált sávot, nem?
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 11, 2019 / 1

Jelentős kihatással van a frekvenciára, de még majd átolvasom az egészet.
(#) tnl hozzászólása Máj 11, 2019 / 1

Építettem egy lc oszcillátort a 4011 ic vel. Egy kapu oszcillál, egy másik négyszögesít.

401osc.gif

(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 11, 2019 /

A rádió technikában egy négyszögjelet előállító oszcillátornak nem sok haszna van.
De ha már oszcillátort szeretnék, akkor inkább egyszerűbb invertereket használnék, (CD4069, CD40106) bár működik a CD4011 -el is.
(#) tnl hozzászólása Máj 11, 2019 /

A 4066 ic -vel épített keverőmhöz használnám oszcillátornak.

A két NAND kaput sima inverternek használom.

Az első kapu az ic 1,2,3 lába.

1. Az inverter bemenete
2. A pozitívba kötve hogy az 1. hogy inverterként működjön a a kapu.
3. Az inverter kimenete(visszavezetve a rezgőkörbe, hogy oszcilláljon)

A 3-as lábon kilépő torz szinusz szerű jelet a második kapuba, az

5. az lábon vezetjük be,(második inverter bemenet)
6. A pozitívba kötve hogy hogy inverterként működjön második a kapu.
4. lábon távozik a négyszögesített jel. (második inverter kimenet)

A távozó jel szabályos négyszögjel, legalábbis alacsony frekvencián.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2019
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 11, 2019 / 1

Jól belegondolva jó is lehet, hiszen a vivő kapcsolgatja az analóg kapcsolót, amit úgyis kiszűrsz belőle a harmonikusaival együtt. Én mégis inkább a 40106 -ot javasolnám, Schmitt triggeres bemenete miatt, tuti négyszögjelet ad, és elég gyorsan kapcsol.
Esetleg megpróbálhatnád RC oszcillátorként, azt könnyebb hangolni talán, de a stabilitással lehetnek gondok, nem tudom. Próbálni kéne, ha már benne vagy.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Máj 11, 2019 /

(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Válasz • Csü, 8:22 / 1

A keveréshez használt lokáljelet előállíthatod LC oszcival is csak azt előbb négyszögesíteni kell.
A határozott ki/be kapcsoláshoz.
Bármelyik analóg kapcsolót használhatod ilyen módon keverőnek.
Bemeneti oldalon féltápot kell biztosítani.
Kondis dc elválasztást az előző fokozattól.
[/quote]

Kera_Will ezt írta néhány poszttal ezelőtt, és van egy oldal ahol ezt olvastam,
de azóta sem találtam meg.
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Máj 12, 2019 /

Tranzisztoros oszci talán jobb lenne.
Talán jobban kézben tartható.
Habár érdekes mérési procedura lehet az LC oszcik tranzisztoros / Digit kapus tulajdonságainak összehasonlítása hasonló freki és átfogás tartomànyban.
Stabilitás, frekiben szintben, időbeli ... stb...paramétereik összehasonlítására.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2019 /

74HC4066 pll ic RC tagokkal négyszögszerűt produkál közel 30MHzig ...
Egyszerűbb antennamérő híd meghajtó generátort is csináltak már így belőle (kitben is áruljàk ... persze attól még eléggé komprumisszumos megoldás, qrp kitelepülős provizórikus állapotok saccolására biztos jó)
RH AM szupert is làttam ilyen RC tagú pll ICs lokállal.
(#) tnl hozzászólása Máj 13, 2019 / 1

Tegnap a négyszögesített LC oszcillátort rákötöttem a 4066 osból csinált mixerre.
Először rossz polaritást adtam rá, de nem ment tönkre, mert amikor megfordítottam,
és hangoltam halottam a füttyöket ahogy áthaladtam a kh AM adóin. Legalúl
megtaláltam a Kossuth-ot, szólt úgy ahogy az AM szól a DC vevőkön.

A mixer kimenetét RC taggal szűrtem, ezt kötöttem a 5k impedanciájú
aktív hangszóróra. Lényegében más erősítés nélkül történt a fent említett vétel.

Aztán egytranzisztoros erősítővel, tisztán hallottam az EN beacont. (50w 20km)
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2019
(#) tnl hozzászólása Máj 14, 2019 / 1

A kép magáért beszél.

digmixer.jpg

(#) tnl hozzászólása Máj 16, 2019 /

Itt egy kezdetleges kép, egy kezdő ha ide téved segíthet neki megérteni mixelést.

Igény szerint szebbre is meg tudom csinálni.

interftnl.jpg

(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Máj 16, 2019 /

Ez egy bar-code ?!
(#) tnl válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 16, 2019 / 1

Majdnem

A két kicsit eltérő frekvencia a mixerben létrehozza a harmadik
frekvenciát a kettő különbségét.

Felül látható a nagyobb frekvencia, (ugyanannyi csík kevesebb helyen)
Alul a kisebb frekvencia, (ugyanannyi csík nagyobb helyen mint a felsőnél)

Középen a metszet ahol látszik a kihetorodinizálódott jel, ami szinuszos.

Hiába két négyszögjel, az szűrés után (itt a képen távolról nézve)
szinusz szerű jel.

2017 végén amikor javaslatodra megépítettem az egérfogó vevőt, akkor ugrott
be ez nekem.

Az az érzésem, az analóg és a digitális mixer között nincs is rendkívül nagy különbség.
(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Máj 16, 2019 /

A 4011-es egy inverterével négyszögesített jelét meginvertálom egy másik inverterével, így
kapok egy másik négyszögjelet, ami akkor alacsony amikor másik magas, és fordítva.
Ezzel szerintem tudok csinálni Polyakov szerű fele frekvencia kell dolgot, sőt talán fázistolásos
mixelést! (Bocsánat ha rosszul fogalmazok.)
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Máj 16, 2019 / 1

HMMm még mindig bar-code ...
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Máj 16, 2019 / 1

Azt sose így csináld, mivel nem lesz szimmetrikus egy kapu késleltetése után. Jobb, ha egy osztót készítesz(hc74...vagy hasonlóval), aminek eleve van invertált kimenete is.
Vagy XOR kapun engeded keresztül a jelet, ahol a másik bemenet fixen 0, vagy log 1-es állapota adja meg, hogy negált, vagy ponált jeled lesz e a kimenetén. Itt mivel mindkét út ugyanannyi késleltetést tartalmaz, szintén pontos időzítések lesznek...
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 16, 2019 /

Alacsonyabb frekvencián esetleg?
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Máj 16, 2019 / 1

Minél kisebb a frekvencia, term. annál kisebb a hiba is! nade, van értelme ennek a hibának, ha könnyen kiküszöbölhető??! )

Egyébként, az antiparallel diódás keverőnek emlékeim szerint csak szinusz jel jó! Pontosan belőtt amplitúdóval...
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 17, 2019 /

Idézet:
„Egyébként, az antiparallel diódás keverőnek emlékeim szerint csak szinusz jel jó! Pontosan belőtt amplitúdóval...”

Nekem a polyakovom jól veszi a cw morse-ot sőt ft8-at is, feszültségállítás nélkül,
de az ssb kevésbé jó, lehet ezért van. Volt úgy is, megcsinálva ,hogy állíthattam a feszültséget,
de legtöbbször a legjobb eredményt a legnagyobb fesz. adta.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Máj 17, 2019 / 1

Van egy optimuma a feszültségnek, ami alatt és felett is csökken a hatásfok. Kisebb esetén inkább csak csökken a hatásfok, de ha túl nagy, akkor átmegy már egy másik üzemmódba is. Ebből következik, négyszög meghajtás alapban nem is jó ide!
Nálad, valószínűleg a legnagyobb fesz esetén sem biztos, hogy elérted az optimumot, ez lehet a magyarázat...
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 17, 2019 /

Egy polyakov mixernél 4148 -as diódával milyen fesz szükséges? Esetleg milyen max. leadható
aramerősség az osc. részéről?
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Máj 17, 2019 / 1

Nincs sok értelme konkrét értékekről beszélni!
Ráállsz egy stabil, erős műsorszóróra, kissé melléhangolva jól mérhető vivő "hangot" fogsz kapni. Ezt mérve elkezded állítani az oszcillátorod amplitúdóját, és figyeled, mikor lesz a max jel?! Ha ez folyamatosan csak növekszik, koppig, akkor kicsi az oszcillátorod amplitúdója.
Egyszer már belinkeltem egy oldalt, ahol taglalták a működését, és továbbfejlesztett verziói is voltak, amelyek kevésbé érzékenyek voltak az oszcillátor amplitúdójára is.
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Máj 17, 2019 / 1

DBM
Igaz nem 2 diódás hanem DBM de látványos szkópos mérések ...stb.
Hátha segít

Másik : keverőről

W2AEW csatornája teli van ilyesmi videókkal.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) tnl válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 17, 2019 /

Jó videó!
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Máj 17, 2019 /

Az ilyen keverővel kapcsolatos dolgokat mivel frekvencia tartományban mozgunk, sokkal könnyebb spektrum analizátoron vizsgálni, mint szkópon, időtartományban.
Ezért mondom mindig, hogy a rádiós áramkörök vizsgálatánál a szkópnak kevés haszna van, gyakorlat kell ahhoz, hogy a képről felismerd, hogy miről is van szó. Egy spektrum analizátoron viszont teljesen egyértelmű.
Következő: »»   181 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem