Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
A delayt az analogRead függvény után rakd pl.
I2C portbővítő nem fér el pl(8 in) verziós de 2 input verziót nem találtam 8 lábas soc8 még elférne kis helyen...
1020 megnézem !
Jó lett a delay megoldás az egész if függvényt be raktam millis egyben az analóg ellenőrzést is fö lopbol de írják is hogy a legkisseb olvasási idö 20ms alatt wifi rész szét cseszi!
Még a wifi modult A0 és a GND rövidre zárása is elö hozzasa 100...50ohm soros ellenállás összezárással inkább! A 2 pont közé 100n párhuzamosítva max bemenet 1v lehet! ESP12E elviselni 3,3v gyártó leírás...
köszi a delay javaslatot!
Örülök neki ha müködik.
![]()
Az 500ms -es delay szükséges a program megfelelő müködéséhez? Ha nem akkor vedd ki belöle, ne várjon hiába.
count 1....4 kezel egy menüt ha nincs benne a delay 500 meg szalad (pereg) ha belép a if függvénybe a cselekmény....
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2019
![]()
Légy szíves, és a magyar helyesírásnak megfelelően, érthetően megfogalmazva írd meg a hozzászólásaid! Az előbbiek törlésre kerültek ezek hiánya miatt.
Ja bocsi hogy nem vagyok magyar egyszer majd eljut a ...!
Irj az mta fejlesztőknek mert ezzel javítgatok helyesen szavakat egyenlőre! A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2019
Igzad van korábban már írtad, hogy nem az anyanyelved a Magyar. (legalábbis úgy emlékszem) Szerintem nem volt annyira komoly baj eddig sem. Csak így tovább!
A projekted hogy halad? Nekem ma jött meg a mérleghez a szenzor. Közdök vele, mert a forrasztás nem az erősségem.
Sziasztok!
74HC165 - szenzorok eredménye? Egy Nodemcu v3-ra szeretnék rákötni akvárium vezérlés céljából szenzorokat, lcd kijelzőt, stb. Az első kihívás a pinek száma. Lehet túl kombinálom és használhatnék egy megát is, de ha másra nem, gyakorlásra jó lesz az alábbi megoldás: A 74HC595-t sikerült ráraknom, jól működik, úgy látom a 74HC165-t is sikerült, viszont azon keresztül, hogy tudom kiolvasni mondjuk egy-két OneWire DS18B20 hőmérő adatait? Ha direktbe kötöm akár többet data pinre akkor kitudom olvasni a címeit és működik, ha viszont már a 74HC165 mögött van akkor nem tudom hogyan tudnék adatot kiszedni belőle. Kezdő vagyok, az is lehet hogy zsákutcában tartok, minden segítséget szívesen fogadok. Köszi
Köszi, mondasz egy példát 2 irányú multiplexerre, hogy utánanézzek?
CD4051 - 52 - 53 multiplxerek sok vagy kevesebbről - sok vagy kevesebbre ide oda lásd adatlapok
Avagy 4066 mint 4 db független kapcsoló egy tokban . Hány DS 1wire-t akarsz használni ?
Avagy fedezd fel az azonosítókat és a külön külön szólitsd meg azonosítójuk szerint magát az eszközt 1 wire felhúzhatók egymás után 1 dróton mind.
Lásd ezt a cikket ami leírja a DS-ek felfűzését és azonosító kiolvasását
![]() Igaz PIC de ARDUBAN is ezt kell csinálni. 2 db 1 wireh őmérő A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2019
Vagy az amit mondtak, vagy veszel egy i2c portbővítőt. Nekem van itthon de még nem próbáltam. Gondolom i2c van a node mcu-n.
Max 4-et. köszi, nézem amiket irtál
Igen, ez meg van, ezt meg tudtam csinálni, csak nem szeretnék erre magában egy pin-t felhasználni. Értem, hogy ez egy jó megoldás, de kicsit tovább akartam gondolni és gyakorolni ismerekedni IC-kkel, arduval.
Hali!
Nem vagyok biztos, hogy egy i2c portbővítőn keresztül be lehet tartani az 1wire kezeléshez szükséges pontos időzítéseket
n+1edik példa
3 helyett 4et raksz rá ... és megszólítod őket egymás után .
Kera_will, nem értesz
![]() A koncepció az alábbi, biztos nem voltam egyértelmű ezért az érthetőség kedvéért leegyszerűsítem a feladványt: van 4 data pin-em, és lesz 8 szenzorom, ebből 4 biztosan one wire DS18b20, de ezek hiába vannak egy lábon már csak 3 pinem marad a többi 7-re. Ezért - most már bizonytalan vagyok, lehet ez nem erre való? - azt gondoltam, hogy a 74HC165-tel elfoglalok 4 pint, de kapok cserébe 8 digital inputot. Ezekből az inputokból kötöm rá az egyik lábra a 4 one-wire-t és a maradék 7-re a többit egyesével. Bocs ha nem vagyok egyértelmű, kezdők ismérve ![]()
OK ... akkor miaz a 8 szenzor ténylegesen ?
Így nehéz segíteni ![]() 4db hőmérő 1 wire ezzel ok megy minden. A következő 7 mi lenne amit már csak 3 porttal tudsz elérni? 3 porttal 8ig eltudsz számolni ![]() habár nincs adat lábad ... így csak 2 marad ![]() Szóval akkor mik azok a 8-4 maradék 4 vagy 7 eszköz ?! A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2019
Így már igen. Nem vágtam rendesen a kérdést. Jó dolog ez a one wire.
Idézet: „74HC165-tel elfoglalok 4 pint, de kapok cserébe 8 digital inputot. Ezekből az inputokból kötöm rá az egyik lábra a 4 one-wire-t és a maradék 7-re a többit egyesével.” 74HC165 nem erre való. Arra az analóg CMOS de/multiplexerek jók pl.: 1-8 vagy 8-1 a CD4051 . 3 -al címzel 8 irányt. Ha elviseli a DS 1wire a cmos kapcsoló beiktatását akkor pl.: a 0-as "portján" lóghat a 4 hőmérő. Majd a másik 7 porton a többi érzékelő kimeneti adat lábai ... csak azokról még nem tudunk semmit ![]() Szintet H/L , beszélgetnének valamilyen protokollal ... stb. ? Persze a szoftvernek tudnia kell mikor milyen státuszban van a multiplexer , 1wire-t várjon azon a lábon vagy a többi eszközt kapja meg ... stb. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2019
Nem elhanyagolható cél a tanulás, jól értem, hogy a 74HC165 akkor végül is 0/1-eket ad és így kb az én esetemben tényleg nem használandó.
A maradék input esetén biztos lenne 2 kapcsoló, 1 "vízmagasság mérő" (vagy nem tudom hogy hívják), 1 távolság mérő (akváriumhoz közelítve kapcsolná fel a lámpákat), a jövőben lenne még rá kötve PH mérő és még lehet hogy találok ki. Ez még ugyan nem az összes, de az eddigi tapasztalatom az, ha valamit kitalálok akkor folyamatosan fejlesztem tovább és fogynak a pinek. Szeretném úgy elkezdeni, hogy erre felkészülve ne kelljen később az egészet szétszedni. Értelemszerűen egy jó ideig próbapanelen fog működni.
Hétvégén kész lett a modbus óra a progija majd telepítése jön erősáramú kapcsoló szekrénybe...
![]() Te mit gyártasz? A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2019
Remek így könnyebb válaszolni a problémára.
A bővíthetőséget is figyelembe véve érdemes nagyobb eszközt választani eleve Avagy ha elfogyna portod akkor egy másik "slave" uC is beállítani ami inteligensebben tudna további perifériákat kezelni , persze akkor sajátos protokolt is kell alkotni hozzájuk. Dee ha már nagyobb uC van és wifin is akarnál vele beszélgetni , akkor miért nem cseréled fel a funkciót ? A nagyobb uC ami "wifitlen" elvégez mindent aztán egy wifis modulon keresztül elmeséli a külvilágnak. Jó jó értem , hogy ez van most nálad ... 1 előre ... de ... már most kinőtted az uC periféria kezelési kapacitását. Avagy sok "trükkel" talán megoldható. Persze a trükkökből is tanulhatsz sokat, kevés portot hogy lehet jól kihasználni .
Érdemes lenne olyan szenzor környezetet kialakítani , amik egy buszra fűzhetőek lennének .
Pl 1wire vagy rs485 ... esetleg 2 busz ami hiba tűrőek. 1wire részben nem szereti a hosszú lógó drótokat , mivel sok akváriumod van viszonylag nagy /több helyiségben. Ott sok drót fog futni ide oda, zavarérzékenység megnőhet. Persze vannak rá pèldák hogy sok 10 méterre is elviszik az 1wire perifériàt ... a vas elviselheti ezt a kivitelezést is. De ez okozhat zavarokat. Rs485 áramhurka több 100 méteres is lehet , gond nèlkül megy ipari környezetben. Sejten te nem ipari környezetben vagy , de a jó működés feltétele a stabil alapokon nyugvó eszköz rendszer megválasztása. Tanulni szeretnél , ok próbálhatsz ki sok féle buszt , perifériàt ... hosszú ideig tesztelheted őket. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2019
Másik opció a minden akvárium mellé 1 1 slave uC ami minden perifériát, mérést ellenőrzést lekezel .
Majd egy buszon elküldi a wifis masternek mondható uC nek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |