Fórum témák
» Több friss téma |
Azok az üzemmódok akkor érvényesek, ha van benne VR... szabályzó is.
Ebben a kazánban nincs semmilyen szabályozó egység. Lehetne kapcsolni hozzá egy "VRC-CB"-t.
https://www.heiz24.de/index.php/gb/Vaillant-VRC-CB-with-analogue-cl...-P0007 Most egy sima MMG termosztát kapcsolgatja ki-be
Akkor most hová van bekötve a szobatermosztát? A fűtési főkapcsoló a kazán főkapcsoló lenne?
A szobatermosztát azt a dugaljat "szakítja meg" a pincében, ahova a kazán csatlakoztatva van és ahonnan a 220 voltot kapja. Valahogy úgy, ahogy a rajzon jeleztem
A kazán főkapcsolója (billenő kapcsoló) folyamatosan bekapcsolt állapotban van a fűtési szezon alatt. Gondolom az a kazán "főkapcsolója" A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2019
Ezt elfelejtetted leírni.. Feszkó nélkül, mégha benne is lenne, nehéz elő, utó, vagy bármiféle keringtetés..
Értem, pedig igyekeztem pontosan fogalmazni.
Ezért írtam korábban, hogy "Utókeringetés biztos nincs, mert ahogy a szoba hőmérséklete eléri a szobatermosztáton beállított értéket, teljesen lekapcsolja a kazánt.", meg "Az utókeringetést nem tudom az én esetemben hogyan lehetne megoldani" Lehet, azt kellett volna írnom, hogy a termosztát megszakítja a kazán üzemeltetéséhez szükséges 220-as feszültséget A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2019
Talán akkor a 3-4 kapcsokra kellene bekötni azt a szobatermosztátot. Utókeringetés akkor sem lesz ha a szobatermosztát lekapcsol persze ha marad a 8. ponton a fehér vezeték nem biztos, hogy ez így lesz.
Nem biztos, hogy jól értem, amit írsz!
Arra gondolsz, hogy a szobatermosztátnál ki kellene kötni a jelenlegi 2-es és 4-es pontot, majd húzni egy kéteres vezetéket a kazán és a termosztát között és a kazánnál bekötni a 3-as és 4-es pontot, valamint a termosztátnál a 2-es és 4-es pontot és hagyni a fehér vezeték bekötését a 8-as ponton a kazán panelén? Illetve a kazán tápkábelét egy folyamatos 220-as dugaljba csatlakoztatni? Elnézést, ha butaságokat írok
A dugalj mögött van valahol a termosztát kötése. Nem kell újat húzni csak megkeresni és szétkötni.
Igen, közben törtem a fejem és erre a megoldásra jutottam én is A termosztát jelenlegi vezetékét lekötni az elektromos hálózatról és tovább vinni a kazánhoz.
Ha ez megtörténik, akkor a szobatermosztát nem a jelenlegi dugaljban szakítja meg a kazán elektromos ellátását, hanem a panel 3-as, 4-es pontjánál a működését. Gondolom ezért van most rövidzár az említett két pont között.
Az első kettő "fekete pontos" bekezdés erre enged következtetni, mert mindkettőben a 3-4 pontokat említi. Bővebben: Link Ha marad a 8. ponton a fehér vezeték akkor a IV. szivattyú üzemmódban lesz a használat ami a III. nak felel meg ahol a kazán ki-be kapcsolójától függ a működése HA a hatpólusú dugaszban a B rövidzár benn van. Bővebben: Link A szivattyút esetleg egy programozható időkapcsolóval lehetne kikapcsoltatni, (hogy ne menjen a végtelenségig) amit vele sorba lehetne kötni a P vagy az 5. pontokon.
Hmmm...emésztem a dolgot, aztán holnap nekiállok szerelni. Ha bekötöm a kazánba a termosztátot, majd elválik hogyan reagál a szivattyú. Akkor gondolkodom tovább Eddig köszi!
Sziasztok!
Megkezdtem a szobatermosztát "kikötését" a hálózati dugaljból. A kazánt folyamatos hálózati feszültségre kapcsoltam, majd a fronton lévő "főkapcsolóval" elindítottam a kazánt. Láng indul, szivattyú szintén. A vízhőfokot 40 C-ra állítottam. Mikor a víz hőfoka elérte a beállított értéket a láng lekapcsol, viszont a szivattyú folyamatosan megy (fehér vezeték a 8-as bekötési ponton). Aztán a víz visszahűlése után újra indul a folyamat. Eddig rendben. A szobatermosztát bekötése most következik a panel 3-as és 4-es pontjára. Viszont itt van egy kérdésem. A termosztátban be van kötve a zöld-sárga föld. Ezt a kazánnál is be kell kötni? És gondolom a kék és barna vezetékek bekötése a 3-as és 4-es pontokra tetszőleges. Előre is köszönöm a válaszokat!
Folytatás...végül is nem mindegy a barna és kék vezeték bekötése a panelen, a termosztát kontroll lámpája miatt. A földet is bekötöttem a biztonság kedvéért.
Aztán először a 8-ason, majd a 4-esen volt a fehér vezeték bekötése. Nincs különbség, a szivattyú a termosztát lekapcsolása és ezzel együtt a láng leállása után is folyamatosan megy. Nagyon úgy néz ki, hogy az utókeringetést VIM javaslata szerint egy programozható időkapcsolóval lehet megoldani. Gondolom a gyári VCR komplett egységben ezt is belehetett állítani. Szóval egyelőre nem vagyok előrébb a "régi" bekötéshez képest, így sincs utókeringetés Egy "előnye" van az "új" bekötésnek, hogy fűtési szezonon kívül a láng indításának mellőzésével tudom megforgatni a szivattyút a letapadás megelőzése érdekében. Ha találok óccsó időzítőt, talán beépítem
Szia! A kazánod egyébként öntvény, vagy lemez? A saját kazánomhoz, most építem a vezérlést, ahogy zoszka ajánlotta.
Szia! Szerintem öntvény. A hőcserélő képe. Vezérlés építése nekem "magas" lenne, így a maximumot próbálom kihozni a meglévőből
Az első kép takarítás után, a második előtte. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2019
Egy ilyen CN 101a-t már adnak egy "tizesért" és ebben van kézi kapcsolási lehetőség is de ha nem sürgős akkor az "aliról" 10 dolcsiért is meg lehet kapni.
Jónak tűnik Holnap megnézem a helyi boltokban a felhozatalt. Már csak azt kell kitalálni, hogy hogyan applikálom be.
Köszönöm szépen a linket. És ezt melyik vezetékbe, esetleg vezetékekbe kellene "beilleszteni"?
Köszönöm a véleményt!
Közben a fűtésszerelési boltban javasolták megoldásnak az érintkezős csőtermosztát használatát (CEWAL TUSC). Olcsóbb is, mint az időrelé és a bekötése is megtalálható a Hobbielektronika oldalain, szerintem menni fog nekem is
Ettől a megoldástól hogy lesz utókeringése a szivattyúnak avagy mikor kapcsol be?
Ahogy olvastam a "csőtermosztát bekötése" témában, a szivattyú fázisába bekötve, a beállított hőmérsékletnél - pl.40 fok - kapcsolja a szivattyút a csőtermosztát, majd ahogy láng lekapcsolása után visszahűl a víz a 40 fokra kikapcsolja a csőtermosztát a szivattyút. Vagy rosszul értelmeztem a korábbi beírásokat? A boltban az eladó az általam elmondott kérdésre ezt a megoldást mondta, mint bevált gyakorlat.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
Ha indul a kazánod, eljut a meleg víz a csőtermosztáthoz, hogy indítsa a szivattyút?
Vagy csak egyszerűen robban a kazán?
Sziasztok!
Egy kétszintes családi házban lakom. Egy kombi kazán van felszerelve. Két külön kör van kiépítve, két zónaszeleppel. Külön termosztát ( comutherm q3 ) vezéri a két szintet. Ugyan ilyet szeretne az ismerősöm is. Csak nem tudom neki lerajzolni a bekötést. Tudna segíteni valaki? Egy egyszerűen és érthetően lerajzolt bekötési rajzzal? Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
Szia!
Még nem szereltem be, mert most vettem, de az előremenő ágra téve a termosztátot a melegedő víz "eléri" a termosztát érintkezőjét, és biztos nem robban, mert a kazánban lévő hőfokszabályozó leállítja a beállított víz-értéknél a lángot, ha mégsem akkor a másodlagos hőkorlátozó zárja el a lángot. Volt már olyan, hogy nem indult a szivattyú és 90 foknál letiltotta a kazánt a biztonsági szabályozó.
Azt nézd meg, hogy ha bekötöd a szobatermosztátot és azzal kapcsolsz akkor lekapcsolódik e a szivattyú vagy csak a láng alszik el. A csőtermosztátot most nem kellene bekötni. Kár volt venned egy ilyen vasaló bimetált. Három napon belül vissza kellene venni a kereskedésben, végül is ők ajánlották de nem használható arra célra amire kellene.
Gravitációsra van kialakítva a fűtés?
A szobatermosztátot már bekötöttem és ha a fehér vezetéket a 8-as bekötési pontra teszem, akkor a szivattyú megy a láng lekapcsolása után is (főkapcsolós üzemmód) ha a fehéret a 4-es bekötési pontra rakom akkor a szivattyú a lánggal együtt megáll. I. szivattyú üzemmód.
A fűtés nem gravitációs, mert korábban kipróbáltam, hogy kikötöttem a szivattyút, hátha megindul a víz a hő hatására, de nem, a kazántermosztát állította le a lángot, mert túlmelegedett volna.
Szia! Szerintem sem jó megoldás a csőtermosztát. Nekem kifejezetten nem tetszik. Mivel ameddig el nem éri a csőtermosztáton beállított hőmérsékletet a víz, addig ki-be kapcsolgatja a szivattyút. Neked egy egyszerű időrelére lenne szükséged. Amit zoszka ajánlott teljesen jó, én is Finder időreléket használok vezérlési feladatokra. Segitek bekötni, csak egy időrelére lenne szükséged. A Finder 80.01 teljesen megfelel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |