Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Mennyivel nagyobb a fogyasztása egy PIC nek, hogy ha 4MHz helyett 8 vagy 20 MHz es kvarc oszcillálja? Elem vagy akkumulátoros üzemelés miatt kérdezem. Köszi.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2019
Ez is benne van az adatlapban, lásd melléklet (DC and AC charasterics).
Sziasztok!
Pici matek segítséget szeretnék kérni… Feladat: egy 8 bites érték (0-255) gyors harmadolása. (a kerekítés megengedhető, maradék hanyagolható) PIC16x assembly kód érdekelne… Valahogy, ma nagyon hülyének érzem magam, és nincs gyors megoldási ötletem rá… Köszi előre is!
Köszönöm szépen!
Pont megtaláltam benne, ami nekem kellett...
Jó az ötlet, nekem pont nem jutott eszembe...
Picit sokat kell körmölni hozzá, meg nem is elegáns, viszont jó és gyors megoldás lehet! Köszi! Most, ezen gondolkodom: ; ------- ; W -ben hozott érték osztása hárommal (harmadolás) ; osztandót a W -ben hozza, eredményt a W -ben adja vissza. ; használt regiszterek: Dividend (osztalék) ; Quotient (hányados) Div3 ; W -ben hozott érték osztása hárommal szubrutin movwf Dividend clrf Quotient Div3_Loop ; Loop Until the Dividend == 0 bcf STATUS,C rrf Dividend,f ; Dividend /2 (ie "x/2" in Series) movf Dividend,w ; Is it Equal to Zero? btfsc STATUS,Z goto Div3_Done ; If it is, then Stop addwf Quotient ; Add the Value to the Quotient rrf Dividend,f ; Dividend /2 (ie "x/4" in Series) movf Dividend,w btfsc STATUS,Z goto Div3_Done subwf Quotient,f ; Quotient = Quotient-(Dividend / 4) goto Div3_Loop Div3_Done movf Quotient,w ; Eredményt a W -be hozza return ; Visszatérés a szubrutinból ;---
Ha erdekel a tablazat szolj kb 5 soros kod ami kigeneralja.
Szerintem is táblázattal kellene. Én Excellel szoktam generálni a táblázatot, így nem kell írogatni, és elírás sem lesz benne.
A régi kontrollereknek nincs. Használj inkább egy fiatalabb, nagyobb tudású és olcsóbb kontrollert. Pl. 18F26K22
Bővebben: Link
Nem tudja véletlen Valaki, hogy ezt mivel tudnám írni?
A PIC18F46K22 ben szerintetek van RTC ? (R. Time Clock) ? A doksiját nézve 3x is nem találok ráutaló írást.
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
Nincsen, de itt kereshetsz neked megfelelőt (a timers résznél Hardware RTCC/RTC-t pipáld be) vagy használj külső RTC-t.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
Ha olyan RTC-re gondolsz amihez külön battery láb is tartozik, hogy táp nélkül is járjon, a 8 bitesek között kizárólag ezek vannak: PIC16F19195, PIC16F19196, PIC16F19156, PIC16F19175,
PIC16F19185, PIC16F19186, PIC16F19155, PIC16F19176, PIC16F19197 Amúgy meg letöltöd a táblázatot innen és úgy szűrsz benne ahogy akarsz.
Bocs, az RTC kulcsszóra kerestem az adatlapban és csak a PORTC-t dobta ki.
![]()
Sziasztok! A PIC 18F14K22 chip-et mire szoktátok állítani külső 20 MHz nél? Simán HS re állíthatom a Flowban?
Üdv. Köszi A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2019
Szia!
Külső 20MHz az HS ( bár nem használom a FlowCode-ot ![]()
Sziasztok! Szerintetek az létezik, hogy a DS18B20 szenzor ha az adatlábon 220 Ohm ellenálláson keresztül kapott +5V feszültséget, hogy tönkre ment. Nem bírok belőle infót kiszedni.
Létezhet. 4,7 kΩ-ot ír az adatlap, 220 Ω már nagyon kevés.
Szerintem kicsi az esély rá, hogy ettől tönkrement volna!
Korábban tudtál vele kommunikálni?
Sajnos még nem , mert nem működik a program sem, így ki sem lehet próbálni.
Nagyon ritka, de találkoztam már gyárilag hibás szenzorral (vagy a hőtől tönkrement). Nem kommunikált semmit. Kicserélve másikra azonnal ment.
Először a programot kellene helyre rakni. De miért 220 Ohm-mal próbálgatod?
Tévedésből kapott a drága 220 Ohm ot. Az a baj, hogy Flowban próbálkozom, de nem jön össze.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |