Fórum témák
» Több friss téma |
A torzítós topikba felraktam az egy triódás áramkör működő verzióját. A tápegység egy két diódás feszültség duplázó a kimeneten 219-220V-tal. 3 darab 100µF-es kondit alkalmaztam. Maximális kivezérlésnél tekintélyes zaj van mint a hasonló áramköröknél általában. Lehet a tápegységet olyan szintig szűrni hogy ez a zaj tényleg minimális legyen? Vagy békéljek meg vele hogy ez van?
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2019
Az alap zajt mobillal tudtam mérni.
Inkább használj 2db pici hálózati trafót. Célszeren 6V szekunderű lehet hogy a fűtést szolgáltassa. Az anódfeszhez pedig elég egy 0,33VA-es a 6V-ja felől táplálva.
Korrekt módon megépített csöves áramkörök nem zajosak.
Használj direkt az áramkörödre méretezett hálózati trafót, megfelelő fűtés és anódtáp tekerccsel. A feszültségtöbbszörözőt felejtsd el. Anódtápnál használj sima graetz/puffer/fojtó/szűrőkondi felállást. (C-L-C szűrést, ha így jobban tetszik.2-3H-s fojtóval már jó szűrést lehet elérni, szkóppal meg lehet nézni az AC komponens tartalmat a tápon.) Vagy ha egyszerűbb számodra ,akkor fet-es stabilizátort is használhatsz. A hálózati (230V ac) kábel között ne fűzögess át semmit, mint a fotódon, ez zajt visz be az áramkörbe, és életveszélyes is.(Főleg hogy szigetelve semmi nincs) A hálózati kábelt,és trafót a lehető legtávolabb helyezd el az áramkörtől, ha szükséges árnyékold.(A fém dobozt/sasszit földeld) Használj fémházas potmétereket, ahogy a torzítós topicban ajánlottam, a műanyagházas Piher-ek semmilyen audio célra nem megfelelőek. Röviden ennyi.
Múltkor voltam a helyi fém kereskedőnél. Én hülye nem hoztam el a fénycső trafót. Majd legközelebb.
Következő kérdésem lenne: van valami frissített trafó lemez táblázat mint a Magyari féle zsebkönyvben? Az EI mag 104mm-es de a táblázat EI106-ot közöl. Maga az ablak méret 20x52mm. Két project is lenne és most azt kell figyelembe venni melyik a gazdaságosabb. Ahogy Kálmán fogalmazott: ha dupla vastag lenne a huzal akkor is elférne benne.
Lehet, hogy van, de nem érdekes. A lényeg az oszlopszélesség×pakettvastagság. Ez határozza meg a teljesítményt. Némi matekkal kiszámolható, hogy az ablakméret elegendő-e a kiszámolt teljesítmény huzalbefogadására. De ez is üzemidő függvénye: rövid üzemidőre lehet nagyobb gerjesztés, nagyobb áramsűrűség, hogy beférjen az ablakba a huzalmennyiség.
Amúgy a trafós téma képei közt többféle vasméret-táblázat is van.
Majd később elő keresem a rajzot de emlékeim szerint a szerző leírta, hogy milyen lemezt használt, milyen huzallal de a tényleges feszültség-áram adatokra nem tért ki. Ennek még utána járok hátha tévedek. Ja és ott 220-as hálózattal számolt.
Az tök mindegy, ha tudod a teljesítményigényt, meg a szükséges feszültségeket. Kiszámolod arra a vasra, amid van. Persze a primert 230 V-ra.
Mondom is: szekunder 500V 0,1mm. 200V 0,22mm. 3x6,3V 1mm. A trafó lemez 12 MSZ 42 85M 0,35mm 12,5cm2. Más szóval a huzal terhelhetőségből még vissza lehezt következtetni az áramra. Holnap megyek a kijelző csőért aztán uccu neki.
Forrás Rádio technika 1969 július. 280.oldal. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
Neked van ilyen vasad, vagy a cikkben volt? Ez a vas kimenőnek is való.
Ez a cikkben volt. De hogy nekem van e ilyenem nem kizárt. Van egy 85mm-es M vasam bár azt kimenőnek szántam eredetileg. DE nincs meg a 12 és fél ez biztos.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
Ha vékony (0.35) az M85, el ne herdáld hálózatinak. Oda bármi jó.
Más: Akit említél a minap, a szegedi szkópcsöves, mikor hirdetett, mit lehet tudni róla? A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
Nem mostanában de Cinema elküldte amire szükségem van. Holnap megyek érte. Ha olvassa akkor még egyszer köszi.
A neve totya694. Hogy a csövei meg vannak e nem tudom. Valamikor tavasszal beszéltünk. Amúgy jobban szeretem az EI magot mert az M magos trafó bontás egy rémálom volt a részemről. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
A békéscsabai találkozón hozott valaki egy szinuszos tápegységet az egyébként zavarokban bővelkedő hálózat miatt. Hogy néz ki egy ilyen berendezés kapcsolási rajza?
Sziasztok!
Gondolom jó helyre írok..? LM szériás erősítőhöz szeretnék tápegységet készíteni. Nem túl bonyolultra gondoltam, de ami mégis szűr a hálózati zavarokon is. Ez így jó lenne? A transzformátor 80VA-as, 2x 18Vx2.3A, akkor mekkora diódákat érdemes használni? Ugye a biztosítékot a trafó elé kell rakni? Esetleg a trafó elé is érdemes kisebb szűrést építeni? Kösz!
Forditsuk meg a puffer kondenzátorokat, a + nem + a - nem minusz
vagy a diódákat, biztosíték a - és a + kimeneti ágba a puffer után. Kell a primer oldalra biztosíték és a bemenetre egy jó szűrő.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2020
Kösz... Megvan
használj diódahidat egy tokban benne van 4 dióda 5 A-s nem kerül sokba, a feszültségtűrése legyen kétszeres mint amire méretezed a tápot, jelölése így néz ki pl 80C5000 80V5A
"bemenetre egy jó szűrő" pontosan hova és milyen szűrő?
Gondoltam a dióda hídra, de sokan a sima diódára "esküsznek" ahogy olvasom. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2020
valami ilyesmi
PC tápokból ki lehet termelni, meg sok minden mást is
Hirtelen kellett diódahíd, PC tápból kifűrészeltem azt a sarkot biztosítékkal, szűrőkkel együtt.
Van régi elfekvő tápom, belenézek, de nekem a kapcsolóüzemű táp kész labirintus.
Kösz ezt is megfontolom, ez lehet nekem való...
Szerintem jól vannak a kondik. Ha megfordítja, pukkanni fognak. Vagy valamit rosszul látok?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |