Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Nem tartom szerencsésnek, hogy az érzéketlenebb Fi-relé a megoldás a tömítetlenségi problémákra. Mit fogsz csinálni ha kiderül, hogy a 300 mA-es is leold? Raksz egy 500 mA-es változatot? És ha az sem elég, kiszereled?
Benzinkutakon sem használnak normál szivattyúkat "majd több tűzoltókészüléket szerelünk fel" felkiáltással, hanem oda való, robbanásbiztos rendszert építenek ki.
Nem a tömítetlenségi problémát akarnám megszüntetni! Van hővédelem a motorokon, és most akarom javasolni, a motorvédők beépítését! Egy hónap, és négy hővédelem adta meg magát, (beégtek)mind ugyan az a típus (ilyeneket sem fogok rendelni)!
A főnökeim jöttek, hogy egy egy új szabvány miatt be kell szerelnem! Mivel még motorokkal nem igazán foglalkoztam, ezért szerettem volna utána járni a dolognak.
Szia!
Itt valószínűleg a 100mA kellene --a 30mA lenne az igazi ,de a környezet miatt ? A 300mA -t elosztókban szokásos használni , 500mA-t meg trafó utáni elosztóban láttam(kb 630kVA )
Sziasztok,
Egy panellakásban az alábbi képeken látható gányolás van jelenleg (sajnos). Alul van egy null- és egy fázissín, védőföld sínt nem látok a dobozban. A lakásban a hidegburkolatú helyeken a konnektoroknál van védőföld kiépítve szintén még az eredeti ALU vezetékkel. Gondolom ez valahol a kismegszakító tábla környékén van összekötve sín nélkül, vagy nem tudom. Ezeken a helyeken a védőföld és a fázis között 230V-ot mérek, a védőföld és nulla között pedig 0V-ot. Ez így helyes ugye? Tisztában vagyok vele, hogy a kismegszakító tábla kivitelezése több sebből vérzik, pl. alu és réz vezeték van egy helyre kötve, rettenetesek a blankolások stb. A célom az lenne, hogy nagyjából rendbe tegyem a dobozt, ezen kívül szeretnék beépíteni egy áramvédő relét. Az alábbiakat gondoltam megvalósítani: 1. Az alu vezetékeket újrablankolom, csiszolópapírral kicsit megcsiszolom és rendesen bekötöm az eredeti helyükre. Nem tudom itt is (kismegszakító, sínek) kell-e, érdemes-e ALU pasztát használni? 2. Az alu és réz vezetékeket wago-val és ALU pasztával kötöm össze 3. A doboz mellé közvetlenül felszerelnék egy Fi relét tokozattal és a bejövő fázist és nullát wagoval, pasztával meghosszabbítva átvinném ebbe az új dobozba, majd a Fi relé kimenetéről visszavinném az eredeti helyre. Ha jól gondolom ez lenne a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldása annak, hogy beiktassak egy áramvédő relét. Jók az ötleteim, vagy hibádzik valamiben? Van még egyéb, amit érdemes lenne megvalósítani? Köszönöm a segítséget előre is!
Szia!
általában jók. Amit másképpen; A fázissint megszüntetném--pont megfelelne a védővezetőnek. A kismegszakitókhoz kapható sorolósin . célszerűbb. A védővezető kötést kibogoznám ,le ellenőrizném. Ne legyen meglepi a FI relé bekötése után.! Érdemes lenne áldozni a többi vezeték cseréjére is.Legalább helységenkénti bontásban. A Fürdő, meg a Konyha kritikus ! legelső?
Köszönöm!
Arra tudnál tippet adni hogyan találhatnám meg a védővezetőt? Kifejtenéd hogy milyen meglepetés érhet emiatt a Fi relé bekötése után? Köszönöm!
Szia!
Általában az elosztó alatt, mellett, környékén van egy doboz csupa piros -vastag vezetékkel. Ez lenne a védő vezető---ezt kellene azonositani (mi hová megy ) A meglepi? Ezek elég gyakori hibák! Ha valahol még összevan kötve a N-PE akkor minden kisebb fogyasztó is lekapcsolja aFI relédet. a másik ha a Nullából ágaztatták le --viszont egyáltalán nem fog lekapcsolni,zárlat esetén sem.
Kicsit visszaolvasva itt van, amit én csináltam két panellakásban: 1 és 3 fázis esetén
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2164142.html#2164142
Először ezt a dobozt szereld le és hajítsd el jó messzire.
A helyére tegyél egy 18 modulos lakáselosztó dobozt, hogy elférjen minden benne és áttekinthetőbb legyen. Könnyebb és gyorsabb is egy nagyobb dobozban szerelni, pláne ha nincs gyakorlatod. Egy dobozba legyen a FI-relé és a kismegszakítók is. Annyi kismegszakítód legyen, ahány elmenő vezeték (áramkör) van. Én úgy látom több, mint a jelenlegi 4 db. A doboz tartalmazza a nulla és védővezető sínt is. Mivel minden vezeték szerelvénybe csatlakozik közvetlenül sem Wagóra, sem pasztára nincs szükség. Csak a FI-relé és a kismegszakítók összekötéséhez kell fázissínt venned. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2020
Köszi.
Semmilyen más doboz nincs a környékén. Ki lehet mérni valahogy a "földelt" konnektornál, hogy: 1. össze van-e kötve valahol a PE és N és 2. hogy a Nullából lett-e leágaztatva? Ha igen, hogyan?
A Fi-relé után ha összeér a PE és a N, akkor nem tudod felkapcsolni.
Ha ez lenne, lekapcsolod az összes kismegszakítót, utána elkezded egyesével felkapcsolni, ha valamelyiknél leold, abban az áramkörben lesz a hiba. Minél több kismegszakítód van ( áramköröd) annál könnyebb lesz megtalálni.
Köszönöm! Valahogy még a FI relé beszerelése előtt nem lehet ezeket a dolgokat ellenőrizni, kimérni?
De igen, de ez a leggyorsabb és legegyszerűbb. Attól függ, hogy perceket, vagy napokat szánsz rá.
Leírnád hogy pontosan hogyan tudom ellenőrizni még FI relé nélkül ezeket?
Köszi
Az összes kötődobozt és szerelvényt szedd szét és vizsgáld meg, ha szerencséd van pár nap alatt megtalálod, a lakás méretétől függően.
Nem pont erre gondoltam. A kérdésem az lett volna, hogy a földelt konnektoroknál nem-e lehet valahogyan kimérni hogy bárhol össze lett-e kötve a PE és N, ami gondot okozhat egy FI relé felszerelésnél.
Én negyven éve ezzel a gyors meghatározással végzem, de ha valaki tud gyorsabbat, azt én is szívesen veszem.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
Van a házban szerencsés esetben egyetlen nullázás az elosztóban, régen még nullbontó is volt.
Ez az egyetlen kötést szétkötöd, akkor már ellenállás lesz mérhető a nulla, és a védőföld közt. A mérést minden dugaljnál (fogyasztónál) el kell végezni! Ha esetleg szakadást mérsz, az azt jelenti, hogy nem jó, vagy nincs földelő szondád! Ez kb 1-3 óra...
Szia!
Egyszerűen?-sehogy! Sajna az épület áramtalanitása , PE-N vezető szétkötése. Egy gk akku bekötése.s máris látod Voltmérővel melyik a másik, vagy össze van kötve . Persze az összekötés-ek kikeresése ?
Szia!
Azért 1968 után mindig az elosztó közelébe tették a" földelés" dobozát is. Kopogtasd át a falrészt ---mert a festők szeretik elglettelni!
Ugyan úgy szétbontasz a FI felszerelésének helyén mindent, és az elmenő oldalon megméred hány ohm van a nulla és a védőföld között. Utána mindenkit kiküldesz a lakásból, bekötöd a fázis nullát, megnézed minden működik-e, melyik készülék háza ráz... Ha minden működik, akkor sem lehetsz biztos benne hogy jöhet a relé, még ellenőrizni kell minden konnektort, neme véletlenül a nulla van kikötve védőföldnek. Vagy ki ohmmérőzöl mindent a beszerelés helyéig.
Sziasztok!
3 fazis bekotes tortent,ami ra lett osztva a hazra kb 2 honapja.Minden mukodott ahogy kell,de elsumakoltam a firelet most beraktam es le is kapcsolt vmi elkotes lehet.5 aramkor van igy a kismegszakitok lekapcsolgatasaval konnyen kiderult melyik aramkorben van gond.3 fazisu 30mA-es a firele.Kikotottem a relebol a nullat,ekkor azonnal lekapcsolt ugy is h a hibas aramkor le volt kapcsolva.Igy kell mukodnie?Ezek utan kikotottem a nullat a villanyoraszekrenyben a sorkapocsbol gondolvan igy nem fog mukodni sehol semmi.A fold maradt,felkapcs es mukodtek a vilagitasok,volt ahol fel erovel,volt ahol rendesen.Ez igy nem franko ugye?Most kenytelen voltam kikotni ideiglenesen a relet h legyen aram.mindenutt. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
Elég veszélyes dolog amit okoztál, egy szándékos PEN szakadást és a védővezetőd vált vezetővé a földszondán keresztül. 3 fázisnál ez elég nagy problémát tud okozni.
A fi relé jól működött. Ha kikötöd a reléből a nullát, tökéletes hálózat esetén is le fog oldani!
Idézet: „Ezek utan kikotottem a nullat a villanyoraszekrenyben a sorkapocsbol gondolvan igy nem fog mukodni sehol semmi.” A nulla szakadás nagyon veszélyes hiba egy hálózaton, életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki, és berendezések mehetnek tönkre a csillagpont eltolódás miatt! Te most ilyet csináltál szándékosan! Vissza kell kötni a nulla vezetőket, a lehető leggondosabban. Aztán leválasztani a hibás áramkört (minden vezetékét, fázist, nullát, védőföldet), és megkeresni a hibát. De szerintem próbálj inkább egy hozzáértő villanyszerelőt keresni.
3~ -nál még véletlenül se szakítsd meg a nullát,mert ha még a földelésed sem az igazi,akkor lesz meglepi .A Fi-reléd azt érzékeli,hogy valamelyik áramkörnél ,vagy a nullát kerüli ki,vagy valahol a földelés van nullának használva...ezt kellene megkeresni.
Szia!
remélem a Lapos Tv-t, PC, laptop, meg aminek kapcsoló üzemű tápja van - ki volt huzva a konektorból?
3 fázisnál a túlfeszültség okozza a legnagyobb bajt.
Köszi.
Azt hogy valamelyik konektornál nem-e lett felcserélve a nulla és a védőföld hogyan tudom ellenőrizni? Ellenállás mérésből ez nem derül ki... A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
Simán kimérhető. Először is lekapcsolni a mérőnél,hogy ne legyen meglepetés .Ezek után a bejövő földet ki kell kötni(ideiglenesen)(ha van Fi-relé,akkor nem kell kikötni,de le kell kapcsolni,hogy megszakítsa a nullát),az elosztóban.Ha ez megvan,akkor az elosztóból elmenő nulla-föld között mérni,ezzel kizárva,hogy valahol közösítve legyen.Ha van közös,akkor megkeresni azt a nullát,ami nem jó,és ideiglenesen kikötni.
Amint eddig jó,akkor a földelésre(elosztóban) tenni 1 vezetéket(jó hosszút),és végigmenni vele az összes dugaljnál,lámpánál,stb.Ahol nem a földelésnél csipog,ott lesz a gubanc. |
Bejelentkezés
Hirdetés |