Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC feszültség vezérelt műveleti erősítő (VCA)
Lapozás: OK   2 / 3
(#) mrx23 válasza szabónagymester hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Nekem mégis beváltak a log-os digitális potik.
Bőven elég 32 v 64 állás általános célú hangerő szabályozáshoz. A jobbakban meg már nullátmenet érzékelő is van, vagyis sokkal kevésbé szól bele a
minőségbe mint pl egy külső nem diszkrét feszültséggel vezérelt VCA.
SSM-t itt lehet kapni elvileg:
http://www.retelektronika.hu/
(#) szabónagymester válasza mrx23 hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Szó-szó, semmi kifogásom a digi poti ellen, és a bss elektronika oldalán van is frankó kapcsolás. De valahogy nekem esztétikusabb az a nagy pogácsa. Bár nem zárja ki egyik a másikat.
Meg sem fordult a fejemben hogy a RET-nél lehet kapni.
(#) konop hozzászólása Ápr 6, 2009 /

Én használtam 2180LC-t dB osztónak egy 8 bites A/D-vel (TLC5620) , pontosan lehet vele hangerőt állítani. Szerintem profi.

Én innen rendeltem:
http://www.profusionplc.com/pro/gex/pcatdtl0?ipartno=THAT2180CL08-U

Ez lehet, hogy pont jó lenne neked:
http://www.profusionplc.com/pro/gex/pcatdtl0?ipartno=MAS6116AA
(#) szabónagymester válasza konop hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

"Ez lehet, hogy pont jó lenne neked:..." Kérlek használd a Válasz gombot.:yes:

Van nekem bontva egy pár éves Seider cd lejátszó és abban VCO-s hangerőszabályzó van.
Több kettőnél kitermelem azt, mert annak ismerem már a hangját, bár nem ehhez a végfokhoz. De egy próbát mindenképp megér.

Köszönöm a linkeket!
(#) yohnsee hozzászólása Jún 22, 2010 /

Hellász! Nekem is szükségem volna egy feszültségvezérelt hangerőszabályzóra, de én "csak" a sima potmétert szeretném helyettesíteni valami időt állóbbal.
Szóval, ki, melyik kapcsolást építette már meg, és az hogy szólt neki?
Kicsit OFF, de ideírom: van 2db MCP4011-503 digitális potméter ic-m, de sajnos nem figyeltem, és SO-8 tokozásút rendeltem, és én smd-t nem tudok forrasztani(nem is akarok)
Akinek kell, odaadom
üdv
(#) yohnsee válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Ha bárkit érdekel, találtam egy elég jó "DC vezérelt hangerő szabályzót", itt a link:
Bővebben: Link
Üdv
(#) lackfisimon hozzászólása Aug 22, 2012 /

Sziasztok,
egy SSM2164-es VCA-val csináltam egy keverőt.
6 csatorna összesen, de ebből az utolsó kettő nem jól működik. A tünetek:
CH2 hangerőszabályozása működik, ha CH3 potija kb. középállásban van, de így is, ha lehúzom teljesen, búgás hallatszik. CH3 potija CH2 hangerejét is befolyásolja.
CH3-nál a maximum állásban is halkabb mint a többi jól működő csatornáé, és ha letekerem, elkezd egyre hangosabb lenni, majd nagyon torzul, végül ugyan olyan búgás lesz hallható, mint CH2-n legalacsonyabb állásban.
Amit ellenőriztem: semelyik csatorna között nincs rövidzár, beleértve a kontrollfeszültségeket is. A kontrollfeszültségek normális ütemben és a normális határok között mozognak.
A nyáktervet ezerszer átnéztem és nem látok semmi problémát benne.
A vicces, hogy a többi csatorna működik tökéletesen.
Csatolom a nyákterveket, és a hibás nyákot külön, hogy egyértelmű legyen, melyik rész nem működik.
Lehet, hogy az ssm2164 ment tönkre??
S.
(#) reloop válasza lackfisimon hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Szia! Nem látok elvi hibát. Cserélj keresztbe két IC-t. Remélem használtál foglalatot.
Szerk.: az IC jól lett berakva, egyes láb a helyén?
(#) lackfisimon válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

SSM-ek "professzionális" kategória, használtam foglalatot(ráadásul precíziósat)Mert ugye annyi felesleges pénzem van
IC-ket kicseréltem, ugyan ezt csinálta... Gondoltam egyet, kiforrasztottam, és betettem egy nagyobb elkót a kontrollfesz. pufferelésére... Ugyan ez...
Már kezdett elegem lenni, de utolsó ötletként átvilágítottam egy 100W-os izzóval a nyákot... Nem láttam szakadást, de néhol egy kicsit túlmarattam. Úgyhogy fogtam a pákót és végigfolyattam ónnal az egészet.
ÉÉÉÉS csodák csodájára működik
Szóval valami(hogy mi és hol azt legfeljebb sok IC kapcsolás tanulmányozással lehetne kideríteni, de én most nem fogom) egész egyszerűen meg volt szakadva a panelen.
Köszi szépen, hasznos volt az IC-ket kicserélni, mert én rögtön a szerencsétlen IC-t gyanusítottam
(#) reloop válasza lackfisimon hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Utólag átgondolva: a búgás és a csatornák egymásra hatása a GND hiányára utal.
(#) lackfisimon válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Igen, teljesen logikus, sőt ha az IC nem kapott GND-t, akkor az is világos, hogy miért állította ilyen érdekesen az erősítést, holott kontrollfeszültségnek jót kapott... Csak mihez képest!
(#) yohnsee válasza lackfisimon hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Szia!

Hiszed vagy sem, engem is régóta foglalkoztat egy olyan keverő építése, ami tisztán VCA megoldásokon alapszik. Nézegettem az NSL32 szériás fotóellenállásos megoldásokat, átfutottam ezt az SSM szériát is (talán Allen&Heath keverőkben használják ezt a megoldást).
Lényeg a lényeg, ha lesz időm, egy olyan panelt próbálok majd meg tervezni, ami 1 csatorna teljes felszereltségét fogja tartalmazni (előerősítés, 3 frekvencián hangszínszabályzás, kivezérlésjelzés és tolópotis hangerő) majd ebből annyit építek, ahány csatornás keverőt szeretnék. Majd ezeket közösítem, és mehet ki a master-re, vagy még a tolópotik előtt PFL-re.
Ha esetleg sikerül megcsináljam, biztosan közzéteszem itt az eredményt, remélem lesz más is, akit foglalkoztat ez a dolog.
Mindenesetre igényes, szép munka!
(#) sny válasza yohnsee hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Ezekkel a VCA-kkal érdemes komolyabban foglalkozni. Akit érdekelnek minőségi darabok, itt nézelődjön:
http://www.thatcorp.com/THAT_IC_Products.shtml
(#) univerzum hozzászólása Aug 14, 2013 /

Üdv, valaki tudna-e egy egyszerű VCA-s kapcsolást? Nagyon lehet hallani, hogy nagyobb hangerő felé a magasakat elkezdi kiemelni. Igen ez lehalkított bemeneti jel mellett is hallható
(#) sny válasza univerzum hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Egy jó VCA nem csinál ilyet. Fent linkeltem, töltsd le az adatlapokat. Rengeteg mintakapcsolás is van. Ezeket a VCA-kat professzionális keverőkben alkalmazzák.
(#) univerzum válasza sny hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

JA nem a sima potméter csinálja ezt, ettől akarok megszabadulni, egy kapcsolást küldenél-e?
(#) sny válasza univerzum hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Nem küldök. Vedd a fáradtságot, és töltsd le az adatlapokat.
(#) rammeradrian hozzászólása Dec 21, 2016 /

Sziasztok!

Tudtok ajánlani valami olcsó forrást VCA IC-re pl.: SSM2164-re ?
(lehet külföldi is, ha megbízható)
(#) Inhouse hozzászólása Márc 6, 2020 /

Egy olcsó, egyszerű megoldást keresek crossfaderre. Egy karaoke keverő lenne, alapból 4 csatorna sztereó, beépített mikrofon előerősítő PT2399-el. Arra gondoltam, hogy a középső 2 csatornát megoldom átúsztatósra. Az eredeti poti maradna mint gain, a tolós lenne köztük az úsztatás. Nem is gondoltam végig, hogyan lehetne pontosan megoldani, csak, hogy közé kell kötni a 2 gain csúszka kivezetésnek és talán jó lesz. Aztán elkezdtem keresgélni a neten és felakadtam, hogy mennyire kevés infó van róla. Persze a DJ keverők mind tartalmazzák, sőt a profibbak kapcsolható, vagy akár állítható karakterisztikával.
Elsőre arra gondoltam, hogy annó az őskorban ezt (állíthatóság nélkül) úgy csinálhatták meg, hogy 4 pályás volt a potméter, szembefordítva egymással, így lehetett 2 sztereó csatornát összekeverni. Lineáris potinál adódik egy X (Intermediate) alakú görbe. Aztán ha spec potikat csináltak, ahol kb. a feléig vezetősávot raktak bele, akkor már lehetett durvább dolgokat csinálni.
Vettem egy sztereó fader potit, de ugye ez alapból 2 pálya. Ehhez is van 2 féle kompromisszumos megoldás.
1. A 2 jel a 2 végére, a csúszka a kimenet. Hátrány, a jelek nem húzhatóak le teljesen, hiszen a legnagyobb csillapítás, amikor a poti is sorban van a jellel.
2. A két csatorna közé kell kötni, persze soros ellenállásokkal a zárlat elkerülése érdekében. Itt már teljesen le lehet húzni az egyik oldalt, hiszen az földre kerül. Viszont a másik oldal meg jelentős csillapításon megy át a szükséges soros ellenállások miatt. Esetleg lehet javítani a helyzeten, ha az előfokozat kis kimeneti ellenállású és a soros ellenállások felső tagja kisebbre vehető. Meg persze erősíteni lehet, de akkor növekszik a zaj...
Mindkettőnél a potméter karakterisztikája adja az úsztatás görbéjét. Lineárisnál marad az X.
Aztán képbe került, hogy VCA-s megoldás is lehetne. Anno voltak TCA730-740 IC-im, de eljárt felettük az idő, tényleg nagyon zajosak voltak. Bár amire ez kell, nem lenne még az sem rossz. Itt a topicban láttam az LM13700-at, abból rendeltem egy marékkal.
A kérdés az lenne, hogy mivel DC-vel menne a szabályzás, a görbét elvileg lehetne durvábbra venni. Arra gondoltam, hogy (nem konkrét érték, nem néztem át az adatlapot, csak az elv) pl. kapna 10V-ot a poti, lineáris, ezért 10V lenne a max, 5V középen, 0V alsó állásban, De ha kapna egy 5V-os zenert a csúszka, akkor felső állástól kb. középig kapnék egy konstans szakaszt és onnan lenne egy lináris rész lefelé. Ezzel elérhetném a kívánt drasztikusabb görbét? Valami hasonlót, mint a Transition-ként jelölt, csak lehetne kicsit játszani a két görbe találkozásával, kicsit távolabb tolni őket...
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2020
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 6, 2020 /

Bármelyik VCA-t is használsz, sokkal nehezebb feladat lesz a felrajzolt görbék lemodellezése. Ezért vannak az ujabb ilyen szerkezetekben digitális VCA-k ahol kodsorokkal kapod meg a kivánt hatást.
Nagyon régen a potik karaszterikáját csinálták meg a rajzod szerint. Ma ilyet már senki nem csinál.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Márc 6, 2020 /

Ezért gondoltam ezt a legegyszerűbb zeneres módszert. Gyakorlatilag az X görbe marad, csak a poti kb. feléig max DC feszültség, onnan húzza le. Persze a 2 pálya ellentétesen bekötve.
Nem egetverően fontos, de most már kicsit érdekel. Persze lehet, hogy megmarad elméleti szinten, mert erősen időhiány van.

Csak egy problléma van. A VCA-bemenet többnyire lineáris, a te görbéid meg logaritmikus vertikális skálan vannak, azaz azok sokkal bonyolultabbak mint a rajz. A vertikális tengely minimum 30 dB átfogásu.

Az Intermediate és a Transition? Nekem elég lineárisnak tűnnek. Persze, hogy nem akarok kifinomult görbéket, az már más tészta.

Lineárisnak néz ki, de hangot vezérel, aminek a hangerejét a fülünk szerencseétlen modon logaritmikus skálán érzékeli.Ez a gond. Ezért kell egy VCA-ba legalább 30 dB-es DC vezérlo jelszintet benyomni.
Mindenre, mert végeredményben a hangot hallod aminek nem igen szabad változnia egy átmenetnél vagy két hang összekeverésénél.

Itt egy átszámolo:

dB-DC

Tudom, hogy hangerőpotihoz emiatt logaritmikus kell. De a többit nem értem.

Nézz meg egy VU méter skálát ( van a WEBen egy sereg) annak a közepe a 0 dB-töl 6 dB-nél van
az alja meg kb 20 dB alatt. keresd ki az egyes szintekhez a DC megfelelöt és meglátod a különbséget. Olyannak kell lennie a vertikális tengelynek.

Akkor olyan lesz a hangerőszabályzás, mint a Samsung TV-nken, ha halk a videó, akkor 80-ig fel kell tolni, alapból meg 14-nél már meg van a szint.
Ha nem használom az IC-t, hanem a jelet küldöm a potméterre, akkor is lineáris a szabályzás.
Egy próbát megér, ha megjön az IC próbapanelon eljátszok vele. Köszönöm.

Igen, csak neked egy további gondod is lesz. Két 0 dB-s hangot összekeverve +6dB jelszintet kapsz, ami nem jo, mert tulvezérli a kimenetet. Azaz amikor az egyikböl a másikba mész akkor amikor 50%nál vagy mindkét hangforrás jelét csökkenteni kell, hogy a kimenet stabil maradjon. Szoval nem olyan egyszerü az ilyen keverö. Ezért olyan bonyolult az egész kütyü.
És látod, hogy a profik is küzdenek ezzel.

Azért gondoltam, hogy a feszültséggel játszva eltolom a keresztpontot. Igazából nem vagyok ebben otthon, de láttam a görbéket, soknak van átfedése. De gondolom az olyankor jó, ha előtte a DJ kivágja az egyikből a mélyet, a másikból meg a többit és úgy keveri össze átfedéssel. Csendesebb részeknél enélkül is jó lehet. Nem profi célra kell, lehet, hogy elég a sima X a testrehúzós bekötésben és kész.

Pontosan ezt nem lehet. a keverön bármilyen jelet bármivel keverhetsz anélkül, hogy a hang szintje kifutna az adott dinamika keretböl.... persze ha nem is elö keveréshez az egyszerü potenciometeres keverések is jok, legfeljebb a kimeneti szintet kell igazgatni. De elö keverésnél már gond lehet, föleg ha amugy is minden a maximum közelében megy.....
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem