Fórum témák
» Több friss téma |
Csak mert van olyan quad panel ami ugyan úgy TL071 ic vel van szerelve, és át van hidalva a 220 ohm ellenállás helye, az 1,8K ohm meg ki van szedve belőle. Az 1K ohm meg benne van. Ez így jó ígykell helyesen eljárni?Vagy miért van így?
Mert ezerféle hókuszpókusz van már Quad-hoz. Egyik verziót összeállítod, utána a másikat, meg amennyit szeretnél. Visszabogarászol 300 oldalt, és ahogy neked jobban tetszik, úgy hagyod. Minden verzióra van +- vélemény.
Történtek egyszerűsítések, jó lesz az úgyis alapon. Mivel neked ki van építve, kár lenne visszabontanod. Elvárható, hogy a műveleti erősítő nyugalmi kimeneti egyenfeszültsége a teljes táp fele legyen, valamint a pozitív félperiódus kritikusan gyenge kivezérelhetősége kapjon egy kis rásegítést. Ezt a két célt szolgálják az ellenállások.
Akkor most hogy jó, a kép szerint vagy bennehagyva a
a 200 ohm 1,8K és az 1K ellenállásokat?Meg van ott egy 20 Pf kondi is.
A képen nincs benne a 20 pF. A szükséges átalakítást úgy végezném, ahogy korábban leírtam. Az 1k5 ellenállást kiveheted, ha zavar a céltalan jelenléte.
Az egy netről letöltött kép hogy úgy kell e eljárni vagy sem. Az ényém ez, itt minden alkatrész benne van jól láthatóan. Szóval akkor miket vegyek ki TL071 es ic esetén?
Miért nem elégedsz meg egyszer a válasszal?
Akkor csak a 470Pf a 20Pf és az 1,5K jön ki? A többi ellenállás marad nincs semmi átkötés stb.?
Meg ugye az eredeti LM301 es ic vel az 1K ohm ot 1,8 ra kellett kompenzálni a régi cikk szerint. Úgyhogy ebben tuti LM301 es volt. Na most a TL071 esetében vissza kell rakni az 1K ohm ot vagy marad az 1,8k?
Köszi a választ.
A kompenzáló tagok egyértelműen uA709-re utalnak, te is olyan beültetési rajzot csatoltál.
Az 1k8 ellenállás egy Quad által gyártott hangsugárzó védelme miatt került az áramkörbe, ezért opcionális a használata. A gyakorlat megmutatja szükséges-e eltávolítanod, egyelőre nyugodtan maradhat.
Csak azért gondoltam hogy LM301 lehetett benne mert minden alkatrész benne van az enyémbe. Ott a cikk is hozzá hogy miket kell elhagyni 709 es esetén. Szerinted?
Úgy érzem minden szükséges információt leírtam már.
hello mindenkinek. tudna nekem valaki segiteni?? kellene a quad 405 nyákrajz és kapcsolási rajz. valamikor megvolt de sajnos költözéskor eltünk a hobbi elektronika amiben benne volt.
Szia!
Esetleg itt visszaolvasol minden infó fent van. Legyél egy kicsit önálló. A nagybetűk használata nem tiltott! Üdv: Gábor
A jelen téma képei között többször is szerepel.
Sziasztok! Nem boldogulok. Elkezdtem újra rajzolni a Sprint Layouttal az Urbán féle Quadot. Gyakorlás gyanánt. Az eredeti panel nem jött be, pici forrszemek, ic lábak közti huzalozás nem tetszett. Valamint ismerősömnek ez a verzió tetszik. Nincs még kész teljesen, csak a fólia rajz. Majd elkészült egy panel is, aminél valami nem stimmel. Elvileg a nyák rajzot már ellenőriztem, de nem találok hibát egyelőre. Ez nem azt jelenti, hogy nincs. Gondoltam felteszem ide, hátha valaki lát hibát benne. Biztosítékok helyén izzókkal élesztettem, pillanatra felvillant a primeres izzó majd elhalványult. a +- ágakban lévő izók meg sem nyikkantak, ide sorosan kötött 24v 21w izzókat tettem. 40 wattos verzió. Kimeneten -29V. 5534.es +-15V rendben, viszont a hatos lábon 14V dc-t mérek, BC300 bázisán illetve kollektorán -5v van. T7 BD242 kollektorán -30v. R26 330R és R27 330R közösénél -30v van. 1K 5w ellenállások melegszenek. Minden félvezetőt kiszedtem, mérésre jók. (kivétel T 7,8,9,10 őket a panelben mértem, szerintem jók nem volt zárlat).
Hátha valaki lát hibát a rajzban, más nem jut eszembe egyelőre.
Csak véleményezni tudom, segíteni kapcsolási és azzal egyező pozíció számozás nélkül a többieknek is nehéz lesz.
Elég sok helyen dobna drc hibát, mert forrszemek nagyon közel vannak a vezetősávokhoz, a betett képről és az elkészült valósággal való egyezést nem lehet vizsgálni. Az alkatrészek elforgatása itt-ott sok vezetősáv kacskaringótól mentene meg. Egy jó nyákterv sokáig készül, nagyon nagy gyakorlattal - rutinnal kell rendelkezni, hogy elsőre vagy akár ötödjére is, egy ilyen bonyolultságú áramkör csak jó legyen. Érdemes az eredetit vagy itt a topikban fellehető jónéhány igen jó rajzolatot lemásolni áttervezni először csak apróbb módosításokat végrehajtva. Ránézésre bármelyik verzió jobb ettől a tervtől. Főleg hogy működnek. Ne haragudj meg rám ezért, tudom, hogy nagy munkád van benne. jobbító szándékkal írtam, nem kötözködő megbántásként.
köszönöm a jó szándékú útmutatást. Ebből tanul az ember. Azért megpróbálok korrigálni ahol kell. Az a baj, hogy ezt a változatot nem találtam itt meg Lay. fájlban, és ez érthető is. Az eredeti panelt viszont nehéz még vasalni is, nekem nem sikerült.
Gyorsan végignéztem a téma képeit, és igazából kevés tetszetőset találni de van egy pár.
Ha nekem áttervezhetnékem lenne, akkor ebből indulnék ki, Bővebben: Link rajzolat kialakítás és alkatrész elhelyezés. Betenném mérethelyesen háttérképnek a programba, és mehet a rajzolás - módosítás.
Megnéztem és köszönöm fáradozásod. Az a baj, hogy ismerősömnek ez az Urbán féle jön be. Hozzáteszem raktam már össze ilyet régen, nem volt annyira szimpi és most sem az. Lehet hogy a koncepció jó, de a nyákja csapnivaló szerintem. Picik a forr. szemek. Rutintalan embernek nehéz forrasztani, ezért is próbáltam újra rajzolni. Meg tetszik a layout.. Maradnom kell ennél sajnos. Ellenőriztem újra a nyák rajzot, ismét nem találtam hibát, feltehetően összerakáskor lett valami elrontva. Persze a a huzalozások közelségét majd korrigálom.
Szerintem akkor, és csak akkor szabad nekifogni átrajzolni bármit is, ha van esélyünk jobbat készíteni mint a modell.
Ha rendelkezésre áll egy jól használható terv, akkor azt sokkal inkább felhasználni kell, mint újra tervezni. Szerintem ha már QAUD, akkor a B.Ludwigos irány a legígéretesebb, vagy esetleg a DCD mod3-as verzió. Ezekhez pl. tőlem is van itt a fórumon egyből használható terv. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Ezzel teljesen egyetértek. Sajnos nem tudtam lebeszélni ismerősöm erről a verzióról. És persze az alkatrészeket már megvette. Próbálom azért összehozni.
Egyetértek. Vagy mint alább olvashatod ha a kényszer visz rá.
Ha a képek keresése közben megláthattam volna ismét a terveidet akkor biztos ajánlottam volna. Mert ezek tökéletesek, egyből látszik rajtuk hogy, profi munka... nem is ragozom tovább.
Ha az egyenletünk egyik oldalát nem tudjuk megváltoztatni, de mégis vágyakozunk az egyenlőségre, akkor a másik oldalt kell piszkálni. Ez a mostani esetre redukálva azt jelenti, ha már mindenképpen ez a terv kell, akkor úgy rajzold le, hogy jobb legyen mint az eredeti.
Nem gondoltam végig, de első benyomásra itt sokkal többről van szó mint a panel átrajzolása, mert alaposan bele kellene nyúlni az alkatrészek elhelyezésébe, és én az induktivitások terén is visszatérnék a rádiótechnikás méretekhez. Tehát a bele fektetett munka sokkal többnek ígérkezik, mint amit várhatsz a majdani eredménytől. És van itt még egy fontos apróság, mégpedig a gyakorlottság. Értem ez alatt a panelrajzolási rutint, és a választott program ismeretének alaposságát. Ezekben érzel magadban kellő affinitást?
Megmondom őszintén, több energiát is fektethettem volna bele. Amint írtam, gyakorlom csak a rajzolást. Nemrég kezdtem. Eközben esett le, hogy nem lesz egyszerű a dolog. Túl zsúfoltnak éreztem rajzolás közben és jöttek a kompromisszumok. Ha egy best of kapcsolás lenne nem így nézne ki. Persze még lehet korrigálni a layoutban, de ez más fórum témába tartozik. Elvileg ellenőriztem többször is és huzalozás téren jó. Mégsem működik. A működés miatt írtam ide inkább, de köszönöm a hasznos tanácsokat.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2020
Ha rajzolni akar, miért fáj, főleg annak tudatában, hogy a forrás filet Sprintben nem osztod meg, csak a PDF-et amiből meg gyári nyákot nem lehet csináltatni. Ez megy ezen a fórumon több éve. Amikor feltettem a sprint verziómat ugyanezt kaptam meg tőled, amit ő most. Utána meg jött a privát üzi, hogy, van eladó nyákod... Ez egy hobbi fórum...
Idézet: Van, csak a forrás file szupertitkos, amiből nem gyártható le a nyák profi módon. Pontosan ezért rajzoltam meg én is, le is gyártattam a BME-n és jó is lett. „tőlem is van itt a fórumon egyből használható terv.”
Örülök ha segíteni tudtam. Ha nem is a kész panellel, akkor legalább a pdf formátumú tervvel.
Mégis meg kell jegyeznem, a pdf alkalmas a "hobby" technológiás panelgyártáshoz, illetve amihez gerber kell az már talán nem annyira hobby.
Anno egy "emberke" feltette itt a fórumon, hogy miért is rajzolom meg SP-ben a feltett pdf. formátumot, miért is rajzolom meg ...? No pont ezért ...
Idézet: „Ezekhez pl. tőlem is van itt a fórumon egyből használható terv. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link” Ennyi ... lehet agyalni ... Ha van használható terv, tedd fel ide, hogy panelgyártásra alkalmas legyen, vagy az miatt, mert másnak másfajta alkatrészei vannak, és könnyebben átalakítható legyen ... A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2020
Az ominózus hivatkozást nem teszem ide, de aki kéri privátban elküldöm:
"Én is már megrajzoltam ... kapcsolási rajz igaz még nincs ..." - én visszarajzoltam a feltett panel képekről (nehéz volt, de megcsináltam) "Semmi közöm nincs hozzá, de szívesen olvasnám milyen inspiráció vezet egy ilyen terv lemásolásához, ami még nem is volt végleges, és a furatgalván miatt az otthoni gyártása határozottan körülményes." Tulajdonképpen - pontosan ezért! Anno megkérdeztem: "Ezek milyen +alkatrészek?" egy feltett képen bekarikáztam két alkatrészt. A válasz elgondolkodtató volt: "1 tranzisztor és 1 ellenállás"! Én azt érzékelem, hogy néha itt a fórumon egy burkolt reklám, adás-vétel kezd kibontakozni, pedig ezt simán lehetne privátban, minden utalás nélkül ezt megtenni. A lehetőség meg van rá!
Pár hónapja olvasgatom ezt a fórumot csendben. Nem vagyok nagy fórumos, pont az emberi különbözőségek miatt. Valaki segít, valaki megtapos. Ezért nem is szeretnék ezekkel a dolgokkal kapcsolatban nagyon állást foglalni. De biztos van benne valami. Valaki él vele, valaki megpróbálja megrajzolni magának. És lehet, hogy nem profi munka, meg nem ért annyit a programhoz mint aki tíz éve csinálja, de többet tett érte és nem csak a .pdf-et hipp-hopp levasalja. Valamint bármikor módosítható, feliratozható lesz, úgy ahogy ÉN szeretném látni.
Apropó, mégis találtam hibát a rajzomban, pedig vagy nyolcszor átnéztem. Nem nagy dolog, holnap kijavítom. Azért köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |