Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Nem egészem értem ezt a kapcsolási agymenést, föleg a modernebb müszereken. Nekem van olyan is amin van ( vagy 20 éves METEX) meg 4 ujabb - mindenféle márka - mindenféle tudás - azokon nincs csak automata kikapcsolás, valamint bármelyik kezelöszerv mozditásával ujra bekapcsolnak. Érdekes modon szinte valamennyiben az elemek élettartama kb azonos - évi egy csere, de inkább 2-3 évente egyszer kell. Ezért teljesen feleslegesnek, söt szabályellenesnek tartom az ilyen kontárkapcsolokat! ( megbontod a müszer dobozát, azaz oda a szigetelés és oda a biztonsági kategoria, amit a gyárto garantál).
Ráadásul ma már szinte ingyen dobálják utánnunk a kitünö müszereket, és már a 15-30 dolláros müszerek is többet tudnak, mint 5-10 éve a 10-20x drágábbak. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
Ami engem sokkal inkább zavar, azok a mérözsinorok. Az ellopott Flukehoz olyan zsinorok voltak, aminek mindkét vége 4 mm-s banándugoféle. Persze ami a müszerbe ment, az azonos volt a mai biztonsági banándugoval, a másik vége meg különleges kivitelü volt. A 4 mm-s csatira rá volt dugva a mai tipikus biztonsági 2 mm-s méröfej, de volt hozzá 2 másik is - egy tühegyü méröszonda, amivel még az SMD lábat is biztonságosan meg lehetett célozni, és raffinált krokodil csipeszt is lehetett rá nyomni. Ilyen zsinorokat ma még a legdrágábbak között sem látni. Persze lehet otthon csinálni, de az azért nem az a minöség amit az ember elvár ( gyakran drágább az uj kábel, mint a müszer maga). A Flukebol még megmaradt a tühegy, de sajnos a csipesz nem ( benne volt az ellopott kocsiban). Nem tudom miért nem gyártanak pl a mai 2 mm méröfejekre rádughato tühegyes meg csipeszes valamit, amire föleg az egyre kisebb alkatrészekhez nagy szükség lenne.
Néha lehet itt az apróban meglepően jó áron, márkás mérővezetéket találni, én vettem már párat.
Találtál olyat amire tühegyet lehet dugni vagy valamilyen csipeszt? Márkás zsinorjaim vannak ( apanázsként örököltem az utolso munkahelyemröl), de olyan nincs, amire ilyen kiegészitöket lehetne dugni.
Ilyesmire gondolsz? Fluke TLK287
Igen, árultak itt többen is jóféléket. Vettem több Amprobe 370003 készletet, Keysight készlet is volt, de azt most meg nem mondom, hogy milyen.
Igen ilyen volt az enyém. Amikor a FLUKEtöl akartam venni, akkor azt mondták, hogy már nincs a kinálatban. Azota ott nem is nézegettem.
Itt vannak a turpiságok: nem mindenhol árulják ezeket a zsinorokat: (az ön országába nem szállithato!!) Persze igy kereshetem.
Zavart érzek az erőben. Velem kivételeznek?
És ez a szöveg: "A termék kizárólag professzionális és ipari használatra szolgál, fogyasztói és otthoni használatra nem alkalmas. "
Igen, mert akkor más garanciális és fogyasztóvédelmi szabályok vonatkozhatnak rá.
Ezt ismerem, én azonban német szerveren keresztül látom ugyanazt az oldalt, és egyböl átkapcsol arra, hogy német területre nem szállitanak.
Sziasztok
Érdeklődnék valaki használ Unit-191T műszert?Megnézné-e hogy dióda állásban led mérésnél mutat ja a nyitó feszültséget? Köszi
Ott van az Aneng 8009, most már magasabb áron van, de nemrég még 5-6000Ft körül meg lehetett venni kintről. Ár/érték arányban verhetetlen, 4 digites, pontos (már amelyik), és azt teszel a mérőzsinórja végére amit akarsz, komplett készletet adnak hozzá, alapból 2 pár mérőzsinórt, amiből az egyik variálható, csipeszt is tudsz tenni a végére.
Én a készletét nem használom mert vannak külön zsinórjaim, és leginkább a krokodilcsipeszre van szükség. De mivel néha kell IC lábakon vagy SMD alkatrészeken is mérni, ezért kiegészítettem a krokodilcsipeszeket egy egy tűvel (rá vannak forrasztva), így nem kell csereberélni a mérőkábelt sosem, csak a hálózaton történő mérésekkor. A két tű kb. 30-40mΩ plusz ellenállást tesz hozzá a kábelek ellenállásához. Idézet: Sokfélén nincs automata kikapcsolás, hanem minig a forgókapcsolót kell körbekerregtetni a kikapcsoláshoz. Ide már érdemes barkácsolni külön ki-be kapcsolót. „azokon nincs csak automata kikapcsolás” Idézet: Tű nagy előnye még, hogy nem tud rövidre zárni két szomszédos lábat -ha vékony. Én külön műanyag rúdba, filctoll szárába műgyantával kiöntve benne a tű kábellel tettem a legvékonyabb féle varrótűt, erre műanyag szigetelés húzva, csak a hegye áll ki. „tűvel”
Az még lemaradt az írásból, hogy kapargatni sem kell a nyákot vagy akármit, mert a lakkon vagy a zománchuzalon is át lehet bökni a tűvel. Hogy ki milyen rövidre vagy hosszúra hagyja csak felhasználás kérdése. A röviddel nem férni oda mindenhova, a hosszúnál meg fennáll a veszélye hogy az ember összezár vele valamit.
Nekem ez azért alakult így, hogy ne kelljen állandóan csereberélni a kábelt, mert azzal tönkreteszem a műszer banánhüvelyét. Én vastagabb tűt használtam, ez kellően merev, nem hajlik inkább törik, valami filléres kínai varrótű készletből való, amiben van több méretből is 4-6db tű. Idézet: Igen, szinte biztos mindig a kontaktus, és nem csúszik el enyhe rányomásnál, hegye ónban, ónos felületben "megkapaszkodik". „kapargatni sem kell a nyákot vagy akármit”
Egy gyári műszerbe ki-bekapcsolót belebarkácsolni nem szabad! Ezzel a műszer kategória (CAT) biztonsági besorolása ugrik! Nem mefelelő elhelyezés esetén a belső védőtávolságok, kúszóáramutak rövidülnek. Az érintésvédelmi mód is bukik. Mindezt egy filléres elem miatt....
Volt egyszer egy ilyen esetem.
A mi drága müszereinkben is ilyen szoftkapcsolo volt. ( ami persze csak akkor müködött, ha az áramkör mindent rendben talált). Egy közel keleti kuncsaftnak ez nem tetszett, igy vette a furogépet a 4 rétegü NYAKba simán befurt egy 6 mm-s lyukat amibe berakott egy billenö kapcsolot, utánna felhivott, hogy nem megy a müszer..... (csak 12000 dolcsiba került).
A mai müszerekre ez már alig jellemzö. Már nagyon régen nem futottam össze olyan müszerrel amin ne lenne automatikus kikapcsolás. (Nekem egy sincs, az utolso az ellopott 8650-s Fluke volt jo 35 éve.)
És ahogy már korábban irtam, tilos bármilyen ilyen müszerbe elektromosan belekontárkodni.
Én a tüt a standard mérözsinorba forrasztottam.
Aneng 8008 van nekem is, a 2. készlet zsinórját ki se bontottam.
Van amúgy olyan tűs cucc "fej" is (ebay-en vettem), ami a standard (asszem 4 millis) banándugóra megy rá, és a leszedhető/cserélhető fejű mérővezetékeimmel pont szeretik egymást. Idézet: „Mindezt egy filléres elem miatt....” Ha folyamatosan bekapcsolva marad, 10-20mA 9V elemnek kb. 1-2 -hét üzem. Nincs auto kikapcsolás, hanem forgó körbekerregtetés. Max. 20V amikre használom.
Ilyen müszer már érett a cserére. Elördul, hogy néhány elem áráért egy jobbat kapsz, automatikus kikapcsolással és jobb mérési technologiával. Az egyik legutolso müszerem, olyat is tud, ami még az adatlaprol is kimaradt. Pl a dioda mérésnél 10 voltig mutatja a feszültséget is - pl zéner, LED pedig mindössze 2 AAA elemmel müködik, és vagy 15 dollár volt.
Szoval inkább ruházz be egy ujra mint kezdj valamit alakitgatni..( attol még a régi megmarad, és ha kell be meg ki is lehet kapcsolni az eredeti modon.
Van jobb automata kikapcsolós is, igazából itt én régebbi akcióimról írtam.
Egy érdekes uj és meglehetösen sokat tudo és pontos multiméter. A barátomnak vettem és eddig nagyon bevált ( én még várok mikor lesz rajta dB skála). Az sajnos gyakran hiányzik amikor audio készülékekkel van dolgom. A meglevö Sagiemtöl sokkal többet tudna, és annak alig 1/3-ba kerül.
Mustool MDS8207 - egy fiatal kezdönek csak ajánlani lehet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |