Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Vettem egy VOX AC15-ös gitárerősítőt. Nagyon tetszik a hangja, csak ahhoz hogy a klasszikus torzított Vox hangzás is előjöjjön, ahhoz elég jól fel kell tekerni, mint ahogy a csöveseket úgy általában. Van rajta master volume és a két csatornának is van külön hangerő potija, ami tiszta hangzáshoz tökéletes, egész halkan is szépen szól, de a gain már nem elég olyankor. Két megoldás lehetséges. Vagy veszek egy overdrive pedált a clean elé, vagy egy teljesítmény szabályzó attenuatort állítanék szolgálatba. Az utóbbi érdekelne. Nem kell fokozatmentes szabályozás, elég lenne 2-3 fokozat, plusz bypass. Az erősítőbe nem szeretnék belenyúlni (trióda-pentóda), valami egyszerű, de az erősítőre nézve veszélytelen megoldás érdekelne. Idézet: Ennyire stilizáltan kell egy ellenállásos feszültség osztót hívni ?! „egy teljesítmény szabályzó attenuatort” feszültség osztó terheletlen/terhelt Annyi a lényeg , hogy az egyik (alsó/felső) ellenállás fix , a másik pedig 2 3 állású váltókapcsolóval módosítható legyen. Akár szép kerek értékű osztásokkal (0 (nincs osztás "bypasss") , -6dB (fél) , -20dB (tized) , -40 dB(század) között ) . (zárójelben a feszültség osztások aránya van feltüntetve a dB értékekhez) ha nehéz lenne terheltet számolni terheletlent is számolhatsz így A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020
A kolléga azt írja kevés a gain, tehát jelerősítőt szeretne.
Sajnos nem a témájában tette fel a kérdést, pedig rendszeres látogatója.
Nem tudtam, hogy van ilyen népies elnevezése is. Köszönöm a linkeket, elmélyedek bennük
Elnézést, ha félreírtam, pedig böngésztem előtte a releváns topikokat.
De nem igazán jelerősítőre gondoltam. Azt szeretném, ha jól feltekert potiknál sem vinné le a fejemet a hangerő. És ahhoz, hogy legyen kellő torzítás, fel kell tekerni a bemeneti csatorna potméterét. Tudtommal ezt a ketyerét nevezik hivatalosan attenuatornak, ami a hangszóró és az erősítő közé rakva kisebb hangerőnél is hozza hellyel-közzel azt a hangzást amit alapon is tenne.
A szimpatikusabb megoldás az overdrive alkalmazása. Felesleges a drága csöveket torzításig kihajtani azért, hogy utána egy ellenálláson fűtsük el a teljesítményt.
És - ráadásul - a kimeneti osztót úgy kell megoldani, hogy a névleges kimeneti impedancia a változtatáskor is megmaradjon. Inkább kissé alá kell menni - a kimenőtrafó átütésének elkerülése végett.
Tegnap este sokat próbálgattam és arra jutottam én is, hogy felesleges mókolás lenne. Egész jó hangzást ki tudtam tekergetni belőle normál hangerőnél is. Azt hiszem, hogy magával a torzított hangzásával volt inkább a bajom. Nekem túl meleg, túl krémes. Nézek valami pedált, mert a meglévőket eladtam az előzővel, a kis 2W-os Vox Lil' Night Train-nel. Annak jó torzított hangja volt, csak a fizikai paramétereiből adódóan kicsit testetlen. Valami mindig hiányzik
|
Bejelentkezés
Hirdetés |