Fórum témák
» Több friss téma |
Minden szimulátorban más és más a FET-ek Ugs feszültsége, nálam most 124 mA a nyugalmi áram. 1 kHz-en 0.003% a THD, ez 10 kHz-en kb. 0.03%-ra nő, 20kHzen 0.06% körüli.
A nagyobb gond, hogy egységerősítésen -223 fok a fázistolás, tehát valószínűleg gerjedni fog a gyakorlatban. Én sem találtam ennél jobb opampot, lassúbbakkal és gyorsabbakkal még gerjedékenyebbé válik. Elnézést, hogy beleszóltam.
A felnyitott kör fázismenetét kéne megnézni. (Ebben az a helyzet, hogy benne van az opa fázistolása, ami jó esetben csak 90° körüli meg a kompenzáló tag hatása, stb...)
Azt pedig egy trükkel egész jól meg lehet nézni zárt körben is. A kimenetre redukált zavarás vizsgálatával meg lehet határozni a fázistartalékot, amit ugye mindig egységnyi körerősítés mellett nézünk... A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Nyílthurokban is ugyanazt látod. A FET-nek 800 kHz környékén van a -3 dB-es pontja. Csak ideális opamppal lenne stabil az áramkör, vagy valahogy másképpen kell kompenzálni. Ötlet?
Hát én azt látom, hogy a zöld görbén van több mint 50° fázistartalék...
Ez így stabil lesz... A sárga az mi a franc? A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
A BODE-t néztem meg elsőként, az alábbi eredményt kaptam.
A zöld görbe az opamp kimenete, a sárga a kimenet, azaz a terhelésen szimulált teljes fázistolás. Az opamp + fet fázistolása. Így együtt -227 fok 10 MHz-en a visszacsatolt erősítés egységerősítési frekvenciáján.
Csak azt mutattam, hogy szerintem felesleges nyílthurokban is nézegetni a fázistolásokat, mert ugyanazt látjuk, mint a zárthurokál.
Itt kb. 7 MHz-en van a -3 dB-es pont, ami 210 MHz-es egységerősítési frekvenciát eredményez. Nem gyanúsan magasan van ez?
Azt leírnád nekem röviden, hogy miképpen állítsam be az AC analizálás? Konkrétan a kimeneti változóknak nem értem a funkcióját.
Az NE5534 biztos nem ugorja meg azt a mércét. Itt a szimulátor alkalmassága is egy kérdés, viszont a korlátokat megismerve válik használhatóvá.
Szerk.: a kapcsolás azért keveredett ide, hogy megvizsgáljuk jelent-e alternatívát a laterális FET-tel szemben. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Ötlet a következő:
Erre mindjárt van 3 megoldás is. Vagy keresünk olyan opampot, ami 90°-ot tol vágási frekin, nem 135°-ot... Vagy alkalmazunk még egy kompenzálást (pl a quados ló...sz, amit te is használtál). Vagy letoljuk a fetes fokozat pólusfrekijét. Ez az utóbbi a legegyszerűbb. Csak a fetek előtti R-tagot kell növelni. A fetes végfok 1 pólust visz be, az OPA ideális esetben megint csak 1-et. Ezt lehetne kompenzálni a sima differenciáló taggal. A probléma ott van, amikor az OPA 90°-nál nagyobb fázistolású, mert pl hiába van 1 alatt az erősítése, amikor a végfoké még nem. 1 alatti erősítésnél meg bejön még egy pólus és már keményen átlépi a 90° fázistolást az OPA. Vagy ami még rosszabb, 45° fázistartalékra méretezték gyárilag vágási frekin (legtöbb OPA ilyen). Legegyszerűbb R-tagot növelni és belassítani a fetes fokozatot...aztán 1 kondival kialakítani azt a fázistartalékot egy legalább 30°-ra... A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
A zavarás (generátor) két vezetékét állítsd be AC analízisre. A generátor amplitudóját tedd 0dB-re.
(nálam az 1V csúcsértékű szinusz). Az erősítő bemenetét ne felejtsd el GND-re kötni... Ebből látszik az egész nyílthurkú viselkedés. Körerősítés, vágási freki, meg a fázistartalék...
Pont a lényeg nem látszik rajta...
A zárt hurkú viselkedés nem mindig egyezik meg vágási frekin sem a körerősítés viselkedésével, szóval ez egy elég gyatra következtetésre jó csak...de nálad még a vágási frekvencia sem látszik, ahol 1-alá menne az erősítés. De mint mondom a körerősítést kéne megnézni, amikor egy alá megy, nem a zárthurkút!
Azon ne múljon, de valószínűtlenül frekvenciára mutat.
Szerk.: A C1 sávszűrésen maradt. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Oké, hát a szimulátor szerint kb 0 fok a fázistolás 10MHz-en? Elhisszük neki?
Amúgy az erősítő nem csoda, hogy gerjedékeny, mint állat...
Ez van, amikor két fet elé csak úgy elé....unk egy opampot....
Az ember ezt úgy csinálja, normális esetben, hogy megnézi az opamp adatlapján a nyílt hurkú átvitelét (egy bode diagrammon), majd beállítja a fetes kimenet átvitelét, majd kiszámol egy differenciáló tagot a két átvitel szorzatának vágási körfrekijére.... És akkor jó lenne. Vagy legalább játszik a fetek gate ellenállásaival (ja, nálad az sincs, mer az csak ugye viccből van ugye), meg esetleg az opamp kimenetével soros ellenállással, hogy megfelelő legyen a vágási frekvencián az átvitel, majd fázistartalékra maximalizál azzal a kondival történő játékkal, ha már kiszámolni nem tudja, mekkora kéne oda...
A fetnek nem egy töréspontja van, hanem három. De ez nem látszik a Bode-on.
Lehet lejjebb tolni az első töréspontot a gate ellenállás növelésével, de ezzel az opamp kivezérelhetősége fog csökkenni. Viszont meg lehet nézni mit csinál így, ha gyorsabb opamot teszek be.
Nem mutat az valószínűtlenül frekvenciára, csak te rontottad el a tervezést azzal, hogy túl alacsony generátor impedanciával akarod meghajtani a feteket. Tegyél be két gate ellenállást, meg tegyél sorba az OPA kimenetével egy ellenállást...
Ideális esetben úgy méreteznénk egy ilyet, hogy a nyílt hurkú átvitelben a fázistolás ne nagyon haladja meg a vágási körfrekin a 180°-ot. Ezzel még gerjedne az erősítő, mert nincs fázistartalék, de azt megcsináljuk a kondival. Mivel q...a lusták vagyunk számolni, a fázispúpot C értékével vágási körfrekire bejátsszuk: A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Hát ez nem jött be Igaz magamtól eszembe sem jutott volna így kompenzálni.
Mindig tol legalább -22o-240 fokot. Várom hogyan játszod be a púpra hangolással. (Számolni valóban lusták vagyunk, de azért van a szimulátor, hogy ő szorgalmas legyen.) Lemaradt, hogy a zöld az opamp feszültség és fázis átvitele, a sárga a kimeneté. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Ne bonyolítsd túl az életedet...
0dB-ig az 20dB/dec-el csökken, a fázitolás meg 90°-al nő, amikor 1-re csökken az erősítés. Ez csak egy sima pólus...ennyi, a többi minket nem érdekel, az le van s...rva hogy mit csinál azon a frekvencián, ami minket már hót nem érdekel. Csak odáig nézzük, addig meg majdnem ideális 1 db pólusnak vehető, azt csókolom...
Ez azért van kedves Karesz, mert rosszul csináltad...
A tervezés egyik fele, hogy lassítunk, a másik fele, hogy a C értékével beállítjuk a fázistartalékot! Addig kell lassítani, amíg a legközelebb nem kerülünk a 180°-többlet fázistoláshoz... Ha az OPA csak 90°-ot tol, lehet nem is kell lassítani. De ha többet tol, le kell lassítanunk annyira, hogy mégis csak 90°-ot toljon úgy, hogy elértük az 1 erősítést. Akkor a opa+kimenet 180+180° körüli értéket tol és akkor állítjuk be C értékét! Ettől még nem lesz stabil! Nem lesz fázistartalék! Azt külön meg kell csinálni a kondival! C-értékét is növeld meg! A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Azért szerintem maradjunk annyiban, ha egynél nagyobb erősítésnél éri el a 180 fokos fázistolás a kimenetet, azon a frekvencián fog gerjedni akkora amplitúdóval amekkora az erősítés.
A LAG kompenzációs C értékére gondolsz?
50pF és 200pF között van. Bármelyik irányba tologatom az értéket, a fázistartalék tovább csökken. Tehát az opát kell lassítani azzal a s@r integráló taggal amit az eredeti földelt kimenetűben is használtam. Azonban itt nagyon be kell lassítani az opampot.
Igen, de ez nem baj!
Leírtam a tervezési metódust! Leírom még egyszer: A tervezés egyik fele, hogy lassítunk, a másik fele, hogy a C értékével beállítjuk a fázistartalékot! Addig kell lassítani, amíg a legközelebb nem kerülünk a 180°-többlet fázistoláshoz... Ha az OPA csak 90°-ot tol, lehet nem is kell lassítani. De ha többet tol, le kell lassítanunk annyira, hogy mégis csak 90°-ot toljon úgy, hogy elértük az 1 erősítést. Akkor a opa+kimenet 180+180° körüli értéket tol és akkor állítjuk be C értékét! Ettől még nem lesz stabil! Nem lesz fázistartalék! Azt külön meg kell csinálni a kondival! C-értékét is növeld meg! A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Ugye 2db pólussal sehogy nem fogunk 180 fok alá menni a fázistolással...
De legalább a 180 fokot közelítsük már meg minél jobban! Utána le tudunk ebből harapni a differenciáló taggal, hogy a legnagyobb fázistartalékunk legyen és akkor lesz majd stabil! Egy 40°fázistartalékot el lehet érni simán... A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Egyszerűbb lenne ha leszimulálnád te is és megmutatnád, hogy kell jól kompenzálni.
Nem tudom honnan veszed, hogy az opamp csak -90 fokot tol és a fet is ennyit. A fet fázistolását is is megmutattam neked. Megnézted?
Nem két pólus van, hanem öt (100MHzig). Látod? Nézed?
De beteszek neked 1nF-od, hogy tisztán lásd a gerjedés frekvenciáját.
De tudod mit Karesz tervezek én egy hurkot és az jó lesz.... Hol van nálad a fetes szutyok 0dB-hez tartozó vágási frekije? Hány Mhz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |