Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenki!
Már kismillió xV-ból yV-os témát láttam, de ilyet, amit nekem kell, még nem, szóval remélem nem lesz kitörölve! Nos, az lenne a kérdés, hogy milyen módon lehetne a PC táp -12V-jából stab IC-vel vagy valamivel -16V-ot előállítani? Kis áramra kellene, csak egy grafikus LCD drive feszültségét kellene produkálni. Úgy lehet, hogy egy 7912-es stab IC GND-jét diódával kötöm a PC táp GND-jére, a bemenetet a -12V-ra?
Szia!
Szerintem úgy lehetne, hogy a 7912-t kicseréled 7915-re, és annak a GND-jét egy diódával lekötöd a testre (a dióda katódja nézzem a föld felé). Kb. -16V-t kapsz így. Ez csak akkor lesz jó, ha az eredeti 7912 előtt pár volttal több a fesz mint -16V. A stbaoknak pár volttal több bemenő fesz kell! üdv.: Müszi
Nah igen, pont ez a bajom, hogy pár volttal több kell, de sajnos csak -12 van. Viszont úgy nem lehet azt a több feszültséget, hogy a PC GND helyett mondjuk a +3.3V-ra teszem a földet? Mert az úgy már 15.3V. vagy a +5V-ra.
Hello, ezt csak akkor lehet, ha a stab.IC elég magas tápot is kap ahhoz, hogy lestabilizálja a zénerrel megemelt feszültséget. Általában egy PC tápban nincs 12V nál nagyobb feszültség a testhez képest, de ha az IC-t a +12 és a -12V közé tennéd úgy már működik a dolog. De ha a többi kimenetet is használni akarod ugyanaban az áramkörben akkor ez már okozhat galibát.
Igen, ez nekem is ezembe jutott, mert ugye akkor a +12V-os ág lenne a GND-je ennek az áramkörnek és ha rákapcsolnám a kijelző GND-jére, akkor az egy frankó zárlat lenne.
Régi, 10Mbites hálókártyákon van DC-DC konverter, többféle létezik: 5, 12, 9V...
Földfüggetlen a kimenetük, és 500mA-t tudnak, ha jól tévedek... 2-ből már simán meg kell tudni csinálni, csak bontani kell... Ha meg építeni akarsz, akkor az eddigiek közül, amikre azt mondtad nem jó, szinte mind jó lehet, csak nem a -12V-ból, hanem a +-ból csinálsz -16V-ot. Pl. MC34063, NE555... Üdv Inhouse
Valahogy a 7912-es kapcsolásnak a GND-jét nem lehet "függetleníteni"? Mert akkor meg is van oldva a gond.
És az nem megoldható hogy egy picike táppal oldanád meg a dolgot? Egy apró nyáktrafóra gondoltam.
üdv.: Müszi
Hát most például pont így van. Sima mezei dugasztáp, + kivezetése a GND-n, - a drive feszültség. Működik is rendesen a kijelző, de amikor kikapcsolom a gépet, ki kell húznom a tápot is, mert különben megjelenik mindenféle vonal meg fekete terület az LCD-n és félek, hogy ez nem tesz jót neki. Ha másképp nem megy a dolog, akkor majd csinálok egy relés kapcsolást és ezzel fogom elvenni a tápot, ha a gép nem megy.
Egyszerű!
A PC tápból szabályozott -12V jön ki, azt nem kellene piszkálnod. Viszont ha a tápban megkeresed (vagy inkább rajzon kikeresed) hogy melyik tekercskivezetés a -12V-é, és melyik dióda (amúgy mivel fordítva van mint a többi, ez nem nehéz), szóval onnan hozod el a 7912 bemenetére. itt lennie kell -18-20V körüli fesznek. Tehát kell pluszba a 7912-es stab, csak a "föld" lába ne közvetlen földre menjen, hanem egy zénert kell sorba tenned vele, 3,9V-osat. 12+3,9= 15,9 Így jó? A kijelzőcsőnek elég a -16V? Nem -30V körüli kell?
Nah igen, csak ezzel az a baj, hogy garanciás tápot nem nagyon kellene megbontani. Amúgy az ötlet nem lenne rossz. De csőről itt nincs szó, sima LCD kijelző, 128x128 pixel. Most kb. -15V-ról megy és így elég kontrasztos is.
Értem.
1 db vezeték kivezetése is meglátszik?
Nem a vezeték a baj, hanem a garancia matrica. Ha megbontom, elszakad. Levenni és átrakni nem lehet, mert nagyon vékony.
Bakker, itt írtam a megoldást bontás nélkül:
(#238877) Üdv Inhouse
Akkor esetleg egy kapcsolást is tudsz mellékelni gondolom és én azt meg is fogom köszönni és itt vége is lesz ennek a történetnek.
Kis terhelésre , kb. ez jó.
Vagy 7915-öt emelsz meg, de elképzelhető , hogy csak zener (+dióda) is elég. Az ellenállás a (-) puffertől és a fogyasztástól függ , párszáz ohm-kohm kb. Ideírhattad volna, hány mA-t eszik a cucc. Ha kevés lenne a fesz, akkor háromszorozót tegyél be.
Bocs, ezt tényleg elfelejtettem. Összesen 1,4 mA áramfelvétel van, szóval nem lesz gond a méretezésekkel. 16V bőven elég, most is annyiról megy.
Köszönöm a kapcsolást!
OK, akkor a zeneres rész is elég lesz...
Még egy kérdés. A Zener az hány V-ra legyen?
Össz 16 volt... csak az a baj, hogy ez csak polaritást vált és nem kétszerez....
Kellene egy pici ferrit-trafó, 1:2-es áttétellel és úgy mehet tovább............
Sőt, nem is kell ferrit. Elég egy M3-as csavar is,ami lefogja a panelre a csévetestet.
Viszont egy npn tranyó kell a kis trafóhoz.
Azért én javasolnék 7912-őt és a két sima dióda helyett a stabnál egy zénert (3,9V) a föld felé. Az 555-nél pedig az 1nF helyett majd próbálj rá egy 10nF-ot.
Szerintem a végén csak védelemnek kell, úgyhogy jó lesz egy 18-as is (vagy 20-as).
Idézet: „Akkor esetleg egy kapcsolást is tudsz mellékelni gondolom és én azt meg is fogom köszönni és itt vége is lesz ennek a történetnek.” Meg ne rágjam...? Kicsit flegma ez a mondat így... itt az oldalon is van 555-re link, és több topicban is írtunk már a hálókártyás DC-DC konverterekről is. Ha írnak neked választ, arra illik válaszolni, legalább annyit, hogy neked az nem jó és, hogy miért... Üdv Inhouse
Bocs! Jogos, igazad van. Tegnap kicsit ingerült és türelmetlen voltam, elnézést érte. Amúgy jó lenne az a kapcsolás is, amit mondtál. Régi hálókártyát viszont nem nagyon tudok keríteni, de azért próbálkozom. Valamelyik majd csak összejön. Tegnap még mondtak nekem olyat, hogy fesz. 3x-ozót is lehet, ahhoz még trafó sem kell.
Szóval köszi a te megoldásodat is, próbálkozom.
Semmi gond, így rendben.
Ha hálókártya nem, akkor 555, esküszöm láttam ehhez kapcsolást, de most nem találom. A másik tippem még a 34063, ehhez a gyári datasheetben is van példa inverter kapcsolás, igaz itt éppen +5V-ból csinál -12V-ot, de a komparátor bemenetén levő 2 ellenállással lehet beállítani, fel lehet emelni. Üdv Inhouse
Nem egészséges becsempészni 2 hibát : ilyen kis teljesítményhez ( kívánság) 100 ohm-os bázisellenállást hagyni ( 110 mA bázisáram?), ill. a kétszerezőre kondi nélkül rávinni a váltót...
ToMikaa! Felteszem még egyszer a rajzot, cseppet átvariálva és konkrét trafó-példával. A tranyót azért tettem csak bele, mert nem akartam kínozni az 555-öt ( nem az enyém lenne a cucc.. ). A freki ebben a megoldásban 5-10 kHz pl. oké, többet nem is játszottam vele. A trafó éppen kéznél volt, nem szentírás; mindig a lehetőségekhez kell megválasztani ezt-azt. A tranyó kímélő üzemben megy, mert felesleges agyonhajtani. Ez működik, aztán még válogathatsz persze..
Hali!
Ez működik? Amit én beiktattam a te rajzodba, az működőképes,mivel én hasonló módon állítok elő 230V-ot.
Működik... .. azért írtam oda... képzeld el, hogy egy trafóra rárakod a diódát, ahogy berajzoltad.. úgy rövidrezárja, hogy jujjj... még akkor sem oké, ha vékony impulzust sikerül csak vágni neki, a "teljesítmény" polaritásra meg zárt éppen. Még ha a primerre raknád, mint motoroknál... de az más és itt felesleges. A többi meg egyértelmű szerintem...
Van egy könnyebb verzió is, ez a -12-ből csinálja, csak egy "tekercs" kell bele, ferrit szintén, 50-100 mH nagyságrendben.
A teljesítményt a 22 ohm-mal tudod korlátozni a legkönnyebben, vagy cserélsz egy kondit a felére, a másikat meg a duplájára. Ha nem értesz valamit , szólj. A kimenetre vagy stabiltápot teszel, vagy ellenállás+zenert. Ez már többet is tud a beállításoktól függően. -- Kérésre a melléklet törölve. Moderator. |
Bejelentkezés
Hirdetés |