Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Azért remélem nem adtál értük sokat! Az s5 szerintem nem ér semmit, a Logó meg nem plc. Logót venném előre, annak talán lesz némi értelme. Kábelt nem tudok hozzá, de biztos kapni, eléggé elterjedt jószág.
Azért nincs minden sarki boltban siemens programozó kábel, és kb. annyira kerül, mint egy PLC más gyártótól.
Van egy CPM1A plc-m, van hozzá soros programozó kábelem, natív soros porton tudtam programozni, van usb rs232 átalakítóm, de csak pl2303 ic-vel, ez win10 alatt nem megy, ezért építettem egy usb ttl panel és max232 ic-vel egy konvertert, de a CX-prorammer nem ismeri fel a plc-t, sőt a soros kábelen ami a plc-be van dugva az 5. láb gnd jéhez képest csak a 2. és 3. lábon (rx, tx) mérek ellenállást diódamérővel, feszültséget viszont nem mérek, mi lehet az oka hogy nem tudok kapcsolódni a plc-hez?
A LOGO-t a billentyűzetéről is lehet programozni. Hasonló, csak kevesebb funkciót lehet vele csinálni, mint egy PLC-vel, de az ilyesmiket szokták vezérlő relének hívni.
Kezelési, programozási leírás magyarul. Szoftverrel is lehet programozni. Az S5-tel nem foglalkoznék, volt (van) szerencsém időnként találkozni S5-100-al. A programozó kábelen kívül leginkább a gyári, drágán vásárolható szoftver kell hozzá. Létezett nem gyári, olcsóbb program is hozzá, de már ezer éve nem árulja a gyártója sem. Soros porton keresztül programozható (a mostani gépekkel ez egy plusz probléma). Macerás...
Összesen 2.000Ft volt még sok-sok alkatrésszel együtt, volt köztük pl 3db BUK416-100AE, rengeteg tranyó, kondi, nyers nyáklap stb.... a legtöbb zsír új, még csomagolásban volt.
Logó kábelt (egyébként az is volt a lomosnál, csak mire rájöttem, hogy ez való hozzá már valaki más elvitte) találtam, de újonnan magyarországról 15ezertől, külföldről 5 ezertől van. Az S5 meg... Régi, és? Ha sikerülne egy egyszerű blink programot rátenni, esetleg 1-2 szenzorral feltételt szabni pl egy relé behúzásához én már boldog lennék. Nincs vele komoly célom, egy arduino, vagy egy raspberry ennek sokszorosát tudja, ezzel tisztába vagyok. A kérdésem továbbra is adott: Gyári kábel kell, vagy van valami más alternatíva? pl egy egyszerű rs232-usb A átalakító az s5-höz, ami 1.000Ft körültől már van.
Szia!
Azért én nem temetném az s5-öt. A mai napig jónéhány üzemben megtalálható, szinte örökéletű masinák. Programozni RS232--> TTY (teletype, azaz 0-20mA) konverterrel lehet a PG porton. Viszonylag egyszerűen készíthető átalakító hozzá. Siemens STEP5 programmal lehet programozni, ez XP alat még megy. Van alternatív lehetőség is a programozásra S5-S7 WIN programmal, letöltehető demo IBH Softec honlapon. Ha jól látom egy S95U-d van ahhoz tudok küldeni angol gépkönyvet. Üdv:Laci
Logot egy sima USB-UART-al lehet programozni (meg két lábat át kell shortolni a programozó csatiban). Sima ellenállás lábakból megoldható.
De ilyen 4K HUF magasságában ebayen van hozzá gyári kábel. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2021
Az S5-nek nem soros portja van, emiatt az RS-232 szabványos soros port és az S5 közé még kell egy interface.
Ilyet vehetsz készen, vagy készítesz egy ilyet, esetleg elolvasod ezt a topikot, és ebben a hozzászólásban találsz egy másik rajzot is.
Ki az a.. aki megveszi az eredetit?? Főleg 1 logóhoz...
Pl én? Igen megvettem, és eredeti. Csak jó helyen kell keresni, és kell egy kis szerencse is! És nem került többe mint a kínai klón ebay és társai...
Annyit megért! Engedd el azt az S5-öt!! Ha nem akarsz kifejezetten plc-vel, és azon belül is S5-tel foglalkozni! Az Ardi-t vagy a málnát, sosem hasonlítunk egy PLChez!! Nem egy faj, és ez nem "tudáson" múlik! Kezd el a logót, ha az bejön léphetsz az őskor felé, alias S5, vagy addig lehet hogy beesik egy frissebb igazi PLC !! Azok is vannak már fillérekért is
De neked is volt annyi eszed, hogy nem a boltba rohantál érte egyből!! Én bizonyos okok miatt elzárkózok a Sie cuccaitól, de minden más van! Omron Mitsu, Allenka.
Persze, hogy nem a boltba rohantam. Hál istennek ki lehet fogni gyári kábeleket tényleg jó áron jó helyeken. Az újabb verziók meg már UTP-s csatlakozásúak, és programozhatóak.
Nekem is van még más márka is, de én valahogy elvagyok a siemenssel.
Ilyesmi usb-uartos megoldásra gondoltam. Van egy yp-05-ös uartom, nem tudom ezzel működne-e. Nem találtam leírást semmilyen modulhoz.
Az s5-öt egyenlőre pihentetem, előbb a logoval próbálok valamit kezdeni, ahoz elég sok leírás van - persze gyári kábellel Költeni nem nagyon szeretnék rá, de ha nincs más ezen elgondolkodok. Idézet: „Van egy yp-05-ös uartom, nem tudom ezzel működne-e” A fejlesztőkörnyezet javaban van írva, nincs obfuszkálva, így könnyen megállapítható, hogy nincs benne szűrés VIDID-re vagy szériaszámra. Kvázi ami eszköz sorosportot ad az kiválasztható benne. Nyilván érdemes valami értelmes chipsettel (nem hamis FTDI pld.) rendelkező USB-UART-ot használni. Az alis kábelben pld. CH340 van (legalábbis amit én vettem). Idézet: „Nem találtam leírást semmilyen modulhoz.” Itt a lábkiosztása a programozó csatinak: https://imgur.com/a/9uh6RmE Az SDA-SCL-t rövidre kell zárni a programozáshoz.
Lerajzolnád a csatlakozó lábkiosztását!
Ott van a linken amit utoljara irt.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
Ha jól értem SCL-SDA rövidzár, akkor csak 5V, GND, RX, TX lábakat kell összekötni. Esetleg tudnál linkelni egy megfelelő mudult?
Az 5V nem kell neki, a rajzon amiből a részletet schmidteltem volt optos leválasztás is amiket erről tápoltak, de az csak a gyengék fegyvere .
Én egy ilyennel hergeltem (kb. azért mert ez volt kéznél akkor): https://www.cypress.com/documentation/development-kitsboards/cyusbs...gn-kit Idézet: „Az alis kábelben pld. CH340 van (legalábbis amit én vettem).” ez tehát jó? Én arra gondoltam arduinora rákötöm és azzal programozom. Az működhet? Akkor külső táp a logonak, és csak TX és TX lábakat kell összekötni? meg persze összeföldelni A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2021
Én ilyen kábelt vettem, de mire megjött már nem volt rá szükség mert visszaadtam a Logot a gazdájának (megoldottam amit kellett a Cypresses konverterrel):
https://www.ebay.com/itm/3M-PLC-Programming-Cable-LOGO-USB-CABLE-Fo...971029 A CH340 a kínai fosh USB-UART-ok legalja, ennél kb. bármi jobb. Idézet: „Én arra gondoltam arduinora rákötöm és azzal programozom. Az működhet?” Passz. Ha hozzá tudsz férni és le USB-UART részéhez akkor próbáld ki.
Hoztak hozzám egy Mitsubishi AL2-24MR-A PLC-t. Nem működött, kijelzése sem volt. Nem vagyok PLC-s szaki, de vállaltam, hogy belenézek. Sikerült megjavítanom, de a kijelző panelon van egy 1Farádos kondenzátor, amit kisütöttem, hogy ne feszültség alatt dolgozzak... Ha jól sejtem, ennek a kisütésének a következménye az, hogy most olyan, mintha gyári alapbeállításon lenne, újra kell programozni? Vagy a program eepromban van?
Ügyes vagy hogy sikerül megjavitanod, és okos is, hogy kisütötted a biztonság kedvéért.
Sajnos újra kell programozni: Idézet: „Data Storage On supply voltage loss, information stored for up to 20 days (@ temperatures 0 to 25°C) through integrated capacitors” Bővebben: Link
PLC-ben általában elem, ritkább esetben ilyen kondi adja a memóriának az energiát! Szinte biztos hogy üres! Most még az lesz az érdekes ha nincs meg a program..
Meg lehetett volna csinálni kisütés nélkül is, mert pont nem az LCD-s panel volt rossz, de hát ugye ezt akkor nem lehetett előre tudni. Sejtettem, hogy ez a gond majd előáll, de tájékoztattam az ügyfelet, hogy én PLC-t programozni nem tudok.
Mindegy, már valakit kerestek a programozással kapcsolatban, majd megoldják.
Amúgy vicces, milyen feladatokat végeznek néha PLC-kel. Mostanában járok ilyen üzemekbe néha. PIC-el vagy AVR-el tizedannyiból megcsinálnám. Tudom, az iparban más szempontokat vesznek figyelembe...
Nem biztos, hogy újra kell programozni, mert a program tárolást beépített eeprom és külső eeprom végzi. Úgy látom, hogy a kondenzátor keletkező adatok tárolására van.
Gafly által linkelt doksi előző sorában van erről szó:
Lehet hogy igazad van, majd a felbérelt PLC programozó mogoldja.
Idézet: „Mindegy, már valakit kerestek a programozással kapcsolatban, majd megoldják.” A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2021
Az ipari szempontok érdekesek. Volt olyan eset, hogy egy PLC programozót azért küldtek el, mert a feladatot egyedi ötletekkel oldotta meg, és nem az applikációkban leírt példák alapján. Az indok pedig az volt, hogy mi lesz, ha az illető elmegy a cégtől, beteg lesz, ki fogja érteni a programot, ha változtatni kell? Ugyanilyen okokból nem célszerű egyedi hardvereket, vagy többféle (esetleg nevesincs) gyártó hardvereit használni.
Tervezem egy ideje, hogy legalább alapszinten megismerkedem a PLC-kel. Melyikkel érdemes kezdeni? Hozzám közelebb áll a mikrokontrollerek világa, bő 20 éve programozok PIC-eket, 10éve AVR-t, stb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |