Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a választ!
A hűtés megoldva. Norbert
Sziasztok!
A kérdés: 1 vezeték - 2 "izzó". A mellékelt kapcsolás egy régi trükk, a régi "igazi" izzók után kiment a divatból. Tehát arra ad megoldást, ha csillárkapcsolóval, de egy vezetékkel (kapcsolt fázis + nulla) két fogyasztót szeretnénk kapcsolni. Ha kapcsolóüzemű tápost, 120V-tól induló LED lámpát kapcsolunk, akkor jól kell működnie az elrendezésnek. De az az igény, hogy az egyik lámpa LED filament tipusú legyen. Ezek 220-240V-osak. Ötlet, hogy lehetne megoldani? További vezeték behúzása nem járható. Lehetőleg kipróbált megoldás kellene. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2021
Az kb. semmit sem jelent, hogy LED filament típusú, ugyanúgy tápegység van abban is, mint a többiben. Akkor lehet gond, ha valamelyik (esetleg mindkettő) fényforrás kondenzátoros előtétet hazsnál, azok egyáltalán nem fognak működni így. Sőt, a legtöbb LED-es fényforrás kondenzátort használ...
Opening the 1W Dubai lamp (with schematic)
Úgy tapasztaltam, egyre inkább "rendes", nem kondenzátoros előtétet használnak.
De próba-szerencse! Kösz!
Sziasztok !
Egy mellékhelyiség világításának "komfortosításán" töprengek ... Feladat (elképzelés) legyen egy éjszakai, kisebb fényű üzemmód, és egy nappali erősebb világítás. Akadály a kapcsoló* és a lámpatest* közötti befalazott 2 eres vezeték ... Régen az izzós korban volt olyan fényerő-szabályzási ( nem éppen szabályos) trükk, hogy egy megfelelő diódát kapcsoltunk sorba az izzóval -> csillárkapcsoló egyik kör direkt, a másik diódával ![]() * természetesen igény szerint cserélhető...
Olyan LED lámpát kell választani. Az Aldiban vettem. Három fényerejű. Egymás utáni gyorskapcsolással lehet váltani.
Nálam ezt automatikusan megoldja egy világítós (glimm) kapcsoló. Kikapcsolt állapotban is "dereng" a 3W-os LED "izzó"...
![]()
Köszi ! "Őt" ismerjük, régóta szolgál a csillárban
![]() "Kis" hibája*, hogy az utolsónak használt fokozattal indul ... *a tervezett alkalmazásnál...
hello,
Van 4db Optonica "kék égbolt" 60x60as led panelem. Ezek 45Wosak, 950mA-es (27-42V) táp van hozzá, panelenként. A helyiség nagyon kicsi ahova mennek, így "fele ennyi" fényerő is elég lenne. Plusz igény a Push DIMM-es kapcsoló megoldás. Az az elképzelésem, hogy MeanWell LCM-25DA tápokat tennék a panelekre, ezeket 300 vagy 500mA-re lekorlátozva. Ugye ez tudja a Push DIMM-et is, illetve a több táp vezérlése is összeköthető. Ez így működőképes lenne? Vagy jobb ötlet? Köszi!
A kapcsolóval párhuzamos kondenzátor segíthet. Ha a led villog, nem halovány, nem tudom valami gagyibb, soros kondi ellenállás tápos izzóval működik remélhetőleg.
Szétszedtem a panelt. 2db "led csík" van benne, sorba kötve. 1 csíkban 112db 4014-es led van, 7db led sorban és ebből 16db párhuzamosan. 1 ledre 42V 950mA tápnál 3V és 60mA jut.
Az LCM-25DA 600mA/42V és 700mA/36V-ot tud. Ezek nekem jónak tűnnek.
Nálunk a lakásban az átjáróban a világgítás-technika úgy van megoldva, hogy a helység alapvilágítása LED-es. A ki-be kapcsolója pedig egy glimm-visszajelzős kapcsoló.
Ha bekapcsolom, világít a LED-es körte. Ám ha lekapcsolom, a glimm-lámpás kapcsolón át szivárog annyi feszültség, hogy a LED körte némi derengő fényt adjon. A helységen való átjárkáláshoz éppen jó, ámde olvasni nála nem igazán lehet. Afféle "táj-fény" kategória, ami egyébként nem kerül külön semmibe!
Segítséget kérek az alábbiakhoz. Van a konyhában egy Zext KA150tip elektronikus trf. 150W és táplált 5db.20W-os izzót 10évig. Most kicseréltem az izzókat LED 4,5Wosokra 5x4,5W=22,5W és a trf.meghalt.Szétszedtem, égett szagot érzek.
Milyen trf-t vegyek, vagy hogyan oldjam meg a LED táplálást?Hagyományos trafóban gondolkodjam, vagy van jobb megoldás? Köszönöm a segítséget.
Vegyél 12 V-os kapcsolóüzemű tápegységet, pl. APV-25-12.
Biztos, hogy meghalt? Azoknak kell egy minimum terhelés. Mindig ráírják: pl. 30-100W. Ezalatt nem működik. De mindegy is, Ledhez nem való. Olyat vegyél, amit Bakman írt.
Könnyen lehet, hogy dobott egy hátast. Az elektronikus transzormátotoknak nevezett dolgok a tápegységek legalja, párhoz volt "szerencsém". Hagyományos izzókhoz elmegy, de csak azokhoz.
Bakman, Tom111 köszi a gyors válaszokat. A trf. biztosan meghalt, mert próbáltam terhelni 55W-os gjmű. izzóval és nem ment.Ma veszek akkor egy APV-25-12V-os trf-t.
Még annyi kérdésem van, hogy a 12V-os LED izzó dobozára rá van írva hogy egyen és váltakozóval is üzemel. Eszerint nem mindegy, melyik tűlábat kötöm azonos pólusra váltakozó 12V táp esetén? Köszönöm.
Mindegy, mert egyenirányító van a bemenetén. Egyenárammal nem vibrál.
AZ 55W izzó nem a legoptimálisabb tesztelésre. Induló árama sokszor tíz amper is lehet. Ohmos ellenállással illik tesztelni egy olyan tápegységet.
Idézet: „...elektronikus trf. 150W és táplált 5db.20W-os izzót 10évig...”
T. Epu2, és nedudgi!
Köszönöm a szakmai információkat.Megrendeltem az APV-25-12 trf-t.
A kérdésem az lenne, hogy a vásárolt 20m hosszú kültéri led sort hogy tudnám méretre vágni? Első ledhez 2db kábel megy, utana 3db kábel, viszont az utolsó 1, 5m ismét 2db kábel van a ledeknel,8m nél szeretném elvágni,lehetseges e.
Válaszokat előre is köszönöm szépen.
Fényképezd le az első szakaszt, a dugvillától az első LED-ig. Nagy valószínűséggel nem darabolható verzióról van szó.
Remélem jó lett a kép
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2021
Vagy párhuzamos LED-ek soros kapcsolása vagy soros LED-ek párhuzamos kapcsolása. Tulajdonképpen lehet vágni, de azon kívül kelleni fog még némi szerelés és talán ellenállás is. Látatlanban ennyit tudok mondani.
Nézd végig a sort. Ha minden igaz, leszenek olyan szakaszok szabályos közönként, ahol csak két szál vezeték van két LED között.
"az utolsó 1, 5m ismét 2db kábel" Nem írtad ez hány db ledet jelent?
Azaz, ennyi darabonként vannak sorbakötve a ledek. Esetleg még +1 db. Ha ez a szám osztható a összes led számával, akkor ennyi ledenként van párhuzamosítva. Én megszakítanám valahol ezt az utolsó 1,5 méter (akár visszaállíthatóan)...ha továbbra is azonos fényerővel világít a többi led, akkor ki lehet találni, hogy a 8 méterhez hová esik a legközelebbi pont, ahol vágni lehetne a ledsort.
Rendben, köszönom szépen a válaszokat, 20db led van a kábel végén amibe már csak 2db kábel megy bele.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2021
"További vezeték behúzása nem járható"
Miért nem? Talán nem fér el a falban a műcsőben? Miután csak világítás (ami többnyire elég keveset fogyaszt pl. egy mosógéphez képest), én ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy a fali csatlakozó-dobozban bármelyik szál vezetékkel egyből behúzok a helyére kettőt - persze némileg vékonyabb (és fonott) huzalból. Akkortól már simán elfér. Ha csak a helyszűke a gond. |
Bejelentkezés
Hirdetés |