Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Azta szemfüles mindenit!!!
Annyit gondolkodtam, azért is hibáztam most, melyik helyes a homouzion, vagy a homoiuzion? Illetve melyikben higgyünk? Egyébként az is érdekes: Ég a lámpa, csillagos ég... A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Fogalmam nincs, hogy miről beszélsz, de ha tippelnem kéne akkor a homoiuzion.
Én a másikban hiszek, gyorsabban lehet kimondani.
Írta K.F. még nagyon régen.
Ha figyeled a lámpákat, akkor talán tudod mi az erre vonatkozó szabály. Milyen világítási kombinációt várunk el az autók városon kívüli közlekedése során?
Konkréten arra gondolok, hogy nekem elől-hátul világít a normál lámpám mikor közlekedek. De a többség nem így járkál, hanem elől világít valami kis LED-es bigyó, bajúsz, vagy egyéb lámpácska, hátul viszont semmi. Különösen a nagyobb kategóriás autókon van ilyen lehetőség -gondolom gyárilag-. Tehát mi a tényleges elvárás?
Ja gyári, úgy hívják, hogy nappali menetfény.
Persze régebbi autókra is lehet kapni kiegészítésként. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Idézet: „Tehát mi a tényleges elvárás?” Azt majd a tiszt úr elmondja: - Aszongya, vót egy lámpamizéria, az eddig tízezer, legyen szíves az izzókészletet és az elsősegély készletben megvan-e a jótállásoös utolsó kenet, az annyi mint... Itt illik elájulni a vezetőnek, akkor a többit már nem érzi... Amúgy mellékesen, pontosan ilyesmi miatt, ha rendőrt látok, azonnal lekanyarodom, ha van elágazás, ha nincs, én biztosra megyek. Esetleg átülök az anyósülésre gyorsan és azt mondom, valahova elment a sofőr... A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Ez csak elől van? Hátul nem várunk nappal semmilyen kivilágítást?
A Kressz 44§ 8. pontja vonatkozik ide, de csak nappali menetfényt említ, és azt nem írja le mi is ez pontosan. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Igen. De itt részletezik, ill gugliba megtalálható minden írás és szabályozás róla:
Bővebben: Link
Sajnálom. De köszönöm a válaszod. Tőled tanulásként maradnak a cikkeid nekem.
Az a "nappali menetfény" újabban már világít, ha akarod, ha nem, nálam (Yaris 2020-as kiadás) legalább is. Hátul csak minimum a parkolófénnyel.
Kreszt el kell olvasni. Fehéren feketén le van írva.
Elolvastam, de nem derült ki, hogy a nappali menetfény csak elől van-e, illetve elvárunk-e hátul bármilyen kivilágítást nappal, lakott területen kívül.
Megtennéd, hogy nekem - tudatlan falusinak- idéznéd azt a részletet, ami kimondja mit jelent pontosan a "nappali menetfény"? Mert a 44§ 8. pontja csak ezt írja elő.
Idézet: „Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.” A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Lakott területen kívül tompított fényszóró használata kötelező. Hátul is kell működnie a lámpának.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
A dolog nem ilyen egyszerű. idéztem a pontos szabályt.
A nappali menetfény egy köztes állapot, erősebb mint a helyzetjelző, de gyengébb mint a tompított. Viszont sehol nem találok arról infót, hogy hátul ez mit kell jelentsen.
Aha! Jó, hogy ez szóba került, tényleg nem tudtam, hogy ez az autónak egy külön szolgáltatása - nappali menetfény? Az enyéim egyik se tudta, melyik a bónusz? Felkapcsolom és úszom a fényárban.
Hogy mik vannak a KRESZ-ben? Bár én nem hiszek benne... Aztán megoldódik minden autós bajom, ha oltási kell a vizsgához, keresek egy másik glóbuszt. Utólag mulattam a dolgon: Éjszaka a kanyarban a szembe jövő országúti fénnyel jön, hagyta a kanyarban is, így csukott szemmel kanyarodok, fékezek, mielőtt lementem az útról, aztán az a szembejövő megfordult és ilyen megkülönböztető fényekkel üldözőbe vett, 30 km/órával egy darabig megúsztam, de az a fránya Skoda rendőrótó így is utolért. Szóval a tükörben láthatta, hogy nem csak az egyik hátsó lámpám, de az egyik féklámpám sem világít. Utóbbiról nem is tudtam, de hitelt és egy ötezrest is adtam, enyhe büntetés lett. Elvégre egy városban élünk, emberség is van a világon. Igazából nem is mindig merem ajánlani a Közegnek, hogy az enyhe büntetés helyett nem lehetne-e egy szigorú figyelmeztetés? Rendőrviccekkel szoktam elütni az időt, amíg írják a papírokat. Nem nagyon értik a tréfát, nem értem, nem őket büntetik éppen... A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Nyári napsütésben hiába világít az 5 W-os piros helyzetjelző. Az már kb. 10m-ről sem látszik.
Ez pont nem számít semmit.
Én csak azt szeretném tudni, van e hátul is elvárás a nappali menetfénnyel kapcsolatban. Kérem, aki tudja az mondja meg nekem, és esetleg azt is hol lehet az állítását ellenőrizni.
Nem!
Idézet: „nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval” Bár ezen a rendőrök vitatkoznak. Ezért ajánlatos a lámpát első fokozatba kapcsolni. Az a nappali mellé bekapcsolja a hátsó helyzetjelzőket.
44§8 bek. Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.
Részemről lezárva. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Szerinted én mit idéztem?
Hol van ebben az benne, hogy hátul mit jelent a nappali menetfény? Lebecsülsz engem. Igyekeztem alaposan utánanézni, és ezért feszegetem a kérdést. Nem is gondolod mennyi ellentmondást találtam. Még ezzel foglalkozó szakemberek sem ugyanazt beszélik. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Pedig a linken leírt szövegbe benne van, de kimásolom...
Idézet: „A KRESZ határozottan fogalmaz: a forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. A kivilágítás kötelező módja a tompított fényszórók és a helyzetjelzők használata. Tehát szürkülettől, illetve rossz látási viszonyok között, erősen csapadékos időben, esőben, hóban, illetve ködben az autókon a tompított világítást kell felkapcsolni. Ez pont azért is van így, mert nem minden autón, sőt a többségen nem világít együtt a nappali menetfény és a hátsó piros helyzetjelző fény.”
Könyvelőm mondta évtizedekkel ezelőtt, közlekedési élmény:
- Megyek ebbe a nagy ködben, hát ki jött velem szemben kivilágítatlanul? - ... - Te! Kivágtam magam: - Na igen, lámpánál nem tudok aludni...
Segítenél értelmezni ennek mi köze van a jó látási viszonyok között elvárt kivilágításhoz?
Ha sok pénzed van akkor nem kell lámpát használni....
Te kajak direkt borzolod a kedélyeket, igaz?
Fogadjunk, hogy jókat kuncogsz közbe. ![]()
Bővebben: Link
Tessék, de a továbbiakba befejezem ezt a meddő vitát
Feladom.
Számomra világos, hogy a megszólalóknak sincs halovány fogalma sem arról, a nappali menetfénytől elvárunk-e hátul is valamit, vagy az csak elől kell világítson. Előbb-utóbb ki fog ez derülni, csak még nem találtam meg hozzá a megfelelő forrást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |