Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Sajnos forrást én sem tudok, viszont... A nappali menetfény használata azért került bele a kresz-be, mert sok személygépkocsi már gyárilag ilyen, és így kap típusengedélyt magyaroszágon. Ezt akarják ezzel legalizálni. Ezekben az autókban általában ki sem lehet kapcsolni ezt, ha ráteszed a gyujtást akkor egyből világít, de hátul nem! A kresz viszont megengedi, hogy bizonyos esetekben a tompított helyett ezt használjuk. Ez alapján szerintem logikus, hogy nem kell mellé a helyzetjelzőt is bekapcsolni.
A gépjárművek kivilágítására van külön olyan passzus, ami felsorolja, hogy mely lámpák milyen színűek lehetnek, és hol kell elhelyezkedniük a járművön. Én a helyedben ezek között keresném a nappali menetjelző fény definícióját. Idézet: „De az erre vonatkozó szabályt, továbbra sem találom.” 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet.
Éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén ki kell világítani a járművet, elől tompított fényszóróval, hátul helyzetjelzővel.
Ezen kívüli időszakban, lakott területen kívül, a jobb észlelhetőség érdekében előírták a tompított fény használatát. (Amit a KRESZ előírása szerint csak a helyzetjelzővel együtt lehet bekapcsolni, magában nem, ezért világítanak hátul is ezek a járművek.) Később megjelentek a menetfény lámpák. Ezek a szembe jövő felé világítanak, nem a föld felé, így kisebb teljesítményű lámpa elég az észlelésére. Nappal a hátsó világítás alig észlelhető, így a menetfény lámpák használatánál nem is előírás, de megengedett. Tompított fény bekapcsolásakor viszont a menetfénynek ki kell kapcsolniuk, vagy a fényerejüket kell csökkenteniük.
Nem is fogsz. A hátsó piros fény az a helyzetjelző. Csak az első helyzetjelző lámpával, vagy a tompítottal / fényszóróval együtt világíthat.
Idézet: „(6) A helyzetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy az összes helyzetjelző lámpa csak együttesen legyen kapcsolható.” Ha a nappali fény világít akkor nem. Ha a nappali fény az első helyzetjelző akkor annak a fényerejét kell csökkenteni és akkor éghet a hátsó helyzetjelző. Ha külön van helyzetjelző akkor azzal a nappali fény nem éghet egyidőben. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
Amilyen krix-krax alakú ledfények vannak, távolabbról sokszor nem tudni valami bolti reklám díszfénye, vagy autó nappali fény az.
Számomra a kilo SI-prefixum jele K-val írva sokkal nagyobb fiaskó, mint a szóköz megléte.
Ez nem véleményes.
A k = kilo ami valóban prefixum (tehát nem mértékegység), és a mértékegység ezerszeresét jelöli. A K = Kelvin és a hőmérséklet mértékegysége. Nem használják, de helyes lenne a "kK" alak (1000 Kelvin).
A hőmérséklet mértékegysége kelvin. Kis k-val. Mértékegységének jele K.
Magyar helyesírás szabálya szerint.
Nem vitatom, akár igazad is lehet.
Én nem néztem utána, fejből irkálom a hozzászólásokat. A Kelvinről olyan emlékeim vannak, hogy nincs belőle negatív, nem kell mellé a kis fok-karika, és 1 Kelvin éppen azonos 1 Celziussal, csak máshol van a nulla pontjuk. Csak remélem, hogy Lord Kelvin-t sem bántja ha igazad van.
A magyar helyesírás szabályai, 12. kiadás
214. A tulajdonnévből keletkezett mértékegységek nevében a tulajdonnév írásmódjától eltérve csak az úgynevezett latin betűs ábécét [vö. 16.] használjuk, tehát ékezetes vagy mellékjeles betűt nem. A mértékegység nevének írásmódja egyes betűk elhagyásában és kisbetűs írásában is különbözhet az eredeti tulajdonnév írásmódjától, például: Ampère – amper, Joule – joule, Henry – henry, Newton – newton, Pascal – pascal, Volta – volt. [Vö. 201.]
Értelek, és ismét nem vitatom.
Ha kiírom a nevet akkor kicsi a kezdőbetű, de ha mint mértékegység használom akkor már nagy "K".
Hátul nem kell nappali menetfény csak elöl.
Tisztelt Fórumlakók!
Mutassatok nekem egyszerű, házi készítésű öntözőt/esőztetőt. Tegnap dobta le a láncot a második, viszonylag drága öntöző itthon, már nem vagyok hajlandó több ilyesmit venni. Volt már olcsó termék is a kertben, azok sem bírják tovább igaz, gyorsabban sem mennek tönkre. Kb. 5 x 15 m-es kis kertről van szó. Már azon gondolkodom, hogy fogok némi gégecsövet a műhelyből és kilyuggatom szabályos közönként majd egyszerűen a sorok közé dobom. Valaki próbált már ilyet? Működik?
Szervusz! A minap voltam egy kollégámnál, neki újabban szőlő ültetvényei is vannak, fólia sátorban. Úgy láttam ez a fekete gázcső (?) van lefektetve, szerintem ö lyuggatta is ki, nem hiszem, hogy külön ehhez készült csövet vett volna, a sátor is abszolút profi váz, sk minden...
Az automatizálás nem lehet gond számodra, mondanom se kéne. Na igen a csőnek ki lett ásva egy árok, ca. 20m, neki így működik.
Rendes bolti hozzávalók miért esnek ki a választásból? Hunter, Rainbird, Agri Drip, stb.?
Egy csepegtetőcső kb 150Ft/m és kész vagy. Vagy egy csepegtetőtest fix 2l/h-s kb. 90Ft amit simán beleszúrsz LPE csőbe az is kb 130-150Ft/m. Vagy rendes rotoros / spray fúvókák. Melyik része megy tönkre pontosan? Mágnesszelep? Fúvóka? Vagy maga a vezérlő? Vezérlőből biztos vagyok benne, hogy a boltinál különbet építesz. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
A legújabb áldozat egy Gardena Aquazoom. Egyszerűen elfelejt billegni. Természetesen úgy van összegesztve, szétszedni csak masszív roncsolással lehet. Nincs semmilyen vezérlő, ilyen kis kertre nem érdemes automatizálni. Egyszeűren amikor úgy látom, bekapcsolom.
![]() Igazábol gazdasági haszna nincs a kertnek de az ott termesztett zöldség, gyümölcs a legfinomabb de azért százezreket nem akarok költeni. Ha másként nem menne, kézi öntözővel is el tudnám látni a feladatot. Ez a csepegtetőcső lesz a megoldás, köszönöm a tippet, eszembe sem jutott ilyesmit keresni.
Nincs mit. Igazából ilyen téren érdemes kerülni a consumer termékeket, mert alapvetően a bárkinek jó elv alapján épül fel a Gardena is, és addig fontos hogy működjön a termék amíg el nem hagyod a blokkot.
Ha olyan megoldást választasz, amit ezzel foglalkozó profik is telepítenek, akkor annyiban biztos lehetsz legalább, hogy ha rossz lenne, nem tudnának fennmaradni, mert az öntözőrendszer kivitelező cégek garanciával tartoznak a munkájukért, szóval csak olyat fognak használni amiért nem kell állandóan visszamenniük az ügyfélhez ![]() Ha kútról használod, akkor azért hidrociklon vagy egyéb homokszűrő nem árt, ha fúvókás / rotoros eszközöket is használsz.
Ne lyukaszgass semmit! Vegyél csöpiszalagot (nem drága és működik) meg nyomás csökkentőket hozzá oszt kész is.
Arra a pici területre adok szalagot akár ingyen meg tippet a telepítéshez .
Ne fáradj annyit, olcsó dolog, többe kerülne elmenni érte. A tippeket, gondolom más is, szívesen fogadjuk.
![]()
Itt válogass , én most telepítettem két félét minkettő szuper Ha gondolod holnap küldök képeket privátban
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
Én is kérnék képeket, vagy ha publikus akkor szerintem sokan mások is!
![]()
Köszi a tippet de elöször a csepegtetőt próbálom ki. igazábol soha nem néztem jó szemmel a víz levegőbe lövését, ki tudja, mennyi párolog el menet közben.
Viszont ha egy picit is vasas a víz akkor a legtöbb csepegtetőt rövid időn belül kidobhatod (és a meleg földről is ugyanúgy ha nem jobban párolog a víz .) És legjobb hűvösben (reggel ) locsolni .
Ezeket kimásoltam az oldalról de majd a működésről is lesz kép . Amikor nem kell "elbújik"
Ha nem vagy a tetthelyan, csak időnként a Gardena márkát kerüld.
A koncepció nem rossz, de gyakorlatban kerülik a profik.
Már a beszerzéshez tipp. Ha nem tartályból akarsz öntözni nyomáscsökkentő is kell. Kb 0.8 bar nyomásig kell lemenni a csöpiszlaghoz. Olyan nyomáscsökkentőt nem kaptam ami egy lépésben tudt volna a kb 10 bárról a 0.8 at ezért két lépésben sikerült megvalósítani. (egy 10 bárról 3 ra aztán 3 ról 0.8 ra) Javasolt még egy szűrő beépítése is . Így egy szezon alatt nem szokott eldugulni a szalag. Nálam a locsoló "gerinc" vezetéke 3/4 es kpe cső és abba vannak befúrva az indító csapok. Így soronként ki tudom zárni a locsolást. Választható hogy tartályból vagy csapról megy a víz. Az ibc tartályban tudok tápoldatot készíteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |