Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3286 / 3614
(#) nagym6 hozzászólása Jún 13, 2021 /

Lesem itt a fűtémát, környékemben is vannak néhányan akik öntöző műtrágyázó rendszerrel csinálják. Nem igazán értettem miért jó, nálam semmi csak nyírom, és talán szebb is - de legalább olyan- a füvem, mint az öntözőrendszereknél. Ismerősöm műtrágya adagolója többször elromlott, túladagolás miatt kipusztítva a füvet. Lehet más fajta fűnél semmi gondozás nem kellene.
(#) Topi válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

Azért sok függ attól, hogy milyen a talaj is. Homokos, agyagos, stb. De a füvet is rá lehet szoktatni egyszerű öntözési módszerrel, hogy lejjebbi rétegekig engedje a gyökereit.
Lehet, hogy aki folyamatosan öntözi, nála nagyon gyorsan leszivárog a víz, nálad meg nem.
Illetve attól is függ, mennyire monokultúrát használ. Én például annak ellenére, hogy 1600m2 öntözött gyep van, mégis szárazságtűrő keveréket használok, mert az többféle faj keveréke:
Nádképű csenkesz: 40%
Angol perje: 40%
Vörös csenkesz: 20%
Mindegyik kicsit más előnyöket hordoz, és jobb mint a monokultúra.
Szerk: az sem mindegy, hagyod-e felszárasodni például, mert ha igen akkor bizony a levágott hosszú csöves szár szúrja a talpad, hiába rövid a fű.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2021
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

Én is lesem itt a "fű témát".
Kertvárosi részen lakok, Pesten egyre ritkább mellesleg.
Sokan költöznek is ki ide, a "zöldbe".
Legutóbbi fejlesztés megint egy több tömbből álló társasház lett, családi ház telkére.
Új épités, modern, egész telek felszórva temetői murvával, mert ott állnak az autók. Füvet nem kell nyirni, mert ahol nem a házak vannak, vagy térkő, ott murva van. Lehet vesznek majd egy akkumulátoros robotfűnyirót, mert trendi és pont akciós igy nyár elején...
Vagy van levágjuk a füvet, a nyesedéket gondosan felporszivózzuk és bezsákoljuk, és szelektivben elviszik péntekenként (pénzért lehet plusz zsákokat venni, az évi egy alanyi jogon járó egy csomag mellé). Majd persze kell venni műtrágyát, fűmagot, stb.
Aztán persze a folyamatos panaszkodás, hogy nem tudok aludni, mert az a hülye kakas a szomszédban már megint kukorékolt...
(#) Topi válasza Gafly hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

Jó, hát annak ellenére, hogy a murvás téma nekem sem tetszik, érthető valahol. Egy rendesen öntözött, és gondozott gyep elképesztő mennyiségű levágott füvet jelent. Rajtahagyni ugye nem célszerű, gyűjteni és komposztálni jó, viszont gyorsabban keletkezik az új adag zöld fű, mint amilyen gyorsan komposztálódik.
Van itt nálunk is zöldhulladék gyűjtés, de most akkor rakjon ki az ember 15 zsák füvet, és kerülgesse, mert 2-3 nap pontossággal gyűjtik be. Az sem célszerű, és nem is esztétikus.
(#) Ódenka hozzászólása Jún 13, 2021 / 4

Kicsi terület lehetősége:
Hallottam olyan emeletes, társasházról, hogy volt valakinek ötlete és egy szőlőtövet tett a ház falához. Az szépen elindult és egy csomó szomszéd ablaka előtt is elterjeszkedett. Szerintem jó társaság lakhat ott, mert szépen gondozta mindenki az elérhető szakaszt és fogyasztotta az előtte termő részét.
Nálunk anno rajtaütésszerűen elhalt a gyönyörű rózsalugas, így a feleségem engedélyével azóta szőlő van, most már 2. éves az előtte levő is, sőt az is felment már az emeletre. Minimálisan 100 kg a várható termés idén, ha nem veri el a jég, vagy a peronosz... Favorit fajta a zöme a másik kettőt nem tudom, finom az is. Ajánlom az ilyesmit is a fű mellett, finom és nő, mint a gyom.
Most az éjszakai vihar miatt kell még ténykednem, kócos lett a szentem.
Igen, locsolás a zöld kannával.
(#) nagym6 válasza Topi hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

Idézet:
„Rajtahagyni ugye nem célszerű”
Nekem kb.: 16x180 méter a fű terület, illetve ház és melléképületekkel kisebb. Ha éppen nagyobb, dúsabb a fű nyíráskor, akkor kb. 5-8 méterenként telik meg a fűgyűjtő tartály. Ennyiszer akkora területen elvinni egy vagy néhány helyre üríteni, lehetetlen. Nincs gyűjtve hanem szétszórva a fűre, ettől semmi gond. Így is kb.: 4 Km-t megyek, osztva 8 méterrel, ennyi ürítés lenne.
Idézet:
„Azért sok függ attól, hogy milyen a talaj is.”
Igaz, ez tényleg indokolhatja a műtrágyás öntözést. Nálunk jó a talaj.
Nekem "Sport" fű van.
(#) sargarigo válasza Ódenka hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

Ez de jól néz ki! Tetőt nem bántja? Az ilyen falra futós dolgoktól azért szoktam idegenkedni, hogy bekúszik a tetőbe, és nekiáll bontani..
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

A zajterhelés részéhez hozzászólva, amikor annó idöltöztünk, akkor nagyjából tudni lehetett, hogy elöl vasútállomás, hátul repülőtér. De bevállaltuk, és nem panaszkodom emiatt...
De ma 10:47-kor jött menetrendszerint a legnagyobb zajforrás, a póniló fiatal csajjal. De nem panaszkodom.
(#) Gafly válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

Ránézésre karban van tartva...
(#) Ódenka válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

"Tetejezem" vagyis letördelem a kívánt hosszban a vesszőket, egyébként a kéményen is fürtök lennének. Minden nap van 5-10 percem átnézni és karbantartani, nem sok ez.
A hátul, kertben levő lugasoknál is van egy szint, ami fölé nem engedem. Van olyan eljárás is, hogy lefelé kényszerítik a vesszőket a talaj felé egy elért magasság után.
Ez több lombbal és valamivel fokozottabb jégverés elleni védekezést is jelent.
Ui: Egyik barátom szokta megjegyezni: A dió és a szőlő akkor ad árnyékot - lombot - amikor szükség van rá. Mire jön a kánikula, árnyékolja a házat, ősszel meg a lombot lehullatva hagyja a Naptól melegedni...
(#) Topi válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

Minden csak fűnyíró méret kérdése

Nem semmi, szép projekt akkor nálad a fűnyírás, én nálam csak 19x110m.
USA-ba csinálják egyébként azt, hogy az otthagyott füvön átmennek mégegyszer fűnyíró trakival, hogy felaprítsák. Egyébként persze rajta hagyható, ha az ember sűrűn vágja, akkor rövid a hulladék is.
(#) nagym6 válasza Topi hozzászólására (») Jún 13, 2021 /

Idézet:
„otthagyott füvön átmennek mégegyszer fűnyíró trakival, hogy felaprítsák”
Vannak "mulcsozó" fűnyírók. Enyém is az, normál kézi tolós, az első kerekei hajtottak. Nyírással egyidőben aprítja is a füvet, nem kell külön művelet. Nem használom a mulcsozást, felesleges.
(#) Frankye válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Nekem is mulcsozós fűnyíróm van, önjáró. A hagyományos, kézzel tologatóssal szemben óriási előnye, hogy nem kell "erőből" tolni. Remekül felaprítja a nyesedéket, és visszakerül a talaj körforgásába. A telek 15x55 m, a ház csak 75 m2, szóval van mit nyírni nekem is. De a mulcsozó betét a fűnyíróban nekem is nagyon bevált.
(Nem is szólva arról, hogy a zöld hulladékot nem viszik el "csak úgy", hanem a megvásárolható (!) zöld zsákban, havonta egyszer (nyáron), illetve két havonta (ősszel és tavasszal). Már ha elviszik, mert a szomszédomé már fél éve (!) rothadozik az utcán, az előírt zöld zsákban, nem vitték el. A zsák már félig lebomlott, a szél viszi a levelet, fűnyesedéket, mindent...
(#) mek-elek válasza Frankye hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Úgy látszik Te sem vagy méhlegelő barát.....
(#) Petyaa hozzászólása Jún 14, 2021 /

Sziasztok!

Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezt megjavítani?
Kertes ház, kinti félig fedett terasz.

DCIM3220.jpg

(#) bbalazs_ válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 14, 2021 / 1

Szerintem itt a gond alul lesz, a betonalappal.
A csempéket fel kell verni mind a megmozdult részről, utána esetleg egy részük majd visszatehető.
(#) Gafly válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 14, 2021 / 1

Ránézésre nincsen egyben az alap, szerintem újraburkolás után ugyanigy tönkre fog menni...
Valamint sok a törött/hibás lap is, nem tudom mennyi tartalék van egyáltalán.
(#) nagym6 válasza Frankye hozzászólására (») Jún 14, 2021 / 1

Nem tudom mi lenne a mulcsozó betét. Enyémnél csak annyi ez az üzemmód, hogy bezárom az oldalt kidobót. Így tovább bent a fű a késtérben amíg a késnél leesik, ezalatt sokszor vágja ugyanazt. Semmi elszállítás nincs nálunk, nem is kell, visszakerül a talajba, ezzel semmi gond.
Mint az erdőkben a falevelek. Mi összeszedjük költséggel elszállítjuk (én nem), erdőben visszakerül a talajba, úgy jól van.
(#) Petyaa válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Igen, az alap valahogy megsüllyedhetett. Tartalék azt nem tudom mennyi van, egy jóbarátoméknál áll fenn ez a probléma. Csak az újra alapozás segíthet? Vagy amit szoktak házaknál is, hogy az alap alá fecskendeznek?
(#) sargarigo válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 14, 2021 / 2

Ahol így megsüllyedt, ott semmi nem zárja ki hogy nem fog tovább süllyedni. Statikussal kellene beszélni, neki ez dolga, hogy tudja mi a teendő!
Ott a helyszínen kellene látni hogy hogy áll a helyzet. Ez már nem a játék kategória szerintem, lehet hogy más is mozdul nem csak a terasz! Statikust hívjatok!
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2021
(#) Ge Lee válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 14, 2021 / 2

Oda hiába fecskendeznek akármit, az nem fogja helyrenyomni a lapokat (kivéve a purhab, az még dombot is emel oda ). Ezeket nagyon régen úgy rakták le, hogy megdöngölték a földet amibe szórtak előtte tégladarabot meg kőzuzalékot, utána kapott egy kis cementes homokot és annyi. Amíg nem folyik alá víz, vagy a hangyák nem ásnak alá addig bírja.
Talajvíz szigetelés -> sóderágy -> beton -> flexibilis ragasztó -> járólap.
(#) Petyaa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Persze tudom, csak talán megállítaná a további süllyedést Lényegében akkor a tuti biztoshoz fel kellene verni a betont, és a te általad leírt módszerrel azt a süllyedt szakaszt újra tenni.
(#) Petyaa válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Mindenképpen, bár a ház falain stb nincsen repedés.
(#) Gafly válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 14, 2021 / 1

Gondolom a teraszt utólag tették oda...
(#) Petyaa válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Így igaz, utólag került oda.
(#) Frankye válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Nem méhlegelőt tartok, hanem elég sok gyümölcsfát, meg virágzó növényt.
(#) Frankye válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Igen, pontosan ennyi a feladata. Tovább "kering" a nyesedék a késnél, ezáltal apróbbá válik, és nem válik filces réteggé a fű között. Tulajdonképpen annyi a szerepe, hogy hamarabb tudjon elbomlani, ezáltal visszakerülni a talajba.
A szállítással - személy szerint nekem - nincs dolgom, mert a diófa levelén kívül mindent beforgatok én is a talajba. Diólevélből viszont van bőséggel, pedig nincs is diófám... (A két szomszédban viszont van egy-egy, közel a kerítéshez, így a "levél-áldásból" jócskán részesülök. Dióból nem, mert azt az elmúlt években mindig elpusztította a dióburok-fúró légy.)
(#) Szárnyas válasza Frankye hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

A diólevelet is lehet komposztálni, a lényeg, hogy külön kell kezelni a többi komposztálandó zöldhulladéktól. Minimum kilenc hónap kell hozzá, hogy a benne lévő csírásodás gátló anyag lebomoljon.
(#) mek-elek válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 14, 2021 / 1

Nem csak nálatok adódhatnak ebből gondok. Van ahol az utólagosan épített házrész reped meg.
De az aprólékosan, talicskázott alap sem veszi fel a versenyt, az egyszerre terített alappal.
a másik gond lehet a víz. Hallottam már olyat, hogy egy rosszul épített kádlefolyó mit csinált a házalappal. De ha nem elég messzire elvezetett ereszlefolyó is alámoshatja a házat, ha az rendszeres csapadék éri. Szóval a víz is okozhat gondot.
(#) mek-elek válasza Frankye hozzászólására (») Jún 14, 2021 /

Te igen, de az elszállítók.....
Következő: »»   3286 / 3614
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem