Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Nekem van egy olyan tippem hogy ez még kevés lenne egy igazi robbanáshoz, ugyanis néhány us ideig is de a forró plazmát egybe kell tartani hogy minden anyag átalakuljon, ezt egy erős vastag burkolat esetleg egy tekercs mágneses tere lenne képes.
Ahhoz, hogy nagy pusztító erőt kifejtsen kell a kemény burok, de szerintem már az is robbanás ha szétrepül darabjaira ...
Azért egy atombomba nem ennyire egyszerű szerkezet. Alaphelyzetben, ha beindul a láncreakció akkor a keletkező hő, nyomás, stb. miatt felforrósodik/megolvad a mag, a nyomás pedig szétlöki a részeket és a reakció hamarabb leáll, minthogy a teljes anyagmennyiség aktivizálódni tudjon.
Ezért a bomba tartalmaz pl hagyományos robbanóanyagot is, ami induláskor a kritikus tömeget összepréseli és egyben tartja a láncreakció teljes felpörgéséig, amikor is már nem tud leállni.
Szuperkritikusság kellett volna, azaz megakadályozni elég hosszú ideig a kirepülő neutronokat, hogy újabb hasítás nélkül távozzanak. Így, ebben az esetben csak felhevült és leolvadt volna a mag, mint egy rosszul szabályozott atomerőműben a reaktor. De a pillanatnyi kritikus állapot elég volt a halálos sugárzás kialakulásához. A forró maghoz így se lehetett simán hozzáférni.
Akkor még nem nagyon tudták, hogy nem játék. De rájöttek hamar
Elég volt egy oldatot rosszul kezelni és jött a "flash" a neutronáradatból. Ott az volt a szerencse - csavarhúzó híján -, hogy a reakció gőzt fejlesztett, ami rosszabb moderátor, mint a a víz. De így is megőrültek a detektorok.
Nem is tudom, hol olvastam vagy láttam, hogy egy sugárfertőzött embert még 80 napig tartottak életben. Egyértelmű volt már a legelején, hogy nem fogja túlélni, akkora sugárzást kapott, de a tudomány érdekében vizsgálatokat, megfigyeléseket végeztek rajta. Persze a sugár szépen elintézte kívül-belül szegény embert, szóval kompletten ki volt ütve mindenféle szerekkel (szerintem kikapcsoltak mindent)... Ehhez kapcsolódóan eszembe jutott, hogy pl. az altatásos műtéteknél simán lehet, hogy mindent érzünk, csak az agyunk nem tud reagálni, mert blokkolva van, így a memóriához sem fér hozzá, hogy tárolja az érzéseket, és amikor felébredünk, semmire sem emlékszünk, de lehet, hogy az agyunk mindeközben mindent átélt!
Engem az döbbentett meg a legjobban, hogy milyen egy beteg világban élünk.
Majd kérdezd meg mnyuggert.
Állitása szerint felébredt műtét közben...
Szerintem most kapásból 10-en ráírnak Érdekelne a történet. Ilyenkor mondjuk nincs fájdalomcsillapító, viszont lélegeztetés alatt van az ember, szóval beszélni nem fog tudni...
Kovidivi, kérlek: sugárfertőzés nem létezik.
Van sugárszennyeződés, sugárbaleset, sugársérülés, sugárártalom, stb. Fertőzni az influenza tud. Bocs, de ez mindig zavar.
Van Sugár Boglárka is.
Bocsánat. A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2021
Moderátor által szerkesztve
Ez a sugár már tud fertőzni is Pöttyös de nem az igazi
Ritka eset de van ilyen, film is készült róla de nem tudom a címét. Egyik fórumtársam elmondása szerint egy rutin vakbélműtét közbeni rossz altatás lett pánikbeteg.
Hát? Ezen el lehet vitatkozni.
Mi az, hogy nincs sugárfertőzés?
Először Bp-en, az Őrs Vezér Terén volt Sugár, azután pár évvel később egy másik városban is láttam. Terjed... Mi ez, ha nem fertőzés? Azon kívül, amikor a sugárállatkák (Radiolaria) nagyon elszaporodtak, és már a környezetüket veszélyeztették, az is sugárfertőzés volt... És mi van azzal, aki akkora dózist kapott, hogy a közelébe menők is megbetegednek tőle? Vagy kézfogáskor a kezére tapadt szennyeződést továbbadja másoknak? Inkább abbahagyom, mert ettől még a doziméterem is kiakadna... (Bár nem tudom, mennyit bír egy PorTL...)
Kérdéseidet olvasva egymás után több, mély levegőt is kellett vennem...
Lazsi, ez mélyütés volt!
És még szegény Sugár Andrást nem is említette. Béke poraira.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2021
Azt a filmet én is láttam, de ott szívet kellett cserélni a mukinak. A legjobb barátja volt a doki aki csinálta. Vesztére.
Amúgy tényleg: egy műtét közbeni ébredéskor vajon mi a tapasztalat, "jajj de jót aludtam.. áá éppen vágnak"? Vagy hogy van ez? Nem pont tőled kérdem, csak már nem akartam új posztot ezért.
Gyanúsan gyengén világított a jobb első tompított...
Vasárnap került hozzám egy U-matic kazetta. A VHS-nál szélesebb a szalag, ez a méret ~1 órát tudott tárolni, egyes források szerint ~14(!) kg volt hozzá a hatalmas lejátszó magnó.
Elképesztően hülye formájú dolgokat gyártanak manapság.
Gratulálok, ön kifogott egy gyártási hibás terméket!
Kicsit olyan mint Bender feje oldalnézetből
Már ez is műanyagból készül!!??
Volt kisebb videomagno is, meg nagyobb is. 45 éve ilyen kazettákkal kezdtem a profi hangrögzitést. Söt volt egy nem nagyon bevált hordozhato magno is ( tul drága volt).
Most van egy kazettám, ami technika történeti érdekességnek jó, de nem tudok mit kezdeni vele, csak van. Nevelőapám találta, és gondolta, hogy biztosan érdekelni fog engem... Hát...
Júliusban kellett volna szólnod, augusztusban láttam egy magnót a hulladékudvarban.
Ma már akkor sem tudnál ezzel valamit krzdeni, ha lenne gép hozzá. Talán valamelyik TV muzeumban van még gép, legalább megnézni mi van rajta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |