Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Egy jól karbantartott, portalanított gép volt. Szerinted miért bírta ilyen sokáig? Ha kifújtam a sűritett levegővel - még a ventillátort is lefogtam, hogy ne termeljen vissza a tápra forgás közben. Szerettem és megbecsültem azt a gépet, mert sokba került és sokat dolgoztam érte. Egy DELL N5010-es volt. Béke poraira. A pasztával sem volt gond. Csak azzal, amikor arra ébredtem egy éjjeli frissítésnél, hogy állandóan újraindulgat. Onnan nem volt megállás. Csak úgy pusztán feltevésként... Ha nekem van igazam és így történt - kihez fordulhatnék kártérítéssel? Senkihez.
Ismerem az N5010-et, páromnak adtam egy olyat, amikor az Asusát leejtette és zárlatos lett a SuperIO vezérlője, aztán azóta is azt használja. Mondjuk annak a Dellnek is van egy története, mert adatmentésre került hozzám úgy, hogy a tulaja beleborított egy bögrényi cukros teát, legyintett egyet és vett egy másik laptopot. Majd egy hét után ráeszmélt, hogy mégis van valami a HDD-jén, ami pótolhatatlan. Amikor kibontottam belőle a HDD-t, még csöpögött a fém háza és az elektronikája közt lévő szivacsból a tea... Végül nem csak az adatokat, de a laptopot is sikerült megmentenem mert félrehallottam a tulajt és úgy értettem, hogy kell neki, de miután már volt új laptopja azt nekem adta, ha már küzdöttem érte...Minden jó, ha a vége jó.
Értelek, akkor te sem gépként tekintesz a számítógépekre és megadsz nekik mindent. Mindemellett egy 9 éves ventilátor már elérhette a nyugdíjas kort és megadhatta magát: csak egy véletlen egybeesés lehetett szerintem. Mindenesetre nem akarom védeni a PiciPuhát mert nekem sem a szívem csücskei, de szvsz ez nem az a helyzet. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2021
Pont egy másik fórumon volt egy srác, aki a tabletjének az akkuját hasonló módon hekkelgeti, bedobom neki oda a képet.
Ezt megerősítem. Én még a DOS-al kezdtem, és azóta a win10 a legjobb. Soha semmi gondom nincs vele, pedig itthon 5 asztali gépen és 2 laptopon fut. Minden frissítést azonnal rátolok, amint lehet.
A cégnél egy szerver 2019-esről kellett egy frissítést visszavonni, mert a szerveren megosztott nyomtatók nem nyomtattak. De a többi szerveren is egyből frissítek, és nincs gond velük. Rengeteg embernek telepítettem már win10-et, nem panaszkodnak. Most majd a win11-re lennék kíváncsi, de sajnos egyelőre nincs a környezetemben olyan gép, ami megfelelő számára.
Nekem sincs gondom vele. Pedig a legtöbbet használt gépem lassan 12 éves lesz. Amúgy a munkámhoz használok Linuxot és MacOSt is. Mindegyikkel van szívás, csak máshol.
Linux nem tudja kiváltani, van egy csomó szoftver, ami ott nincs. Főleg beágyazott fejlesztóeszközök, amik a munkámhoz kellenek.
Nekem is multiboot-os a PC-m, a windows7 mellett van egy XUbuntu linux is telepítve, és beállítgatva rajta minden fontosabb, hogy ha a win7-et végleg kinyírják valahogyan akkor se álljon meg az élet.
Az XUbuntu felülete a régebbi startmenüs windowsokhoz hasonlít, gyakorlatilag nem kell megszokni sem, egyből kézre áll benne minden. Felraktam rá a wine-t, ami eléggé fejlődik, egyre hosszabb azoknak a windows-os programoknak a listája, amik elindíthatók vele linux alatt. Pl. a Tina áramkörszimulátor régebbi verziói elindulnak vele linux alatt (a legfrissebbet nem próbáltam még). Levelezőprogramból pl. hordozható thunderbird-öt használok, ebből a windows-os verzió szépen megy linux alatt is (wine-al). Magyarul nem kell windows emulátort írni a linuxra, mert sok-sok éve létezik már. Régebben problémásabb volt, de folyamatosan fejlesztik, és egyre jobb lesz.
Melyik Windows-t? Egyszerű: amelyiket már muszáj használni... Magyarán, nem akkor lépek, amint kijön a következő szint, hanem akkor, amikor már az előzőt nem lehet használni. Így általában a kezdeti hibákkal teli /verziókat megúszom. Egyébként pedig: w3.11fwg -> 98SE -> XP -> 8.1 -> 10. A 95-ösre nem emlékszem, de biztosan az is volt. A Vista egy katasztrófa volt. Kolléganőm kérte, hogy tegyem fel a gépére. Egy hónapig győzködtem, hogy inkább ne. Végül, miután telepítettem, kb. 2 hét után könyörgött, hogy tegyem vissza neki az XP-t... A 7-essel nagyon mellényúltak asztali gépek esetén, mert mobil eszközökre optimalizálták és túl sok mindent változtattak rajta a korábbihoz képest. A 8-as után szerencsére elég hamar kijött a 8.1, ami azért elég jó volt.
Office-ból is igyekszem minél tovább használni a korábbi változatot. Régebben volt egy kompatibilitási csomag a korábbi változathoz, amivel ki lehetett húzni talán két lépést is. Nekem nagyon nem jött be az a füles rendszer - semmit sem találok meg, mert mindig keresni kell, hogy az a dolog éppen melyik fül alatt van, míg régebben ott voltak fent az ikonok (szerkeszteni is lehetett, hogy mik legyenek ott). Nekem nem kell 20-féle előre beállított stíluslap, amikor én akarom beállítani, hogyan nézzen ki a szöveg. (És a váltás késleltetése nálam nem anyagi ok: céges gépről beszélek, ahol jogtisztán használható mindegyik változat.) Van egy gép, amiben két ISA buszos mérőkártyát használunk hallgatói méréshez. A "legújabb" gép nálunk, amibe még beletehető két ilyen kártya az egy AMD K6-450MHz-es procival szerelt. Azon meg még nem fut az XP, tehát 98SE van rajta. Mivel szükség van rajta egy böngészőre is, így egy FF-ot tettem fel rá, de figyelni kell nehogy frissítse magát, mert egy adott verziónál újabb már nem fut 98 alatt... 4-5 éve még használatban volt egy olyan gép is, amin egy itt készített (C-ben írt) program futott, de a készítője az időzítéseket ciklusokkal valósította meg, így nem lehetett használni újabb gépen. Ja, igen, az egy XT volt... (nem, nem elírás, valóban "XT"-t akartam írni és nem "XP"-t... ) A DELL laptopokhoz kapcsolódóan egy érdekesség: Fontos neki a saját eredeti töltő! És nem csupán annyi a gond az utángyártott töltőkkel, hogy azzal nem tölti az akkut (már önmagában ez is problémás...), hanem határozottan lassítja a gépet! Van egy kollégám, aki hurcolja a Dell laptopját (Latitude E 6500), de a töltőjét nem akarta cipelni, ezért beszerzett egy utángyártottat is másodiknak. Azzal keresett meg, hogy nem érti mi van a gépével, de ugyanazt a műveletet otthon és bent a cégnél jelentősen eltérő idő alatt végzi el. (Konkrétan LaTeX fordítás volt - sok számolás.) A gép bekapcsolása után csak ezt indította el. Otthon kb. 5 másodperc alatt futott le ugyanaz, ami itt bent 13 másodperc alatt. Első körben a hálózatra gondoltam (otthon dhcp-s, itt fix IP címes, wifi-s vagy vezetékes), de letiltott hálózattal sem változott az idő. Azután áthozta a szobámba (hátha a feng-shui... ) és meglepő módon, itt ugyanolyan gyors lett, mint otthon. A különbség csupán az volt, hogy itt akkuról ment. Visszavitte a szobájába és ott még mindig akkuról ugyanúgy 5 mp. Rádugva az utángyártott töltőt 13 mp. Az még logikus (de igazából nem elfogadható) lett volna, ha akkuról lelassítja a gépet, hogy takarékoskodjon az akkuval. De az, hogy idegen (de Dellhez készített!) töltő esetén lelassítja magát, az szerintem felháborító. Aki nem hiszi, járjon utána: Kell hozzá - egy Dell laptop (legyen feltöltve az akkuja) - egy eredeti Dell töltő - egy nem eredeti, de Dellhez készült töltő - egy olyan program, ami sok számolást végez, aminek az ideje másodpercekben mérhető, és nem a winchi használata miatt tart sokáig (hogy valóban a proci sebesség-változását lehessen látni) Mérd meg az időt az egyik töltővel, a másik töltővel, majd töltő nélkül!
Én csak és kizárólag azért használok Windows-t (azt is szigorúan céges gépen), mert kötelező. Ugyanis kedves szoftvergyártók, akik a programozói környezeteket megalkották, csak Win alá dolgoznak (PLC, HMI és Java programozások).
De ahol van lehetőség (Pl. Webprogramozás), ott a közelébe sem megyek egy ilyen szutyok rendszernek. Nálam régen elásta már magát. Sajnos a Linux is. Legutóbbi értékelhető példánya még a 13.3 Maya volt, 64Bites alappal. Az Ubuntut meg a lusta Linuxosoknak alkozzák meg Így már csak egy fő alternatíva maradt. És remekül elvagyok vele, köszönöm!
Ezek a gyári töltők 2 feszültséget adnak, a meleg pont ketté van választva. Ha ugyanazt a feszültséget (19V) kapja mindkét ág, akkor belassul. Ha az ID ágon csak 6,5V-ot kap, akkor jó.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
Olyan jelenséggel még nem találkoztam, hasonlóval viszont igen. Régebbi IBM laptop, eredeti töltője persze már nincs meg, után gyártott töltő van hozzá. A laptop olyan mint a mesében, hol megy hol nem. Méregetek mindent és nem értem. Megunván a dolgot, szétbontom a töltőt, ami alig használt, elkók teljesen jók, fesz megvan. Hirtelen ötlettől vezérelve szétberhelem a visszacsatolást, és megemelem kb. 0,4V-tal a kimenő feszt. A probléma eltűnik mintha sohasem létezett volna, a laptop azóta is hiba nélkül megy.
Némelyik eszköz figyeli a feszültséget, hogy terhelés alatt meddig esik le. Ha sokat esik, abból azt következteti, hogy nem bír nagyobb terhelést a táp, ezért korlátozza a saját teljesítményfelvételét, akár a processzor órajel csökkentésével is. Az a 0,4V (amennyit emeltél a tápon) lehet, hogy pont arra volt elég, hogy így már megfelelő teljesítményűnek detektálja a töltőt.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
A linkben HP notebookról van szó, ami kétféle feszültséget ad!
Megemlítik a Dell-t, ami a harmadik vezetéken kommunikál. Tehát a laptop megkérdezi a töltőt, hogy kicsoda. A töltő megmondja, hogy ő Dell és adott teljesítményre képes (én kétféle gyári Dell töltővel találkoztam már). A laptop ennek megfelelően cselekszik: - Dell töltő, de kicsi a teljesítménye -> tölt vagy működik a felhasználó ténykedése szerint - Dell töltő, nagyobb teljesítménnyel -> tölt és működik rendesen - nem Dell töltő -> nem tölt és visszafogja a procit.
A P*****est ("P" logós) oldalra kissé beszabadultam a héten. Rájöttem, hogy tetszenek az alacsony fényviszonyban fotózott, sok érdekes részletet tartalmazó helyek, főkeg amik Japánban találhatóak, mint például sikátorok és kis utcák.
Ez a kép csak egy kis saját összeállítás a témában.
Ezt a bődületes hülyítést!
Bővebben: Link Ha 90%-ot lehetne szinuszjel formázással megtakarítani, az azt jelentené, hogy minden elektromos eszközünk közel tízszeres túlterheléssel működik. Minden rekordidő alatt égne le. (már amennyiben nem veri le a biztosítékot) De a legvadabb az a két grafikon a feszültség - áram viszonyáról.
Nincsen igazad, nagyon precizen és megtámadhatatlanul leirják a működését:
Idézet: „Hogyan működik? Könnyű csatlakoztatni, egyszerűen be kell dugni a megszakító dobozhoz legközelebbi konnektorba. Semmi más dolga nincs, amint bedugta, egy zöld LED fogja jelezni, hogy áramot kap és működik. ”
Valószínűleg ennél több nincs is a dobozban.
Zöld LED+ellenállás. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
Sok évvel ezelőtt volt már ez téma. Volt benne még egy kondenzátor is. ( kibelezve látható volt a tartalom). Igaz, nem ilyen dizájnos dobozba csomagolták.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
Már csak a szövegezés is arra késztet, hogy ne olvassam tovább! Szinte minden mondat elírásos, de minimum magyartalan ameddig jutottam. Nem erőltetem
Jogos a lapos föld, biztosan van ennek is felvevő piaca, ők lesznek a boldog emberek!
Viccesek a hozzászólások. Pl. "Egy csomót spóroltam már vele, alig várom hogy megérkezzen". Most akkor hogy is van ez?
Egen. Ha tudsz mutatni élő embert, aki valóban elhiszi, és vásárolt egyet, hát vendégem vagy egy korsó sörre.
LCD TV a kertben fényes nappal? No problem!
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
Nem sok híja. Szerencséjére megkérdezett vásárlás előtt.
Van egy hölgy az oldalon az elégedett vásárlók között, ő 4-et vett már, minden szobába egyet, lehet, hogy nagyobbak a szobák, mint 100m2...talán már termeli az áramot visszafelé. De ha kellően hatékony a készülék, akkor elég egy és talán még a szomszédok is jól járnak vele valamelyest...
Jó, de hát mindannyian tudjuk, hogy az egész marhaság. Még az is tudta, aki "erbe"-t megkérdezte.
Boncolunk itt egy viccoldalt.
Nem tudta, csak nem volt biztos benne.
De mint egy ősi magyar mondás mondja (talán még a Vereckei szorosban találták ki).: "Míg lósz.. van, veréb is akad."
Dehogynem volt, csak megbeszélte veled is.
Nekem ilyesmiről személyes tapasztalatom van. Megbeszéltem egy sráccal, hogy nekem ellenérzéseim vannak egy bizonyos alkatrésszel. Ő egyetértett, és biztatott, hogy a másik fajtát használjam. Azóta úgy emlékszik, hogy ő beszélt le a régiről. Nem rosszindulatból. Csak úgy emlékszik. Elfelejtette, hogy én sem hittem benne, és ezért beszélgettünk róla.
Régi történet ez már, de jó volt újra olvasni róla. Remekül szórakoztam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |