Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
LM 324-et használok benne.
Kipróbálom, amit mondtál csak most jön a gyerekrendezés,altatás! Egy kicsit később megírom mire jutottam! Addig is ami eszedbe jut légyszives írd le, mert ki szeretném próbálni! Elöre is köszi! Üdv.: Sepi
Oké. De az hogy ez után mit kellene kipróbálnod, az a mostani eredményétől függ.
Viszont a következő mutatványhoz majd egy fet fog kelleni. Az van neked otthon? És oszcilloszkóp? Üdv.: Attila
FET az azt hiszem van, de oszcilloszkóp sajnos nincs!
No altatás! Majd jelentkezem! Üdv.
Bocsi, én "megfogás nélküli" esetre gondoltam, amikor 10 fokos kilengést tapasztalsz. Akkor hogy viselkedik?
Sziasztok!
Szilva: Bocs. Akkor elértettem! Megfogás nélkül egy villanás majd folyamatos világítás az alsó értéknél, majd egy-két villanás és elalszik a LED. De ezután a hőfok felszalad vagy 8-10 °C fokot! Attila86: bekötöttem, amit mondtál de 450 °C foknál lekapcsoltam, mert megfőzte volna a pákát, nem akart kikapcsolni!
Akkor próbáld meg csak 1db ceruza elemmel!
Hm, nekem az a gyanúm, hogy az a normális viselkedés, ha kikapcsol és még utána szépen felszalad
Most viccen kívül, nekem is ilyen tapasztalatom van a pákáimmal, amikor méregettem, akkor úgy nézett ki, hogy a célhőmérsékletnél kikapcsolva a fűtést még van egy "tehetetlensége" és felfelé megy a hőmérséklet, majd amikor lefelé átlépi a határt és visszakapcsolom, akkor pár fokot még hűl, mielőtt elkezd emelkedni a hő. És kb. 10 fokon belül ingadozott nekem is. Inkább a másik működés az, ami szerintem nem teljesen korrekt. De amúgy a kattogós Weller is ugyanezt csinálja, csak ott a mágneskapcsoló kapcsolgat, nem elektronika.
Az én első forrasztóállomásom maximum +-1 fokon belül tartotta a páka hőmérsékletét. De általában inkább csak 1 foknyit mászkált (320-321-320-321...).
A Forrasztóállomás II pedig nálam kb. 5 fokon belül tartja a hőmérsékletet
De ugye "zizegett"?
Már egyszer leírtam, hogy miért gondolom, hogy az úgy nem teljesen korrekt működés (szerencsés, hogy ez a "hiba" pont azirányba hat, hogy kisebb legyen a hőmérséklet ingadozása). Az alábbi linken van pár grafikon, amin lehet tanulmányozni, hogy én miket mértem. Látható az is, hogy a nulláról felfűtés során amikor kikapcsolom a fűtőteljesítményt, utána még felfelé megy a hőelem által jelzett hőmérséklet. Ugyanígy, amikor visszakapcsolom, akkor még pár másodpercig csökken. Én nagyon sokat foglalkoztam ezzel akkor, amikor a PIC-es szabályozást írtam, tehát nem a levegőbe beszélek. Egy korrekten működő, analóg komparátoros szabályozónak pontosan úgy kellene működnie, mint ahogy az én "H" paraméterezésű szabályozásom - ez gyakorlatilag a ki/be kapcsolgatásos szabályozási modell. Bővebben: Link Idézet: „De ugye "zizegett"?” Nem! Szép egyenletesen villogott. Kb egy másodpercig világított, aztán kb egy másodpercig nem.
Most már tényleg össze fogok rakni egy olyan analóg szabályozót is, mert aki ismerőseim eddig megcsinálták, azoknál mindenhol gyors kapcsolgatás volt a célhőmérsékletnél, igaz, pontos hőmérséklettartás.
Az 1mp ki/be is elég hihetetlen, nem hinném, hogy pákák közt ekkora különbség lenne, de be fogok szerezni egy JLT02-t is. Én ugyanis csak az ahhoz kísértetiesen hasonlító, valamilyen Solomon tartalékpákát kaptam. Ez is 24V/48W, hőelemmel, ugyanaz a pákatest, a hegyek, a betétek más kialakításúak. Ebből viszont járt nálam 3 példány is és mind egyformán viselkedtek: nulláról felfűtés esetén 300 foknál lekapcsolva a fűtést a legjobb indulattal szemlélve is a hőelem által visszajelzett hőmérséklet-görbét olyan 5-7 másodperces késleltetést mutatott. Azaz még ennyi ideig nőtt a hőmérséklet. Ilyen késleltetések mellett a ki/be kapcsolgatós módszer bizony 5-10 másodperces periódusidőt és 5-10 fok közötti hőingást eredményezett az állandósult állapotban, a kezdeti túllövés esetenként 15 fokig felszaladt. Melyik panelt javaslod kinyomtatni, hogy megépítsem a Tiedet próbára? Idézet: „...” Pont az ilyen szituációk miatt tartok meg mindig egy mintapéldányt az áramköreimből! Ha tényleg érdekel a dolog eljöhetsz vagy találkozunk és megmutatom az én forrasztóállomásomat. Így a saját szemeddel láthatod hogy max. +-1 fokon belül tartja a páka hőmérsékletét. Egyébként ettől függetlenül teljesen egyet értek veled, de nem tudom megmagyarázni hogy másoknál miért ilyen 'lomha' a szabályozás. Lehet aztán hogy az a baj, hogy mi csak a LED-et néztük hogy mikor világít és mikor nem, de lehet hogy az optotriak/triak páros kapcsolgatása nem teljesen van szinkronban a leddel... Bár ez elég hihetetlenül hangzik... Idézet: „Melyik panelt javaslod kinyomtatni, hogy megépítsem a Tiedet próbára?” Az első forrasztóállomás mint írtam pontosabban szabályoz. De a forrasztóállomás II-t is megépítheted... De mondom, nem feltétlen kell utánépítened, megnézheted az én állomásomat!
Kösz a felajánlást, de azt hiszem, az utánépítéssel is csak tapasztalatot szerzek az áramkörről. Amúgy sincs okom kételkedni a szavaidban, tehát ebben nincs vita köztünk, csak hajt a kíváncsiság.
Sziasztok!
Ma vettem egy ilyen pákát (képen látható) ahogy nézegettem rájöttem hogy a hegye vasból van Ara lennék kíváncsi hogy akinek van ilyen pákája mondja már meg hogy neki is vasból van-e vagy csak engem vertek át? üdv! (nekem erős gyanúm van hogy vasat adnak hozzá)
Nem elemeztem ki a sajátomat de ránézésre teljesen rendben van a tiéd, ha arra gondolsz hogy vonzza a mágnes, az enyémet is vonzza, pedig nem gyári hegy van már benne.
Baj is lenne ha láthatóan rézből lenne, mert megenné a forrasztóón, (De ezt is megeszi ha megsérted rajta a külső réteget)
Tudom hogy megeszi de azért köszönöm
Sziasztok!
Lenne mégegy problémám Megépítettem az Attila86 féle forrállomást (ehhez van a páka) Bővebben: Link Az a gondom vele hogy ahogy növekszik a páka hőmérséklete olyan iramban eltér a beállított hőmérséklettől :no: Beállított érték Mért érték 150C 150C (erre volt kalibrálva) 180C 185-190C 200C 212-220C 270C 290-294C 300C 324-331C 350C 391-397C 400C 451-452C 450C foknál már nem mertem megmérni nehogy baja legyen a pákának... Valaki tudna segíteni abban hogy mi okozhatja ezt? A pákával szerintem minden rendben van hisz ma vettem... üdv!
Üdv.!
Hogy is van ez? A beállított hőmérséklettől eltér a forrasztóállomás által mért hőmérséklet? Tehát mondjuk eltekered a potit és beállítod úgy hogy 300-at írjon ki. Ez után elengeded a potit, elalszik a tizedespont és a hőmérséklet beáll úgy, hogy a forrasztóállomás 324-331-et ír ki? Ha ekkor megnyomod a nyomógombot akkor kigyullad a tizedespont és 300-at mutat? Majd elalszik és újra 324-331-et mutat? Ez elég hihetetlen így elsőre, de lehet hogy én értek félre valamit.
Én úgy értem, hogy 150 foknál bekalibrálta egy külső hőmérővel, és ahhoz képest nem stimmelnek a magasabb hőmérsékletek. Azaz egy külső, független hőmérővel lehet egyre nagyobb eltérést látni. Erősítés gonb lesz, legalább két ponton kellene kalibrálni a hőmérsékletet. Szerintem.
Szia!
A Beállított hőmérsékletet mutatja a forrasztóállomás (tehát a 150, 180, 200, 270, 300, 350, 400, 450C fokokat. A multiméterem pedig a mért hőmérsékletet (tehát: 185-190, 212-220, 290-294, 324-331, 391-397, 451-452) 150C fokon kalibráltam a forrasztóállomást a multiméterhez. Remélem ír már érthető hogy mi mihez tartozik... A forrasztóállomáson a tizedespont elalszik jól működik ez a hiba nélkül... Ma már lehet hogy nem fogok tudni visszaírni ugyanis itt nagy vihar készül üdv!
Szerintem te félreérted vagy én értelek félre
A multiméteren mutat többet hőmérsékletben é ahogy nő a hőmérséklet egyre drasztikusabb az eltérés :no: Remélem javítható
Igen, ezt írtam én is, multiméter, mint külső hőmérő.
Szilvának van igaza, legalább két ponton kell kalibrálni a forrasztóállomást.
Emellett az eltérést okozhatja az, hogy a külső hőelem nincs elég jó termikus kapcsolatban a páka hegyével. Ezt nagyon nehéz elérni, én is vagy egy órát szórakoztam mire sikerült rendesen megoldani. De a Lomexben kapható egy pár mm vastag hővezető szigetelő. Ezzel talán jobban rögzíthető a hőelem a pákához.
Hőelemet lehet kapni (digimultikhoz), de azt a pákába nem lehet bele tenni.
Ez itt off lesz...
Nem pákába akkarom tenni, hanem egy alu darab hőmérsékletét szeretném mérni max 220C°-ig, valami "olcsó" megoldás érdekel . Üdv
Szia!
De ha 2 helyen kalibrálom akkor el fok mászni az első kalibrálásom nem? vagy én ezt most nem értem... pl bekalibeálom 150C fokon utána pedig pl 300C fokon? (ami 324-331 azt visszaállítom 300-re akkor nem fog a 150C fok leljebbmenni? üdv!
Üdv.!
Minden műszert általában a végkitéréshez kell kalibrálni. Jelen esetben 450 fokon. De mondom először törekedj arra, hogy jó legyen a termikus kapcsolat a páka hegye és a külső hőelem közt! Utána állítsd csak be a forrasztóállomást és ügyelj arra hogy minden egyes hőmérséklet esetén ahol ellenőrzöd az állomás által kiírt értéket, pár percig várj a hőmérséklet elérése és stabil tartása után, hogy a külső hőelem követni tudja a pákahegy hőmérsékletét! Egyébként ha azokat az ellenállás-értékeket használtad amiket a kapcsrajzon írtam és az ellenállások 1%-os tűrésűek, illetve az ICL7107 35-ös és 36-os lábai közt 900mV-ot állítottál be, akkor nagyjából elég hiteles a kijelzés. Persze megjegyzem, hogy a pákákban lévő hőelemek szórását nem ismerem.
Szia!
Ha jól tudom akkor az ellenállások 1% osak de nem biztos Annyit mondok hogy hiába összezárom a hőelem bemenetét 20C foknál nem megy lejjebb :no: Meik alkatrész felelhet ezért? üdv! Milyen jó lenne ha csak egy vagy több alkatrész pontatlansága okozná :yes: Ha minden igaz a páka olyan mint amilyet használtál (előző oldalon van róla egy kép) |
Bejelentkezés
Hirdetés |