Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azt hiszed, hogy Ecopityu (adatlapja: Bővebben: Link ) egyenlő Epu2-vel? Amit KBal76 írt, az sajnos nagyon is igaz. N-Fet-et soha nem használnék 1-2A-re felső oldali kapcsolóelemként! Egyszerűen logikátlan, és értelmetlen.
Ha 10-50A-ről lenne szó, amit 1-100kHz-cel kell kapcsolni (mint pl. egy brushless motorszabályzónál), ott viszont csak N-Fet-et használnék, és hozzá korrekt meghajtást kell használni. De ne keverjük a dolgokat. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
Bocs igaz, én kevertem össze. Ettől még meg van a helye a N-FET használatának felső ágban is. Egyszerűen nagyobb a választék, jobbak a paraméterek, csak nem 1-2A-nál.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
"Ettől még meg van a helye a N-FET használatának felső ágban is." - ebben egyetértünk, ezért írtam direkt én is egy példát.
Heló.Visszaraktam a 2604-et, és most szól rendesen,nem búg.De a bal oldal akkor is szól , ha a volume 0-n van,aztán ahogy hangosítom becsatlakozik a jobb oldal.A direct módban ugyanez a helyzet. Aztán vissza az 5220 ,és minden jó.
Nem bírok rájönni Ötlet ?
Négy gyors kérdés:
● 78S05 5V stabilizátorhoz hova és milyen kondenzátorok kellenek? ● 78S12 12V stbilizátorhoz hova és milyen kondenzátorok kellenek? Termékfotók szerint nézve bal/középső/jobb lábai vannak, eszerint írjátok. ☺ ● Adhatok-e a 12V stabilizátornak 12V-ot, hogy változó terhelésnél is stabil maradjon a feszültség? ● Csavarozhatom-e a két stabilizátort ugyanarra a fém felületre?
Adatlapot nézted már?
Nem dísznek találták ki.
Szabad-e a két stabilizátort ugyanarra a fém felületre csavarozni?
Valamint adhatok-e 12V-ot a 12V stabilizátornak, hogy változó terhelésnél is stabil feszültséget kapjak?
Kezdjük az elején... Mert ha ahhoz amire gondolok, itt már megkaptad a választ és pont. Bővebben: Link Feleslegesen gyilkolod az eszközt
Mihez kell? A cd-s cucchoz? Mert akkor a fenti részhez kanyarodok vissza.
Tehát, az ébresztőórából bontott trafó kevés egy CD meghjtóhoz? Az nem jó...
Elolvastad a hozzászólást rendesen vagy csak az első mondatot, olyan Zsombor stílusban?
Fóliaszakadás, döglött forrasztás. Kocogtasd, finoman deformáld a panelt!
Ha lennének műszereid, gondolom kimérted volna a hibát, így arra nem is hivatkozok.
Szia!
Csak elmélkedem! Az eredeti IC -t miért akartad cserélni? z LM4526 tápja +-17V az adott tápfesz ennél magasabb. Az 1 KOhm hogy jött ki? Az ic táp lábaira és a test közé tettél szűrő elkókat az ellenállások beiktatását követően? Az OPA2604 Fet bemenetű IC nem tranzisztoros. Ezek mellett még nem mindegy a cserélt IC visszacsatolás miatti erősítés eltérése is. Csere esetén illik mérni és beállítani néhány paramétert. A 2604 bemenete valószínű megsérült a cserék során. Az sem mindegy, hogy fehér, vagy teljes kiőrlésű kenyeret veszel. Az elektronikában ez kiélezettebb! A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
Szia,köszönöm. Mint irtam az eredeti m5220-al hibátlan.A többi ampok nem tettszenek az erősítőnek...
Az eredetit a jobb hang érdekében cserélném.
Az 1K ellenállás úgy jött ki,hogy ez volt kéznél,így kb. 12V +- kap .680ohm -os is van ,azzal kb.17V ,de nem erőltetem... A szűrő elkót még nem próbáltam,gondoltam ha az eredeti így ment,akkor minek, de ez egy jó ötlet ,kipróbálom. A 2604 -ből van itthon vagy 6 darab,többet is próbáltam ,hiába. És azért nem merültem nagyon bele,mert a cd lejátszóban pikk-pakk cserélgettem és nem volt gond ...eddig köszönöm szépen
Attól, hogy az ic -k dip8 tokozásúak, azonos lábkiosztással bírnak nagyon eltérő paraméterekkel rendelkeznek.
Meg kell mérni az eredeti ic bemenetén és kimenetén a jeleket, szinteket, feszültségeket és a cserélt ic jeleivel össze kéne hasonlítani. Ez is egy kiindulási alap lehet. Minimálisan hanggenerátor, hf. voltmérő és szkóp kell az alapvető mérésekhez. E nélkül csak ronthatsz az erősítő gyári paraméterein. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
Teljesen igazad van.
Viszont tettem a táp lábakra kondit, és bumm, hibátlan lett. Sőtt ,még jobban is szól (LM4562). A tanulság : mákom volt Köszönöm mindenkinek a segítséget ,pacsi
Szívesen, ha ez így neked megfelel, örömödre szolgáljon!
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
Persze hogy szabad. Ha mindkettőnek a zászlója a föld, akkor még szigetelő alátét sem kell.
Ha az egyik pozitív, a másik negatív, mondjuk egy harmadik meg változtatható, akkor ha a fémlap földön van, akkor a pozitív alá nem kell szigetelés, de a másik kettő alá kell. Elvileg akárhány ilyen eszközt lehet hűteni egyetlen hűtőbordával. Hely, méret és össz disszipáció függvénye. A 12V-os stabilizátoron a bemenetnek minimum 2-3V-al magasabbnak kell lennie, hogy normálisan tudjon működni. Vannak LDO ( Low Drop ) stabok, ahol ez a különbség lemehet akár 1V-ig is. Ezt úgy kell érteni, hogy ha egyenirányított pufferelt bemenetet kap, akkor annak a hullámosságának a legkisebb feszültségű része is magasabb legyen 2-3V-al. Különben a stab kimenetén lesznek beomlások, amit a táplált áramkörben jó kis búgásként hallhatsz. Azt ne felejtsd el, hogy a szigetelés 2 részből áll, ha fém a zászló része. Egy műanyag gyűrű a csavar számára, és egy csillám, vagy szigetelő réteg az IC alá. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
Köszi az infókat, de sajnos a trafó túl gyenge, amit fel akartam volna használni, így elvetettem. De mit csinálhatok egy 12V egyenirányított kimenettel, hogy a változó terhelést produkáló eszköz stabilan működjön? Egyszerű "egyenirányító+pufferkondi" önmagában még kevés lenne?
Vagy a 12V feszültséget engeded el, vagy az egyenirányítót.
Ha tudsz engedni a 12V stabilizált feszültségből, akkor LDO stabilizátorral (áramfelvételtől függően akár 11,5V stabil feszültség is elérhető. Stabil 12V milyen eszköznek szükséges?
Egyszerre kellene 5V és 12V egy IDE DVD meghajtónak, hogy számítógép nélkül hang CD-ket játsszon le. Sajnos valahogyan egy tápról kell biztosítanom a két feszültséget, hogy működjön, mert ha valamelyik tápfesz akár csak picit is késik, akkor már nem kerül használatra kész állapotba a meghajtó.
Nem tudsz szerezni egy levetett régi PC tápot? Az tuti jó. Ha zavar a kábelkorbács azt simán kiforraszthatod, és csak az 1 db molex tápcsatlakozót hagyd meg a DVD játékos számára. A tápindító pontot egy kis kapcsolóra bekötheted, vagy akár direktben is földre teheted, akkor egyből indul, ahogy megkapja a 230V-ot.
Most komolyan???? A korábbi tapasztalatok alapján Te engednéd Zsombit belenyúlni egy PC táp belsejébe??? Jó esetben másnap csak azt kérdezné mi baja lehet a tápnak ... rossz esetben meg ... bele sem merek gondolni!
Ne Zsomoborozzatok ha nagyon nem kell...
Ne trollkodj ha nagyon nem kell.
Mindenki azt csinál amit akar, nem azt amit Te szeretnél.
Zsombort nem kell félteni. Vannak vad dolgai, de érdeklődő, és szerintem a legjobb helyen érdeklődik.
Tanulni akar, a legszebb hobbit választotta. Mi meg itt azért lopjuk a napot, hogy segítsünk mindenkinek, akinek kérdése problémája van. Ez alól Zsombor sem kivétel.
Adjak ingyen pc tápot? Olyan is van amit be sem kell terhelni, hogy stabil legyen. Ez a tápépítés teljes pénz és időpocsékolás, amikor az atx standard miatt ezresével elérhető a táp hozzá.
Még ha 12V dugasztápot egészítenél ki 5V stabbal érteném mert kisebb, de ez a trafós szenvedés mire jó?
Régebben egy beépített hálózati kapcsolós PC tápnál kiműtöttem minden egyebet, csak egy molex csatlakozó maradt, a zöld eret visszafűztem belülre és negatívra tettem. Azóta már másik tápot használok, mert feladta a működést. A mostaniban nincs hálózati kapcsoló, zöld eret és egy feketét visszafűztem és felraktam egy régi villanykapcsolót a tetejére ‒ de ha erről előbb tudtam volna, akkor nem henköltem volna meg szegény tápot.
Pont, hogy egy PC tápot váltottam volna valami kompaktabb megoldással, de ezek szerint marad. Tegnap, rendelés összeállításakor találtam egy ilyen "ATX kifejtő kártyát", ami nem csak kapcsolót biztosít, hanem az összes feszültséget szépen kivezeti az alaplapi csatlakozóból ‒ rendelésbe betettem, eléggé jól jöhet az még.
Az megvan, hogy mennyi a fogyasztása a DVD-nek +5Vról, és +12V-ról? Ha igen, akkor már tudsz számolni. Ha mondjuk 12v-ról is 1A körüli, meg 5V-ról is, akkor elég egy megfelelő teljesítményű trafó, amiről a korábban írtaknak megfelelően egy 12V-os stabbal meg tudod csinálni a 12V-ot.
Az 5V-ot meg egy filléres stepdown konverterrel ezzel, vagy ezzel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |