Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mágnes
Köszi a választ, azt hiszem inkább veszek készen mágnest
Ha minden igaz, a curie pontja fölé hevítve a mágnesezendő anyagot (pár száz celsius...) a gerjesztett mágneses térbe helyezve, ott lehülve "befagyasztja" a remanenciát.
Állitólag profi módon sem hideg állapotban történik a felmágnesezés!
A Curie pont fölötti hőfokról inditott mágnesezés nem rossz ötlet, de házilag még macerásabb kivitelezni.
Amit leirtam, az nálam gyakorlatban működött.
Idézet: 310°C ha jól tudom. „(pár száz celsius...)”
unalmamban előkaptam a gázpákát, felmelegítettem egy mágnest, elvesztette a jó tulajdonságait, majd meginnt felmelegítettem és egy másik neodimium mágnesre téve lehűtöttem. Azt hiszem ez is járható út
A neodimium mágnesek anyagminőségtől függően 80-200°C fölött vesztik el mágneses tulajdonságaikat.
A többszáz fok a ferrit, AlNiCo, szamárium fajtákra jellemzőek. Ezzel a melegitős módszerrel biztosan nem tudod elérni a mágnes maximális térerejét, főleg alkalmas profilú légrésmentes vasmag nélkül, de ha valamivel gyengébb is megfelel, akkor könnyen járható útnak tűnik.
Szabadidő eltöltése cimszóval próbáltam ki (tapasztalat gyüjtés) Amugy lézershowba szeretném, ugy voltam vele, ha nem muszály nem veszek. Igy a tapasztalatom, hogy a mágnes ugyanugy polarizálódik vissza ahogy eredetileg volt. szóval ez a megoldás felejtős.
Nem tudom, mik a lehetőségeid, de mégiscsak fabrikálnod kellene egy olyan vasmagot, ami félkörives kiképzésű, és közrefogná a mágnest,és ezt "gerjeszteni" egy másikkal.
Olyan irányban polarizált mágnesgyűrűm mint amilyen Neked kellene van párszáz darabom,valamilyen mini léptetőmotor forgórésze, viszont ezek palástján 4 északi, és 4 déli pólus van kialakitva. Ferrit anyagúak, viszont meglepően erősek.
Sziasztok, nem akartam új témát nyitni hátha ebbe is belefér: Adott 2 mágnes, paramétereik is adottak. Az a kérdés, hogy hogy lehet kiszámololni a két mágnesnek egymásra kifejtett erejét. Példának okáért a két mágnes le van rögzitve. Nem kell feltétlenül képletet adni, az is elég, ha tudjátok hogy kéne kiszámolni.
Szerintetek lehetséges az, hogy egy 40*20*10-es neodimium mágnes 60kg tapadóerővel bír?
Érdekes hogy Mo-n nem találtam ilyet csak ebay-n.
Nehezen hiheto. Inkabb a fele.
Kerdes, milyen eros, egy 40-es anyag 40x30x10 az a katalogus szerint 27kg-ot tart meg.
Pedig itt is gyártják. Euromagnet Kft Budapest.40x20x10 mágnes webshop
Azt nem tudom hogy hol gyártják a mágnest, de az Euromagnet tényleg létezik és nem csak webshop hanem be is lehet sétálni (Kőbánya, Liget tér mellett) és a kezedbe nyomják.
Személy szerint én tavaly vettem pár mágnest ott, hogy majd majd azok rögzitik a cirkó aljára szép fehérre festett falapot. Megvettem, laza mozdulattal bevágtam az ingem felső zsebébe. Azután felszálltam a 9-es buszra és elővettem a könyvet olvasás céljából. Na a dögök lehajolás közben rácuppantak táskám csatjára Szerencsére kevesen voltak a buszon és azok sem értették a helyzetet...
De a tapadóerőnél itt sincs adat. Egy másik webshopbann volt adat, az egyik ekkora méretű 20Kg-os volt a másik meg 4 kg-os (nem 40) Meglehetősen kevés...
Itt egy táblázat, amúgy sok mágnesbolt van Mo.-on (pl. amit linkeltem is az), gyártani -ki hinné- ezeket is Kínában szokás.
Winchester izmos neodymium mágnesével a nadrágzsebemben szálltam fel egy buszra, az ajtó közelében álltam, amikor egy nő leszállt a táskája csatja odatapadva a nadrágomhoz nem akart vele menni.
Rázárta a sofőr az ajtót a jó hosszú táskaszíjra, a nő gesztikulására újra kinyílt az ajtó, a nő azt hitte, hogy le akarom nyúlni a táskáját, majdnem gyilkolt a szemével. Csak érdekességképpen: vannak olyan nagy méretű és nagy remanenciájú (pld. hengeres, 60x60 mm-es neodymium) mágnesek, melyek csak engedéllyel (veszélyességi nyilatkozat aláírása mellett) szerezhetők be, melyek a nagy erőkifejtésük miatt súlyos balesetet okozhatnak. Pl. kézben tartva, és egy mágnesezhető fémfelület (pl. vasajtó) közelében haladva olyan erővel és sebességgel csapódik a vas felületre a mágnes, hogy az azt tartó kéz újjcsontjai szilánkosra törhetnek! Az ilyen mágnesekre veszélyjelzés is felhívja a figyelmet!
Csak felelőtlen ember megy ilyen erejű lezáratlan mágnessel emberek közé. A régebbi típusú mágnessávos bankkártyákat törölheti. Floppylemezeket is, de azt már kevesebben hurcolásznak, mint ahogy kazettás magnót is.
Szia a Winchester -ben hol találom a mágnest?
Azt a fantasztikus autós fogyasztáscsökkentöt akarom csinálni probára belölle állitolag nem jo semmire de kiváncsi lennék rá . Köszi Tamás
Ha szétszeded,egyből meglátod! Az olvasófejek himbája alatt van.
Nekem vannak vinyó mágneseim(sok fajta). Régi nagyméretű seagate vinyóból szedtem ki akkora mágneseket,hogy vérhólyagot csinált a kezemre,mikor kettő összeugrott véletlenül...kb 2 köbcenti térfogatú mágnesek voltak.
Köszi megvan mostmár csak az a kérdés a fogyasztás csökken-e ha benzincsöre teszem.
Sziasztok !
Nem értek hozzá, ezért kérdezek. Vannak mindenféle bolti mágnesek, stroncium, bárium, szamárium meg a kutyafüle. Ami a hangszórókon van az a fekete töredezős gyűrűmágnes az olyan ferrit, amiből a fazék mag is készül ? Egy sima A40-es vasból ha esztergálok egy gyűrűt és mágnesezővel megsokkolom, mennyire lesz használható egy hangszóró készítéséhez ?
Nem. Nem. Ú.n. kemény mágneses anyag kell hozzá.
A ferrit elég kemény. Pattog, törik, mint az üveg.
De nem marad mágneses.
Nem tudnának ferrit trafót csinálni belőle ha megőrizné a mágnesességét. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |