Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3687 / 3994
(#) nagym6 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Feb 3, 2022 /

Ez a működő gyakorlat . Ahányszor bikáztam kocsimról másikat, azonnal nem ment. Rácsatlakoztatás után pár percig járó motorral töltöttem a másik akkut is. Majd akku lecsatlakoztatva, ezután saját akkuról indítva indult a másik autó. Közvetlenül akkusaruról akkusarura volt kötve. Durranógáz nyitott motorháztetőnél szabad levegőn nem igen fog robbanó töménységben kialakulni. De ezt nem mondhatom, maradjon kettőnk titka.
(#) nedudgi hozzászólása Feb 3, 2022 /

Nagyon elhalványultak az ismereteim erről a durranógázról, de rémlik, hogy oxigén és hidrogén valamilyen arányú elegye. Ilyen elegy kialakulhat zárt térben, de szabad levegőn mi a helyzet?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2022
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 3, 2022 /

A kulcskérdés itt a koncentráció. Ha túl kicsi akkor azért, ha túl nagy, akkor meg azért nem robban/gyullad meg. Szabad levegőn a legkisebb szellő is hígítja/elfujja a hidrogént vagy más gyúlékony gázt, csökkentve a koncentrációt. Tiszta oxigén és hidrogén keveréke sokkal gyúlékonyabb, mint a levegő és hidrogén elegy.

Itt van egy kis táblázat alsó robbanási határértékekről: Bővebben: Link. Hidrogén: Bővebben: Link.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 3, 2022 /

Ösztönösen erre próbáltam célozni.
Első körben megfelelő zárt teret kellene biztosítani. Ha egy ilyen szituációt sikerül létrehozni, akkor mehetünk lottószelvényt venni, mert tuti a telitalálat.
(#) Epu2 hozzászólása Feb 3, 2022 /

Durranógáz:
A nyolcvanas évek elején olyan helyen dolgoztam, ahol annyi targonca volt, hogy két műszakban is, szabad téren töltötték. Egy délutános műszakban mentem a kollegával át dugdosni a töltést. Egy megbontott burkolatú targoncán megmozdítottam meg a csatlakozót, amikor elsült. A vasburkolat, fa burkolat és az ülés világgá ment. Nem lett bajom azon kívül, hogy jól bevertem a könyököm. Talán pont az mentett meg, mert beleakadt a fedél és a robbanás más irányba terelődött. A targonca szétszóródott, az akkumulátor alja leszakadt, a sav és gőze beterítette a környéket. A durranó gáz ilyen "kis" mennyiségben sem vicc.
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 3, 2022 / 1

Köbzoli fórumtársunk mesélte ebéd közben, hogy a fékolaj, ha belespriccel az ember szemébe, az nem jó.
Pontosabban: Nagyon ritkán fordul elő, de ha mégis, akkor roppant kellemetlen, és ezért tényleg oda kell nagyon figyelni.
Ő mondjuk nem teljesen ebben a formában fogalmazta meg, nekem azért hiányzik innen.
(#) nagym6 válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 3, 2022 /

Sokszor láttam töltéskor a levett aksikupak (régen levettük cellánként) nyílásán gőzölgött ki a gáz. Szemmel jól látható mértékű, belül a sav erősen buborékolt "pezsgett". Ez nem kevés mennyiség, jó pár órán keresztül jön ki.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Feb 3, 2022 /

Nekem úgy rémlik, hogy a hidrogén oxigénnel (vagy levegővel?) 4% és 96% közötti arányban keveredve képes robbanni. Ez gyakorlatilag mindent lefed...
(#) gkari válasza tbarath hozzászólására (») Feb 3, 2022 /

Sajnos, ha az akkun belül van a robbanóképes gázelegy, akkor a kijövő gázkeverék 5%- os H2 tartalma is begyújthatja a robbanást (én anno így tanultam).
(#) nagym6 válasza gkari hozzászólására (») Feb 3, 2022 /

Régen egy K700 traktort akartak indítani bikázva műhelyben. Traktorban két hatalmas 12V akku sorba kötve, azaz 24V. A külső bika -szintén két 12V sorba kötve- akkut fordítva csatlakoztatták a traktor akkura. Abban a pillanatban nagy robbanás, szétrobbant a két bika akku, a fedelük repült szét. A műhely magasan lévő mennyezetébe a vakolatba befúródott egy darab műanyag az akku fedélből, akkora erejű robbanás volt, ma is ott van. Ott voltam, láttam. Pillanat alatt képződött durranógáz, és durrant is. A fordítva összekötött akkuk óriási áramot adtak le, ez termelte a gázt ilyen gyorsan. Öt ember savval telefröcskölve, azonnal mosakodás stb..
(#) Bolhabusz1990 hozzászólása Feb 5, 2022 /

Sziasztok!

Lenne egy totál amatőr kérdésem.

Van egy fogyasztóm ami 5voltot igényel és egy powerbankról van üzemeltetve USB csatin keresztül értelemszerűen.
Amit használok powerbank 30.000mah kapacitású. Plusz 5000mah-re van még szükségem.
Azt szeretném kérdezni, hogy olyat lehet csinálni annak érdekében, hogy megnöveljem a fogyasztóm működési idejét, hogy mellé teszek egy 5000mah-ás akkumulátort párhuzamosan rá a fogyasztóra?
Mert elvileg az USB-A csatlakozón keresztül nem megy visszafele áram tehát a kicsinek nem lenne baja és semminek sem. De ez csak az én véleményem és javítsatok ki kérlek.
Tehát a plusz 5000mah-től extra 4 óra üzemidőt várok. Én úgy gondolom, hogy az 5000mah-os powerbank besegít táplálni a fogyasztót amég nem merül le így a 30.000mah-ás tovább fogja bírni.

Köszönöm a segítséget!
(#) Bolhabusz1990 válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Még arra gondoltam, hogy vennék még egy ugyan olyan 30.000mah-ás powerbankot és abból átpakolni pár cellát a masikba amég nem lesz egy 35.000mah-ás. De őszintén szólva nem szeretek kókányolni.
(#) Jonni válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Nem irtad, hogy milyen aksi (de gondolom lithium).Párhuzamosan csak azonos aksikat szabad kötni. Egyébként az erössebb fogja tölteni a gyengébbet.
A legjobb ha azonos márka, azonos gyártási dátum, azonos feszültség , azonos leadott áram
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2022
(#) Bolhabusz1990 válasza Jonni hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Köszönöm, hogy írtál!
Onnan nem csak kifelé tud jönni az áram?

Ha csak kifele jöne akkor nem tudnád feltölteni.
(#) Bolhabusz1990 válasza Jonni hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Van 4 csatlakozási pont a powerbankon.
2db in és 2 db out.
Tehát a powerbankot az in csatlakozón töltöm.
Én meg arra gondoltam hogy amikor az out-ból működtetem a fogyasztómat oda adnák neki pluszba egy 3-5000 mah-ás powrbankot pluszba. Mind két powerbank 5.1 voltot ad ki.

Nem ismerem a power bankokat.

Ha mindkét aksi (powebank) output része galvanikusan le van választva , akár még müködhetne is a dolog de nem ismerem a powerbankot
(#) bitmixer válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Mennyire érzékeny a fogyasztód a tápfeszre? Ha elég neki mondjuk 4,7V, akkor a legkorrektebb megoldás a diódán keresztül történő párhuzamosítás. Tekintve, hogy a fogyasztás - úgy látom - egy bő Amper, egy komolyabb dupla Schottky diódával tökéletesen tudnád párhuzamosítani, pl. MBR2040.
(#) Bolhabusz1990 válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Igen, nagyjából 1 amper. a fogyasztó elé betettem egy dc-dc step up kovertert amit még meg is támogattam 5000mikrofaráddal, hogy biztos stabilan meg legyen neki a 4.9 volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy a dióda miért kell bele? A powerbank out részen vissza tud menni az áram bele?
(#) Régi motoros válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 5, 2022 / 1

Szerintem meg az a legtisztább megoldás, ha a power bankodba beteszel párhuzamosan még 5Ah cellakapacitást... Bár én inkább először megnézném azt az állítólag 30Ah -s power bankodat...
(#) nedudgi válasza Régi motoros hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Mi az a fogyasztó?
Ha beteszel egy step-up konvertert, akkor minek a powerbank? Kétszeres feszültségkonverzió dupla veszteséget jelent.
(#) Bolhabusz1990 válasza Régi motoros hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Lehet, hogy csak névlegesen 30000 ah viszont ami biztos, hogy nekem minimum extra 3000mah-ra szükségem van.
(#) Bolhabusz1990 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

A powerbank az áramforrás és azért kell step up a fogyasztó elé mert hosszú a vezéték a kettő között és hatalmas az esés a kábelen. A kábel végén 4.2V volt és a fogyasztónak minimum4.7kell a normális működéshez.
(#) Bolhabusz1990 hozzászólása Feb 5, 2022 /

Igazából az lenne a kérdésem ha az 5000mA-es powerbankom out részébe bedugom a csatit és megbontom a vezetéket simán parhuzamosan rákötöm a nagyobbik powerbank out-jára párhuzamosan az mennyire kókány illetve keletkezhet-e kár valamiben. Ezek a power bankok nem aliexpressesek, elvileg inteligensek.
(#) nedudgi válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Az első mondatom egy kérdés volt. Mi a fogyasztó?
A powerbank eleve egy feszültségátalakító, ki lehetne hagyni, ajánlatos egy step-up konvertert közvetlenül akkumulátorról járatni.
(#) Bolhabusz1990 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Mire gondolsz? Egy 3.6 V-os akkura egy step up konvertert vagy egy 6 voltos-ra egy step down konvertert?
(#) nedudgi válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Pedzed a lényeget.
(#) kendre256 válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Nem célszerű simán párhuzamosan kötni, mert nem ismerjük a powerbankjaid kimenetét, akár tönkre is mehet valamelyik.
Amit bitmixer írt, azt próbálnám én is, schottky diódákkal közösíteném a két powerbankot.
(#) Kovidivi válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Minden powerbankban egy step up converter van. A step up converter egy soros diódán keresztül tölt egy kondit. Bővebben: Link A kondiról jön a visszacsatolás. Ha meg van a kellő feszültség (vagy több), a step up leáll, mintha ott sem lenne. Semmi baja nem lesz semminek, egyszerűen a két powerbank kimenetét egy Y USB kábellel össze kell kötni, és használni.
De hogy a kérdező ide minek rak be egy plusz step up convertert, arra nem tudok válaszolni. Ennyi erővel a powerbank is felesleges...
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 5, 2022 / 1

Valószínűleg a kérdező elég vékony vezetéket használ, hogy az 1 A terhelés hatására a 10-15 százalékos feszültségveszeséget elérje.
Következő: »»   3687 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem