Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez a működő gyakorlat . Ahányszor bikáztam kocsimról másikat, azonnal nem ment. Rácsatlakoztatás után pár percig járó motorral töltöttem a másik akkut is. Majd akku lecsatlakoztatva, ezután saját akkuról indítva indult a másik autó. Közvetlenül akkusaruról akkusarura volt kötve. Durranógáz nyitott motorháztetőnél szabad levegőn nem igen fog robbanó töménységben kialakulni. De ezt nem mondhatom, maradjon kettőnk titka.
Nagyon elhalványultak az ismereteim erről a durranógázról, de rémlik, hogy oxigén és hidrogén valamilyen arányú elegye. Ilyen elegy kialakulhat zárt térben, de szabad levegőn mi a helyzet?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2022
A kulcskérdés itt a koncentráció. Ha túl kicsi akkor azért, ha túl nagy, akkor meg azért nem robban/gyullad meg. Szabad levegőn a legkisebb szellő is hígítja/elfujja a hidrogént vagy más gyúlékony gázt, csökkentve a koncentrációt. Tiszta oxigén és hidrogén keveréke sokkal gyúlékonyabb, mint a levegő és hidrogén elegy.
Itt van egy kis táblázat alsó robbanási határértékekről: Bővebben: Link. Hidrogén: Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2022
Ösztönösen erre próbáltam célozni.
Első körben megfelelő zárt teret kellene biztosítani. Ha egy ilyen szituációt sikerül létrehozni, akkor mehetünk lottószelvényt venni, mert tuti a telitalálat.
Durranógáz:
A nyolcvanas évek elején olyan helyen dolgoztam, ahol annyi targonca volt, hogy két műszakban is, szabad téren töltötték. Egy délutános műszakban mentem a kollegával át dugdosni a töltést. Egy megbontott burkolatú targoncán megmozdítottam meg a csatlakozót, amikor elsült. A vasburkolat, fa burkolat és az ülés világgá ment. Nem lett bajom azon kívül, hogy jól bevertem a könyököm. Talán pont az mentett meg, mert beleakadt a fedél és a robbanás más irányba terelődött. A targonca szétszóródott, az akkumulátor alja leszakadt, a sav és gőze beterítette a környéket. A durranó gáz ilyen "kis" mennyiségben sem vicc.
Köbzoli fórumtársunk mesélte ebéd közben, hogy a fékolaj, ha belespriccel az ember szemébe, az nem jó.
Pontosabban: Nagyon ritkán fordul elő, de ha mégis, akkor roppant kellemetlen, és ezért tényleg oda kell nagyon figyelni. Ő mondjuk nem teljesen ebben a formában fogalmazta meg, nekem azért hiányzik innen.
Sokszor láttam töltéskor a levett aksikupak (régen levettük cellánként) nyílásán gőzölgött ki a gáz. Szemmel jól látható mértékű, belül a sav erősen buborékolt "pezsgett". Ez nem kevés mennyiség, jó pár órán keresztül jön ki.
Nekem úgy rémlik, hogy a hidrogén oxigénnel (vagy levegővel?) 4% és 96% közötti arányban keveredve képes robbanni. Ez gyakorlatilag mindent lefed...
Sajnos, ha az akkun belül van a robbanóképes gázelegy, akkor a kijövő gázkeverék 5%- os H2 tartalma is begyújthatja a robbanást (én anno így tanultam).
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2022
Régen egy K700 traktort akartak indítani bikázva műhelyben. Traktorban két hatalmas 12V akku sorba kötve, azaz 24V. A külső bika -szintén két 12V sorba kötve- akkut fordítva csatlakoztatták a traktor akkura. Abban a pillanatban nagy robbanás, szétrobbant a két bika akku, a fedelük repült szét. A műhely magasan lévő mennyezetébe a vakolatba befúródott egy darab műanyag az akku fedélből, akkora erejű robbanás volt, ma is ott van. Ott voltam, láttam. Pillanat alatt képződött durranógáz, és durrant is. A fordítva összekötött akkuk óriási áramot adtak le, ez termelte a gázt ilyen gyorsan. Öt ember savval telefröcskölve, azonnal mosakodás stb..
Sziasztok!
Lenne egy totál amatőr kérdésem. Van egy fogyasztóm ami 5voltot igényel és egy powerbankról van üzemeltetve USB csatin keresztül értelemszerűen. Amit használok powerbank 30.000mah kapacitású. Plusz 5000mah-re van még szükségem. Azt szeretném kérdezni, hogy olyat lehet csinálni annak érdekében, hogy megnöveljem a fogyasztóm működési idejét, hogy mellé teszek egy 5000mah-ás akkumulátort párhuzamosan rá a fogyasztóra? Mert elvileg az USB-A csatlakozón keresztül nem megy visszafele áram tehát a kicsinek nem lenne baja és semminek sem. De ez csak az én véleményem és javítsatok ki kérlek. Tehát a plusz 5000mah-től extra 4 óra üzemidőt várok. Én úgy gondolom, hogy az 5000mah-os powerbank besegít táplálni a fogyasztót amég nem merül le így a 30.000mah-ás tovább fogja bírni. Köszönöm a segítséget!
Még arra gondoltam, hogy vennék még egy ugyan olyan 30.000mah-ás powerbankot és abból átpakolni pár cellát a masikba amég nem lesz egy 35.000mah-ás. De őszintén szólva nem szeretek kókányolni.
Nem irtad, hogy milyen aksi (de gondolom lithium).Párhuzamosan csak azonos aksikat szabad kötni. Egyébként az erössebb fogja tölteni a gyengébbet.
A legjobb ha azonos márka, azonos gyártási dátum, azonos feszültség , azonos leadott áram A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2022
Köszönöm, hogy írtál!
Onnan nem csak kifelé tud jönni az áram?
Ha csak kifele jöne akkor nem tudnád feltölteni.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2022
Van 4 csatlakozási pont a powerbankon.
2db in és 2 db out. Tehát a powerbankot az in csatlakozón töltöm. Én meg arra gondoltam hogy amikor az out-ból működtetem a fogyasztómat oda adnák neki pluszba egy 3-5000 mah-ás powrbankot pluszba. Mind két powerbank 5.1 voltot ad ki.
Nem ismerem a power bankokat.
Ha mindkét aksi (powebank) output része galvanikusan le van választva , akár még müködhetne is a dolog de nem ismerem a powerbankot
Mennyire érzékeny a fogyasztód a tápfeszre? Ha elég neki mondjuk 4,7V, akkor a legkorrektebb megoldás a diódán keresztül történő párhuzamosítás. Tekintve, hogy a fogyasztás - úgy látom - egy bő Amper, egy komolyabb dupla Schottky diódával tökéletesen tudnád párhuzamosítani, pl. MBR2040.
Igen, nagyjából 1 amper. a fogyasztó elé betettem egy dc-dc step up kovertert amit még meg is támogattam 5000mikrofaráddal, hogy biztos stabilan meg legyen neki a 4.9 volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy a dióda miért kell bele? A powerbank out részen vissza tud menni az áram bele?
Szerintem meg az a legtisztább megoldás, ha a power bankodba beteszel párhuzamosan még 5Ah cellakapacitást... Bár én inkább először megnézném azt az állítólag 30Ah -s power bankodat...
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2022
Mi az a fogyasztó?
Ha beteszel egy step-up konvertert, akkor minek a powerbank? Kétszeres feszültségkonverzió dupla veszteséget jelent.
Lehet, hogy csak névlegesen 30000 ah viszont ami biztos, hogy nekem minimum extra 3000mah-ra szükségem van.
A powerbank az áramforrás és azért kell step up a fogyasztó elé mert hosszú a vezéték a kettő között és hatalmas az esés a kábelen. A kábel végén 4.2V volt és a fogyasztónak minimum4.7kell a normális működéshez.
Igazából az lenne a kérdésem ha az 5000mA-es powerbankom out részébe bedugom a csatit és megbontom a vezetéket simán parhuzamosan rákötöm a nagyobbik powerbank out-jára párhuzamosan az mennyire kókány illetve keletkezhet-e kár valamiben. Ezek a power bankok nem aliexpressesek, elvileg inteligensek.
Az első mondatom egy kérdés volt. Mi a fogyasztó?
A powerbank eleve egy feszültségátalakító, ki lehetne hagyni, ajánlatos egy step-up konvertert közvetlenül akkumulátorról járatni. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2022
Mire gondolsz? Egy 3.6 V-os akkura egy step up konvertert vagy egy 6 voltos-ra egy step down konvertert?
Pedzed a lényeget.
Nem célszerű simán párhuzamosan kötni, mert nem ismerjük a powerbankjaid kimenetét, akár tönkre is mehet valamelyik.
Amit bitmixer írt, azt próbálnám én is, schottky diódákkal közösíteném a két powerbankot.
Minden powerbankban egy step up converter van. A step up converter egy soros diódán keresztül tölt egy kondit. Bővebben: Link A kondiról jön a visszacsatolás. Ha meg van a kellő feszültség (vagy több), a step up leáll, mintha ott sem lenne. Semmi baja nem lesz semminek, egyszerűen a két powerbank kimenetét egy Y USB kábellel össze kell kötni, és használni.
De hogy a kérdező ide minek rak be egy plusz step up convertert, arra nem tudok válaszolni. Ennyi erővel a powerbank is felesleges...
Valószínűleg a kérdező elég vékony vezetéket használ, hogy az 1 A terhelés hatására a 10-15 százalékos feszültségveszeséget elérje.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |