Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényorgona

Témaindító: G-Lex, idő: Feb 4, 2006
Lapozás: OK   8 / 43
(#) PLaci válasza Travolta hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Most már kíváncsivá tettél. Nézek egy katalógust a TIC-ről....
Hát persze: Gate trigger
current: 0,9mA
(#) Travolta válasza Peti989 hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Mi a triak tipusa?
De a képekból is látszik,h a Gate-ra negatív feszültség megy!!!
Ugyanis a zener Anódja csatlakozik a Gate-re!
Az pedig a negatív fesz!!!!
(#) Travolta válasza Travolta hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

És ha BT137 van benne,akkor sajnos katalógus alapján igencsak fordítva van benne!!!
(#) Peti989 válasza Peti989 hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

úgyan az van mint amikr a hálozatról ment.
csak az 5-ös lábon nem esik vissza a fesz.
(#) Travolta válasza PLaci hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Egyébként volt 1 trükk,amivel elő lehetett segíteni a begyujtást,mégpedig az, hogy az optotranyó bázisát egy ellenállásson keresztül rákötöttük a zener katódjára.

Esküszöm nem értem. Ennek a katalógusnak alapján jól van bekötve (lásd melléklet) talán enged ennyit küldeni mellékletben

bt137.pdf

(#) PLaci válasza Peti989 hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

EZ most azt jelenti, hogy rátetted az elemet, szól a zene a bemeneten, és méred. 5-ös láb 9V, 4-es láb 1-2V, triak Gate 0-0,1V?
(#) PLaci válasza PLaci hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Nézve tovább a rajzot... Az nem lehet, hogy a TIL 111-esek diódája nem kap elég áramot, és ezért nem tud teljesen kinyitni? Egyszer írtad, hogy tettél a TIL-ek helyett normál LED-eket. Azok meggyőzően szép fényesen világítottak?
(#) Peti989 válasza PLaci hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Igen, pontosan.
(#) Travolta hozzászólása Júl 10, 2008 /

Na kiváncsiságból ránéztem a kapcsirajzra,valóban nektek van igazatok stimmel minden.Ott szurtam el, hogy én az Urbán féle fényorgona kapcsolásban gondolkodtam.Ott a triak vezérlő környezete kicsit másképp van.Ezer bocs.
Viszont ha ez így nem műxik,akkor még meg lehetne Tic206-os triakkal próbálni.

Azzal szerintem menne, de most a cél valamilyen módon ezzel a triakkal életre kelteni.

Akkor amit irtam,meg lehetne próbálni.Optotranyó bázisát felhuzni pozitív tápfeszre.

Ez akkor azt jelenti, hogy tényleg nem tud rendesen kinyitni a TIL tranzisztora. Ezen segíthet Travolta által említett ellenállás a bázisra, de azért írd meg, hogy a normál LED mennyire világított, mert az is lehet ok, hogy nem kap elég áramot a TIL diódája

Te voltál a gyorsabb
Nézd meg légyszi mégegyszer a rajzot. Számomra a BC212-es tranyó bázisában (ami a nullátmenet figyelést csinálja), semmi nem indokolja azt a 10nF-os kondit.

amúgy nem til111 van benne hanem cny17-3 de meg néztem amikor raktam össze és ugyan az volt a lábkiosztás, viszont amikor benne voltak a LED-ek akkor a LED-ek katodja az az optocsatolo 1-es lábára ment tehát ha jól látom pont forditva bekötve müködtek a LED-ek

ja és szép erősen világította ka LED-ek

Hmmm... ezzel most megfogtál. Ha fordítva kötötted be, -elvileg- nem is világíthatott volna :-O "Rágom" a rajzot... És villogott a LED a zene ütemében, vagy csak folyamatosan világított?

Az én rajzomon is benne van a 10n,és működőképes úgy ahogy van!
De az én rajzomon Tic206-os triak van.
Tehát a hiba biztos a kevés gyujtóáramban rejlik!Azt esetleg meg lehetne próbálni,hogy kiszedni 2 triakot,és hogy 1et elvisz-e egyálltalán.

De elvileg az optocsatolo müködik mert az 5-ös lábon van némi feszütség ami a zene ritmusára változik.
(#) Peti989 válasza Travolta hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

akkor ezt meg probáljam?

Az a 2-3V kevés. Ha a TIL111 rendesen kinyitna ott majdnem 9V-nak kellene megjelenni (az elem esetében) Egyenlőre mindet elemmel próbálj, mert akkor kihagyjuk a "kevés áram hibát" Majd ha így már jó, akkor kinlódhatunk az áram növelésén.

A 9V-os elemmel nem lehet kevés az áram. Lehet nem olvastál vissza, utoljára ott tartottunk, hogy kiforrasztotta a 47kohmos ellenállást, és be van kötve egy 9V-os elem. Ezért hiszem, hoghy meghajtás gond is lesz, mert ha rendesen kinyitna a TIL111 optotranyója, akkor annak az emiterén meg kellene jelleni a majdnem 9V-nak, ő meg csak 2-3V-t mér rajta
(#) Travolta hozzászólása Júl 10, 2008 /

Egy kérdés:Miről kapja a tápfeszt a fényorgona?

Most van valami furaság mert újra mérek az A1-hez és a 4-es láb között és most semmi fesz nincs.
(#) Peti989 válasza Travolta hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

a 12V-os rész az egy pc-tápról kapja a fesz ugy hogy az lm7812-es kimenetére forrasztottam rá.

de ha ez igy nem jó akkor be tudok kötni egy trafot

Hát, remélem, hogy a 230V-ról Ez a 9V-os elem, csak ezt a 12V-os segédtápot váltja ki

ja azt igen persze

Az baj... Nem vetted ki a zenét a bemenetrőL? (lejárt a CD)
(#) proli007 válasza Peti989 hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Hello!

De ha nincs benne trafó, nincs gyújtó (szinkron) jel sem! Nem csoda ha nem működik.

üdv! proli007
Következő: »»   8 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem