Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3692 / 3965
(#) Klxx66 hozzászólása Feb 18, 2022 /
 
Üdv mindenkinek! Építettem egy 1x 100 W TDA7294 IC-vel szerelt modult. A modult a mikroshoptól rendeltem. Minden alkatrész a helyére került, a lábak érintkeznek, néhányszor átnéztem. Mikor összerakom a táppal nem jön ki hang belőle, igaz potmétert nem használok csak keverőn keresztül próbáltam hangerőt szabályozni. A kérdésem az lenne miért nem jön ki hang? Minden alkatrész a helyére került. Csatolok egy képet. A kapcsolás bemeneti zárása 22K, tehát az alkalmazandó hangerőpoti 47K v. 100 K kell legyen. Bemeneti zárás mit jelent mert még kezdő vagyok ez az első építésem. Probáltam +/- 16V és +/- 36V is beüzemelni. A válaszokat köszönöm!

modul.jpg
    
(#) kadarist válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Szia! Az IC mute lába hová van kötve?
(#) reloop válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Szia! Ebben a témában találsz hozzá hasznos tanácsokat. Ízelítő belőlük: a Mikroshop-os mono kapcsolás nem üzemel ±16 V-ról a némításvezérlés feszültségosztója miatt, a 9 és 10 lábak feszültsége el kell érje a 3,5 V-ot, különben néma az erősítő, a TDA7294-et csak kisütött pufferkondira szabad rákötni, mert tönkremehet az IC.
(#) Klxx66 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
A rajz szerint építettem,viszont van benne egy átkötés azt nem tudom jó helyre tettem vagy nem a 4 és a 7 láb közzé forrasztotta.

rajz.jpg
    
(#) Klxx66 válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Kisütött pufferel próbáltam, +/- 36V sem üzemel
(#) Klxx66 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
A rajz szerint építettem,viszont van benne egy átkötés azt nem tudom jó helyre tettem vagy nem a 4 és a 7 láb közzé forrasztotta.

tda7294.JPG
    
(#) reloop válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
A Multiwatt számozása: IC szemből, lábak lefelé, bal szélső az egyes láb. A közelebbi (hosszabb) lábak a páratlanok. Az átkötés 7-13.
(#) Klxx66 válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
A pirossal megjelöltem az átkötést amit beforrasztottam, a kék a mute,nem tudom jó helyre köttötem vagy nem. Segítséget köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022

11.jpg
    
(#) Patópali válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
A piros pöttyökkel jelölt átkötés jó helyen van. A két pötty a 7 és 13 -as lába az IC -nek ahogy Reloop kolléga írta, úgy olvasd az ic lábszámozását.A kék mute átkötést vágd el.
Ha minden alkatrészt jól építettél be a bekötések is jó helyre kerültek (bemenet, tápfeszültségek, hangszóró) és a panel is megfelel a fotón láthatóval, (nincs fólia szakadás sehol és a próbálkozások során nem nyírtad ki az IC -t)működnie kell.
Ha továbbra sem működik méréseket kéne végezni. Ez már egy következő fejezet.
(#) Patópali válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
A fotódon nem látom a 7-13 lábak közti átkötést!?( alul van dróttal átkötve?) A mute csatlakozó helyét sem látni. Az általad épített, beépített panelről felülről és fólia oldalról is jó lenne értékelhető fotó! Ha a 7 - 13 -as áb nincs össze kötve nem fog megszólalni!
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022
(#) sanyihoo19 hozzászólása Feb 19, 2022 /
 
Sziasztok, van egy, kínai 18W-os telefon töltőm, ami elméletben 5, 9 és 12V-os. De gyárilag túlmelegszik, és kb 5 perc után lekapcsol. Totál amatőr vagyok de gondoltam belenézek, ennél rosszabb úgyse lesz...
Aztán a nyákot nézegetve, rengeteg hülye kérdés merült fel bennem (olyan mintha minden fordítva lenne, pedig nyilván nem, csak én nézem be)...
Szóval:
1. Miért van az AC bemenet és az egyenirányító között egy ellenállás? (vagy induktivitás, "RF" jelölés van a nyákon)
2. Az egyenirányító miért az áramkör elején van, a transzformátor meg a végén, az usb-re kötve. (Persze gondolom ez igazából nem lehet így, hisz egyenáramot nehéz lenne transzformálni)
3. Miért kell az usb negatívját összekötni egy diódán keresztül a transzformátorral? Ez a dióda melegszik túl. (SR540)
4. Miért vannak kondenzátorok az egyenáramú oldalon? Ha folyamatos a tápellátás akkor miért van szükség energiatárolásra vagy más funkciója is van a kondiknak egyenáramú körökben?
Tudom ezek nagyon hülye kérdések, abszolút nem értek az elektronikához, csak épp annyira, hogy a halálba idegesítsen ez a sok értelmetlenség.
Mellékeltem egy képet, amin a nyák alját megtükröztem és feliratoztam, hátha így egyértelműbb.
Köszönöm ha szánsz időt erre az agyrémre.
(#) vargham válasza sanyihoo19 hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 1
 
Ez egy kapcsolóüzemű tápegység, ahol nagyfrekvencián szaggatott egyenáramot transzformálnak.
(#) Bakman válasza sanyihoo19 hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 2
 
1: Az az ellenállás két szerepet tölt be. A bekapcsoláskor hirtelen fellépő esetleges nagy áramot csökkenti és biztosítóként is szolgál. Fusible Resistor.

2, 3, 4: Az egyenirányított hálózati feszültség a kapcsolás tápfeszültsége, ezt egy elektronika "szaggatja". Ez a szaggatott feszültség jut a trafó primer oldalára. A szekunder oldalon váltakozó feszültség jelenik meg, ezért kell a dióda és a kondenzátor. A kapcsolóüzemű tápegységek így működnek, dióhéjban összefoglalva.
(#) Jonni válasza sanyihoo19 hozzászólására (») Feb 19, 2022 2 / 1
 
Kár volt az alsó képet tükrözni. Igy sokkal nehezebb eligazodni rajta. És igy az alkatrészek elnevezése sem stimmel. Nem kérdezted meg, hogy mitől melegszik vagy kapcsol ki. Vagy erre nem vagy kiváncsi? (erre az első tippem , hogy zárlatot vagy nagy fogyasztót kell keresni az áramkörbe)
(#) Gafly válasza Jonni hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 4
 
Inkább dicsérted volna meg, mert nagyon kevesen csinálnak rendes fényképet mindkét oldalról, hátméghogy meg is feliratozzák, az már tényleg párját ritkitja.
Idézet:
„ami elméletben 5, 9 és 12V-os.”

Én meg erre nem tudtam görcsöt kötni.
Nejemék kaptak karácsonyi ajándéknak a cégtől powerbankot. Aztán mondták, hogy mindenki vigye vissza, mert sorra robbannak fel. Szerintem nem 240 V-osat csomagoltak nekik a kinaiak.
(#) szs válasza Jonni hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 1
 
Megkérdezte. Sőt, több kérdést is feltett. Akarsz válaszolni?
(#) moltam válasza Gafly hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 1
 
Van olyan töltő ami tud gyorstöltést is, kommunikál a telefonnal és ha az jelzi az igényt átvált 9V ra. Ránézésre ez pont nem olyan, sima 5V. Vigyázni kell az ilyen gagyibb töltőkkel amúgy mert a kínai gyakran simán egymásra tekeri a primert/szekundert, nem foglalkozik az izolációval.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2022
(#) szs válasza sanyihoo19 hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 1
 
Az, hogy a dióda meleg, nem biztos, hogy baj. Ha (szándékosan) rajta tudod tartani az ujjad, akkor nem több 60 foknál. Ne félj, ha 80 fokos, nem bírod rajtatartani.
Inkább az a hétlábú IC a bűnös (vagy inkább bűnbak) szerintem. Elég elszíneződöttnek tűnnek már a lábacskái. Ha van benne hővédelem, hát annak az a dolga, hogy lekapcsoljon, ha túlmelegszik.
Mondom én, szagértetlen.
(#) Jonni válasza szs hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Válaszoltam zárójelbe. Lehet nem olvastad végig.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2022
(#) szs válasza Jonni hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
(Több volt benne a csúnya, lerázós kioktatás, mint a homályos félválasz)
(#) sanyihoo19 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Szóval ha jól értem, ez először egyenirányít, utána ezt megszaggatja és egy "látszólag váltakozó" feszültséget csinál a transzformátornak, amit a végén már egy darab dióda is tud egyenirányítani, igaz szaggatott lesz a jel, de ez olyan gyorsan történik hogy folyamatos egyenáramnak látszik?
Köszönöm mindenkinek, erre az életben nem jöttem volna rá... Akárhány kapcsolást néztem, mindenhol először letranszformálják 5v-ra aztán egyenirányítják és kész is.
A jelölések amúgy jók a rajzon, átnéztem újra, de már látom tényleg hülyeség volt tükrözni.
A dióda folyamatosan melegszik és nagyjából 100 fok környékén van amikor lekapcsol a táp. Az alap dolgokat megmértem (ellenállások, kondik, transzformátor) ezek jók. A vezérlőn nincs semmi jelölés, de arról már végképp fogalmam sincs mi történhet abban a 7 lábú fekete dobozban... Szóval ezt már sose tudom meg, de annyi baj legyen.
Amúgy ez a leggagyibb táp, 500Ft volt, de anno megtaláltam alibabán 0,67$-ért.
(#) sanyihoo19 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Ezt írta rá a méltán híres név nélküli kínai gyártó
(#) Bakman válasza sanyihoo19 hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 3
 
Idézet:
„de már látom tényleg hülyeség volt tükrözni”
Nem hülyeség az. A jobb felső részen lévő alkatrész forrszemei a jobb felső részen vannak mindkét képen. Könnyebb végigkövetni az egészet csak van, akinek szokatlan.
(#) bitmixer válasza Bakman hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 1
 
Én is örültem a tükrözésnek, szerintem tök jó ötlet
(#) Klxx66 válasza Patópali hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
A 7-13 láb között átkötöttem az alján a mute is zárt állapotban van. Viszont van egy kérdésem a TDA 3294 IC-hez nem sok a +/- 38,5V?
(#) Klxx66 válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Elnézést hogy több helyen is feltettem a kérdést, igaz kicsit túl pörögtem hogy nem sikerült elsőre hangot kicsikarni belőle. Köszönöm a segítséget olvastam az általad ajánlott témaköröket.
(#) Patópali válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Nem TDA 7294 -ről beszélünk?

A katalógus szerint a TDA 7294 maximális tápfeszültsége + - 40 Volt.
A mute és a (standby 9 és 10 láb) ha testre van zárva nem szól!

Idézet:
„a mute is zárt állapotban van.”

Ne legyen zárva!

De ezt már Reloop fórumtársunk is érthetően leírta más tanácsokkal egyetemben!
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2022
(#) Patópali válasza Patópali hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Az előző válaszom irreleváns, töröltettem! Ne vedd figyelembe!
Bocsánat.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Persze, hogy nem volt hülyeség a tükrözés. Én értem, hogy akinek szakmája ez, az tükrözés nélkül is be tudja magának forgatni a képet, de átlagembernek nagy segítség ez.
(#) szs válasza sanyihoo19 hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Igem, jól írod: ez nem töltő (bár annak nevezik), csak simán egy táp. A telefonokhoz/tabletekhez adott "töltők" is valójában csak tápegységek, a töltési dolgokat maga a telefon/tablet intézi.
A feliratok pedig csak durva közelítések, de nagyjából fedik (mondom: nagyjából) a valóságot.
-12V feszültségen majdnem 1,5A
-5V feszültségen majdnem 3,5A
-9V feszültségen még majdnemebb ( ) a 2A
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2022
Következő: »»   3692 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem