Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Sziasztok,
Meg lett a T12 hegyekre a megoldás. Írtam alin az eladónak akitől az állomást vettem kb 2 éve, hogy mi a gondom. Írt, hogy az új hegyeket 400 fokra állítva pár percig hagyjam fűtésen, majd kapcsoljam ki és ha kihült újra, és ha nem áll be, akkor 3-4 alkalommal meg kell csinálni. Láss csodát, minden heggyel megcsináltam, és mind jó lett. Most már ezt is tudom!
Tip kalibrációval ugyan ezt eléred. Az állomás szoftverében benne van.
És hány ilyen alkalom után nyugodtak meg a hegyek?
Végülis a 350fok az nem pont 400..., de nálam elég sokat volt járatva 350-en, és az nem hatotta meg egyiket sem... De majd kipróbálom alkalomadtán a magasabb hőmérsékletet is..., hátha ezeken is segít?!
"Állomás"...elfelejtetted nevén nevezni, mert itt most erről a típusról volna szó...
Ninvs benne ilyen kalibrálás, csak a hőfokit lehet pontosítani rajt . Van olyan verzió ebből, ahol ki lehet valasztani a hegy tipust. De ennél nincs ilyen. De a lényeg, hogy működik.
Mindegyikkel 3x csináltam meg, és jók lettek. Nem nézten meg előbb, hogy jó-e valamelyik. Szép sorban megcsináltam mind.
Érdekes a dolog, vajon mi történhetett ott? A hőelem 400 fokon gyógyult be? Egyébként lehet azokkal a hegyekkel forrasztani? Régebben vettem én is egy FM2028-as nyelet meg hozzá valami ceruza hegyet mert olcsó (klón) volt, mondom jó lesz SMD-zni mert valaki azt írta itt hogy milyen jó. Hát olyan jó volt, hogy ahogy nyomtam a hegynek az ónt az szépen gömbölyödött magában össze és inkább lepottyant minthogy a hegyre tapadjon, annyira gagyi volt a hegy bevonata. Ott le is zártam magamban a T12-es történetet...
Nekem eddig tökéletes volt mindenre. Az ón ott van rajt ahogy kell lennie. A nagyon vékony heggyel simán összeforrasztottam az xbox one x hdmi chip "labakat", mivel egy padot pótolni kellett így azon a felén nem értek össze a levegős forrasztásnál.
Idézet: „Egyébként lehet azokkal a hegyekkel forrasztani?” Ez..., finoman szólva vicces kérdés! Nem tudom, milyen extra gagyi hegyet foghattál ki, vagy inkább milyen forrasztási szokásaid lehetnek, ami oda vezetett, hogy nem tapadt az ón a hegyhez! Nekem sokféle hegyem van, jó néhány helyről beszerezve, tehát még csak az sem mondható, hogy minőségi, megbízható forrásból vásároltak..., mégis mindegyik kb egyformán jól nedvesedik. És igen, jól nedvesedik )
Én sem talàltam még rossz hegyet, az elsö bemelgitéskor általában szalmiákson megdörzsölöm, ( nem biztos, hogy kell, de régi szokás még a kattogos weller idökböl) és befuttatom onnal. Ennyi.
Nekem is sikerült belefutni néhány gagyi hegybe. Főleg a vékonyabbak közt találtam olyat amiről szinte menekül az ón. Viszont van pár olyan is ami évek óta működik és összehasonlítható az eredeti hakko hegyekkel. (csak az ára nem )
Sziasztok.
Le szeretném váltani a Solomon pákámat és a hozzá épített állomást. Nézelődtem a kínai piacon. Rendeltem egy T12 névre keresztelt állomást (2 páka heggyel és tápegység nélkül). Nem estem tőle hasra... Gyorsabban felfűt mint a régi, de mintha gyengébb teljesítményű lenne + mintha be lenne lassulva a menüje, ha próbálom állítani a hőmérsékletet, a kijelzőn eléggé késve jelenik meg a beállított hőfok stb... a vicc az egészben, hogy a páka hőmérséklete ugrál akár 5-10 fokot is másodpercenként... A lényeg, milyen kínai esetleg klón pákát / forrasztóállomást tudnátok ajánlani? Általános célra, javítani szoktam inkább mostanában, SMD-t tanulgatom. Amiket kinéztem, nem tudom, hogy ár/érték arányban mennyire jók, a JBC T245-ös koppintást nézegettem inkább: Bővebben: Link Jabe UD-1200 Bővebben: Link2 GVM T245 Bővebben: Link3 SUGON-A9 Bővebben: Link4 AIFEN-A9 Bővebben: Link5 AIXUN T3A
Amennyibe ezek a JBC klónok kerülnek, annyiért láttam már használtban, eredeti JBC állomást. Amúgy ha a Solomon pákához építettél, akkor bármi máshoz is építhetsz forrasztóállomást.
Az sima fiziksi lehetetlenség, hogy a pákád hömérséklete 5-10 fokkal ugrál másodpercenként.
A JBC páka hőmérséklete 50...100°C/s sebességgel tud változni maximális fűtő teljesítmény mellett. Szóval közel sem lehetetlen, hogy ekkorát változzon egy páka hőmérséklete, csak kellően ócska vezérlés kell hozzá. Ugyanakkor valóban nagyobb a valószínűsége, hogy egyszerűen csak mérési hiba, és az említett kínai forrasztóállomás esetleg nem a legjobb konstrukció.
Tervben van egy állomás készítése is, de nem szerettem volna ezzel foglalkozni, alternatívaként tekintek erre a kínai állomásra, már ha sikerülne ár/ érték arányban egy " jót" kifogni, persze ha nincs más, akkor elkezdem összeszedni az alkatrészeket az állomásodhoz.
Itt a video, illetve a hibát amit mondtam az is benne van.
Valószínű valami szoftveres hibája lehet
Vagy csak az a "hegy" nagyon gagyi amit használsz. Abban van a fűtőbetét és a hőmérő is. Ránézésre nagyon hasonló vezérlőt használok nem keveset és nekem semmi hasonlót nem csinál. A T12 es betétekkel viszont volt már bajom. Mondjuk az én állomásom 24 V ot kap a tied láthatólag csak 19,5 el megy.
Az oldal tetején nem erről a hibáról ír Pixi véletlenül?
Ilyenkor érdemes egy linket is betenni a hozzászólásra: Bővebben: Link
Egy próbát mindenképpen megér szerintem is, hátha megjavul!
Idézet: „A JBC páka hőmérséklete 50...100°C/s sebességgel tud változni maximális fűtő teljesítmény mellett.” Az, hogy melegedni tud ilyen sebességel az még hihető ... de hülni tuti lassabban tud! így ugrálásról már nem nagyon beszélhetünk!
Jogos az észrevétel. Ahogyan a később berakott videón szerepel, úgy biztosan nem tud változni a hőfok. Mivel más találkozott már hasonló hibával, valószínűleg itt is az lesz...
Szerintem meg inkább mérd utánna az állitásodat.
A csehszlovák pillanatpáka jo esetben tud ilyen gyors változást mutatni, de aligha egy T12, Weller meg hasonlo mechanikai felépitésü páka, ahol kb 6 mm vastag a hegy maga, ahhoz jön még a fütöbetét termikus tehetetlensége. Most nem vagyok otthon, de ha nagyon kell, akkor megmérhetem a pákahegy termikus tehetetlenségét, ami egész biztos még köszönö viszonyban sincs a 50-100 oC/s értékkel. Egy ilyen pákaheggyel még dolgozni sem lehetne, hiszen a forrasztando alkatrész pillanatok alatt lehütené a hegyet. ( ugye az elektronikának fogalma sincs arrol, mikor és mekkora alkatrészt akarsz forrasztani, nem ugy mint a pillanatpáka esetében.)
Szerintem ez a mérés jól igazolja Skorit.
Készítettem egy videót, de nem tudom feltölteni ide. Kb. éppen azt mutatja mint a diagramm. Ide töltöttem fel.
Ha megnézed a hozzászólásomat így írtam: „...A JBC páka hőmérséklete 50...100°C/s sebességgel tud változni....". Az való igaz, hogy csak felfűtéskor, max. fűtőteljesítmény esetén (esetleg vizes szivacson történő durvább lehúzáskor) változhat ilyen sebességgel. Az egyik mérési eredményt képként feltettem.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2022
Lehet, hogy gagyi ma érkezett meg egy ásik hegy majd kipróbálom vele, ami zavar még, olyan mintha az enkóder tekergetése közben lefagyna a vezérlő
(Itthon szerezted be a vezérlőt amit használsz vagy külföldiából?) Labortápról üzemel felvettem 24 voltra de ugyan ez a helyzet.
Valószínű igen, Skori belinkelte az alapján elkezdtem tesztelgetni, jelen pillanatban ott tartok, hogy kb 4x 5 percet hagytam 400C-on majd kikapcsoltam és teljesen lehűlt, persze nem egyhúzóra csináltam, amikor volt időm. Volt, hogy 1 hétig nem is nyúltam a pákához. Jelen pillanatban nem sok javulást látok.
Köszi, próbálkozok vele, lehet több idő kellene neki eddig 4x 5 perces ciklust csináltam összesen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |