Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   691 / 727
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Van hova fejlődnöd látom, de nem baj, van még rá időd. Képben vagy mint Mona Lisa...
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Tudom hogy borzalmas, ez itt a képen sokkal jobb, ez is pl. egy olyan 17 centis csoda mint amire hivatkozni szoktál. Arról meg hogy ezek borzalmasak-e vagy sem nem sok fogalmad lehet mivel egyiket sem hallottad, mellesleg az egyik az gyári, nem is olcsó kategória, és ugye a diagram nem azt ábrázolja hogy mit mutat az adott doboz 1 méterre maga előtt mert az a kutyát nem érdekli, hiszen nem ott ülünk, hanem hogy mit mutat az egész a lehallgatás helyén, ahol a fülünk van. Ezért van odatéve a mikrofon. Tehát ez a doboz + a helyiség akusztikája egyben, ez megy ugye a füledbe. De majd biztos mutatsz egy ilyen mérést arról hogy nálad hogyan is néz ez ki a csoda polcdobozoddal, biztos olyan egyenes lesz az átvitele mint a vonalzó.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022

csoda.jpg
    
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Komolyan nem értem mire fel vagy ennyire arrogáns, mindenkit lenézel, miközben egyértelműen látszik, hogy közöd nincs az egészhez, nem tudod, nem érted és nem is akarod sem tudni, sem érteni, csak vagdalkkozol.

De tessék, ez a mérés ugyanúgy fülnél készült borzalmas akusztikai körülmények között és még így is nagyságrendekkel jobb, mint amit mutattál. Ezt amúgy akkor csináltam, amikor megvettem a mérőmikrofont, ugyanis én mérőeszközökre költöm a pénzem, nem dunakavicsra, meg árnyékolt tápkábelekre, meg a többi marhaságra..
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Na mondom én, mint Mona Lisa. Hát ha neked ahhoz képest amit mutattam az a jobb, ahol sávközépen is 14dB-es !!! vagyis brutális hangnyomás különbség van, akkor nem nagyon van miről beszélni, részemről abba is hagyom mert veszett fejsze nyele.
Ember, 650Hz-en van 106dB-ed 1kHz-en meg 92dB-ed! Hagyjuk is mert elsírom, magam... Biztos remekül szól, hallgasd sokáig. Kiszálltam irkálj amit akarsz...
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 19, 2022 / 1
 
Ha tudnád értelmezni a leírtakat, meg persze a grafikont, akkor látnád, hogy sajnos a szoba akusztikája ilyet okoz, és itt 5dB egy osztás míg nálad 20dB, ráadásul nagyon el van simítva. De tessék ilyen, ha ugyanúgy elsimítom, mint te.

De az nagyon jó gondolat, hogy kiszállsz, akkor vége lesz a rémálomnak ebben a topikban.

omg.png
    
(#) veroka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Marhaság. Ha a hangszóró paramétereit akarod tudni, akkor szabványos mérődobozban, 1 méterről mérőmikrofonnal méred, szabványos jelszintekkel, kalibrálva. És a kutyát nem érdekli, hogy hogy fog szólni a te szobádban és a te foteledben.
(#) szs válasza veroka hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Pedig valójában az a lényeg, hogy hogyan szól a szobámban.
Említettem már a (számomra igazi profi) Iron Maident.
Professzionálisan megcsinált lemezek, kitűnő élmény. Szabadtéren, személyesen tapasztalva: Dickinsonnak nincs énekhangja. Csakhátva stúdiókban a 99 felvétel közül a szakemberek kiválasztják azt, amit otthon biztosan szívesen hallgatok. Ritka sajáthang, de jól szól.
(#) ngyzoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Oké,legyen igazad.De amúgy kipróbáltam az ongaku-klónt egy quadral rondo-val is,ez egy pici,sacc/kb. 6 literes két utas "gyufaskatulya",és még azzal is tudott olyan mélyeket produkálni,amit nem csak hallani,de érezni is lehetett (épp erre voltam kíváncsi),ráadásul úgy,hogy hangerőt is alig kellett rá adni.Ezt semelyik másik félvezetős sem tudta még közelíteni sem...na mindegy.
A találkozóra azért nem tudtam elvinni,mert mint írtam is,nem az enyém,csak javítottam,és akkor már meg volt beszélve a sráccal,hogy kb. mikor tud jönni érte...szóval nem akartam még egy hónapig húzni-halasztani a dolgot.
Amúgy tanulságos lett volna,-valóban.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Ugyan már, hát látod, az a legutolsó hogy hogyan szól! A lényeg hogy mit mérsz!
Édes Istenem...
(#) Ge Lee válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 19, 2022 / 1
 
Azért ha rákötöd az Ongakut egy méretes dobozra (olyanra ami jó is) meg utána egy olyan apróságra, azért utána csak nem lesz kedved az apróságon hagyni.
A mélyhangokhoz alaposan meg kell mozgatni a levegőt, ehhez ugye két dolog szükségeltetik, membrán felület és kitérés. Csakhogy, a kettő nem ekvivalens egymással, mint ahogy a lábamat sem tudom a kezem helyett használni és fordítva.
Egyébként az effajta erősítőknél mint az Ongaku is azért érzel jóval brutálisabbnak minden hangot mert elég nagy harmonikus torzításuk van, de ugye ez nem olyan jellegű mint a félvezető esetében hogy hasogatja a füledet, hanem ellenkezőleg, igazából magát a torzítást észre sem nagyon veszed (mondjuk úgy 1,5%-ig), csak azt, hogy hű, csak 8W-tal szól és mégis le akarja tépni a fejem a nagybőgő.
(#) veroka válasza szs hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Naná, hogy az a lényeg, hogy nálad hogy szól. De azt még rengeteg más paraméter is befolyásolja, és ha azokkal is tisztában vagy akkor megtervezed magadnak a hangsugárzódat. Itt most egy hangszóró mérése volt a téma, ami alapján majd kiszámolod a dobozodat, tölcsért, TLt vagy amit épp szeretnél. Ne keverjük a dolgokat.
(#) deebo válasza szs hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Idézet:
„Pedig valójában az a lényeg, hogy hogyan szól a szobámban.”

Ez már csak a berendezésen, elhelyezésen és a szobai akusztikáján múlik, ha kész a hangsugárzó.
(#) segítő válasza veroka hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Mit jelent a szabványos mérődoboz?
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Idézet:
„Csakhogy, a kettő nem ekvivalens egymással,”

Hát de, mellesleg bármilyen kis hangszóval el lehet érni nagyon alacsony frekvenciákat, legfeljebb nem lesz hangos, ilyen alapon a fejhallgatók 1Khz-től szólnának csak kb. A 17R- mechanikai kitérése +-10mm, ezért képes jó mélyre menni és még hangos is tud lenni bizony. Az elméleted teljesen téves.

Idézet:
„csak 8W-tal szól és mégis le akarja tépni a fejem a nagybőgő.”

Nem, egy nagybőgő hangjától távol álló torzított zaj tépi le a fejedet. Ha neked ez kell, áldás rá, de ne ez legyen a referencia és ne kiáltsd ki abszolút igazságnak, mert tulajdonképpen rossz az az erősítő, ami nem egyszerűen erősít, hanem torzítja is a jelet.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) Fidel válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Rákerestem a programra, amit írtál spektralab, de olyan nincs, gondolom, hogy erre gondolál spectralab 432?
Ez elég húzós árban van, van belőle esetleg free verzió is?
Én nem találtam letölthetőt belőle.
(#) segítő válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Idézet:
„A mélyhangokhoz alaposan meg kell mozgatni a levegőt, ehhez ugye két dolog szükségeltetik, membrán felület és kitérés. Csakhogy, a kettő nem ekvivalens egymással, mint ahogy a lábamat sem tudom a kezem helyett használni és fordítva.”


Igaz, a mély hangokhoz meg kell mozgatni a levegőt. A 10-50 Hz tartomány a fizikáról szól, sokan nem tudják, hogy átlagos zenehallgatáshoz nem is szükséges..
A hallható/mérhető akusztikus teljesítmény mély tartományban adott frekvencián a mély sugárzó átmérőjének és kitérésének szorzatának a NÉGYZETE. (nem dB-ben, Watt-ban.)
Nem ellentétes a nagy átmérőjű és nagy kitérésű mélysugárzó, gyártanak is. Csak drága...
(#) Ge Lee válasza Fidel hozzászólására (») Jún 20, 2022 /
 
Írtam privátot.
(#) Gafly hozzászólása Jún 25, 2022 /
 
Nyakamon maradt egy papírmemrános 30 cm hangszóró, meg négy kisebb eredeti dobozban.
Még ingyen sem kell itt a kutyának sem.
Azon gondolkozom, hogy Lacinak összerakom, csak fogja-e tudni a klaszikus "nyamnyam" hangzást.
(#) Ronin válasza Gafly hozzászólására (») Jún 25, 2022 /
 
Ingyen nekem kellene ha nyíregyi lennél, pont hiányzik egy a Regentből.
(#) Gafly válasza Ronin hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Regent micsoda?
Merthogy ez 15 Ohm-os...
(#) ngyzoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Ez így igaz,egy termetesebb láda után egy kisebb már nem annyira kívánatos alternatíva,legalábbis a basszus-átvitel kontextusában. Nem is nagyon próbáltam olyanokkal,pedig van jó pár db álló,60-80 literes "dög" is idehaza...de a hallottak tekintetében van elképzelésem,mit hallhattam volna-azokból.
(#) ngyzoli válasza deebo hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Azért ez "érdekes" kijelentés...bár tudom,mit akarsz ezzel mondani.Így viszont,ha ezt elfogadjuk alapvetésnek,akkor:
Ad-1:a világ minden erősítője vacak,hisz mindegyik torzít (valamennyire),a kérdés csak inkább ennek a mértéke és/vagy a jellege..ezen már lehet vitatkozni.
Ad-2:Fura módon mégis az ongaku kerül 30-40 millióba,és az az erősítő él úgy a köztudatban,mint referencia,és hivatkozási alap,és nem pedig "XYZ" által tervezett félvezetős csoda,ami valami trükkös kapcsolástechnikai fogás által szinte mérhetetlen kis számú harmonikust termel...
Ad-3:Kondo pedig egyszerűen dilettáns kókler volt,és semmit nem értett a hangtechnikához.Mivel folyamatosan "torzító" erősítőket tervezett,ráadásul csővel,huu....micsoda szentségtörés.
Ui.:ez a kérdés szerintem inkább arról szól,hogy vannak,akik rajonganak a csövekért,mások pedig ki nem állják őket. És van egy kisszámú harmadik tábor,aki nem tud dönteni,és vacillál,utat keres,folyamatosan csapongva a két technika között. (ide tartozom én is egy ideje)
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
(#) deebo válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Ne haragudj, de aki népszerűséggel, meg vételárral érvel, az számomra nevetséges. Persze érthető, mert objektív érv nyílván nincs arra, hogy a rosszat tekintjük jónak, bár valaki a fájdalmat is élvezi..

Engem az sokkol igazán, hogy ez egy elektronikával foglalkozó fórum lenne elvileg, de a műszaki oldala a témának effektíve senkit sem érdekel.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
(#) phyton71 hozzászólása Jún 26, 2022 /
 
Üdv!
Építettem mozira LCR sugárzókat, és a probléma off axis mérésnél a magastartomány, szinte hullámvasúthoz hasonló frekvenciamenetet mutat.
A kérdés az, hogy szemből mérve (on axis) teljesen rendben van, egyébként aktív a rendszer, egy behringer 2496 ultra pro-val végzem a váltásokat.
Konkrét kérdésem az lenne, hogy off axis is nézni kell, és úgy átlagoljam ki a váltást?
(#) deebo válasza phyton71 hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Mármint egyszerre mérted a 3-at a képen látható felállásban, vagy külön? Amúgy tölcséres sugárzóknál az off-axis hullámossága nem meglepő.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
(#) phyton71 válasza deebo hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Külön-külön.
Érdekes, direkt azért lett tölcséres mert horizontálisan 90 fokban sugároznak, tehát a dómokhoz képest szélesebb tartományban, ez egy B&C Me 45-ös tölcsér lenne.
(#) deebo válasza phyton71 hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Igen sugároznak, de nem úgy, ahogy előre. Otthonra a dóm szerintem sokkal jobb, volt tőlcséresem sok, inkább hangosítani való. Amúgy láthatnánk a grafikonokat?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
(#) phyton71 válasza deebo hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Ezt szemből tudom összehozni, off-axis-ból 3kHz-tól 4dB-es esés a fennmaradó frekvenciamenetben.
A lila az aktív váltás után. Torzítás 0,5-1% közötti.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
(#) deebo válasza phyton71 hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Jól sejtem, hogy ez mikrofonnal visszamért automata korrekciós megoldás?
(#) phyton71 válasza deebo hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Tulajdonképpen a zöld, korrekció nélkül, csak a váltási pont LR-24 létrehozása a lila, viszont már a korrekciózott magas/mélyközép mért frekvenciamenete, ugye aktív váltásról beszélünk, így tudunk csak helyes váltást készíteni.
Ezt a REW autómatikus korrekciójával készítettem a késleltetéseket viszont manuálisan kellett a behringerbe állítani.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
Következő: »»   691 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem