Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon köszi!
Holnap de. hozzák az "új" monitort. Ha jól értem a tapasztalat az hogy egyszerüen nem javíthatő vagy nem gazdaságos. (ahogy a linket elnézem valőban) Kárérte, mert szerettem. De ha meghalt hát meghalt. Nincs mit tenni.... A labortáp ötlet tetszik, csak nem mindennapos a csatlakozója. Talán nem érdemes kinlódni vele. Majd a hosszú téli estéken... talán...
Nem is biztos, hogy a háttérvilágítás a ludas.
Nekem is volt szerencsém ilyenhez, nagyon sokat ügyetlenkedtem rajta, végül itteni fórumtársak javaslatára kicseréltem azt a kis elkót, ami a trafó mellett melegedett. Azóta is azt a monitort használom -pedig elektronikai hulladékból hoztam haza. Pár hete is ugyane hibával küzdőt hoztam. Egyből kicseréltem a kis kondikat, meghát púposak voltak a nagyok is. Noszagyorsan azokat is. És jó. Nevetséges valóban a okvetlen kondicsere, de egy próbát megér ám.
Nekem annakidején kadarist fórumtársunk be is jelölte pirossal, melyik kondenzátor okozhatja (vélhetően) azt, hogy indításkor csak pillog a monitor, és csak sokára kapcsol be.
Mert kiszáradhatott, hiszen a trafó is melegíti, meg még borda is van mellette. Tényleg ő volt a bűnös. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2022
Igen, valami ilyesmit valószínűsítek én is, de bevallom a kezem már nem a régi, és nem akarom nagyon szétszedni, de ha megmenthető....
Ezért akartam fiatalabbakra bízni, de az az egy-két kondi csere miatt felszámolni 10ezret pluszban.... Ráadásul ha jól látom ez belső táp, az LG meg 19V-os dugasztápról megy, de azt szétszedni törés nélkül elég reménytelem vállalkozás (egy traó aligha férne el a monitor házbam). A csati meg valami mem minden sarki fűszeresnél beszerezhető, ezért halogatom a labortápot is... Egyébként a jelenség ugyan az. Pislog pislog és most még pár percen belűl beáll... A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
Idézet: „egy-két kondi csere miatt felszámolni 10ezret pluszban....” Szétszedni-feltárni-megjavítani-összerakni az kb 2 óra, ha egyértelmű, gyorsan megtalálható a hiba. Ha ügyes a szakember, lehet, hogy csak 1 óra? Nem teljesen lehetetlen. Sajnáljunk egy ügyes szakembertől 10000 ft-ot? Sajnálni ne sajnáljuk, megdolgozik érte. De van lehetőség: igyekszünk megjavítni magunk -ha tudjuk. Csak az nem mindig megy Idézet: „ A csati meg valami mem minden sarki fűszeresnél beszerezhető, ezért halogatom a labortápot” Hm... nem is kell, hogy okvetlen passzoljon a csatlakozó a próbánál. Én úgy csináltam egy külső táposnál, hogy levettem a hátlapot, a saját tápomnak a negatívját az egyik csavarhoz testeltem (persze olyanhoz ami a tv testje is), a pozitívat egy vezetékdarabbal a "luk"-ba, és azonnal kiderült, hogy a tv jó, csak a tápja miatt dobták azt is ki.... 19V-os táp akad itthon, belekötöttem örökre, mert a csatlakozó nekem sem passzolt egyik sem. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
Probléma átmenetileg leküzdve. ugyan nem labortáppal, de másik táppal kiválóan megy
Azért továbbra is fenntartom hogy a probléma leírása után a hobbisták azonnal tudni vélték hogy hova nyúljak. Egy szervíztől azthiszem nem extrém elvárás hogy tartsanak egy tápot, és ha mégsem jelent megoldást, még mindíg ott a lehetőség szólni hogy alaposabb bevizsgálást igényel aminek többletköltsége lesz ha kérem, nem kapásból rávágni látatlanban hogy ez már legalább 10 éves, kuka. Mindegy. Nem vagyunk egyformák, de nem bánom. Egyenlőre megoldódni látszik egy univerzális táppal, és van hozzávaló dugó is. Köszönet mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
A hozzászólásaidról és az egész hozzáállásodról ez a videó jutott eszembe: youtube - ötperces meló. A munkát meg kell fizetni. Dolgozik vele, elmegy vele az ideje, s azalatt mást is csinálhatna, amivel egyszerűbben keresi meg a hamburgerre valót. Hogy most véletlenül csak a táp volt rossz, az szerencse, viszont be kellene látnod, hogy igazuk van, amikor nem vállalnak be egy bizonytalan valamit, amivel annyi idejük is elmehet, amit már nem vagy hajlandó megfizetni, mert sokallod. Itt most a "10 ezret pluszban" szöveged, ami miatt ez kikívánkozott belőlem. Mennyi az a 10k huf? Max. 2 óra díja? S ez sok? Képzeld, hogy ebből fizeti a rezsit, az alkalmazottakat, az adókat, s még esetleg profit is kellene...
Jó reggelt!
Lenne egy kérdésem. Nem kimondottan számítógépes, hanem inkább a perifériája - azaz MONITOR. Vagy egy monitorom, Linuxban elég tűrhetően elmegy, viszont ha Windows program fut rajta, a kép megjelenése után néhány másodperccel rögtön sötétebbé válik, majd teljesen eltűnik (olyan, mintha teljesen kikapcsolna) Ez akkor lehetne valami tápegység hiba? Nem győzi a nagyobb felbontású képi terhelést és automatice letilt? Valamelyik kondenzátora kapacitás-vesztett a tápegységben?
A fejemben vagy? Kb. ugyanezt a gondolatsort akartam leírni, meg ugyanezt a videót linkelni.
Örülök, hogy sikerrel jártál!
A tízezer Ft-os dologról elmondtam az álláspontom, és még azt is hozzáteszem: személyesen ismerek olyat, aki felhagyott a javítással, mert rászorulva nincs, azt hallgatni pedig nem volt kedve, hogy milyen sok a 10-15000 ft...
Idézet: „A led megjavul magától. Ugyanis a tápja figyeli az áramot és a feszt és ha a haldokló led pont úgy indul, hogy az tetszik az elektronikának, akkor megy.” Akkor nem a LED javul, csak az elektronika fogadja el. Azóta foglalkozok nagy gyakorisággal a LED-ekkel, amikor még a zöld és a sárga se volt mindennapos. A kék, még csak kósza ábránd volt, úgy hogy elhiheted nem javul meg, még verésre sem.
Jó! Valahol igazad van, ugyan ott nincs. Én nem állítottam hogy sajnálom azta 10-est bár igaz, csak a korrekt díjazásnak vagyok a híve. Ez nem az. Azt hiszem egy szervíztől elvárható hogy legyen fogalma a jelenség után a várható hibát "távdiagnosztizálni" az eddigi tapasztalatalapján.
Persze értem én hogy ők is a pénzből élnek és jól jön nekik egy kis plusz amiért nem kell semmit tenni, ha meg kell feltalálták a telefont. Persze nem azt várom el hogy órákat tököljön ingyen, de azt is visszautasítom hogy látatlanba rávágja hogy kuka. Ha már szakembernek vallja magát ( és itt a szóösszetétel külön-kölön is értelmezendő azaz szak-ember) nem jelenti azt hogy minde áron mindenkit jól le kell venni. De hát ezt a világot éljük. A pénz mindenek felett. Éltélte már havi 100-ból úgy hogy lakást kel fenntartani, rezsit kell fizetni és időnként táplálkozni sem árt? Mindent összevetve ez az én bajom. OFF Mi az a 10 ezer forint? Van akinek egyheti kajapénze Mégegyszer köszönöm mindekinek! A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
és most hogy aki akart jól leminősített bár nem ez a fórum célja, köszönöm az alkotó javaslatokat!
Kicsit frusztráló hogy ha valakinek azt dobta a gép hogy éppen nincs a topon semmilyen értelemben, akkor még egy epés megjegyzéssel szúrni kell egyet rajta. Ez hungaricum? Céleménye persze mindenkinek lehet, de szerencsésebb volna a nyilvános megalázás helyett privátban közölni hogy ha akar tudjon válaszolni/védekezni.
Hoztak már hozzám egyetemi cimboráim led tv-t a hozzá való led csíkokkal(nem voltak olcsóak) kisebb nagyobb méregetés és pozitív lustaság okán kicserélve a tápban szerepelő elkókat, no meg kellett pár ellenállást is az új led csíkok élvezik a szekrény melegét a tv pedig köszöni szépen jól elvan a gyári háttér világítással.
Persze nem azt mondom hogy ha a ledcsíkon elégett 2-3 led akkor kondi csere megoldja de üdvösebb átnézni a tápot mielőtt a drága alkatrészeket lerendeljük és cseréljük, s utána koppan a felismerés semmi baja sem volt az alkatrésznek! Erre való talán ez a fórum ha érdekel valakit ez a hobbi nekifut méreget elakad, itt pedig segítségre talál. Remélhetőleg ! A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
eiaj-05 a hozzá való dugó, amit emberi áron nem lehet találni, de kompatibilis 0.1mm-re hozzá ez a dugó: Bővebben: Link.
Ami TME-nél beszerezhető, de jó kis szállítási költsége van meg még rá kell rakni egy másik tápra. Amúgy a tesztet labortápról nyilván a test bekötésével és a pozitív a csatlakozóba érintésével lehet kivitelezni. Most akkor a táp jött be, az E szériánál volt egy típushibás tápja. Amúgy meg ha levágod a kábelt a tápról és rárakod egy régi laptoptöltőre, akkor hosszabb lesz a monitorod kábele és ingyen meg is oldottad. Magát a dugasztápot tényleg nem ajánlom szétszedni, mert nem lehet biztonságosan összerakni.
Jó, nyilvánvalóan a led nem javul meg, de a hibajelenség megszűnik.
Amúgy ha ennyire foglalkozol leddel, tudsz egy forrást találni nekem 8520-as ledet, 6V-ost, ami nem fele-fele anód katód, hanem 1/3 2/3? Mert ezekbe ez való és még magát a chipet sem lehet megtalálni, csak 3V-osból van nem feléig menő forrpados...
Össze lehet azt rakni biztonságosan is, csak nem nagykalapáccsal és egyéb "célszerszámmal" kell szétszedni. Több ilyen tápom is van, és köszönik, mind biztonságosan és masszívan látja el a feladatát, a javítás után is.
Megbízható ismerőstől hallottam történetet, hogy ilyen összerakott tápba belefolyt a víz és valakit agyoncsapott és elővették emiatt a szerelőt, pedig csak kábelt cserélt rajta. Ha valaki nem akar a hibakeresésnek sem nekiállni, nem fogok ilyet javasolni neki. Persze a kínai szemét ami csak oldószerrel ragasztott az szétjön meg amúgy sem biztonságos, de ez ultrahanggal hegesztett, nagyon nehéz roncsolás nélkül szétszedni és utána csak baromi drága kétkomponensű epoxyval lehet biztonságosan összerakni vízmentesre és úgy, hogy ne maradjon a fele a kezedben.
Én is szétszedek bármilyen monitort vag ylaptopot a legkisebb nyom nélkül a káván meg sok dobozt is kinyitottam már, de nem könnyű és felelősség.
Alapból, nem IP védettek ezek a tápok, szóval ez a ráfolyik a víz, aztán baj lesz, kicsit nonszensz eset.
Amiket mondtam, nem a kínai szemét, hanem a gyári saját tápjuk, mert a kínai szemét annyit is ér. Persze egyszerűbb a csere, csak ugye, valamit valamiért. Tudom, hogy rakják össze, és persze egyszerűbb darabokra törni, de ezt is szét lehet úgy szedni, hogy utána össze lehessen tenni, és használni is. Érdekes, nem baromidrága epoxi és társai tartják össze, de eddig még egy se esett szét. A laptop, és monitor szétszedése meg teljesen más eset, mert ott patentos összefogatás van, nem ragasztott.
Ez itt off, amit mondtam azt elhiszem neki, ha egy lehegesztett tokon most rések vannak és valaki meghalt, akkor magyarázhatod azt, hogy milyen IP besorolásba esik. (ha nincs is besorolása, a legtöbb minőségi dugasztáp és tápkocka minden probléma nélkül kibírja, ha vízbe ejted. Mert a gyártó sem hülye, attól mert nem kérnek IP minősítést még teljesítik azt.)
Ezeket a tápokat néha nem lehet a hegesztés vonalán szétválasztani, hogy az átfedés megmaradjon a két darab között, mivel a hegesztés maga erősebb, mint a tok anyaga. A táp meg ki kell bírja ha kirántják a konnektorból, leesik, egy kupac kábel között 90 fokon megy egy éven át stb. Csak olyan módszerrel lehet biztosan összerakni, ami olyan erős, mint a gyári, vagyis még valami oldószer lehetne jó vagy pillanatragasztó, de azoknál nem lesz folytonos a ragasztás vonala és nem is igazán lehet ellenőrizni mindenhol összeért-e a két réteg. Az epoxy kitölti a réseket is és ha kicsit el van vetemedve a burkolat, akkor is összetartja. Persze magadnak úgy rakod össze ahogy akarod, de ha máshoz kerül, már nem ok az ilyesmi, mert nekilöki a széket, leesik az asztalról hosszabbítóstul. Az epoxy meg baromi sok dologra jó és sok javítás kijön belőle így nem drága, de senki nem fog külön rendelni egy táp miatt. A monitorok, laptopok és tvk szétszedéséhez pontosan ugyanazt használom, mint bármilyen táphoz vagy lehegesztett cucchoz és hasonló gyakorlat kell hozzá, úgy jött ide. De volt már dolgom ragasztott burkolatú hordozható monitorral is pl. A lényeg hogy kezdő ezt a tápot nem tudja biztonságosan szétszedni és összerakni.
Az, hogy mi IP, és mi nem, a besorolása határozza meg. Hiába gyártod ip védettként, ha nincs besorolása, akkor az nem IP. A gyártók, meg spórolnak, ahol lehet, nem fogják megcsinálni IP védettre puszira.
Nem azt mondom, hogy minden tápot szét lehet szedni, de a többségét szét lehet szedni igen is normál minőségbe. Gyakorlat, és tudás kell hozzá. Itthon is van pár laptoptáp, estek le, meg kaptak már nagyobb koppanást, és nem estek szét. Nem is 3 csepp ragasztóval van összefogatva, az is igaz. Amit megint a kóklerek alkalmaznak, hogy jóvanazúgy.... Kezdőnél már a sima nagyfeszültségű javítás is kérdéses lehet, mert ha rossz helyre nyúl, volt-nincs. Szóval ott már a ház összerakása egy másodlagos dolog. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
Gyakorlatilag ugyanezt írtam felette.
IP védett, de nincs meg a papírja. És általában a legdrágább és legnehezebben pótolható tápok burkolata olyan, hogy fél óra szenvedéssel sem jön szét tökéletesen. Pedig még az eredeti cserélhető Lenovo akkukat is szét tudom szedni roncsolás nélkül, de pár táp kifog rajtam. Akik meg a laptoptöltők kábeleiből vágnak vissza 2 centit, azok sosem rakják össze elfogadhatóan. A régebbi Apple töltőkről nem is beszélve (Meg azokból jól kihagyták a kisütő ellenállást és 4-5 nap után is 300V van a kondijukban). De esélyes a mai Razer, Lenovo, Apple meg többi USB-C PD kockáit sem szednéd szét, olyan vékony anyagból készülnek és annyira össze vannak ragasztva/hegesztve maximum körbe tudod vágni, de összerakni képtelenség. Az Acer töltőiről nem is beszélve, laptophoz is dugasztápot adnak, mint a régi apple töltők, csak még annál is ócskább kábellel és merevebb törésgátlóval, 2mm-es pinnel, ami beletörik a gépbe a legkisebb rántástól: Bővebben: Link Amúgy ennél a konkrét LG tápnál is a kondik halnak meg benne, de nem gazdaságos javítani, a feljebb linkelt Lumberg dugót rárakod egy régi 18-21V-os laptoptöltőre és 600Ft-ért megcsináltad, nem kell burkolatot bontani és nem nyúltál a hálózati részhez, nincs felelősség probléma.
Mondom nem IP védett, mert nem úgy gyártják, hogy az legyen...
Maxminimális fröccsenő vizet visel el, nem pedig ha a medencébe a bedugott táppal pancsolsz... Az, hogy ki hogy rakja össze, az csak azt minősíti, aki csinálja. Erre is írtam, hogy a 3 pötty pillanatragasztó kb semmit se ér... Amit meg pont linkeltél adapter, az pont nem a celofán vastagságú műamyag házas, és azt is meg lehet okosítani... A minősége, meg pont olyan amilyen, amiért nem lesz IP védett, mert spórolnak. Ha ez az a fajta műanyag dugó, amire gondolok, akkor használja az, aki akarja mert ezeknek is a háza, meg az anyaga annyit is ér Inkább a gyári dugót "okosítom" vissza, mint az ilyen vackokat Igen, azt is meg lehet csinálni normálisan, és kókányul is. De egy monitornál, pont ez a dugó, ami a legkevésbé megy tönkre. Akkor már jobb, ha levágja az adapternél a vezetéket, meg a donor táp vezetékéről a csatit, rendesen zsugorcsővel megtoldja, és kész. Ott még a 600Ft-os dugót is megspórolta
Nekem egy Acer monitor produkált hasonló hibát. Többszöri nekifutásra sikerült csak a készenlétből bekapcsolnia. A tápegységben kellet a kondikat kicserélnem. Azóta hibátlanul működik. Lehet hogy nálad is ez lehet a gond.
Sajnos nem.
Ezt a konkrét tápot a javíthatatlanságra írtam, nem a vékony burkolatra, de ezt is szenvedés szétszedni.
A Lumberg dugók magas minőségűek, jól ónozható a forrfüle és nem olvad el, nem lazul ki a szegecselése. Illetve van benne akkora fül, hogy rendesen tehermentesítse a kábelt vagy ki is lehet tölteni melegragasztóval. A burkolatán is jó a menet, nem szakad meg és pontos meg a törésgátlója is működik. Biztos van jobb minőségű is, de ez bárhol berendelhető és viszonylag olcsó. Persze ha ólommentes ónnal 400 fokon próbálod flux nélkül forrasztani, akkor minden dugó elolvad. Magamnak megtoldom a kábelt bármikor ha kell és írtam is mint opció, de nem néz ki professzionálisan, így ha van kéznél dugó, inkább azt javasolnám. (És amilyen rövid a gyári kábel ezeken, amik nem 90 fokos dugóval vannak szerelve gyakran megtörnek tőben, a tápkockának meg már alapból van hálózati kábele meg még vagy másfél méter a dc oldalon, nem kell több.)
Gyakorlatilag szinte már az összes elektrolit kondenzátort kicseréltem benne, de még mindig azt csinálja, amit eddig. Beindul, elsötétül - aztán leáll.
Mi lehet még a hiba okozója? A két kijelző-megvilágító "cső" (alsó és felső háttér-világítás) működik. Más valami, amit én még nem sejtek? Amúgy a tápegység már hivatalból +5 voltot ad ki - de szerintem nem kevés az kissé? A monitor típusa - SAMSUNG SyncMaster 2243BW - (Made in Romania)
Ez a felvetés ugyan a LCD fórumba passzolna...de mivel írtad, hogy linux alatt rendben működik, ezért már csak a képfelbontásokat kéne összehasonlítani.
(Persze a táp az 5V-on kívül még 13V-ot is szolgáltat az inverternek...)
Tudom, de az LCD inkább TV kategória.
A monitor pedig inkább számítógépes periféria. Na persze - ez nem vitatéma ... Mellesleg - lehetséges, hogy újra át kellene mérnem a tápból kijövő összes tápfeszültséget. Nekem nagyon nem tetszett, hogy csak +5 V jön ki. Persze hozzá kell tennem - a többi kijövő csatlakozót nem is igazán mértem. Valójában csak a legelején ment Linux-szal, lehetséges hogy azóta már azzal se menne. Elsőre még átvitte a windows-t (egyik próbagépem a pincében), de aztán később rátettem a napi használatú lakás-béli "nagygépemre" így csak "akkortól kapott hülyét". Mert akkor azt hittem, hogy ... holott - DEHOGY! A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |