Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Idézet: „a munkahelyeteken is a főnökötök által felvázolt elvárásokat teljesen átszabjátok?” Igen. Pont ezért kapom a fizetésemet.
"Ezt most kérlek ne vegyétek zokon, de a munkahelyeteken is a főnökötök által felvázolt elvárásokat teljesen átszabjátok? Nyilván nem."
Attól függ. Ha a főnök nem ért valamihez, de ragaszkodik az elképzeléséhez, akkor ott kell hagyni. Vannak kivételek, mint például a Néphadsereg, ahol nem sikerül, de okos szabotálással el lehetett érni eredményt, végszükség esetén ott volt a párttitkár, politikai tiszt, akivel népgazdasági alapon lehetett tárgyalni. Manapság, ha a főnöknek fogalma nincs a dologról, akkor számokkal, gazdasági mutatókkal valószínűleg meg lehet győzni. Ha tényleg ért hozzá, elfogadja a szakemberek véleményét. Idézet: „Ezt most kérlek ne vegyétek zokon, de a munkahelyeteken is a főnökötök által felvázolt elvárásokat teljesen átszabjátok? Nyilván nem.” A fórum működése közel sem hasonlítható egy főnök-beosztott viszonyhoz.. A fórumon a kérdezők általában tanácstalan, segítséget kérők, a válaszolók pedig önkéntesen, térítés nélkül igyekeznek segíteni. Ha úgy látják, akkor éppen azzal, hogy megpróbálják lebeszélni arról az irányról, ami szerintük nehéz, bonyolult, netán kivitelezhetetlen. A segítséget kérőnek szerintem ezzel együtt kell élni, ha nem tetszik a válasz, nem kötelező megfogadni, ahogy a válaszolóknak sem kötelező válaszolni, vagy az elvárt választ adni...
Filléres áramkör, cserébe dolgozni kell vele:Bővebben: Link
Elég nagy frekvencián működik, (emlékeim szerint többszáz kHz-en), így hallható tartományba eső zajra nem kell számítani. Akár 1db NiMh (vagy NiCd) celláról is működik. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
Gyönyörű szavak, elmorzsoltam egy könnycseppet.
Adott egy feladat, kötött paraméterekkel. Igaz, hogy nem a kérdésre válaszoltatok, de akkor is a kérdező a hibás.
Igen-igen, kétségkívül igazatok van, de szerintem engedjük el ezt az irányt.
Tudom, hogy sokan szeretnek belekötni a szavaimba, de nem ezért vagyunk itt. Én sem vagyok tökéletes, vétek hibákat. Korábban sose kértem fórumon segítséget, így nem ehhez a hozzáálláshoz szoktam, csak azért tettem szóvá. Ennél jobban tényleg nem akarok belemenni.
Más a gyártó. Intersil vs. Micro One Semiconductor.
Érdekes...
Akkor lehet érdemes lenne az olcsóbbal kísérletezni? Ahogy nézem a listában a legdrágábbat választottam még legutóbb. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
Lehet kapni USB-ről tölthető 9V-os "elemet", én az akkuelem.hu helyről rendeltem korábban, mindkét darab kitűnően teszi a dolgát nálam, ~400mAh kapacitásúak. Ezzel az olcsó megoldással StepUp sem kell, csupán elempapucs 9V elemhez. Zajuk egyáltalán nincsen, de nagyban függ a töltés szükségességének gyakorisága a meghajtott áramkör fogyasztásától, viszont merülés-jelzés nincsen, csupán eltűnik a kimeneti feszültség, ha lemerül.
Még egy elbóklászó.
"Legyen olcsó, jó és NiMh- na ebből pontosan kettő fog teljesülni." MAX9814 mikrofonerősítő céláramkör. 2,7 V-tól egyszeres táp, THD:0,04%, beállítható erősítés, stb.
Jól van, azt hiszem véglegesen eldöntöttem.
"ICL7660ACPAZ"-al fogom megpróbálni működésre bírni az LM4562-t. Már csak az a kérdés, hogy működik? Nézem az alap bekötési rajzokat, de elég homály hol a kimenet, meg egyáltalán hogy tudok vele szimmetrikus kimenetet elérni. Szimmetrikus kimenet azért lenne jó, mert 1000Ft-os alkatrészt tudnék spórolni rajta.
Nem ez fogja a szimmetrikus kimenetet adni. A +ág adott, az lesz a pozitív tápfesz, ez meg barkácsol neked -8V-ot, az meg lesz a negatív tápfesz.
Az adatlapon a tipikus alkalmazásoknál látod az áramkört, a 9. oldalon. 2db elkó kell csak hozzá.
Mostanában már szeretik valóban elemnek nevezni az amúgy akkumulátorként funkcionáló cellákat, amióta nagyon alacsony önkisülésű példányokat gyártanak, és azokat a vásárlás után azonnal munkára lehet fogni, majd utána újra tölteni.
Erről az USB-ről tölthető 9V-os darabról tudsz linket küldeni? Nagyon ritkán kell 9V-os cella, csak a digit multimétereimbe, de rendszerint akkor merül le, amikor nincs a fiókban tartalék. Egy ilyen tölthető darab áldás lenne. Mondjuk eddig találtam egyet, 7.400.- Ft Kicsit húzós. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
Például ez.
Nekem van 1,5V-os, az olyan készülékbe jó, amit sokat kell használni, de érzékeny a tápfeszültség csökkenésre, és nem jó a NiMh cella kisebb feszültsége. Az 1,5V-os is olyan, hogy nem csökken a feszültsége a merülés során, hanem egyszer csak 0 lesz. Emiatt nem tudod, mikor várható a lemerülése. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
Aha. Szóval úgy csinál nekem 9V-ot, hogy negatív lesz a kimenet. Ez érdekes.
Akkor ezek szerint kvázi fordított polaritást kapok. Fura, de ha használható jó lesz így is. Szimmetrikus kialakításnak akkor marad a "TLE2426ILP", már ha nincs olcsóbb verzió, de még nem találtam.
Az 1,5V-os milyen technológia? Mert a legtöbb AA, AAA cella, ami tölthető, NICD, vagy NIMH, és ezek mind 1,2V cella feszültséget adnak, ami sokszor nem jó akkor, ha 1,5V kell.
Esetleg olyan áramkört nem ismersz véletlen, ami ugyanezt tudja 2A terhelhetőséggel?
Nekem olyanra volna szükségem. (A 2A már nem tudom honnan jött talán SM-ből, lehet 1A is elég.) Digitális oszcilloszkópot akkumulátorosítanám SDS5032E... Betáp 230AC ugye, és abból készít +-7.5V -ot, gyanítom a műveleti erősítőknek és +6.2V -ot gondolom a LED háttérvilágításnak.
Miért kéne neked virtuális GND? A GND adott, az akkumulátor negatív sarka. És ahhoz képest fogsz kapni egy negatív tápfeszt, ami kicsit kevesebb lesz a terhelés miatt.
A szimmetrikus táplálású műveleti erősítőknek nem alap követelmény, hogy a két +/-tápnak szigorúan azonosnak kell lennie. Ez csak a megszokás, meg a nagyjelű üzem szimmetria követelménye esetén fontos. De egy mikrofon erősítőnél, ha 1Veff kimeneti feszültség igénye van, akkor bőven jó mondjuk a +9V -7V táplálás. Nem lesznek rosszabbak a jellemzői.
Ez igen, 12.8Ah, hogy mit rá nem mernek ezek hazudni.
Eddig a 9900mAh volt a legjobb, amit láttam 18650-ben de úgy látszik, ez még azt is űbereli. Nem értem, hogy nincs ezeknél amúgy valami fogyasztóvédelem, vagy hasonló szerv. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
Idézet: „Miért kéne neked virtuális GND? A GND adott, az akkumulátor negatív sarka. És ahhoz képest fogsz kapni egy negatív tápfeszt, ami kicsit kevesebb lesz a terhelés miatt.” Álljunk meg egy pillanatra. Ha negatív tápfeszt kapok, akkor az akku negatív sarka lesz a pozitív, vagy nem? Kicsit zavaros. Nem értem miért nem pozitív feszt állít elő az IC, mint minden más. Idézet: „De egy mikrofon erősítőnél, ha 1Veff kimeneti feszültség igénye van, akkor bőven jó mondjuk a +9V -7V táplálás. Nem lesznek rosszabbak a jellemzői.” Hááát... Elhiszem, de inkább megvizsgálom majd.
Én egyszer hozzájutottam 2db 6600mAh kapacitású 18650-es cellához. Örültem, mint majom a farkának, pátyolgattam, hogy milyen szuper celláim vannak. Ez még a Li-Ion korszakom legelején volt, nem volt ismeretem a lehetőségeiről. Aztán építgettem a töltőket, vettem kapacitás mérő modult, és a celláimat elkezdtem feltérképezni. Közben olvastam egy csomó leírást, meg teszteket, ahol írták hogy a kínai gagyi gyártók milyen pofátlanul magas kapacitás jellemzőket tudnak rányomtatni a csili-vili cellákra. Nos igaz volt. Egyszer sikerült feltöltenem, igen hamar csurig lett, majd pár száz mAh kapacitás értéket mutatott a mérő. Következő töltéskor már akku hiba, piros led. Hajítottam is ki őket nagy ívben.
Ezt most komolyan kérded?
Öööööö....... Milyen szinten vagy elméletből. Nyilván kezdő, mert itt diskurálunk. Az akku pozitív pólusa lesz a pozitív tápfesz, ami mondjuk 9V. De 2db Li-Ion esetén inkább 8V. A negatív pólusa lesz a GND. Ha egy tápfeszes a rendszer, akkor itt be is fejeztük. Ha szükség van egy negatív tápfeszre is, akkor az akku 8V-jára a rajz szerint bekötöd a konverter IC-t, plusz ( 8-as láb ) az akku plusz, GND ( 3-as láb ) az akku GND, az 5-ös lábon meg kiadja a -8V-ot, ami a rendszerben a negatív tápfesz lesz. Idézet: „Nem értem miért nem pozitív feszt állít elő az IC, mint minden más.” Mert ez egy negatív tápfeszt előállító áramkör. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
Köszönöm, ezeknek azért már kicsit barátibb az áruk. Valószínű megspendírozok egyet a közeljövőben. ( vagy kettőt )
LiPo vagy lítium-ion. Van benne egy töltőáramkör, hogy 5V-ról tölthető legyen, meg biztosan egy step-down áramkör is, hogy mindig 1,5V legyen a kimenetén. Az enyémen pici LED jelzi, ameddig tölt. De a 9V-os is ilyen biztosan, csak ott step-up van, mert növelni kell a feszültséget.
Kapacitív konverter nem nagyon tud normális méretben ekkora kimenő áramot biztosítani.
De a pozitív feszültség adott. Biztosan létezik a stepdown, stepup konverterekhez hasonlóan feszültség fordító konverter is, csak nem nagyon keresik a népek, így nem jön szembe a HESTORE-on.
Vajon az 1,5V-os Lítium elemben is van elektronika, vagy van olyan elektróda kombináció, ahol a kapocs feszültség 1,5V? Mert ilyet lehet kapni már az Auchanban is, kicsit borsos az ára, de egyszer majd veszek egyet, és ha lemerült szétszedem.
Biztosan elektronika van benne, mert a benne lévő lítium akku 4V körüli, más nincsen...
(Arra gondoltál, szétszeded ha tönkremegy, mert ha lemerül, fel lehet tölteni az USB csatlakozóján jópárszor...) A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
Nem, mert ezt kifejezetten elemként árulják, mindenféle csatlakozó, meg töltési lehetőség nélkül.
Lehet hogy így is megéri "eldobhatónak" gyártani, elektronikával együtt? Egyre kíváncsibb vagyok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |