Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3785 / 3983
(#) Karesz 50 válasza tépapa hozzászólására (») Okt 26, 2022 / 1

Bármelyik tranzisztort lehet kapcsolóüzemű alkalmazásban használni. Az erre a célra kifejlesztett tranzisztoroknak valamivel kisebb a szaturációs feszültsége és a feléledési ideje.

A szaturációs feszültség az ún. "maradék feszültség" ami a kollektor-emitter határrétegen esik. Ez az ellenállás áramfüggő, tehát a tranzisztor nem viselkedik igazi kapcsolóként, mint pl. egy relé.

Hangfrekvenciás kapcsolásokban leggyakrabban némító áramkörökben használják.
A telítésbe vezérelt tranzisztor kikapcsolási ideje viszonylag hosszú (us nagyságrendű), mert rengeteg felhalmozódott töltéshordozót kell kiüríteni a határrétegekből.

Gyors kapcsoló üzemű alkalmazásokban (pl. TTL IC-k) különleges kapcsolási megoldásokkal akadályozzák meg (pl. Baker clamp), hogy a tranzisztor telítésbe kerüljön (szaturálódjon).

Arról még nem hallottam, hogy a válogatásnál "kihulló" tranzisztorokból lenne a kapcsoló tranzisztor.
(#) tépapa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Köszönöm szépen a választ.
(#) pucuka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 26, 2022 / 2

Idézet:
„Arról még nem hallottam, hogy a válogatásnál "kihulló" tranzisztorokból lenne a kapcsoló tranzisztor.”

Hogy minden tranzisztor gyártásánál így volt-e, azt nem tudom, de az AD, és az ASZ, és az OC1044, OC1044K tranzisztoroknál így volt, az biztos. (ilyenekkel meg valószínűleg nem találkoztál)
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2022
(#) tépapa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Azt én is olvastam, hogy a félvezetők igen nagy szórással készülnek.
Így aztán a kidobandó selejtet csökkenti, hogy amelyik félvezető nem teljesíti a várt paramétereket és amiket lehet, azt átteszik egy másik típusszám alá. Amihez esetleg passzol.
(#) tépapa hozzászólása Okt 26, 2022 /

Már biztosan lassul a felfogásom, mert nem akar sikerülni megértenem az áramgenerátor számításának menetét, logikáját.
A legtöbb anyag amihez hozzájutottam, egy oldalon át zsonglőrködik a képletekkel, de nem jut sehova, utána átlépi a témát.
Volna esetleg valakinek egy könnyen érthető leírása a dologról?
(#) Jonni válasza tépapa hozzászólására (») Okt 26, 2022 / 1

Topi irt egy cikket róla.
itt olvashasz róla.

Amúgy ma már nagyonsokmindenre van kalkulátor (hátha erre is)
(#) tépapa válasza Jonni hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Köszönöm szépen.
Ez már alakul.

A végcél az aktív terhelő ellenállás alkalmazása volna.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Ezért lehetett Szalkai bácsinál fillérekért venni félvezetőket. Volt neki kapcsolata gyártási selejtek kilóra vételéhez.
(#) Suba53 válasza granpa hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Még mindig vannak olyan tranzisztoraim, amiket nála vettem a Fő utcában. R.I.P.
De azok nem selejtek voltak, és nem is volt annyira olcsó, viszont lehetett nála kapni.
(#) Karesz 50 válasza tépapa hozzászólására (») Okt 26, 2022 / 1

Képzelj el egy NPN tranzisztort (vagy akár le is rajzolhatod, de "fejben" érdekesebb).

A bázisán nincs semmi... lóg a levegőben.

A kollektorra, mondjuk egy 9 V-os elem pozitív pólusára, az emittere a negatív pólusára van kötve. A negatív pólust (ha akarjuk) kinevezhetjük földpontnak (GND-nek) és akkor ez lesz a referencia pont, amihez minden feszültséget viszonyítunk a későbbiekben.

Most az emitter és a GND közé kössünk be sorosan egy 1 kOhm-os ellenállást. (A bázis még mindig lóg a levegőben.) Most elképzeljük (és meg is tehetjük), hogy 1 V feszültséget kapcsolunk erre az ellenállásra. Ekkor 1 mA áram fog folyni rajta. (I=U/R)

Ha most a bázisra 1.6 V feszültséget kapcsolunk, akkor az emitteren 1 V feszültség lesz.
A kollektoron, az emitteren és az 1k-os ellenálláson 1 mA áram fog folyni minden körülmények között. Készen is van az áramgenerátor.

Az kollektoráramot az ellenállás értékének változtatásával, vagy a bázis feszültség módosításával változtathatjuk meg. Pl. 100R, 10 mA... 2k, 0.5 mA.
2,6 V bázis feszültség / 1k = 2 mA kollektoráram.

A kollektor feszültség "bármekkora lehet", a kollektoráram állandó marad.
(#) Suba53 válasza tépapa hozzászólására (») Okt 26, 2022 / 1

Én, ha néhanapján áramgenerátorra vágyok, akkor a mellékelt rajz szerinti áramkört alkalmazom.
A Z1 helyett bármilyen referenciát, többnyire TL431-es IC-t használok, akár fix referenciaként, akár potival változtathatóan.
Az elv az, hogy az erősítő úgy szabályozza a T1 bázisát, hogy az R1 ellenálláson a Vref referencia feszültség legyen stabilan. Így a tranzisztor emitter árama egyenlő a Vref/R1 értékkel.
És mivel a kollektor áram a bázisáram kivételével ( Ami nagyon kicsi, és állandó. ) azonos az emitter árammal, így a tranzisztor kollektorán egy nagyon stabil, jól számolható áramot kapunk. Ezt megfelelő teljesítményű eszközökkel akár aktív terhelésként is lehet használni.
PNP tranzisztorral másik polaritású áram is generálható.

LM358-as erősítővel egészen alacsony tápfeszről is működik a dolog. Li-Ion cella 1A-es aktív terhelő kisütésére használtam legutóbb.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2022

Aramgen.jpg

(#) tépapa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Köszönöm szépen.
Ezt el fogom menteni.
(#) tépapa válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Köszönöm szépen.
Ezt szintén elmentem.
(#) granpa válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Mi elég olcsón vásároltunk nála és ő maga mondta, hogy leselejtezett sorozatokból árul. Viszont helyben válogathattunk. Amit rossznak mértünk, ment a szemétbe.
(#) Suba53 válasza granpa hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

Biztos volt ilyen opció is. Én nem tartoztam a nagy törzsvásárlói közé, akiket beengedett a szentélybe válogatni.
(#) don_peter hozzászólása Okt 29, 2022 /

Sziasztok. Egy "kis" segítséget kérnék. Szeretnék készíteni egy MPTT töltésvezérlőt, amely bemenete 200v körüli feszültséget kapna és 48v-os akkut töltene. Találtam a neten egy kapcsolást, amelyre azt gondolom, hogy kiinduló pontnak jó lehet, de szeretném, ha elmondanátok a véleményeteket esetleg tapasztalataitokat, hogy ne nagyon fussak felesleges köröket. A bement 30A kb jó lesz, de azt is növelni kell majd később a kimenetnek valószínűleg nem lesz elég a 30A vagy is a mérő áramkör mérési tartományát növelnem kellene. (nem beszélve a FET sorról)
Csatoltam a képet a kiindulásról.
(#) Edem631 hozzászólása Okt 29, 2022 /

Helló.Kiváncsi vagyok mennyire lényeges egy hifiben transzformátorhoz tartozó 3300µF elkó kissebb vagy nagyobbra cserélése.Baj az ha nagyobb feszültségűt kap?Vagy ha 2200µF is simán jó oda?
(#) Régi motoros válasza Edem631 hozzászólására (») Okt 29, 2022 / 1

Ha az egyenirányító utáni puffer kondiról van szó, tehetsz bele nagyobb feszültségűt nyugodtan, de kisebbet nem. (Kivéve, ha méréssel tudod, hogy a tápfeszültség mondjuk 24V és 100V os kondi van benne, akkor természetesen lehet mondjuk 50V-os kondit is bele rakni.)
A kapacitásérték is inkább nagyobb legyen, bár kisebb is lehet, de az nem ajánlatos.
Ha választani kell, inkább a nagyobb érték a jobb, persze csak bizonyos mértékben.
3300µF helyett lehet 4700µF, de 2200µf is, bár én az előbbit választanám.

Ui.: De pl ha két 2200µF -ost teszel be párhuzamosan, az is jó...
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2022
(#) Jonni válasza Edem631 hozzászólására (») Okt 29, 2022 / 1

Ezek meg vannak tervezve és ajánlatos ugyanolyan értékűt visszatenni mint az eredeti, de kisebb semmiképp ne legyen a feszültség, és elkoknál figyelni kell a polaritásra is.
(#) szs válasza Edem631 hozzászólására (») Okt 29, 2022 / 1

-nem baj, ha nagyobb feszültségértékű.
-baj, ha kisebb kapacitású.
(#) Suba53 válasza Jonni hozzászólására (») Okt 29, 2022 / 1

Pufferben nem gond a nagyobb feszültségű sem, és a nagyobb kapacitású sem. Nyilván nem nagyságrendi eltérés esetén. A lényeg, hogy méretben stimmeljen, be lehessen forrasztani az eredeti helyére. 3300µF helyére én 4700µF-ot simán betennék, ha elfér.
Az újabb gyártású kondik mérete általában kisebb, mint ugyanaz 20-30 évvel ezelőtt.
(#) Régi motoros hozzászólása Okt 29, 2022 /

Bedobnék egy számolós kérdést így délután felé ha nem bánjátok...
Az alábbi képet a mikrosütőm doksijából másoltam. Aszongyahogy 1400W mikrohullám és 1300W grill.
Akkor a 850W teljesítmény hogy jön ki?
Mit is takar az IEC-705 -ös mérési szabvány vagynemistudommi.
(#) Bakman válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 29, 2022 / 1

stromaufnahme = energiafelhasználás
leistung = teljesítmény

1400 W felvett teljesítményből 850 W-nyi a mikrohullám, a többi veszteség (melegszik a trafó, magnetron stb), világítás, forgatómotor, ventilátor...
(#) Régi motoros válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2022 /

Jó. És a grillfűtőszál? Azt nem részletezi külön.
Abból az 1300W -ból vajon mennyi megy hőenergiára és veszteségbe?
(#) Suba53 válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 29, 2022 / 1

A grill fűtőszál elfűti mind az 1300W-ot. Olyan mint egy elektromos hősugárzó.

Ott a másutt veszteségnek számító hő a hasznos, hiszen a grillezés hővel megy.
(#) Bakman válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 29, 2022 /

Tippem szerint olyan 5-10 W lehet, ami nem a grill fűtőbetétre jut. Számolva ezt a dugvillától a fűtőbetétig.
(#) szs válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 29, 2022 /

Persze. De (mivel szakaszos üzemű) ezért tartósan megfelel a 850W-os fogyasztásnak.
Kb annyi lehet ez a IEC-705, mint az autóknál a környezetvédelmi szabványok. Az amerikánus szabványnak (mérés szerint) megfeleltek a VW-k. Csak a használat közben nem. Meg mint azok a diesel-autók, amik nagyon környezetbarátok, de időnként kiégetik a lerakódást.
(#) Régi motoros válasza szs hozzászólására (») Okt 29, 2022 /

Hát ez nem kapcsolgat ki, ha 100% a beállítás, megy folyamatosan a magnetron.
Ha visszább van véve a power, akkor kapcsolgat csak, hallani a relét.
A grillnél ugyan ez, 100% -on nincs kikapcsolva, izzik végig.
(#) Régi motoros válasza don_peter hozzászólására (») Okt 29, 2022 /

Jól látod, alkatrészcserével megvalósítható, bár nem tudom, van a kapcsoláshoz FW is (mert azt is változtatni kell)? Vagy azt te írod? Az árammérőt is cserélni kell, meg lehet sőt biztos, a tekercset is. Gondolom ez a kapcsolás nem olyan nagy áramokra készült, mint amilyet te akarsz.

Ui.: Jobban szeretjük a szabványos kapcsolási rajzokat az ilyen szivárványszínű vezetékezési rajzoknál.
(#) proli007 válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 29, 2022 /

Hello! A Fet-ek meghajtása, vicc kategória és még hibásan is van bekötve a PC817..
Következő: »»   3785 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem