Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Sziasztok!
"Sima" villanybojler okosításában tudtok kapcsolási rajzot vagy kiindulásnak valami ötletet? Az Ariston okosboylere elvileg megjegyzi a fogyasztási szokásunkat... Ez egyszerűen csak annyi lehet hogy valamilyen módon regisztrálja magának a hőmérsékletet és amikor nagy hőmérséklet esések vannak azt az időpontot memorizálja és erre az időpontra fog felfűteni és nem egyből a melegvíz kiengedése után? Jól gondolom hogy abból lehet megtakarítás hogy nem tartja állandóan melegen a vizet (mert nagyobb hőfokkülönbség esetén nagyobb a veszteség) hanem csak a "megtanult" időpontban? MONDJUK SZÍVÁS HA VALAMI MIATT KORÁBBAN KELLENE A VÍZ ÉS PL. 60 CELSIUS HELYETT CSAK 40.
Vannak programozható időkapcsolók, be tudod te is állítani. De ez is, mint a tanuló termosztátok többsége, akkor hátrány ha szabadságot veszel ki, elutazol két napra, áthelyeznek munkanapot, ünnep nap van, vendég alszik ott stb.
Kiindulásnak lehet jó, de ettől profibb megoldásra gondoltam.
A hirdetésekben kb 15% megtakarítást ígérnek az okos bojlerekre. Van erről infoja valakinek hogy ezt tudja?
Szerintem ilyet csak akkor tud, ha rendszeresen, minden nap ugyanolyan beosztással sokat nem vagy otthon. Nem tudom, a vezéreltet hogy számolja bele.
Mi négyen sokat vagyunk itthon, előbb fogy el a víz belőle, mint lehülne. Van egy olyan tippem, hogy jó tartály hőszigeteléssel többet lehet nyerni, mint ilyen trükközéssel.
15 % energiamegtakarítást úgy, hogy nem vezérelt áramra van kötve hanem állandóra. Az állandó viszont drágább, mint a vezérelt. 100 l víz felfűtéséhez x mennyiségű energia kell, ezen nem tud változtatni semmilyen trükk.
Bizonyos okos bojlerek abból indulnak ki, hogy van időszak, amikor olcsóbb az áram. A háztartások nem nagyon használják mert erősen korlátozott a dolog, lásd melléklet, A2 árszabás. A másik opció az, amit vargham említ, az A1-es árszabású, állandó áramra kötve. A bojler megtanulja, hogy általában mikor használod és csak előtte fűti fel a vizet. A gond akkor van, ha az "általában" nem érvényesül, lásd előző hozzászólásom.
Hello! Esetleg Ezt nézd meg!
sziasztok
80 literes Hajdu Smiley bojlerem van.16 honapja vettem. minden átmenet nélkül a következő hiba jött elő. Bekapcsol mindkét fűtőszál kb. 5-6 másodperc után kikapcsol a kijelzővel együtt. Újabb 5-6 másodperc után bekapcsol a kijelző, mindkét fűtőszál és ismét kikapcsol. Ez folyamatosan ismétlődik. Semmilyen hibakódot nem ír ki. Próbálkoztam áramtalanítással de semmi eredmény. Tapasztalt már valaki hasonlót?
sziasztok
80 literes Hajdu Smiley bojlerem van.16 honapja vettem. minden átmenet nélkül a következő hiba jött elő. Bekapcsol mindkét fűtőszál kb. 5-6 másodperc után kikapcsol a kijelzővel együtt. Újabb 5-6 másodperc után bekapcsol a kijelző, mindkét fűtőszál és ismét kikapcsol. Ez folyamatosan ismétlődik. Semmilyen hibakódot nem ír ki. Próbálkoztam áramtalanítással de semmi eredmény. Tapasztalt már valaki hasonlót?
Azért nem kell új témát nyitni ha 4 óra alatt nem kapsz válszt a kérdésedre . Hívd a márkaszervízt
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2022
Ha te szeretnéd megcsinálni, akkor fényképezd le a vezérlőt mindkét oldalról, hátha tudunk segíteni, mint pl. itt: Bővebben: Link. Második lehetőség az, hogy hívsz hozzá szakit, ahogy kaqkk is írta.
Szia !
A vezérlésről jó lenne egy-két kép.
ARISTON VLS100 (ez még a régi 7-8éves változat)bojlernél se kép se hang.
Betápot ráadva semmit nem jelez. Nem mértem a panelen semmit még, csak megnéztem az alkatrészeket és semmi hibára utaló jel nincs. Valami tipp, hogy hol keressem? Kapcsolási rajz fellelhető ezekről? A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2022
Helyből az a két kondi elég púposnak tűnik.
Holnap rámérek, kapcs. rajz esélytelen?
Egyszerű RC táp lehet ebben, mert hogy nem inverteres az biztos, sőt nem is trafós.
Azokat a kondikat nem kell mérni. Ki kell onnan forrasztani azokat és cserélni kell. De lesz ott még más hiba is.
Ahogy tanácsolták érdemes egyből cserélni. Ezen kívül most egy kicsit még átnéztem kipihenten és feltűnt pár ón hiba. Bár lehet hogy a kép becsapós elég pici a felbontás.
A reléket is cseréld, valamint mérj rá a két nagy ellenállásra nálam az egyik meg volt nyúlva. mondjuk én azokat is cseréltem ha már szétszedtem.
Az összes kondit cseréld ne csak a púposakat. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
bingo! mindkét kondi szakadt és az egyik nagy ellenállás is.
Nem volt egyenlőre helyettük mit betenni, de remélem jó lesz ha cserélem. Nem tudom hogy én voltam-e láma, de olyan mintha valami magas olvadáspontú ónt használtak volna a panelnél mert alig akart megolvadni, ráadásul mivel kétoldalas nehezen melegedett át a két oldal.
Az ólommentes forrasztóón olvadáspontja magasabb, nem ismeretlen a dolog. Ettől függetlenül összeszerelésnél nyugodtan használj ólmos ónt.
Én egyúttal vennék egy táp IC-t is, mert 1-2W-os ellenállás egy kifolyt konditól nem feltétlen durran el, de egy IC belső zárlattól már igen. Jó minőségű 105 fokos kondit vegyél.
Van egy varisztor is a tápban...a 20ohmos ellenállás után a 230AC betápon. Ha volt túlfesz, ettől kimehetett a szerintem max 1W-os ellenállás.
A reléket miért cseréljem ha jó?
Még egy kérdés: A jelzett jumpernek mi a szerepe?
Szia! Valami "OFF" van a nyákra írva, nézd meg, hogy mi az.
Ha ennyire egyszerű lenne....9N3?
Nincs gond.
Az csak magára az elektromos csatlakozóra utaló jelzés, ami jelen esetben kapcsolóként (jumperként) funkciónál. A CN6 csak egy jelölés, ami egyértelműen azonosítja a csatlakozót, pl. a kapcsolási rajzban. A CN egy rövídítès, az angol CoNnector rövídítésre utal, a 6-os pedig a pozíciószám.
Hát nagyon köszi, de ettől még mindig nem lettem okosabb. Elég érdekes logika szerint iratozták fel a panelt, logikus amit írsz és értem is de kapcsolási rajz nélkül nem vagyunk előrébb. Max ha majd már működik akkor empírikus úton megszerzem a tudást...
Csak azért írtam le, hogy annak ott a megoldás szempontjából, nincs jelentősége. Sajnos, így nem tudni mit lehet ki/be kapcsolni.
Ahogy a többiek is ìrták, kondi csere , IC csere, sajnos mást nem nagyon tudsz. Most látom a képeden, hogy az ott az IC mellett, az egy tekercs nem ellenállás. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2022
Igen tudom kösz, az 1mH tekercs.
Lehet megtáplálom próbára egy 12V-os táppal becsatlakozva a tekercs melletti kondinál, hogy kiderüljön feléled-e egyáltalán, ha nem akkor kár bajlódni a saját táppal...
Honnan tudod, hogy 12 V kell?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |