Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm előre is,sztem nem lehet nagy ügy a javítása,főleg,hogy a többi alkatrész jó.
Üdv Zoli
Igazad lehet,már csak az alkatrészek számából ítélve is,egy próbát megér.
Üdv Zoli
Szervusztok!Egy régi Bosch G800-101 aggregátorom van ami sok éves állás után nem gerjed fel. Sajnos nincs rajzom róla, ezt az egy részletet találtam a neten. Hol kezdjem? Hogy lehetne a remanens mágnesességet felpiszkálni? Vagy másol keressem a hibát? A kondenzátoron kívűl más is felelős a gerjesztésért? Előre is köszi.
Szia! Szerintem ha akkumulátorról adsz neki polaritáshelyesen egy 21W-os izzón keresztül a töltő kimenetére akkor fel kell neki delejeződnie.
A töltő kimenetén diódák vannak. Polaritáshelyesen semmit nem engednek vissza.
U-V pólusokra, azaz az AC kimenetre lehet ráértetni az akkukivezetéseket üzemen kívüli (álló) helyzetben. Elég egy pillanatra. Ha ezután sem gerjed, meg kell mérni a kondenzátort.
Köszönöm, már meg is vagyok. A kondenzátor szakadás, 0mF. H motorhozvaló üzemi kondenzátort keresek hozzá, az megfelelő? Vagy az aggri kondija valami különleges?
Hát az el is kerülte a figyelmemet, hogy ott meg egy diódahíd van még előtte. De akkor nem is remanencia hiánya volt hanem kapacitás vesztés ill. hiány.
Milyen az a H motor?
Legalább 450 V-os üzemi kondenzátor kell hozzá. Gondolom, az értéket le lehet olvasni még róla, a leírtak alapján tudják a boltban, mi kell neked.
Szia! lemaradt az "a" betű, Szóval Ha motorhoz... Értem tehát egyszerűen egy 30mF 450V üzemi kondi bírni fogja. Még egyszer köszönöm.
Azóta hogy írtam ide ugyan nem válaszoltam de köszönöm szépen a segítségedet. Pár hete visszatért ez az átok, mert a saját elgondolás alapján készült szabályzó nem lett tökéletes, de ma az lett. Hát ennyit tud ez a generátor, azaz Fázisonként 500W Ohm-os terhelést. Módosítás előtt ennyit sem tudott. Mikrovezérlős szabályzót építettem hozzá és ötvöztem a fenti képen lévő rajzal.
Cél az volt hogyha jól tudja szabályozni akkor egy olyan szabályzót építsek ami fázisonként egy LCD kijelzőre is kitudja írni a mért értékeket, fordulatszámot, frekvenciát, fázisonkénti feszültséget, extraként fázisonkénti áramfelvételt is. Feszültség figyelést 3db 1.8VA-es trafóval oldottam meg, primereket csillagba kötöttem és a csillagpontba a nullát is bekötöttem, a szekundereket is csillagba kötöttem és a fázisokat egy 3fázisú graetz hídra kötöttem majd az így kapott 9V-ot 3V-ra osztottam le majd ezt a feszültséget a mikrovezérlő analóg bemenetére kötöttem, így bármelyik fázis változik azt egy bemeneten látja és állítja a gerjesztést, ez így most nem sokkal bonyolultabb mint a gyári csak szerintem így korrektebb, de majd látjuk. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2022
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Hozzám került egy - sajnos ismeretlen személy által megbontott - háromfázisú aggregátor. A motor részre tökéletesen működik, azonban hiányzik belőle a szénkefe és a feszültségszabályozó. Az állórészről négy vezeték jön (gondolom nulla és a három fázis) és semmi több. A kapcsolószekrényből két fekete plusz vezeték egy kétsarus csatlakozón (a saruk egymára merőlegesen). Milyen típusú feszszabályzó kellene bele? Köszönöm a válaszokat előre is! A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2022
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen!
A gép típusa alapján kellene alkatrészt hozzá keresni.
Sziasztok.Volna itt egy vadi uj szinkron egyfázisu 4.5kva -diesel aggregátor,ami azt a jelensèget produkálja hogy 295-300 volt a kimenö feszültsège.Terhelve pl 120w izzóval szintèn ennyi.Probára ráakasztottam egy 1000w -os tungsram izzót(valami vetitőböl) ès sajnos elègette a belsejèt,az izzónak..A feszültsèg ekkora terhelèsen sem esett vissza 230voltra.Mást nemmertem rákötni.Lehet induktiv fogyasztónál máslenne a helyzet?De akkor mi èrtelme ennek igy?Ha az ember csak egy izzót szeretne müködtetni vele akkor?Mivel szinkron ,igy elvileg nincs rajta gerjesző elektronika.Mi lehet a baja,illetve ha semmi baja akkor hogyan lehetne a feszültsègèt lejjebb venni?Forgórèsz tekercsel játszani,vagy a forgórèsz tekercsèn levő diodákkal?Nemszedtem mèg teljesen szèt a generátor rèszt,de diodát látok a forgorèszen,ès semmi szabályozóra hasonlito dobozt,elektronikát nemlátok sehol,ezèrt gondolom,(ès abbol hogy rávan irva hogy sincro-generator)hogy szinkron generátor ès állando a gerjesztèse...Ha valakinek van ötlete szivesen fogadom!A "küldd vissza ès kèrj másikat" sajnos nemmüködik....
Néhány fotó sokat segítene. Van abban valamiféle szabályozó, vagy kondenzátor.
A motor fordulatszáma jó?
Annak a generátornak rossz a gerjesztés szabályzása. A generátor hátsó fedele alatt van egy kis kocka vagy kifli alakú kis elektronika, az a gerjesztés szabályzó. 4 vezeték jön ki belőle csatlakozóval, és kettő külön,az megy a csúszógyűrűkön keresztül a forgórészre. Ezt az elektronikát kell cserélni. Persze szerencsésebb lenne először tesztelni magát a generátort illetve a szabályzót, hogy vajon nem cserélte el el a kis kínai a szabályzó elektronikába menő vezetékeket.
Nagyon köszönöm a hozzászolásaitokat!Ittvan pár kèp.Èn nemlátok kis dobozt szabályozóelektronikával...Viszont egy kondi van itt ...Esetleg a generátor másik felèn lehet az a csuszógyürüs dolog,vagy nincs is benne ilyen?
Hát ezen nem is fogsz látni, mert ez egy forgódiódás gerjesztésű generátor.
Valószínűleg igen magas a fordulatszáma, azért nagy a feszültsége. Vagy fordulatszámot,vagy frekvenciát kellene mérni, az már támpontot ad a beállításhoz. Ha a frekvencia 60Hz körül van, az megmagyarázza a magas feszültséget. A motor adagolóján vissza kell állítani a fordulatszámot úgy,hogy a frekvencia 50,5-51Hz körüli értéken legyen,akkor a feszültség is be fog állni.
Rendben,akkor majd mérek rajta szkóppal és meglátjuk.A forgürész tekercselésével nemlehet játszani,ha esetleg jelen esetben 50hz-en ketyeg?Letekerni belöle hogy kisebb legyen a gerjesztés?Nagyon köszönöm a segitéged!Ha elakadok esetleg akkor jelentkezek!Üdv
Gyanúsan emlékeztet erre, amiről ezt írják:
Idézet: „Voltage Adjusting System Condenser compensating system” Furmányos találmány, okos ember lehetett aki kitökölte. Na de erre aztán jogosan mondom, hogy nem értek hozzá (mert még nem is láttam hasonlót). A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2023
A kondenzátor kapacitásával játszva is lehetne a feszültséget állitani?
Valamelyest igen,de a kapacitás csökkentés a leadott teljesítmény rovására megy. Tehát ha csökkented a kapacitást, a kivehető áram is csökkenni fog,mivel a generátor részére a 90 fokkal eltolt gerjesztőáramot a kondenzátorban tárolt töltésmennyiség(és az ebből származó kapacítiv áram)határozza meg.
Valóban okos találmány, egyesíti a kondenzátoros gerjesztésű aszinkron generátor és a szabályozott szinkrongenerátor előnyeit, minimális kompromisszum kényszerrel. A terhelhetősége megközelíti a szinkrongenerátorét anélkül hogy trükkös elektronikát igényelne. A korlátai inkább a teljesítményre vonatkoznak, nem tudok 10-12 kVA -nál nagyobb teljesítménynél nagyobb kivitelről, ott már a szabályozott szinkron az egyeduralkodó.Nem új keletű találmány, nemrégiben javítottam egy eredeti amerikai gyártmányút, 1989-es gyártmány volt és 110V-os. A neten lehet találni róla némi infót.
Üdv mindenkinek, olyan gondom lenne hogy van egy nsm generátorom 1-3 fázisú és elinditom negyed gázon 127v-t ad le max fordulaton 135v, van egy 3tekercses transzformátor benne még 1db graetz híd 5 lábú aminek a +- öszevan kötve egy kondival (cnr 10u 681k)(szénkefe 12v-t ad elinditás után) kiprobáltam csillagban meg deltábais kötve de semmi változás.
Abból a 3 betűből pontosan be lehet azonosítani az aggregátort.
De mi van, ha gyárilag 127 V-os?
Hello! Az előzményeket sosem írjátok le.
Kedves grivers!
Csatlakozom az előttem szólókhoz, azaz először az adattábláját kellene megnézni. Ezeknek a gépeknek van 110V-os és 230V-os változata is. Általában a leírt (trafós) szabályzó megoldás igen strapabíró, a kondit kellene ellenőrizni, azaz pontosan kimérni (szerintem ott lehet a baj). A gázzal meg nem kell játszani, mert 50Hz-nél nagyobb frekvencia bajokat okozhat, ha rá van téve valamilyen fogyasztó. Ezeknek a belső égésű motoroknak stabil fordulaton kell mennie, ha azt szeretnék, hogy minden rendben működjön: 3000 1/min vagy egyes diesel-eknél csak 1500 1/min. Remélem segítség lesz. Üdvözlettel: olika76
Sziasztok!
Került hozzám javításra egy Powerkick 800-as inverteres aggregátor. A hibája, hogy alapjáraton terhelés nélkül egyszer csak gondol egyet és "Overload" hibával megállítja a motort. Ha terhelést kötök rá pl. egy 50W-os fogyasztót akkor egy idő után bevillan az "Overload" led, ekkor le tiltja a 230V-os kimenetet, majd kis idő múlva vissza kapcsolja azt. A csatolt fájlban egy kapcsolási vázlat található az aggregátorról. Lenne esetleg valakinek valami ötlete, hogy mi lehet?
Az "invert cell"-ről tehetnél fel képet.
Szia
Ő lenne az. |
Bejelentkezés
Hirdetés |