Fórum témák
» Több friss téma |
"T-con"...az mégis melyik lenne? Bővebben: Link
LCD kijelző típusa? A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
Szia!
A kijelző a következő volna: LM230WF3 (SL)(E1). Csatolok képet is. A pirossal bekeretezett rész (nyák amire az LVDS kábel csatlakozik) nem a T-con volna?. Üdv
Végül is...csak integrált, az a kijelző része (különálló T-Con panelre gondoltam).
Ezt megjavítani nem lehetetlen, de túl sok doku nincs hozzá a neten... Bővebben: Link
Mivel szétszedtem gondoltam ránézek a kijelzőn lévő nyákra hátha látni valamit.
Viszonylag gyorsan kiderült ha nincs rádugva a kijelző akkor a táp csendben van de amit visszadugom a táp elkezd hangosan zizegni. Ami még kiderült, hogy az L1-es, az L3-as induktivitaás, a D1-es dióda valamit az US1-es (sm4o41) IC 60-62 C°. Ezek normális értékek? Próbáltam én is keresgélni de én sem találtam sok mindent. Mit érdemes még megnézni/megmérni, esetleg merrefelé kellene tovább haladni?
Dell U2711 monitor tápegységének (minőségi) képe...
Gyakori az íváthúzás a CCFL csövek végeinél, elszenesednek... A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2023
Sziasztok! A CCFL-es topikból irányítottak ide. Egy Dell U2711-es monitort vettem, és életemben 2. alkalommal átvertek és már nem tudok mit tenni csak a kárt mérsékelni, és használni a monitort. 2 nap után sípolva megállt. (Nem a gombok buzzerje sípolt hanem -akkor még azt gondoltam hogy- a tápja állt le így sípolva.) A tápegységet felújítottam, de csak megáll ugyanúgy. A képen látható hogy a táp sem volt formában. Jelenleg 2 lehetőséget gondolok: CCFL inverter hiba vagy a 8db cső közül döglődik egy vagy több és ezért áll meg. Amikor leáll a háttérvilágítás a monitor nem kapcsol stdby-ba, a gombok is működnek tovább. Hiába világítottam rá a kijelzőre nem láttam semmit. Lehet hogy az IPS már nem látszik, ezt nem tudom. A csöveket még lenne is affinitásom cserélni ha be lehetne egyáltalán szerezni gazdaságosan. Ma állt meg úgy hogy már el sem indul, ha bekapcsolom, egy pici időre felvillan a háttér sípolva és le is áll. Ez az IPS kijelző más monitorokba is került, amúgy egy LG panel. Tehát az LG LM270WQ2-SL-A1 és a NEC PA271W monitor is ezt a panelt kapta. A neten meg is találtam az LG inverterének a típusát ami egyezik az én monitoromban lévővel. A DELL monitorhoz nem találtam SM-t, de a kijelzőről igen, és abban benne van az inverter lábkiosztása is többek között. Találtam az inverterről egy használható képet a neten is. Jó lenne ha LED-esre ki lehetne cserélni a CCFL csöveket ha azok a hibásak de úgy hogy a színhőmérséklet kb megmaradjon. De ha az inverter a hibás azt javítom meg ha lehetséges. Van valakinek javaslata/ötlete? Köszönöm.
A csövek meghibásodása mennyire jellemző? Ezek a monitorok jellemzően irodában voltak használva, legrosszabb esetben is van még 2-3e óra bennük ha a SM 40e órát ír. A napokban az invertert megnézem, hátha a csövek végét ellenőrizni tudom. Sajnos kopasz voltam és ezt nem ellenőriztem. Annyira a táphibára koncentráltam.
![]()
Nem ismerem pont ezt a típus... 8db U alakú CCFL van benne.
Ha szét szeded, kiderül... A cső hiába bír annyit, ha a kivezetésinél a pontforrasztás hamarább meghibásodik. Na meg ott van a végeknél az a gumis anyag szigetelésféle is... Persze előkaphatnál a fiókból hasonló ccfl csöveket és "külsőleg" raköthetnéd a beépítettek helyett és akkor kiderülhetne, hogy ott a hiba. (Na persze bizonyára nincsenek ilyenek a fiókodban, a hozzávaló veztékekkel/csatikkal eggyütt) A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2023
Jól sejtetted, nem lapul ilyesmi a fiókban.
![]()
Persze még a monitor "ledesítése" is megfontolandó...
Főleg amilyen fogyasztása és színe van a CCFL csöveknek...
Természetesen felállítottam egy ütemtervet ha lehet arcosodni ezzel a kifejezéssel.
![]() ![]()
Amíg működött rendesen érezhető volt a hő a kijelző felől. De ettől eltekintve a technológia szerintem nem rossz csak már nem gazdaságos javítani. Legalábbis az én monitoromat. Azért a 8db cső ott van rendesen. Fogyasztást nézve, jelenleg egy 32"-os fullhd tv a monitorom, annak 65W körül van a fogyasztása, a DELL monitoré 80W. A tv az ledes, ráadásul direct led ami nekem jobban bejön mint az edge. Tehát esetemben nem akkora az eltérés a fogyasztást nézve. A felbontás miatt vettem meg ezt a monitort.
"Milyen ledekkel?" : Bővebben: Link
Persze a 8 U cső az 16 szálat jelent ezekből...ami szintén nem olcsó. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2023
Még valami a teszthez...ha nincs kéznél CCFL:
Valóban nem olcsó a 16 szál vagy 8 szett, de még mindig olcsóbb és stabilabb megoldás mint az új csöveket berendelni a tengerentúlról. Meglehetősen törékeny motyók ezek. Egyszer cseréltem CCFL csövet egy DELL notiban, többet nem szívesen csinálnám. Az alis ledek beváltak már tv-k esetében is, ide is jók lehetnek.
![]()
Ugyanilyen hibával van egy monitorom. Utána olvastam mit lehetne kezdeni vele. Nekem egyszerűbbnek tűnik a ledesítés. Egy méter led meg egy 7812. Nyilván sima leddel a fényerő szabályzás kilőve, de nekem annyival könnyebb, hogy csak kamerákhoz kell.
Találtam én is egy leírást amivel led szalaggal lehet borítani a lemez felületét, de ezt kihagyom ha lehet. Neked valóban megfelelő lehet a led szalagos megoldás. Nálad szerencsésebb lehet hogy a 7812 helyett valami dcdc konverterrel meghajtani a szalagot. A 7812 hatásfoka a működési elvből adódóan rossz. Nagyon melegszik.
Szétbontottam a monitort. A csövek vége fekete, de nem látszik annyira drámainak. Egy hirtelen ötlettől vezérelve kerestem egy hibás monitort, gondolván hogy a csöveket majd jól felhasználom. Az hogy a donor monitorban lévő csövek kb 2cm-rel rövidebbek és a csatlakozás is teljesen más egy dolog, akkor merült fel bennem hogy alaposabban megnézem az eredeti csöveket és a csatlakozásukat. Az a gumi amiben vannak a csövek valami vezető alapú gumi, mert direkt kapcsolat nincsen a csövek vége és az inverter kimenete között. Látszik a cső végén hogy mintha valami oxid réteg lenne rajta. Lehetséges hogy ez szigetel és ezért nem ment a háttérvilágítás? A legtöbb cső vége ilyen. Sajnos a donor monitorból 1:1-ben szinte semmit sem tudok felhasználni, az 2709-es típus, nem 2711 mint ez. Eddig érdemben csak ötletek születtek a megvételéből.
Sajnos a .heic nálam nem nyerő!
![]()
GIMP megnyitja, csak nehézkes, mindet külön.
Sima JPEG-kép lehetne, mert azt még egy mobil is tudja? Üdv!
GIMP megnyitja, csak nehézkes, mindet külön.
Sima JPEG-kép lehetne, mert azt még egy mobil is tudja? Bocs, de neked küldöm a kérdést. Üdv!
Bocsánat, nem gondoltam hogy ennyi idő után is gond még a képnézegetőknek a heic.
![]()
Köszi! (Ha hirtelen kell képet megnézni, akkor nem képnézegetők után kutatok, hanem azonnal látni akarjuk. )
Ezeknél láttam már rosszab csöveket is...de azok végei nem vezető gumiba voltak ágyazva. Talán így szétszedve, bekapcsolva lehetne látni az áthúzásokat..
Érthető, nem is figyeltem hirtelen a képeket csak betallóztam és feltöltöttem. Jelenleg a kettő monitor szétbontva hegyekben áll a szobában. Mindkettő monitorból ki vannak szerelve a csövek, természetesen az összes rögzítő fül eltört, így lesznek még vicces helyzetek az összerakásnál. Ha összerakom jó lenne egy működő darabot életre kelteni.
![]()
Azzal kezdődött, hogy adtam egy személynek monitort, mert nagy szüksége volt rá. Mondtam neki, hogy a rosszat adja ide, ha megjavul, jó (lesz neki kettő), ha nem, akkor én is ki tudom dobni (és akkor szabályos helyre). Ez egy DELL 19-es monitor, alul a 2.képen mutatom a pontos típust, megjegyezni nem tudtam
Szétbontottam, találtam két kiabálóan púpos kondenzátort, kicseréltem, beindult. Mutatta az 1.képen láthatót Vidáman összeraktam, de bizony a számítógépre dugva már nem jó igazán lásd video Folyamatosan változtatja a színét, csak ha az "auto adjust" -ot nyomom meg, akkor adja 1-2 másodpercre a helyes színt, mihelyt kilép az "auto"-ból, újra színváltoztatás. Mitől lehet, mire gondoltok? (Én már arra is gondoltam, az én gépemmel nem áll szóba, mert a saját színeit helyesen mutatja, és azt nem változtagja -csak a kapott jelet) A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2023
Igen, úgy is.
Most jutottam odáig, hogy szétszedjem, most már újra szétbontva. Egyelőre ötlettelenül nézem... |
Bejelentkezés
Hirdetés |