Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   778 / 849
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2023 /
 
A logikai szintre tervezett FET-ek alacsony nyitófeszének következménye a 0 feszültségű vezérlés mellett is jelentősebb szivárgó áram. Extrém esetben egész durva is lehet ez az áram.... A nagy fényerejű LED-ek viszont egészen kis áramtól is jól láthatóan tudnak világítani...., ebből egyenesen adódik, hogy sok lehet ez a szivárgó áram önmagában..., ha - ahogy előttem írta Pethical - nem gondoskodsz ennek az áramnak az elvezetéséről....
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Vagy negatív feszültséggel lezárni, mint régen a Ge tranzisztorokat
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Már elintéztem, egy egy BD darlington megoldotta a gondot.
Érdekes modon a mezei LED, amit használtam a fejlesztéskor, egyáltalán nem világitott a Mosfettel, a COB viszont igen.
A BDvel nimcs semmi ilyen gond.
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2023 / 3
 
Ha jobban belegondolsz, hogy van a 2 LED között durván több 100x-os fényerő különbség, ugyanannál az áramnál, mindjárt érthető, hogy normál körülmények között, míg az egyiket sötétnek látod, addig a másik már vígan világíthat!

BSS138-as típusnál rendszeresen futok bele olyan példányokba, amik 10-20k ellenállást is rendesen kivezérelnek, 0 gate feszültség mellett! Ezek a példányok csak negatív vezérlő fesz mellett záródnak le teljesen. Alapvetően az adatlapi speckót sem teljesítik, pedig nem kínai piacról származó alkatrészről beszélek, hanem így volt ez 20 éve is, meg most is... és ez csak 1 konkrét példa...
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Az elsö mondatod nem igen stimmel, mert amit épitek az egy kis fekete doboz, amiben egy villámlás szerü effektet kell létrehozni, azaz az elsö 3 fehér LED is a dobozban volt, és ha nem kellett világitani, akkor láthatatlannak kell lennie. Ami a LED esetében rendben is volt. Amikor kicseréltem a kb 10 cm hosszu COB szalagra, azt egyszerüen nem tudtam kioltani, amint áram alá került, azonnal látható lett. Én is kiprobáltam egy marék FETet, egyikkel sem tudtam elérni azt ami a bipoláris tranzisztor tud.
Kb ennyi.
Még szerencse, hogy most nem kell nagy teljesitmény, csak teljes ki meg bekapcsolás.
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2023 / 1
 
Nem vagyok látnok, hogy tudjam, miféle LED-el próbáltad még a COB helyén?! Amiről én beszéltem, az egy hagyományos technológiával készült LED és egy modern, nagy hatásfokú LED közötti különbségről szól, adott áramköri környezetben.
Ha a másik LED is hasonlóan nagy hatásfokú volt, és az mégsem világított ugyanazzal a FET-el, akkor passz...
Miért nem fogsz egy árammérőt, sorbakötve a LED-ekkel, mindjárt kiderül mennyi áram folyik egyik, másik estben, és melyik mennyire világít attól?! Uram bocsá', talán meg sem született volna a végére a kérdésed....
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Közönséges nagyfényerejü fehér 3 mm-s LEDekkel. Miután azokkal nem tudtam elérni a kivánt fényeröt és a homogenitást kellett azokat COB LEDszalagra cserélni. Az eredeti fehér LEDeken ( meg egy piroson, ami a vezérlön volt kijelzönek nem lehetett látni semilyen fényjelenséget, amikor nem kellett világitaniuk. ( minimum 3 napig dolgoztam a programon, hogy ugy menjen, ahogy kell, azaz jo százszor lefuttattam a kodot optimalizálni. És ahogy a COBon észrevettem a jelenséget a sima LEDeken is láttam volna.
Mit segit az árammérö, illetve mit lehet azzal kezdeni, ha van pár mA-s szivàrgás?
Negativ feszültség nincs, a program pontosan az teszi amire terveztem, csak a MOSFET nem kapcsol ugy, ahogy elvártam. Lehet, hogy pár tiz amperes fogyasztohoz jo, de nekem csak pár 100 mA kell és az is nagyon rövid ideig.
Akkor más áramköri megoldást kell keresni s nem idöt pocsékolni és azt meg is oldottam a BDkkel.
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Én azt gondolom alap, hogy ha valami nem az általunk elvártak szerint működik, akkor minimum egy műszert előkapunk, és lehetőség szerint egy szkóppal is ránézünk, mi történik az adott áramköri elemen?! Addig tök felesleges teóriákat gyártani, mert lehet tök triviális az ok, azokon kívül is, amiket már felsoroltunk... De kitalálni, hogy a programod miként vezérli a tranzisztort, nem fogja senki sem! Pedig ott még lehet 1-2 buktató, ami szkóppal pillanatok alatt kiderülne...!
(#) Pethical válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Idézet:
„illetve mit lehet azzal kezdeni, ha van pár mA-s szivàrgás?”
Erre írtam neked megoldást.
(#) Massawa válasza Pethical hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Ugyan milyen megoldás az, hogy a COB LEDekkel párhuzamosan kössek mondjuk egy 12 V -s izzot, hogy elvezesse a szivárgást?
Nehogy már az legyen, hogy ez a megoldás.
Én megoldottam terhelö fogyaszto nélkül, és lehet, hogy nem szupermodernül egy MOSFETtel, hanem csak egy 50éves tranzisztorral..
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Én is elöveszem, ha kell a szkopot is meg a müszert is, söt sok minden mást is, de amikor egy kapcsoloelemnek definiált és eladott alkatrész, gate jel nélkül vagy azzal sem kapcsol ki teljesen akkor nem müszer kell, hanem más alkatrész, vagy áremköri megoldás.
A falikapcsoloval sem fog senki szorakozni, ha nem kapcsol be vagy ki, ahogy attol azt mindenki elvárja, hanem egyszerüen kicseréled.
És a MOSFET korszak elött is léteztek kapcsolotranzisztorok.
Az adatlap pontosan leirja mikor kell kikapcsolva lennie és mikor nem. Ezek az értéket be lettek tartva, ahhoz nem kell semilyen müszer konstatálni, hogy mégsem teszi azt amit igérnek. ( lehet, hogy 50 As fogyasztonak ez megfelel, de ha csak milliamperek kellenek akkor meg nem.
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Igen, az alkatrész definiálva van az adatlapban! De a felhasználói hülyeség az sosincs.... És legtöbbször ez van a dolgok mögött, nem az alkatrész hibás. Ő csak ismeri a fizikát...jobban, mi mi, akik felhasználjuk )
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Én nem állitottam, hogy az alkatrész hibás, hanem olyan, amilyen.
Érdekes modon a nem LogicMosfet, szo nélkül kikapcsol ( az is az adatlap szerint 50 A- s), a Logic MOSFET, leföldelt gatetel meg nem.
Mit lehet ezen ràgodni?
Egy digitális fokozatbol mi mást tud kivarázsolni LOW szinten mint 1 V alatti jelszintet. Söt az egyik adatlapban több mintakapcsolás is volt, és pontosan ezt épitettem be.
(#) Pethical válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Kérlek linkeld be a választ, ahol azt javasoltam, hogy a teljesen normális leak current elvezetésére 12V-os izzót köss párhuzamosan a ledeiddel. Köszönöm!
(#) Massawa válasza Pethical hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Azt csak azért irtam, hogy megértsd milyen marhasàg elvezetni a szivárgási áramot.
Nem az lenne a megoldás, hogy ne legyen szivárgás? ( Ráadásul azt nem irtam eddig, hogy az a szivárgás nem is stabil mert a COB enyhén villogott)).
Érdekes az adatlapon ( az egyik vagy 20 oldalas - egy MODFEThez!), hogy hogyan vezesse el a felhasználo a leak currentet.
Ugy látszik mintha a szivárgás ilyen kapcsolo elemeknél teljesen normális lenne, és minden felhasználo alapismerete ezzel megbirkozni.
És nézd meg az adatlapot. A leak current ( zero gate ) max Ids 10 uA ( IRLZ34N). Ezek szerint a COB LED már 10 uA-re világit.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2023
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Idézet:
„Ugy látszik mintha a szivárgás ilyen kapcsolo elemeknél teljesen normális lenne...”
Az, normális, és mégy egy csomó egyéb alkatrésznél is.
Idézet:
„és minden felhasználo alapismerete ezzel megbirkozni.”
Ha nem ismered a felhasznált alkatrész paramétereit, hogyan tervezel vele? Ez nem kívánságműsor.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Köszönöm hosszu évtizedek után kioktatsz elektronikus technologiábol ( és nem kristályrádiok épitésével töltöttem a drága idömet).

Be is fejezem a témát.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2023 /
 
Nem értem. Az adatlap szerint működik az alkatrész és ezen fel vagy háborodva, azon is, hogy azt neked meg kellett volna nézni beépítés előtt.
(#) Pethical válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2023 / 2
 
A LED bármilyen nullánál nagyobb áramnál bocsájt ki fényt, a pn átmenet meg mindig szivárogtat, még a BD131-edben is. Ezt el lehet fogadni, vagy lehet miatta mérgelődni, a fizika törvényeit viszont nem tudjuk sajnos megváltoztatni, ahogy a gyártók sem tudnak komplett elektronika könyveket foglalni az adatlapba. A LED vezérlése egy speciális eset, de a legtöbb esetben egy FETtel sokkal nagyobb áramokat szokás kapcsolgatni ahol ez a pici áram észre sem vehető.

A másik kellemes tulajdonság, hogy legyen még min bosszankodni: A FET gateje kapacitással is rendelkezik, szóval arról is kell gondoskodni, hogy a gate kisüljön amikor lekapcsoljuk és ne nyirja ki a feltöltődésekor azt az eszközt ami kapcsolja.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2023
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 25, 2023 /
 
Sziasztok! ALPS RK27112 potmétert szeretnék arduinoval, H-hidas táplálással forgásiránynak megfelelően vezérelni. Az üzemi áramfelvétele ennek a motornak 100mA és 5V. Végálláskor 150mA. Ezt a végállásfigyelést gondolkozom, hogyan oldjam meg: pl. áramfigyeléssel, ezért a tápvonalra tennék 0,3Ω ellenállást, amit figyeltetnék az analóg bemenettel melynek a felbontása 5V/1023 és így a 0,036-0,045V-ot elérve leállítja az adott irányba forgató hajtást. Ez így jó lehet?
(#) sdrlab válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 25, 2023 / 2
 
Az elgondolás jónak tűnik....
Vagy...egyszerűbben is megoldhatod, ha nem akarsz AD-ni..., egy 4,7R-es ellenállással, és egy npn tranyóval, egy 1-es szintre húzott lábat, a kollektorral lehúzhatsz, mikor elérte a kb 130mA-t.
RC szűrésről se feledkezz meg...
(#) Johnycorp válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 26, 2023 / 1
 
Szia.

Az Arduino analóg bemenete a GND-hez képest dolgozik, nem?
Mert akkor a tápágban tuti nem fog jó lenne mérni az ellenálláson.
Maximum a GND ágba rakva azt a 0,3Ω ellenállást.
Én azért tennék oda egy zénert is a bemenet és a GND közé, mert mi van ha megszakad a 0,3Ω ellenállás. Bár a tápfesz 5V körül lesz ahogy írtad, de jobb a békesség.
(#) Massawa válasza Pethical hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Minden, szerinted normális állapotot, megold, kiküszöböl a sima tranzisztor, annál nincs zavaro szivárgás, ha nincs vezérlés, a LED abszolut nem vilagit ( fekete kamràban nem látni). Eredetileg ez volt a cél, s nem tudományos munka irása a MOSFET gondjairol.
(#) Massawa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Nem igen lesz müködöképes, mert a feszültség tul kevés a biztos müködéshez, és a motoráram meglehetösen zajos, mindenképpen erösiteni és szürni kell az ellenálláson keletkezö feszültséget.
(#) Massawa hozzászólása Márc 27, 2023 /
 
Egy kis segitségre lenne szükségem.

Egy jol müködö, meglehetösen hosszú programot kellene modifikálni.
A feladat az lenne, hogy a hosszu program (for paranccsal 10 alprogramot futtat le), hogy a lefutás után megálljones várjon egy gombnyomásra.

Ezt a gombnyomo billenö kapcsolot meg is irtam, müködik is, de ha a kod végébe berakom a Cycle (); sort (ami a müködö alprogramokat inditja), amint azok lefutnak a nyomogomb már nem müködik.




  1. void loop (){
  2. reading = analogRead(inPin);    // nyomogomb
  3.     if (reading < 250) {
  4.     READING = LOW;
  5.   }
  6.   if (reading > 320) {
  7.     READING = HIGH;
  8.   }
  9.  
  10.   if (READING == 1 && previous == 0) {
  11.     delay(dt);
  12.  
  13.     if (state == 1) {
  14.       state = 0;
  15.     }
  16.     else
  17.     {
  18.       state = 1;
  19.     }
  20.   }
  21.  
  22.   digitalWrite(outPin, state);
  23.   previous = READING;
  24.   delay(dt);
  25.   Cycle();               //Inditja a müködö szekvenciális programot. (for (R=0; R<10;R++);
  26. }


Sem igy sem ugy, ha berakok egy feltételt, hogy

if (state == 1){
Cycle();
}

Ha lefut a Cycle, utánna a nyomogomb csak megbillenti magát, de nem billen át.

A kod elején kellett egy kicsit büvészkedni, mert már csak analog port maradt szabadon.
ezért a
reading-et át kellett váltani logikus READINGre 1 ill 0 értékkel.


Kösz a segitséget.
(#) GPeti1977 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Az analóg port is megy rendes INPUT módban
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Hello.
  1. loop()
  2. {
  3. Cycle();
  4. while (digitalRead(inPIN)==LOW)
  5.   {
  6.     delay(1); // nem csinálunk semmit, csak várunk, amíg az inPIN alacsony.
  7.     // ha megnyomják a gombot, magas lesz az inPIN, és kilépünk a while-ból.
  8.   }
  9. }
(#) morgo hozzászólása Márc 27, 2023 /
 
Sziasztok!
LC78211 vezérlést szeretnék készíteni arduinoval. Hogyan kezdjek hozzá? Eddig a soros vezérlés kimaradt az életemből. Ha valaki tudna egy példakóddal segíteni, vagy érthetően elmagyarázni, megköszönném.
Az LC78211 adatlapjából kimásoltam a lényeget:

LC78211.jpg
    
(#) GPeti1977 válasza morgo hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Sajnos nem müködik. A nyomogombban van egy LED is ( nem az amit kapcsolnia kell). Azaz, ha nincs megnyomva az analog bemenet kb 350-et mutat). Ha digitalRead-t használok akkor meg alacsony szintet mutat, azaz nem reagál a nyomogombra, ami a GNDet kapcsolja a bemenetre.

De ez sem igen oldja meg a gondot. Majd még nekiülök. Csak már zür van a fejemben vagy 220 soros a program. Azt hittem egyszerübb lesz.
Következő: »»   778 / 849
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem