Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   87 / 96
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 8, 2023 / 1
 
Ha úgy oldanád meg az alu csövet, hogy a távtartókon van plusz furat, azaz a csőben a levegő is tudna áramlani, akkor az elvinné a meleget. Mondjuk nem tudom a műanyag nyéllel mi a probléma, nekem pl. a plexi páka sem melegszik át (de a következő teflonból lesz). Az érintkezők koaxiális megoldásúak, szerintem sokkal jobb mint a gyári megoldás.
(#) Black7275 hozzászólása Ápr 29, 2023 / 9
 
Elkészült a Skori által terevzett forrasztóállomás. Lassan de biztosan készült mert 2021 őszén vettem meg Skoritól a paneleket.
Készítettem több tartót is a pákához amiből már sikerült egyet elednom ami feleslegesen foglalta volna a helyet itthon. De vettem meg kettő Weller pákatartót ezért azokból is majd el fognak készülni a pákatartók JBC-hez.
A pákához rendeltem egy szivacsot a fogó részére AliExpress-ről és teljesen jó minőségű és még drága sem volt. Ha valakinek kellene akkor el tudom küldeni a linket.
(#) img válasza Black7275 hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Gratulálok, korrekt, igényes munka. Hasonlóan lassan készül az enyém is.

Erről jut eszembe: tudod véletlenül, hogy érvéghüvely krimpelőt hol lehet kapni normális minőségűt, ami nem esik szét 10 összenyomás után? És lehetőleg ne kelljen a fél vesémet sem eladni érte?
(#) Black7275 válasza img hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Köszönöm.
Nekem van egy Extolom ami a Lumenetben kapható 6000 Ft körül meg van egy drágább típusom is. De sokáig ezt az olcsóbbat használtam. Most is ezzel krimpeltem le az összeset.
(#) img válasza Black7275 hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Igen, az Extool egy jó középút: ismerem a márkát mert van egy csőkulcs készletem tőlük, akkor ilyet veszek, köszönöm!
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Nemrégen a Lidlben is volt. Nekem már vagy 5 éve ugyanolyan hibátlanul müködik.
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
No majd figyelem ott is, köszönöm!
(#) Gafly válasza img hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Már nincsen, elkapkodták (most értem vissza).
De vissza szoktak térni a hasonlók a szortimentbe, gondolom amint összejön Kínából egy konténernyi rendelés...
(#) img válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Melyikben voltál?
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
A pákatartóhoz kapcsolódva, én is használtam ezt a "bedugós" variációt, és ugyan életképes, de nem a legpraktikusabb.
Jobban bevált az a megoldás, ahol nem csak szemből, hanem fentről is be tudod tenni a pákát. Ehhez csak egy kicsit kell kifelé húzni, és utána felfelé kiemelhető.
Az első képen Skori megoldását látod, majd a következőkön az enyémet.
(#) Gafly válasza img hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Pesti út 2.
Amikor volt, ott vettem (tudom miről beszélünk).
(#) img válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Én a város túlsó felén vagyok, legközelebb megnézem ha megyek, hátha itt még van.
(#) Black7275 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Én is így fogom megoldani az új tartóknál a tartó részt. A mostaninál azért nem tudtam megoldani így mert, teflonból készült és alulra be kellett rakni egy réz betétet. Kiprobáltam egy tesztdarabon, hogy a felül V alakban kivágott megoldás mennyire életkepes és nem igazán volt stabil. De az újak már így fognak elkészülni 10mm-es alulemezből.
(#) sdrlab válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Mi miatt nem praktikus a nyílás nélküli verzió?
(#) Alkotó válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
A pőre válasz benne van a kérdésben, mert nincs rajta nyílás.
A felső kivágás azért hasznos, mert részben sokkal kisebb mozdulattal lehet ki-be tenni a pákát, másik részben, nem kell odanézni ehhez. Csak a saját gyakorlatom alapján, ami már nem kevés megszokást is tükröz, én úgy veszem ki és teszem vissza a pákát, hogy nem nézek oda, csak nyúlok érte.
Ha elvonatkoztatok a saját rutinomtól, akkor is egyfajta többletet jelent a felső kivágás, mert lehetőséget kínál egy másik irányú mozgásnak is (és persze akinek úgy kényelmes, ebbe is be lehet tenni szemből is).
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
A "stabil" jelzőt javaslom lazán értelmezni. Feltételezem Te is a pákanyél alsó fém-karikáján akarod megfogni a pákát. Elsőre én is precízre fúrtam a pákacsatlakozó lyukat (+0,1 mm), és ez nem volt jó, mert csak pontosan merőlegesen lehetett belecsúsztatni. Aztán felfúrtam nagyobbra, amiben most lötyög a páka, de így kényelmes ki-be pakolászni. (0,5 mm-el akartam nagyobbra fúrni, de végül 0,8 mm-re sikerült, és így éppen jó.)
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Csak az a baj a felsö behelyezéssel (U nyilás) , hogy a lelogo kábel bármilyen mozdulatra kibillentheti a tartobol a pákát. Ha meg szorosra veszed a nyakat akkor meg nehezebb bedugni a tartoba.
Söt sok pákának a nyele a kábellel nehezebb mint a forro vége igy hajlamos kibillenni ha vizszintesen van a foglalatban.
Nekem sokkal jobban bevált a 45 fokos rugos tarto.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
A nyílása semmiképpen sem "U". Ha a képmellékletem nem lenne elég szemléletes, akkor talán egy fejre állított kulcslyukhoz tudnám hasonlítani. Ebből a pákát a kábel nem tudja kibillenteni, csak akkor emelhető ki a pákatest, ha kihúzom a gyűrűt a tartóból (ez kb. 15 mm elmozdulás).
Ha bármilyen megoldás bevált, akkor azon nem kell változtatni, azt kell használni. Korábban, pl. a kattogós Wellernél, vagy a Solomon pákáknál nem is jöhet szóba csak a szemből bedugós lehetőség, mert nincs a pákának egy stabil fémgyűrű az elején. De itt kimondottan a JBC-ről van szó, aminek van ilyen gyűrűje, és szerintem éppen ezért van.
(#) img válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Szerintem is jó megoldás: ha szépen megkérlek, tudnál nekem is készíteni 2 páka számára (T210 & T245) ilyen dupla tartót? Természetesen nem ingyen. Privátban a többit, de csak ha nem okozok gondot vele.
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Csak 1db konkrét példát mondanék: C245-949 heggyel (és sok hasonlóval) nem is lehetne nyílás nélküli tartóba beletenni a pákát.
Bővebben: Link/KÉP
(#) Black7275 válasza Skori hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Igen én is ezért fogom megcsinalni az újakat kivágottra mert vannak pákahegyek amiketet egyszerűen nem lehet egy furaton keresztül berakni a tartóba.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Nekem van egy ösrégi szippantos Wellerem. Azon is a gyürü fel van vágva, különben nem lehetne nedugni a lyukba. Viszont ugyanabba a tartoba sima páka nem tartható, mert a kábel kibillenti. Igy kellett melléje egy másikat szerelnem jo nagy tölcséres bevezetéssel ( kb 5 cm átmérö a külsö perem), azaz munka közben rá sem kell nézni automatikusan be tudom dugni a pákát a tartojába.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
(#) Alkotó válasza img hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Az aluminium betétet itthon készítettem, oszlopos fóróval, fémfűrésszel, és reszelővel. A folyamat ismételhető, de határozottan barkács körülmények jellemzik, és időtrabló ténykedés. Valamint az elérhető pontosság is bizonytalanabb mint egy forgácsoló üzemben készülő darabnál.
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Bővebben: LinkCsak pici átalakítást igényel .
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
(#) img válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Sajnos nekem nincsenek erre eszközeim.
(#) Alkotó válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Én régebben kaptam egy trafóházból bontott kb 10x50 mm keresztmetszetű összekötő darabot. Ebből készítettem a betéteket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
(#) Black7275 válasza img hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Én is magam csináltam és sem oszlopos sem műhelyem nincsen. Panelben a 3. emeleten egy kis satuval egy kis vasfűrésszel és egy Parksideos Brushless behajtóval csináltam meg.

De mint írtam én fogok magamnak még készíteni 2-3 db és akkor ha beszélünk róla akkor lehet neked is tudok csinalni. Ha érdekel az ajánlatom akkor írj rám privátban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Igen, mondjuk erre nem is gondoltam, hogy van még ma is, aki ilyen fejeket használ... Ez régen se volt kimondottan nagy divat, de mióta elérhetőek a hőlégpákák, szerintem teljesen értelmüket veszítetté váltak az ilyen és hasonló, kiforrasztást segítő fejek.
De, tény, hogy aki mégis ilyen fejet használ, annak kell a rés a tartóba, másképpen nem lehet betenni...
Én valami sokkal egyszerűbben gondolkodom most, ami jó lehet egy tartóba a JBC245, 210, és T12-es pákáimhoz egyaránt. Mindenképpen könnyen kell hogy belehelyeződjenek, max "fél szemmel" menni kell, máskülönben kényelmetlen lesz.
Egy szétválasztott tartóban gondolkodom, ahol a tövénél, alulról lesz egy U vagy V-t közelítő nyílás, pár centivel előrébb pedig felülről egy másik, fejjel lefelé fordított. Ebbe könnyedén bele lehet tenni a nyelet, a kábel súlya tartaná fixen a helyén az egészet.
Első elgondolásra életképesnek tűnik, majd a gyakorlatban eldől, mennyire praktikus ez így....
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Nekem jók a tapasztalataim az ilyen széles JBC pákaheggyel. A C245-914 pl. pontosan egy TO220-as tok lábaihoz illeszkedik, egy pillanat alatt kikapható vele egy-egy ilyen tokozású cucc. Egy sokrétegű panel esetében nem hiszem, hogy egy forrólevegős pákával könnyebb vagy gyorsabb lenne. Hasonló kivitel TO245-ös tokhoz is létezik, és ha mondjuk ez egy olyan helyen van, ahol nagy a hőelvonás, akkor igen hasznos egy ilyen hegy. Egyébként valóban ritkán kell, én sem használom napi szinten, de azért jó ha ilyesmi is van...

A pákatartó elképzelésről csinálhatnál egy egyszerű rajzot, úgy könnyebb lenne elképzelni.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Lassan eltelik a második év, és egyelőre mindhárom állomás, mind a hat páka, és a pákahegyek is jól működnek. Kíváncsi leszek, hogy ha egyszer valamikor lesz meghibásodás - akkor az mi lesz. Ha tippelnem kellene, akkor a pákahegyek kapnak rendesen a diákoktól , tehát vagy ez, vagy a vezetékek törése lenne a tippem, de ettől még lehet, hogy egész más lesz...
Következő: »»   87 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem