Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1653 / 1680
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Karórába ébresztés ("alarm") funkció? Nem tudom, hogy ha lenne aktív ébresztési beállítás, akkor addig mennyire mehetne alvóba a mikrokontroller, hogy még tudjon jelezni a beállított időpontban?
(#) don_peter válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 12, 2023 / 3
 
Azon gondolkodok, hogy ez mitől lesz alapvetően egy klasszikus PLC? Mert az ember mikor a PLC-t említi nem ez jut az eszébe, még akkor sem, ha a PLC jelentését nézzük. (programozható logikai kapcsoló/vezérlő). Ezek modulok, amelyeket illeszteni lehet bármihez rendszerhez, illetve egy modul, amelyet ardunióhoz lehet illeszteni. És ha ipari területre szánod, akkor miért arduinó? Valamilyen saját gépet fog vezérelni, amely egyedi, prototípus? Nagyon szép a kivitelezés, szépen meg van tervezve, látszik hogy értesz is hozzá, de szerintem önmagában ez nem egy PLC, ez egy modulos rendszer, amelyet a PLC-hez hasonlóan fel lehet használni. Ettől független szép munka. Ügyesek vagytok..
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2023
(#) Zoli_bácsi válasza don_peter hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Való igaz, amit írsz. Nem ez jut az eszébe, pontosabban nem a szó jelentése, ami tulajdonképpen egy Mozaik összetett szó. (P) Programozható (L) Logikai (C) Kontrol. Miért ne lehetne a programozható Logikai kontroll egy arduino? Prgramozható? igen. Logikai műveletek elvégzésére alkalmas? igen. Kontroller funkciót ellát? igen. Szóval igen. Arduino. Ez kicsit arra hasonlít, mikor a sarokcsiszolót Flexnek nevezik. Van Flex márkanév, sőt még Flex "flex" (""-sarokcsiszoló) is létezik. De ugye amit írtál te is, hogy az emberek rögtön a PLC szó hallatán egy akármilyen gyártó által gyártott vezérlő egységet neveznek PLC-nek. Végül is érthető. Összeforrt a név. Nos, én mégis PLC-nek nevezem, mivel a szó eredeti jelentése alapján abszolút beleillik ebbe a környezetbe. Ez bizony PLC Mivel hogy programozható logikai egység. Csak lehet kissé idegen, hogy Arduino alapú dolgot PLC-nek nevezzenek. De ha becsomagolom. Szépen. Akkor fogadjunk, ha valaki ránéz, rögtön rávágja: Ez PLC? No de ez az én véleményem. Elfogadom a véleményedet is természetesen. Köszönöm a hozzászólást, értékelem.
(#) Zoli_bácsi válasza torokj hozzászólására (») Máj 12, 2023 / 3
 
Az Arduino megfelel e ipari célokra. Szerintem igen. Megfelelő környezetet kell neki teremteni, akkor meg oly mindegy, hogy a pincében egy villanykörtét vezérel elemről, vagy egy ipari fröcs öntő gépet. Ha a környezet (táp, védelem, zavarszűrés, illesztés) megfelelő, akkor onnan már program kérdése.
(#) Zoli_bácsi válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Köszönöm.

Flowcode-al fogom írni és fordítani a majdani programot. A Flowcode PIC-es része valóban szemetel, az Arduino része viszont nem. Tapasztalatom szerint.
(#) pont válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Kritikus pontja a tűs csatlakozás, szerintem az nem ipari értékű megoldás. De gratulálok a profi kivitelezéshez.
(#) Zoli_bácsi válasza pont hozzászólására (») Máj 13, 2023 /
 
Köszönöm szépen. Nos a tűs csatlakozás a dobozon belül van elhelyezve fixen. A valós kimeneti csatlakozó DB9-es csavaros csatlakozó lesz a tényleges összeköttetésekhez.
(#) szendi001 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 13, 2023 /
 
Szuper! Vagy 20 éve én csináltam egy PLC jellegű eszközt akkor még PIC el. A bemenetet leválaszottam optocsatolóval, a kimenet relés volt. Akkor még vasalásos technikával készült a prototípus. Értelmes programot kompetencia híjján nem tudtam írni bele. Végül a bemutató projekt egy közlekedési lámpa volt. Csináltam egy olyan verziót is, ami léptetőmotorok hajtására volt jó kimenő tranzisztoros fokozatokkal. Ez a holmi nagyon jónak tűnik és gratulálok a fejlesztéshez!
(#) szendi001 válasza torokj hozzászólására (») Máj 13, 2023 /
 
Ez felhasználás függő. Én üzemeltetek egy schneider alapú házat. Ipari hulladék a kivitelezés, háztáji lakás eloszók vannak az FC-k mellé felszerelve, merev vékony vezetékekkel, lengőben. Azt gondolom, hogy egy arduinora a fent fejlesztett elektronikával rá mernék bízni egy sör vagy boros kóla gépet, egy automata fa hasító képet, vagy egy csápos emelőt, de nyilván nem tennék rá egy komplexebb gyártósort. Utóbbiak egyébként is hardveres kereszt reteszekkel vannak építve, biztonsági relékkel, negatív logikával. Ez az eszköz például egy redundáns szivattyú pakkot, automata szint szabályozással, vész kimenet jelzéssel, nyomógomb felülírással jobban el tud vinni mint a WILO saját elektronikája. Azok sem jobbak. Van egy panel,kínai relével, mágneskapcsolózva. Mondjuk 5 éve hibamentesen megy a ház pincéjében.
(#) david87 hozzászólása Máj 14, 2023 /
 
Sziasztok!
Én is épitkeztem egy kicsit csináltam a discos izzó nak egy álványt.
Led szalag vezérlőt dobozoltam át.
Meg csináltam egy mindenes vezérlőt.
(#) kowi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Nagyon szép munka! Egy kérdés, miért? A piacon rengeteg plc van amihez szoftver leírás és segédlet van. És még kedvezőbb áron is van mint megint feltalálni a kereket.Arról nem is beszélve hogy bevált tesztelt termék és megfelelő tanusítványokkal rendelkezik. Tényleg nem kötekedés csak megérteni szeretném a miértet.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2023
(#) kameleon2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Egy kis polír és króm festék sokat dobna a megjelenésén is, de így is szuper.
(#) kameleon2 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Kedves Zoli_bácsi! Nem felel meg ipari célokra, legalábbis az alap tesztpanelek zöme, mert nem felel meg az ipari szabványokban a plc-kre kitalált követelményrendszereknek. Azonban már erre is van kész megoldás. Éppen most teszteltem - elsőként Magyarországon a Finder OPTA készülékét. ARM alapú mikrokontroller van benne, minősített termék és ami fontosabb: Arduino IDE alól is programozható, ha letöltöd hozzá az OPTA librarykat. Vannak hasonló termékek, de azok nem minősítettek: Industriuno, Controllino stb. Abban is igazad van, hogy ha megteremted a mikrokontroller számára a megfelelő környezetet, akkor alkalmas ipari célokra, de az már nem kevés befektetett munka és pénz. Kérdés, hogy csak tanulási céllal kell, vagy maga a kész megoldás kell-e inkább a feladat megoldására? Flowcode-al nem fog menni szerintem, de ehhez te jobban értesz. Cserébe van lehetőség más - funkcióblokkos programozásra, a saját IDE felületén.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2023
(#) szendi001 válasza kowi hozzászólására (») Máj 14, 2023 / 8
 
Hobbi elektronika. Minek csinálni Nixi órát, hiszen a teló mutatja az időt. Erősítőt is lehet kapni.
(#) Zoli_bácsi válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 14, 2023 / 3
 
Kedves Kameleon2. Nem értünk egyet. Miért ne felelne meg? Ha meg van a megfelelő védelem, táp, stb, akkor ugyan úgy elviszi például a fröccsgépet, mint egy kv főzőt. A többi program kérdése. "Flowcode-al nem fog menni szerintem" Ugyan miért nem? Olyan vezérlést írok, amilyen éppen kell. Ha a szoftver jól működik, a hardver szintén, ugyan olyan jól teljesít, mint egy akármilyen PLC. A másik dolog pedig, hogy az én eszközömet nem akarom más PLC-vel összeházasítani, hanem ezen eszközöm vezérli minden részét a majdani gépnek.

Milyen követelményrendszerekre gondolsz pontosan?

Köszönöm.
(#) bundibacsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 15, 2023 / 4
 
Felesleges kör, szakember nem helyettesít PLC-t ilyen játékokkal. Feszültségszintje sem ipari eszközökhöz van kitalálva. Manapság egy PLC nem csak bit logikákat vezérel hanem rengeteg adatot tárol és dolgoz fel.
(#) wbt válasza bundibacsi hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Szerény véleményem szerint használható a dolog, nem hiszem, hogy mindig kell 470000-res 3D táblázatban érintő egyenes meredekséget számolni... Anno 89S8252-vel gyártottam PLC-t, 15 évig bírták (kb. 1000db), nagyon hasonló kialakítással. (bármit tönkre lehet tenni). Talán 2 megjegyzésem lenne a témához: 1. nálam a PLC azt jelenti alapban, hogy valami belsőtől (uC/uP) független szabványos nyelven programozható (az első próbálkozásom 89S2051-el volt, 1K volt a fordító text fonetikus file-ból, 1K a futtató rész), tehát nem ASM-ben vagy C-ben kellett szenvedni. 2: A WS2812 LED lehet, hogy lábtakarékos meg egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a kivitel közben nem jöhet megszakítás máshonnan, tehát belső időzítők, esetleg soros vonal vétel néha vicces tud lenni. (már ha nem DMA kezeli mondjuk...)
(#) Zoli_bácsi válasza bundibacsi hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Nos, ez nem játék. Legalább is nem annak szánom. Feszültségszintet tudja. (5V a logika, 12V, 24V a bemeneti oldalon, 24V a kimeneti oldalon.) Nyílván nem egy nagytestvér ez a kis szerkezet, de tulajdonképpen egy prés, vagy fröccsgépet, vagy bármilyen olyan gépet elvisz szerintem, amiben hidraulika, végaállás, vagy valamilyen analóg érzékelő van, mely csatlakoztatható hozzá a bemeneti kártyán keresztül. Már megint ez az analógia. A PLC nem az a "PLC". A PLC egy elnevezés. Az én véleményem az, hogy gyakorlatilag ez is egy PLC. Még ha nem is nagy tudású holmi, de PLC. Ez egy Programozható Logikai Vezérlő. Ez a holmi nem csak bit vezérlésű, hanem adatot is tud tárolni a belső memóriába, onnan kiolvasni. Ez mind-mind a programkód kérdése. Namost az, hogy milyen eljárással programozom, az más kérdés. Az biztosan nem a szabványnak megfelelő. A szabvány akkor jönne a képbe, ha más PLC-vel együtt kéne működnie egy belső szabványos kommunikációs vonalon. De nem fog. Pontosabban nem közvetlanül. Egy másik PLC-vel közvetett módón,- annak bemenetére már ez a holmi adhat szignál jelet, és lám, máris együtt múködik az egyéb PLC-vel. Legyünk életszerűek. Ha a megírt programkód működik, akkor a gyakorlatban gurul, dudál, fára mászik a gép. Végül: Félreértés ne essék. Egyáltalán nem akarom tudásban összehasonlítani egyéb neves gyártók által gyártott PLC-t, és az én szerény PLC-met. Egyszerűbb feladatok ellátására kétség kívül remélem jó lesz.

Köszönöm.
(#) Zoli_bácsi válasza wbt hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Idézet:
„2: A WS2812 LED lehet, hogy lábtakarékos meg egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a kivitel közben nem jöhet megszakítás máshonnan, tehát belső időzítők, esetleg soros vonal vétel néha vicces tud lenni. (már ha nem DMA kezeli mondjuk...)”


Igen, gondoltam erre. A WS ledek tulajdonképpen csak a szervíz munkához, a beállításhoz, teszteléshez lesz használva.
(#) kameleon2 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Minden tiszteletem a tiéd. Hobbiban nem is vitatkoznék veled. De én túl vagyok már pár mérésen, ami milliókba került. Ez az alapja annak, amit mondok. Még ipari Class II-esre minősített ipari tápegységek is úgy megbuktak a mérésen, mint a szél. Egy svájci orvosi tápegység pedig simán megállítaná a pacemakert, annyit sugároz. Hidd el, ezek a követelmények nem viccből készülnek el. Otthon azt használsz a saját felelősségedre amit akarsz. Iparban és háztartásban már nem. Én ajánlottam korrekt megoldást. Most hirtelen csak ennyit találtam. De kiindulásnak elég. Elsőként nem mindegy, hogy az EMC-nek megfelel-e? Mivel DC áramforrásról működik az Arduinód, tápegységgel együtt kell mérni és minősíteni. Lehet persze labortáppal csalni, de a végleges üzemi körülményeket kell vizsgálni, akkor korrekt és megismételhető a mérés. Áthidaló megoldásként inkább a következőt javasolnám: Vegyél egy minősített PLC-t legyen az bármilyen. Cseréld ki a bootloaderét sajátra és onnantól kezdve van egy minősített hardvered. De akkor is meg kell felelni a szoftver ajánlásoknak a PLC-vel, azaz legalább 3 nyelven kell tudni programozni: funkcióblokk, C-nyelv és létra. És még egy feltétel: Vissza kell tudnod olvasni a PLC-ből a működtető szoftvert, szerkeszthető állapotban. Na ezt nem igazán tudja az Arduino, hiszen csak klónozni tudod a hex-et maximum.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2023
(#) szendi001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Tegyél fel légy szíves egy képet az utolsó elkészült konstrukciódról. Mindenkinek szól, aki azt képviseli mi miért rossz. A kolléga csinált valamit. Akinek nem tetszik olvassa a híreket vagy mutassa meg O mit csinált. Ez a topic erről szólna...speeduino motorvezérlőt otorvezérlőt építek. Szerintetek lesz gyári mérés? Pedig közútra fog menni.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2023
(#) Zoli_bácsi válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Hasonló képpen minden tisztelettel. Elismerem a szakmai munkádat, tudásodat. Kérlek vonatkoztassunk el a PLC "PLC"-től. Ha az általad írt vizsgálati méréseken megbuktak a gyári holmik, hogyan kaptak minősítést? (Vagy felső kategóriás szigorú vizsgálat történt? Akkor érthető). Ezt az eszközömet nem szeretném piacra dobni. Egy célzott géphez célzott vezérlő. Ami csak ezzel kommunikál, csak az vezérli, más nem. Ha teljesen autonóm a gép vezérlésem, akkor pont hidegen hagy a szoftver ajánlás, hogy hány nyelven kell programozni a PLC-t. Mint ahogy az is teljesen hidegen hagy, hogy vissza tudopm e olvasni a szoftvert, vagy sem. Újraírom, ha kell. Mivel ez nem egy péelcé plc, hanem egy teljesen egyedi plc, így ennek nem kell megfelelni a péelcé plc szabványoknak. Kissé nagyképúen hangzott, todom. Úgy gondolom, (de lehet tévedek), csak a józan gondolat erre enged következtetni: Mivel ez egy teljesen hermetikusan üzemelő teljesen autonóm rendszer (Arduino PLC+a vezérelt mondjuk présgép) A lőtéri kutyát nem érdekli a plc szabvány. Fogadja a szenzorok jeleit? Igen. Vezérli a mágneskapcsolókat? Igen. Üzemel? igen. Nem akarok kötekedni, tényleg. Komolyan, csak elmondtam a gondolataimat. Természetesen még rengeteg tesztet szeretnénk megcsinálni. Valahogy kiugrasztani a nyulat bokorból szindróma. Aztán, ha üzembiztosnak véljük, csak akkor kötjük majd gépre.

Köszönöm.
(#) sonajkniz válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Köszönöm, de amint írtam ez még csak prototípus.
A végleges verzió méltóbb tokot fog kapni.
(#) vargham válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 17, 2023 /
 
Idézet:
„Ha az általad írt vizsgálati méréseken megbuktak a gyári holmik, hogyan kaptak minősítést?”

Gondolj a Volkswagen dízelbotrányra. Ugyanaz megy más területeken is. Egyedül a gyártó tudja, hogy mikor milyen üzemmódban van a készüléke. Innen már csak egy kicsi lépés, hogy azt is tudja, mikor mérik. A méréseket pedig a gyártó képviselőjének jelenlétében végzi a független labor, hiszen ő tudja üzemeltetni azt. A laboránsnak nincs információja az üzemeltetésről, ő csak mér.
(#) Moderátor hozzászólása Máj 17, 2023
 
Kedves Fórumtársak!
Habár a beszélgetés valóban érdekfeszítő irányba tart, mégsem jelen topichoz tartozik, ezért kérjük, ne itt folytassátok!
Köszönjük.
(#) david87 hozzászólása Máj 18, 2023 / 2
 
Sziasztok!
Elkészült a mindenes dobozkám.
Helyett kapot benne keverő pult tápja, DMX vezérlő, szekrény világitása, és a MP3 lejátszó.
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Szellős elhelyezés. Bőven van hely, esetleges későbbi kiegészítéseknek.
(#) Udvari Zsombor válasza david87 hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Minek ekkora batár doboz ilyen kevés alkatrésznek?
(#) szendi001 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Rack doboz a technológiában a szabvány méret. Tény, hogy hülni tud. Meg gondolom ilyen volt otthon.
(#) tufatofu válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Én sem kedvelem a miniatűr dolgokat, mikor kis beltéri dobozkához lóg a kis tápegység dobozka+ 5-6 ilyen-olyan dobozka, aztán sok kis dobozka lóg egy jelentős kábel kötegen. Jobban kedvelem az egy nagy nehéz doboz elvet, és benne a tápegység + minden, minimális külső kábelezéssel.
Következő: »»   1653 / 1680
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem