Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos távirányítós kapunyitó

Témaindító: wital, idő: Ápr 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   125 / 137
(#) küzmös Gergely válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 9, 2023 /

Így tettem, megforrasztottam, visszadugtuk, működik. Köszönjük szépen a sógorom nevében is.
(#) Pityke21 hozzászólása Máj 17, 2023 /

Sziasztok,

olvasgatom a topicot, hátha valami hasonlóba ütközött már valaki. Egyszerű a problémám, de valahol megakadok egy ici pici lökést kéne csak és megvagyok.
Van egy kapunyitó motorom. Van egy ON OFF ON billenőkapcsolóm.
Ezzel a kapcsolóval szeretném oda és vissza irányítani a motort. A bekötésnél egyik irányba megy, de a másikba nem, csak ha megcserélem a bekötést. Még nincs kapcsolási rajzom, a lábakat kimértem multival melyik láb mivel van kapcsolatban.
(#) Gafly válasza Pityke21 hozzászólására (») Máj 17, 2023 /

Ez egy példa, a második oldal alján van a motor szokásos bekötése, hogy el tudd képzelni.
Motor közös pontra megy a nulla.
A kapcsoló közös pontjára a fázis.
A két szélsők, meg összekötve...
(#) VIM válasza Pityke21 hozzászólására (») Máj 17, 2023 /

Szia! Mutasd meg a kapcsolót vagy írd meg a típusát, hogy segíthessen valaki.
(#) VIM válasza Pityke21 hozzászólására (») Máj 17, 2023 /

Ha polaritást szeretnél fordítani, oda legalább ilyen hat pines on-off-on kapcsoló kell. Ezt pedig úgy kell bekötni, hogy középső két szálon kell beadni a +/- (-t) és a szélső lábakon keresztbe kell egy átkötés (X) ahonnan kivezeted a motorhoz a működtető vezetékeket.
(#) proba válasza Pityke21 hozzászólására (») Máj 17, 2023 /

Első körben milyen motor ac/dc hogyan lehet irányt fordítani, milyen kapcsoló 3/6 esetleg egyéb lábszámú, hogyan működik?
(#) Pityke21 válasza uniman hozzászólására (») Máj 24, 2023 /

Sikerült még jómúltkor. Tökéletesen működik köszönöm szépen!
(#) meddu hozzászólása Jún 1, 2023 /

Sziasztok segítséget szertnék kérni.
Nice RO 1000 tolókapú nyitóm van A problémám az hogy vezérlés csak az egyik irányba működik csak nyit, eltűnt a motorfék és a zárás funkció, kondenzátort cseréltem végálláskapcsoló Jók visszajelzi a panelon, az ifra átt van kötve. Az indításnál a relé behúz csak nem történik semmi nyitásnál nyit és motor indul a végállásnál megáll zárásnál nem történik semmi Akár zárási idő is ha letelik a zárás nem megy végbe.
Nyitás közben ha megállitom akkor a zárásnál nem csinál semmit (nyit-stop-zár-stop) nyitás ugyanugy megy tovább mikor odaér.
Meg lehet találni a hibát?
Képek nem az ennyéim de pont ilyen.
(#) uniman válasza meddu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /

Nem ártana a motor (RO1000?) tekercseit ohmérővel megmérni. A középkivezetéshez képest két azonos értéket kéne mérned...
De akár az egyik relé érintkezője is "beragadhatott"...
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2023

RO1000.jpg

(#) meddu válasza uniman hozzászólására (») Jún 2, 2023 /

Egy db relé van az mükődik. A motor vezetékét megforditva műkődik a másik irányba is a motor.
(#) uniman válasza meddu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /

Ezért lett volna jobb, ha a sajátodat fotózod...!
A relé működhet, de vajon látod, hogy a pogácsái is elmozdulnak (záráskor is), azaz az egyik sincs beragadva? (én már szívtam ilyen "beragadással")... (Ha minden OK, akkor passz!)

Rele.jpg

(#) Remci válasza meddu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /

Ugyan ilyet javítottam a múltkor. Abban relét kellett cserélni, mert igaz hogy behúzott, de az egyik érintkező valami miatt annyira túl melegedett, hogy megolvadt rajta a kis műanyag tolóka és nem tudta a mozgó érinkezőt eltolni a másik irányba. Ezen kívül érdemes ellenőrizni a triakokat, az opto triakokat, a szürke kondik értékét valamint az elkókat. Azok között is volt hibás.
(#) Remci hozzászólása Jún 2, 2023 /

Üdv!
Kaptam egy 3 csatornás proteco külső vevőt, amihez én nem találok leírást- távirányító törlés, feltanítás, - stb. Esetleg nincs véletlen valakinek hozzá manualja? Köszönöm.
(#) SzilCsong válasza meddu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /

Azt kéne megnézni, hogy a végálláskapcsolók mindkét irányba megszakításakor reagál e a processzor led-je (pár gyors villogás)
Illetve az infra megszakításra.
Szerencsére a robonál berakták ezt az okosságot, ezt a többi gyártó is alkalmazhatná, hibakereséskor nagy könnyítés
(#) meddu válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 5, 2023 /

végálláskapcsoló működik(pár gyors villogás megvan) infrát átkötöttem, relé érintkezői működnek és vezetnek.
elco capacitása 470uf nem lehetett mérni az csere.
triakokat, opto triak hogy tudom ellenőrizni?
(#) pipi válasza meddu hozzászólására (») Jún 5, 2023 /

Azt deritcsd ki mi váltja a motor irányt, ott kell keresgélni...Szerintem relé.
A motor bekötésed tuti jó? vagy csak "úgy gondolod"...
A motor helyére tegyél 2 izzólámpát, az működik?
(#) SzilCsong válasza meddu hozzászólására (») Jún 6, 2023 /

Az infra átkötésekor is megvan a gyors villogás?
Ha zárást indítasz kapcsol a relé?

A triakkal, most még ne foglalkozz, jellemzően zárlatos szokott lenni ha rossz, először azt derítsd ki, hogy a vezérlés indulna-e zárásba, vagy még csak hajlandóságot se mutat rá.

Most olvasom, hogy eltűnt a motorfék, valószínűleg optotriak probléma lesz, vagy ezzel az áramkörrel, de először az első kérdésemet lődd ki.
(#) SzilCsong válasza pipi hozzászólására (») Jún 6, 2023 /

Itt a relé csak biztonsági funkciót lát el, ill a villogó lámpát kapcsolja, ha pl. rövidre zárnám, ugyanúgy kellene működnie a motornak.
(#) SzilCsong hozzászólása Jún 6, 2023 /

Sziasztok
Roll230 -ban gyakorlott kollégától kérnék szaktanácsot, mert az agyamról lerúgta a szíjat.
Mellékeltem pár képet a vezérlésről (mivel tudom, hogy van jó pár tipus) és a távirányítókról
Van 3 db ilyen kapunyitó egymás mellett, össze vissza volt ráhangolva a távirányító mindegyikre.
Az volt a tervem, hogy az egyik gomb egyik kapu, másik gomb másik kapu, harmadik, harmadik kapu.
De sajnos, nem tudtam, mert hiába az egyes csatornára akarom programozni a hármas gombot, akkor is az egyes gombról viszi.
Egyáltalán meg lehet csinálni valahogy?
Biztos van valami trükk, mert az egyik távir 3-as gombja vitte az egyik kaput, tehát elvileg meg lehet csinálni.
Van ötlete valakinek?
(#) pipi válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 6, 2023 / 1

11. menü programozás engedélyezés meg volt?
utána az 1..4 menüben tudod hozzárendelni melyik gomb mit csináljon
pl egyik kapu 1 menu/gomb alaphelyzetben marad (A gomb)
másik kapu 1 menüben nyomd meg a C gombot.
---
vagy engedélyezed az előválasztós cuccot 8 és 9 menu, és akkor az egyik kapu csak a D gomb utáni újabb gombnyomásra működik...
itt egy frissebb doku http://www.gardengate.hu/upload/files/ROLL_230.pdf
---
Ha jól emlékszem...
(#) SzilCsong válasza pipi hozzászólására (») Jún 6, 2023 /

Idézet:
„11. menü programozás engedélyezés meg volt?”

Ja, hát igen, ez volt az első amitől lefordult az agyam, miután 10-edjáre se sikerült törölnöm a memóriát, egyáltalán, lakossági kapunyitoknál mire jó ez a szivatás, komolyan nem értem.

Idézet:
„utána az 1..4 menüben tudod hozzárendelni melyik gomb mit csináljon”

Úgy csináltam, 1x megnyomtam röviden a learn/del gombot és erre tanítottam volna fel a számomra szimpatikus gombot, ugyanúgy, mint minden más normális vevők esetén.
De akkor is az A gombbal működött.

Nm akarok előválasztó gombot, nincs szükség4-nél több kaput nyitni egy távirányítóval, 3-at akarok csak.

Le tudnád írni érthetően (sajnos a leírásba nem sikarült) mik a lépései, ha azt akarom, hogy a C gombbal, vagy a B gombal nyíljon a teljes nyitás?

Úgy akarok visszamenni a helyszínre, hogy titira tudom a megoldást, ott már nincs lehetőség kísérletezgetni.Sajnos először találkozok ezzel a vezérléssel olyan értelembe, hogy bármit menüből álligatni kéne, kérlek nézd ezt el nekem
(#) SzilCsong válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 6, 2023 /

Közbe nézem, mitán megírtam, amit belinkeltél, ez úgy néz ki, itt lesz a megoldás, mert nem ezt a leírást néztem, itt már írja a gombváltoztatás lehetőségét.
Még jó, hogy lefényképeztem a vezérlést
(#) pipi válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 6, 2023 / 1

Vagy http://www.gardengate.hu/upload/files/SLAVE.pdf a "RELAY1..4" helyett értelmezd a megfelelő kapu funkciót...
Rövid gombnyomásra a távirányítót tanulja meg,ez kell először.
a hosszú 1...4 villogásra a már megtanult távirányítók gombjának a funkció-hozzárendelése történik.
Kicsit furmányos, de 1 nyomógombbal nem nagyon lehet mást elkövetni.
Azért kellett a 11-es funkció tiltás alapban, mert a "lassú" programozó emberkék rendszeresen elprogramozták (állítólag)
Ezek a funkciók/programozás, az összes Gardengate-os rádióvevőre igazak, nem csak a Roll-ra...
(az a kis öcsipanel végzi, a trafó mellett, a nyák csatiba dugva)
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2023
(#) SzilCsong válasza pipi hozzászólására (») Jún 10, 2023 /

Szia

Ma voltam kint, végrehajtani és minden szuperül sikerült
Úgy volt, ahogy a leírásba, tehát az első villogás után el kellett engedni a gombot és a kívánt távirányítógomba ki lehetett cserélni az alapértelmezettetegyébként először ezzel próbálkoztam is, csak nem vártam meg az első villanás utáni!!!! szünetet ezért nem járt sikerrel
Picit azért kivert a víz, amikor a 2-es gombra nyílt mindegyik kapu, de szerencsére hamar leesett, hogy a személyi bejáró maradt az alapértelmezett, tehát ki kellett csak iktatni, a leírásba szerencsére ez is benne van.
Szóval, még egyszer köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2023
(#) yohnsee hozzászólása Jún 15, 2023 /

Sziasztok,
egyedi elektronikát tervezek, és szeretnék opcionálisan 433MHz-es vevő modult is csatlakoztatni. Van-e arról tapasztalat, hogy melyik, aliexpressen vagy ebay-en kapható vevő modulhoz tanítható fel a legtöbb fajta itthon kapható távirányító? A tervezett elektronika lehet, hogy gyártásba is kerülne, és úgy gondoltam, a vevő modult kintről venném meg nagy tételben, a távirányítót viszont a megrendelőre bíznám. Csak szeretném, ha minél több fajta távirányítóval tudna működni.
(#) Remci hozzászólása Jún 15, 2023 /

Sziasztok!
Nice MCA2 vezérlés a videón látható hibát produkálja. Feszültség alá téve, az összes led villog és az egyik relé kattog. Kondi hibára gyanakodtam, bár átmérve a régieket nem volt nagy eltérés az értékek között, azért kicseréltem őket. De a hiba így is fenn áll. Volt egy új vezérlés,ugyan ilyen, azt betéve a régi helyére, tökéletesen működik a kapu. Találkozott már valaki ilyen hibával?
Bővebben: Link
(#) yohnsee válasza Remci hozzászólására (») Jún 15, 2023 /

Szia,
mikrovezérlő hiba. Ha van olyan programozód, ami tudja a régebbi motorola/freescale chipeket, akkor a bele való .bin fájlt oda tudom adni.
(#) yohnsee válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 15, 2023 /

Kicsúsztam a szerkesztési időből.
Vagy ha megér neked egy oda-vissza postát Békéscsabára, akkor szívesen megcsinálom neked. A chipet sem kell levenni a programozáshoz.
(#) Remci válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 15, 2023 /

Szia!
Ha megcsinálod,meg köszönöm. Nekem semmilyen programozóm nincs, meg igazából nem is értek hozzá. Akkor a többit beszéljük meg privátban.
(#) SzilCsong válasza Remci hozzászólására (») Jún 16, 2023 /

Igen, még nem jöttem rá, hogy mitől hülyül be.
Kéne nyomni neki egy resetet
[off]1. Kapcsolja ki a vezérlés tápellátását, és várjon addig, míg az összes LED kialszik (ha szükséges,
távolítsa el az F1 biztosítékot)
2. Nyomja meg a P1 és a P2 gombokat a panelen és tartsa
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2023
Következő: »»   125 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem