Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Éljen Darwin!
Miért jutott ez az eszembe???
Kedves Fórumozók!
Egy amatőr, kíváncsi kérdés: A 2x2P+F dupla dugaljaknál miért van 2L 2N és 2FÖLD bekötési pont? Pl Legrand Valena Life: https://legrandaruhaz.hu/Legrand_Valena_Life_2x2P_F_csatlakozoaljza...753126 Nem adnak hozzá rajzot, feltételezem, akkor ha egy bekötés van, akkor mindegy, hogy pl a 2 fázis közül melyikbe dugom a fázis vezetéket stb.? Mire jó, ha mindenből 2db van, miközben egynek a bekötésével is működik? Pusztán a dupla teljesítményért? Illetve: ha 16A névlegesen az aljzat, és duplán van bekötve, akkor 2x16-t is bír maga a szerelvény? Nekem egy 2.5-es körön van, amin 16A megszakító van, de bele van dugva egy 2,75kW teljesítményű sütő, és egy hűtő. Előre is köszönöm a segítséget!
Az egymás melletti csatlakozópontok össze vannak kötve, így elosztóként is használható a dugalj a vezetékezés számára.
3 kW még elmegy, de attól jobban inkább ne terheld. Kb. az összes dugalj belseje idővel (6-8 év) veszít a szorításából, gyengül az érintkezés, aztán jöhet a megolvadó szerelvény, rosszabb esetben lakástűz.
Köszönöm!
Tehát ha pl szétszedetem két szimpla dugaljra, akkor az már megoldás lehet? A hűtő teljesítményét honnan tudhatom meg? Bár annyit ír az adatlap hogy 1.35A. Létezik, hogy 300W körül van? Ikea Tinad, ami valójában Whirlpool, típus CB382W
Jól sejtem, hogy a tüzet egy esetlegesen meglazult csatlakozások miatt írod?
Mert túláramra a megszakító leoldana gondolom.
Lazulás lehet és szokott is lenni a dugalj és a dugvilla érintkzőinél. A dugaljban vannak a rugós érintkezők (ahova a dugvilla fém érintkezői szuszakolódnak).
Nem tudod szétszedni két szimpla dugaljra, ettől egyszerűbb a belső felépítése. Hűtő és sütő maradhat egy dupla elosztóban, annyit még ki kell bírnia bőven. A sütő intenzívebb/hosszabb használata után húzd ki a konnektorból és fogd meg a dugvilla kiálló érintkezőit. Ha hideg, akkor jó. Ha már kézmeleg, cserélni kell a dugaljt (legalábbis megkeresni, hol kezd romlani az érintkezés). Amennyiben évente egyszer megcsinálod, sokat tettél a biztonság érdekében, nem kell túlgondolni, de nullára redukálni sem a figyelmet. Ezek a hibák nem egyik pillanatról a másikra szoktak fellépni hanem idővel, szép lassan fokozódik a helyzet. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2023
Ez mondjuk tökéletesen így van szerintem.
Nálam például mosógépnél bizonyította a fizikát a konnektor. Egészen pontosan úgy, ahogyan Bakman mester leírta Még talán képet is tettem fel róla...
Már megbocsáss, de ha ilyen kérdést teszel fel, akkor én azt javaslom, inkább bízd szakemberre a dugalj (villany) szerelést!
Szakember fogja csinálni. De szeretem tudni mire kell figyelni. Ilyen most a konyha, volt egy gondolatom, hogy vajon ez most jó e vagy sem.
Ha jön egy szerelő, legalább tudjam, közelítőleg jó e amit mond.
Sosem kötnék sütőt, főzőlapot dugvillára.
Igazából ezen is vívódtam, mert a beüzemelő dugvillára kötötte, és elég sokan bekötik így, még a használati leírás is említi azt hiszem a dugvillát, meg hogy legyen oldható, de több villanyszerelő fixen javasolja.
Mindegy, jön most egy szerelő, meglátjuk mit mond, de ahány szerelőt kérdezek, annyiféle választ kapok - bár nem bántanék ezzel senkit sem. Gépészet ugyanez - kinek mi a tapasztalata, most függetlenül attól, hogy jól csinálja e vagy sem. Bár ha csak a teljesítményt nézem, a mosógépem csak 250W-al kér kevesebbett, az is dugvilla. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
A legtöbb sütőn gyárilag dugvilla van. Ha levágom ugrik a gari A főzőlap már más tészta, főleg ha nem egy fázisú
Valóban az van. És még azt is előírják, hogy az ő szerelőjük dugja be a konnektorba, különben nincs garancia... Én előkészültem csatlakozási ponttal egy dobozban, vettem rendes kábelt, érvéghüvelyt préseltem rá, és úgy vártam a szerelőt. Mondta, hogy korrekt dolgokat vettem, és azzal a mozdulattal dobta is ki a vékony és dugvillával szerelt gyári kábelt. Mesélte, hogy az eredeti dugvillák rendszeresen beleolvadnak a dugaljakba... Éppen a határra méretezik a gyárban, egy jó minőségű és vadonat új dugaljjal valószínűleg nincs probléma, de ha kicsit régebbi, kicsit is nagyobb az ellenállása, máris olvad.
A következő lakásba már nem hívtam szerelőt. Minek. Rendes kábellel, fixen csatlakoztattam mindent. Az alsó fűtőszál éppen csak kibírta a hároméves garanciát... Cseréltem, nem macera. Hogy a hőre porladó elektronika tartó tálcáról ne is beszéljek, amit a mosó és szárítógépbe szereltek... Széttöredezett és beesett az üst meg a készülékház közé, centrifugáláskor tőből leszakadt az összes vezeték. A hároméves garancia lejárta után egy héttel.
Azért megesik itt-ott, hogy a garanciális időn belül romlik el, a tulajdonosok pedig hívják a hivatalos szervízt. Részemről sincs kérdés a dugvillával kapcsolatban, csak hát a garanciális szabályok...
[off]Szeretik emberek a dezinformációt terjeszteni
Nem, amit "dugvillával" szerelve árulnak, ahhoz nem előírás, hogy szakember szerelje be. Van viszont (például) kombinált tűzhely, a sütőjét bármikor bedughatod, a gázt (természetesen) szakembernek kell bekötnie. Mert ahhoz nem kötött a gyár dugvillát. Van a sablonszöveg minden jótállási feltételben, abban szerepel: bekötni csak jogosult szakember kötheti be. Azért a bekötés és a bedugás közt van különbség. És az sem igaz, hogy csak a saját szerelőjük kötheti be, akkor, ha tényleg szakember kell. Jogosult szerelő kell. [/off]Mondhatnám a többire (hogy minden s már): persze, akit elért a baj, az kikiabálja. De nem ez az általános -cssk azt nem irkáljuk, ha jók a dolgok. Mert az a természetes.
Na, ez a másik.
Ha dugvillával árulnak egy készüléket, hát jogosan kérdezik, amikor a jótállási igényt terjesztjük elő: Aztán a gyárilag felszerelt "dugvillát" arra jogosult szakember cserélte-e ki fix bekötésre? Ha igen, és papír van róla -akkor semmi bajunk nem lehet. Ha szomszédpista barkácsolta, az gáz (hiába tartjuk műszakilag megfelelőbbnek) A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
Direkt felhívtam őket telefonon. Kellett az ember. Vagy nem értett a munkájához az ügyfélszolgálatos.
Idézet: „Aztán a gyárilag felszerelt "dugvillát" arra jogosult szakember cserélte-e ki fix bekötésre? Ha igen, és papír van róla -akkor semmi bajunk nem lehet.” Megvettem, ő kicserélte és papírt adott róla.
Legtöbbször a dugvilla ill. aljzat vezeték bekötési pontokon találtam rossz, lazult, ezért sercegő, melegedő, vagy már ráolvadt szenesedett csatlakozásokat.
Sziasztok
ZD-8922 forró levegős forrasztóállomás hőlégfújója nem fűt kijelzőn EE2-t ír, mi lehet a baja?
Szia.
Fűtőszál szakadás, kontakt hibák, elektronika hiba, stb. Mérések szükségesek a hiba feltárásához. Ha megvan a gépkönyve abban talán van hibakód táblázat. Nézd meg. Típust írhatnál hátha valaki ismeri a készüléket.
ZD-8922 a típusa, gépkönyv nincs, hibakódra leírást nem találtam. Időközben a fűtőszálnál szétszedtem, hibát rendellenességet nem láttam, összeraktam bekapcsoltam és működik.
Ezek szerint csak valami kontakt hiba volt, lehet még előfog fordulni a melegedés miatt.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2023
Üdv Mindenkinek! A Honeywell XC70 CO riasztóval járt már úgy valaki, hogy indokolatlanul bejelzett? 2026 májusig használható. Szétszedni nem lehet, lekapcsolni sem, elhallgattatni sem. Fűtés vagy más CO-t termelő eszköz nem üzemel a lakásban, nyitott ablaknál felordított az éjjel, pár óra eltéréssel a másik is, a 3. még jelenleg csendben van. Jelenleg rongyokba tekerve a malacólban ordítanak csukott ajtónál. Garanciát érvényesíteni ebben az állapotában nem lehet, hisz sem postán, sem személyesen nem fogja senki végig ordíttatni az úton. Mielőtt beleengedem a hangszórójába a 32-es marófejet, valakinek ötlete, ezzel a szeméttel kapcsolatban?
A papírján az áll, hogy "vakriasztás kizárt", ha bejelez akkor "szellőztetni és hívni a katasztrófavédelmet". Volt aki hívta is, akik azonnal lekapták neki a gázórát, és így járt. Fűtési szezonban én is megijedek, hisz azért vettem, nem is túl olcsón, hogy jelezzen. Köszönöm a válaszokat előre is!
Ha kettő is jelzett nyitott ablaknál akkor lehet, hogy az utcáról szivárgott be valami.
Ezeket ki lehet kapcsolni, én nyaranta kikapcsoltam, ameddig volt miért használnom, utána elajándékoztam. Mivel nincs meg, így egy YouTube videóból kölcsönöztem a hogyanját:
szerk: egy csavarhúzót kellett a hátlap szerelôkeretjébe nyomni oldalról azthiszem, hogy lejöjjön, amibôl kiállt egy pöcök, ami ha nem volt ott, nem kapott energiát a beépített elemeirôl. Úgy tudom amikor visít, onnantól ezek kukázhatóak. Valami kémiai cucc van benne, aminek az optikai tulajdonságai változnak meg, ezt világítja át idônként a berendezés. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2023
Köszönöm a segítséget Bakman, KBal76! Azóta elhallgattak, de szerintem lemerült mindkettő a visítástól. A 3. továbbra sem jelzett. Meglékelem valamelyiket és teszek fel fotót, mert a belsejéről nem találtam sehol a neten.
Sziasztok!
Egy autóelektronikában kezdő kérdés Tudja valaki, hogy egy négyábú alternátort hogyan kell bekötni? Egy régi Citröen felujításában szeretnék segíteni. Erről a modellről van szó: Bővebben: Link. A pozitív és a negatív póluson kivűl még van két kicsi papucsos lába, az egyik L a másik EX. Annyit ki tudtam sillabizálni, hogy az L talán a töltésjelző lámpa lenne, de mi lehet az EX? Mellékelek egy képet róla. Köszi A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |