Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kerámiából létezik NPO, pozitív, és negatív hőfoktényezőjű is. Általában 1000 pF -ig.
Aztán csillám, és styroflex.
Köszönöm, ezt még megpróbálom majd ellenőrizni!
Kb mit kellene azokon mérnem?
Kb. tájékoztatásra megfelelhet, ha picit melegítünk a lábán pákával közben mérve a kapacitást mennyit és merre megy el, vagy semennyit.
Üdv.
A biztosíték jelölése érdekel. Mit takar? Előre is köszönöm a válaszokat.
Biztosíték napelem olvadó DC oldali diódázott biztosíték. Nem csak biztosítékként működik, a diódának köszönhetően megakadályozza az áram visszafelé áramlását is!
Dehát mechanikai kialakításánal fogva mindkét irányban betehető.
Keresgéltem doksikat erről az olvadó biztosítékról, de nem találtam a leírásokban, hogy dióda is volna benne..
A jel a napelem jele kapcsolási rajzokon. A biztosítékon ezzel jelölik, hogy kimondottan a napelem oldalra (DC) gyártott termék (a szokásosnál sokkal nagyobb ívoltási képessége van).
Innen idéztem:
Bővebben: Link
Egy kis fogalom zavar van nálad.
Az elkó ( elektrolit kondenzátor ) a bipoláris, polarizált, vagyis csak polaritás helyesen lehet beépíteni. Amiket említettél azok unipoláris kondenzátorok, vagyis nincs kitüntetett pozitív-negatív pólusuk.
Köszönöm a helyreigazítást,én fogalmaztam rosszul!
Nevezett oldalon kívül máshol nem említenek ilyesmit, de az oldalon sincs adatlap. A 10 mm-es tokban minimum 15 A-es dióda? Nem is tudom, kicsinek tűnik ehhez. Gafly gondolata sem utolsó, mindkét irányban a foglalatba helyezhető.
Gyaníthatóan az oldal tulajdonosai sem tudják, mit árulnak.
Aham tehát ha nem megy majd az inverter napelemről forgassam meg a biztosítékot.
Nincs benne dióda, már megírta Bakman. Vagyis mindegy a beépítési irány.
De könnyen ellenőrizheted egyszerű ellenállásméréssel, néhány század Ω-ot fogsz mérni. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2023
Nézek én is hogy van ez. Talán ér valamit. A napelemek 11 A körül lesznek a bizti meg 15A. Elvileg nem kellene eldögleni hamar hogy kinyissam hogy mi is van bent a biztosíték belsejében
Gyanús nekem... Ha dióda lenne benne, az ugye min. 0.2-0.3V azon csordogál 11A, az ugye 3W elfűtendő teljesítmény, ami nem kevés, tuti meleg lenne ott... meg azért a tizenx A diófa nem kis méretű...
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2023
Akkor mi lenne benne? Na de holnap kiderül hogy igaz e amit mondanak róla. Megtámadom egy adatper és egy fogyasztó segítségével. Ha csak egy felé megy a delej akkor dióda van benne. Ha még nem hát akkor nem.
Kvarchomok és olvadószál. Csak tippelek, mert ilyen mélyen nem ástam magam a témába, de valószínűleg az olvadószál fizikai kialakításával és a homokszemcsék méretével érik el, hogy a DC áramot is biztonsággal meg tudja szakítani. Nagyobb ívoltási képesség, nagyobb megszakítókészség.
Ez lehet benne:
Idézet: „The fuse links of the external dimension of 10 x 38mm, with internal melt silver and copper conductor with variable cross-section made, packaged in a high temperature ceramic tube and filling enough for high-silica quartz sand filter arc medium.” Bővebben: Link Gyártó oldala
GL7805 stabilizátor egy számítógépes DVD meghajtót üzemeltet 12V tápról. A probléma az, hogy néhány zeneszám lejátszását követően még működik, de tűzforró a stabilizátor! Tulajdonképpen 12V-ból történik az 5V előállítása.
Normális tünet, hogy ennyire melegedjen? Milyen hűtést alkalmazhatok, hogy ne főzzem meg a stabilizátort?
Pár wattot el kell fűtenie szegény stabilizátornak. ( Felvett áram x 7 Volt )
Tegyél rá egy hűtőbordát! pl. PC tápból bontott hűtőborda, vagy ha más nincs, akkor egy darab alu lemez is jó lehet...
Fejeld meg egy teljesítmény tranzisztorral, az a biztos (még hűtőborda mellett is). Az adatlapján leírták miként.
A DVD meghajtó fém burkolata lett volna a "hűtőborda", de nem bizonyult elégségesnek.
Hidegitő kondenzátorokat raktál rá? Nem lehet, hogy gerjed?
Van rajta két tantál kondenzátor a stabilizátor adatlapjának megfelelően.
Fölé csavaroztam egy PC tápból bontott 12V ventilátort, ami pár centi távolságról fújja a DVD meghajtó fém burkolatára csavarozott stabilizátort. Az adatlapjában a 8/57-es oldalon az 5-ös ábra szerint van összerakva, a 6-os ábrához már nincsenek alkatrészeim, nem tudok tranzisztort is tenni rá.
A 13. ábra kell neked. Adok tranyót hozzá. (kár, hogy nem gondoltam rá előbb)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |