Fórum témák
» Több friss téma |
Én sem azt írtam, hogy valódi szinusz. De ettől még nem "morog", vagy melegszik jobban a szivattyú, mint amikor a hálózati "valódi" szinuszról üzemel.
Igazad van. Álmomban sem gondoltam volna, hogy itthon 120 V-osat hirdetne valaki.
Különben is. "-Olcsó lónak ne nézd a fogát!" Megoldanám. Ha már a négyszögjelűekhez fojtókat rakok, meddig tartana ehhez autotrafót tenni? Igaz, meg kellene bonyolítani, hogy normál üzemben a bemeneten, szünetmentes üzemben meg a kimeneten legyen. Vagy egyszerűbb 2 trafó.
Ezt írtad: "ennek a kimenetén még szebb a jelalak, mint a hálózati feszültségnek". Ez még szódával sem igaz. És igen, morog, melegszik lévén aszinkron motorról van szó.
És ez jó lehet?
https://jet.hu/rb-4002-szinuszos-szunetmentes-tapegyseg-12v-800va50...-30701 plusz https://jet.hu/bat0214-zseles-akkumulator-12v-75ah-vipow-1851?keyword=akku A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2023
Szünetmentes igen, akkumulátor nem. Én minimum 50 Ah-t vennék, a 7.5 harmatgyenge a feladathoz.
És ezt a szünetmentes be lehet kötni a kapcsoló elé és a szivattyú közé? Úgy értem hogy ezt is beleveszem a körbe és ezen keresztűl folyik az áram. És ha elmegy az áram, akkor gondolom ez lép működésbe.
Igen.
Az anyázás azon megy, hogy a keringető szivattyú nem szereti azt a majdnem négyszögletes jelalakot, amit az olcsó szünetmentesek adnak. Számítógépnek meg monitornak a kapcsolóüzemű táp miatt viszont nagyjából mindegy...
Igen, jól gondolod, lásd melléklet.
Ezt találtam hozzá. Vagy a sima kocsi aksi is jó esetleg? Erre az van írva hogy ups tápokhoz. https://batteryempire.hu/12-v-os-akkumulatorok/3762-green-cell-batt...vD_BwE
Ezt a szünetmentest ráköthetném akár az elosztószekrényben is? Pl ráraknék egy dugalj kört meg a világítást áramszünetkor
Én beraknák oda egy teljesitmény relét, ami automatikusan átkacsolna a szünetmentesre.
Én ilyet csináltam a fütöházban, ahol a egy stekker van amibe a kis hondát csatlakoztathatom, ha nincs villany. A stekker csak addig müködik amig valoban nincs villany s ilyenkor teljesen le van választva a hálozatrol a fütőhelység a kazánnal együtt.
Autóakkut is láttam már ilyenre kötve, tulajdonképpen az is jó de az is, amit linkeltél.
Lehet világítást is rákötni, ha erre van igény. Azt kell figyelmbe venni, hogy a szünetmentes kimenetén csak akkor van feszültség (akkuról vagy hálózatról), ha az be is van kapcsolva. Nyári időszakban gondolom nem akarod csak a világítás miatt járatni a szünetmentest. Úgy csináld meg, hogy a szünetmentest könnyen ki tudd kerülni. Ha dugvilla és dugalj csatlakozásokat használsz, akkor ez könnyen megoldható.
Azért gondoltam az autóakkura, mert az olcsóbb
Akár jó is lehet, üzemeltem már be ehhez hasonló szünetmentest autóakkuval (volt a tulajnak), nem panaszkodtak.
A szünetmenteshez ajánlott akku beltéri, akár lakott környezetben is használható, teljesen zárt. Bármilyen helyzetben, akár fejen állva is elhelyezhető.
Autóakku kiviteltől függően töltés közben bocsáthat ki savas párát, esetleg nem tűri a felborítást, ... Lakásban, elosztószekrényben nem célszerű. Bár az egykori Trakis online szünetmenteseket 2 vagy 4 db autóakkuval előszeretettel helyezték el irodákban. Pedig azokban süvített a ventillátor. A szünetmentes nem fogja sose túltölteni az autóakkut, így akár az is betehető kényesebb környezetbe, csupán nem ajánlott.
Lent a pincében nem zavarna engem. Párologhat a sav is, szellőzik a pince. Egyedűl a porral van gondom, hogy a szünetmentesnek az nagyon nem tehet jót. Valami kis szekrényben gondolkozok hogy belerakom, amiben tud szellőzni is. Az aksival nem tudom hogy lenne-e baja. Igazábol nincs ott pára hogy oxidálódjon.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2023
A kisebb szünetmentesekben nincs ventillátor. Eléggé zártak, nem nagyon száll bele csak úgy a por.
Szia! Nekem egy APC Back-UPS CS 500 van, igaz nem szivattyúhoz, hanem egyelőre csak a vízlágyító tápegysége van rákötve. Én is autóakkut tettem rá, és tettem bele ventilátort! Próbáltam 100W-tal terhelve és 10-15 perc után kézzel már forró a két FET bordája és a trafó is langyosodik a szinte zárt dobozban. Persze ezeket nem autóakkuhoz tervezték, a belső 7Ah-s akku 15 perc után már kb lemerül ekkora terhelésnél. Holnap lefotózom a megoldásom, ma már nem megyek le a pincébe.
Szia! Csak képekre gondoltam tegnap! A belső akku helyén elfért egy 230V-os dugalj, és ott egy PC ventilátor is. A belső műanyagot nem szedtem ki teljesen, hanem lépcsős fúróval oda fúrtam rá nagy lyukakat, ahol a FET-ek vannak. A doboz oldalára is fúrtam lyukakat, ahol a befújt levegő távozhat. A ventilátort egy DC szilárdtestrelé indítja ( típusra nem emlékszem, bontott volt, talán 60V 3A tud kapcsolni DC ). A LED-jét egyszerűen sorba kötöttem az előlapon lévő On Battery LED-del, minden változtatás nélkül. Így a LED is világít és az relé is kapcsol.
Egyébként havernál már kb 20 éve rajt a szivattyúján egy hasonló nem szinuszos szünetmentes, és semmi baja a szivattyúnak. ( bár nem tudom mennyit ment róla a szivattyú, mennyi áramszünete volt ) Én esetleg egy soros fojtót és utána egy kondit tennék a szivattyúval párhuzamosan. Valamikor itt volt is róla adat belinkelve néhány éve. A külső akku kábele minél vastagabb legyen és rövid! különben nagy lesz a feszültségesés és lekapcsol . Én azt hiszem 6-os vezetéket kötöttem a belső akku vezetékének helyére közvetlenül és talán 60-70cm a hosszuk. Teljes terheléssel ez is vékony és hosszú lenne, de és nem terhelem annyira. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2023
Ezt találtam hirtelen, erre gondoltam az előbbi hozzászólásban.
Nem tudom, nem én rajzoltam, csak lementettem. Lehet nem innen, hanem az elektronline.hu-ról. Hát sok szerepe nem lehet.
Ennél a szünetmentesnék mit jelent az a rész hogy “ A szinuszhullám óvatos közelítéssel: 230 VAC +/- 5%”. Ezzel működne a keringetőszivattyú? https://m.alza.hu/apc-back-ups-cs-650i-d50094.htm?kampan=adw4_prisl...vD_BwE
Gyári adatlapban ez szerepel: "Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz".
Nagyon óvatosan kell közelíteni és nagyon távolról. Egy kép egy másik fórumról, lásd melléklet.
Sziasztok!
Grundfos UMS 65-60 F06 szivattyúnál hogyan lehet az egyes fokozatra állítani? Van hozzá egy sapka azzal lehet a kettest hármast, de hol az egyes? Kimértem a sapkát a kettes Y a hármas delta kötést csinál. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
Hali!
Nagy baj származhat abból, ha a képen látható kondi helyett, én egy 3µF rakok a keringtető szivattyúba.?
2-es helyett én is szoktam 2.5-öst rakni. Nyugodtan tedd bele. csak 400V AC legyen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |