Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   217 / 239
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Akkor olvasd el az előző hozzászólásom végét. Villanyautóban is gyulladt már ki az akku, nem is egyszeri eset, és ott sem állította meg a folyamatot a BMS!
Mi az, hogy sima BMS? A BMS rövidítés a battery management system szavakból ered, amiben benne van egyszer egy balanszer, aztán a cellánkénti feszültségfigyelés, meg egy nagy áramú FET pakkból álló kapcsoló, ami ki/be tudja kapcsolni az egész pakkot. Ennyi.
A feszültség 1. nem emelkedik dupla gyorsan, 2. nem a kapacitás függvénye hanem a belső ellenállásé. Kössél sorba két akkut, az egyiknek legyen dupla belső ellenállása, és méregessél rajta hogy mi történi töltés közben, meg a töltés végén. Én ezen már túl vagyok...
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2023
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Balanszer nem mindig van a BMS-ben.
A te akksid is ki fog gyulladni, ha összezárod a kimenetét. A BMS-sel felszerelt pedig nem. Kivéve, ha a BMS előtt mondjuk összezárod a cella kimenetét. A te akksidon nincs olyan pont, ami biztonságos lenne pl. rövidzárlat szempontjából.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 13, 2023 1 /
 
Jááááj.
- Ha nincs balanszer a BMS-ben akkor hogy egyenlíti ki a töltőfeszültséget? Sehogy...
- Az enyém sem gyullad ki ha rövidre zárom, azért van utána az olvadóbiztosíték!
- Az utolsó mondatodat meg értelmezni sem lehet. Mi az, hogy nincs rajta biztonságos pont? Autóból bontott pakk. Mi nem volt biztonságos rajta??? Milyen rövidzárról beszélsz? Átfolyik az áram a műanyagon vagy mi?
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 13, 2023 /
 
Megjött az új bms hétvégén fel fogom szerelni. Tehát nyugalom nem fog bms nélkül üzemelni az aksi.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Egy ilyen akkura nem 100mA -es balanszer áramkört vagy BMS-t kell választani, el lett már ez mondva. Vannak több amperrel működő balanszerek is. Ja csak ugyan az 10x drágább...
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Linkelj már egyet légy szíves! A legnagyobb amit láttam az 300 vagy 400mA-rel tud balanszolni! A villanyautókban is kb. olyanok vannak. Miközben 100A körüli áramok folynak. Mit fog ott érni akár egy 1A-es balanszer is? Semmit... Azt fogja csinálni, hogy zúdul be mondjuk 30A-ral a töltőáram, az meg elkezdi a töltés végén balanszolgatni 1A árammal. Nyilván nem fog neki sikerülni, így lekapcsolja az egész pakkot. Kivéve ha épp nincs fogyasztás, mert akkor előállhat olyan, hogy ahogy töltődik a pakk azzal arányosan lecsökken a töltőáram is mondjuk 2A-ra. Na azt már ki tudja egyenlítgetni.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Amit elsőre találtam, de ha gondolod keresgélhetsz tovább is. Saját magad úgy használod az akkudat ahogy szeretnéd, akár balenszer nélkül vagy tőlem BMS nélkül is. De lehetőleg másoknak ne ezt reklámozd. Már elmondták, előttem is, nem véletlen találták ki ezeket az áramköröket, és nem véletlen, hogy minden "normálisabb" készülékben van is ilyen áramkör. Tehát ne akard feltalálni a spanyol viaszt, hogy ezek felesleges lehúzások. Maradjunk ennyiben.

Itt egy másik is pl, 5 perc keresés után.

Ui.: Akár magad is építhetsz balanszert, ami 50A-el balanszál, ha van rá igényed és költséged.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2023
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Szia!
Ide azért ilyen aktiv balanszer szokásos .
Ez tudja az 5,5A s kiegyenlitó áramot is.
Gondold el mekkora hőveszteséged ,lenne ha ellenállásos fútéssel eldisszipálnád a jó cellák energiáját?

https://www.banggood.com/Active-Equalizer-Balancer-5A-12-16S-Capaci...attery

Mivel az előző nem működik;

https://www.banggood.com/Active-Equalizer-Balancer-5A-12-16S-Capaci...vD_BwE
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2023
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 14, 2023 1 /
 
Na ez van olyankor (és ez a többieknek is szól) amikor valaki nulla hozzáértéssel osztja az észt. Megnézted egyáltalán amit linkeltél? Szerinted az képes megszakítani 200A áramot? Szerinted, az a kb. 0,25-ös balanszer kábelkupac 10A-ra van méretezve?
Segítek. Amit linkeltél az egy 10A-es BMS lehet, bár oda sem merték írni, mert a leírásában sehol sem találni így csak tippelni lehet. Nekem meg ugye 200A-es kell, mivel 142A-t tud az inverterem... Na olyat mutassál nekem ami egy 200A-es BMS, és amperekkel tud balanszálni. Kíváncsian várom továbbra is.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2023
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Már közelítünk, az már 60A-es, csak hát ugye nekem 200A-es kell...
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Mint írtam akár sajátot is tervezhetsz és építhetsz ha van rá igényed meg költséged.
De 1 tized voltokat az életben nem fogsz 200A- es árammal balanszálni, ahhoz sokkal nagyobb feszültség különbség kell.

Ui.: Egyébként nem is értelek, először nem kell balanszer, mert neked olyan patent celláid vannak, hogy szükséged sincs rá, aztán meg azon vagy fennakadva, hogy vékony a kábel, mert neked 200 A-es BMS kell, ami sok amperrel is tud balanszálni
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2023
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 14, 2023 1 /
 
Persze hogy nem értesz, mintha ittál volna valamit... Nézd már vissza hogy mire és miket reagáltál az elmúlt 1-2 órában. Sehol egy szóval nem írtam, hogy nekem kéne ilyesmi, ezt te írtad. Én arra reagáltam, hogy amilyet vennék olyan tudtommal nem létezik. Ami van 200A-es az is csak 100 vagy 300mA-ral tud kiegyenlíteni. És már az sem 10 dollár hanem 100. Annyiért meg pont kapok egy teljes cellasort, mert 6000Ft egy cella. De jól látod, építeni fogok (majd ha szükségét érzem), kell 7db sorba kapcsolható komparátor meg valami fetes alkalmatosság ami képes megszakítani azt a 200A áramot is akár.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Idézet:
„Szerinted az képes megszakítani 200A áramot? Szerinted, az a kb. 0,25-ös balanszer kábelkupac 10A-ra van méretezve?”

A balanszer nem szakítja meg az áramot, csak a cellák közötti kiegyenlítő áramot vezérli. Arra a pár amper balansz áramra meg elég a vékony vezeték, főleg, ha nem is kell folyton a maximumom mennie. Ha már állandóan a maximumon megy, régen rossz, mert akkor már nagyon döglődik egy (vagy több cella).
Idézet:
„Segítek. Amit linkeltél az egy 10A-es BMS lehet,”

Szerinted BMS lehet, a gyártója meg ráírta, hogy ez egy 17S Transformer Feedback Active Balancer...
A gyártók szoktak hazudni, de miért hazudna egy több szolgáltatással rendelkező BMS helyett egy kevesesebb szolgáltatással rendelkező balancert?
Idézet:
„Na olyat mutassál nekem ami egy 200A-es BMS, és amperekkel tud balanszálni.”

Például ezek közül a B2A24S20P tényleg BMS, meg tud szakítani 200A-t, a balansz árama pedig maximum 2A.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Szia!
Ez csak 4 cellához jó --de válogathatsz a 200--300-500A ból....

https://www.power-and-storage.de/shop/Winston-LiFePo-mit-REC-Active...368816

Bár úgy látom ez se az igazi......
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2023
(#) sirály12 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
"Gondolom ezt csak viccnek szántad... Hogy egy egy cella milyen állapotban van, ahhoz a BMS-nek az égvilágon semmi köze sincs!"

Akkor valamit nagyon máshogy értelmezünk, mert egy normális BMS-nek elég sok köze van ahhoz, hogy egy cella milyen állapotban van! Egy normális BMS ha látja, hogy egy cella nagyon kilóg a többi közül, tehát mondjuk a feszültsége nagyon kicsi, akkor tiltja az egész pakkot!

"A balanszer semmi mást nem csinál, mint a beállított feszültségszint elérésekor elkezd a cellák között részben kiegyenlítő áramot folyatni, részben meg elfűti azt."

Konkrétan ez nem így van! Mert nem egy feszültségszint elérésekor kezd el ballanszírozni, hanem folyamatosan végzi azt! Elfűteni pedig csak a passzív ballancer szokott, ami bár a semmitől jobb, de nem az igazi. Az aktív ballancer nem így működik! Az nem pazarol energiát feleslegesen!

Attól, hogy egy pakkot 70-80A-el merítesz és töltesz, nem jelenti azt, hogy ballanszírozni is ennyivel vagy akár ennek a tizedével kell! A ballancer folyamatosan működik, egész nap a nap 24 órájában, és sok kicsi sokra megy! Egy 1-5A-es ballancer elég szinte mindenre!

"Ha a cellák között jelentős eltérés adódik akkor nem a BMS lesz a megoldás, hanem az adott cella cseréje... "
És ezt honnan fogod tudni? Csak mert mint írtam egy normális BMS amiben van ballancer az jelzi, hogy a pakkban rendellenesség van, vagy naponta fogod méregetni a cellákat kézzel? Ez viccnek is rossz.

Azt nem értem, hogy miért érzed magad feljogosítva, hogy a másikat ledegradáld, csak azért, mert Te nem vagy tisztában a dolgokkal? Még az aktív ballancerről sem hallottál, de a témában osztod az észt! Mire fel?
Ha valaki hallgat rád, aztán akkutüze lesz miatta, mert nem használ megfelelő ballancerrel ellátott BMS-t, akkor fizeted a kárt amit a tanácsod okozott?
(#) Ge Lee válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Idézet:
„Akkor valamit nagyon máshogy értelmezünk”
Pontosan!
Idézet:
„Egy normális BMS ha látja, hogy egy cella nagyon kilóg a többi közül”
Tehát látja, de ettől még semmi köze sincs ahhoz, hogy egy cella milyen állapotban van, ugyanis az az adott cella sajátja (kémia)!
Idézet:
„Mert nem egy feszültségszint elérésekor kezd el ballanszírozni, hanem folyamatosan végzi azt!”
Akkor nézz meg egy ilyen áramkört, vannak fent gyári rajzok a neten, néhol még le is van írva a részegységek működése. Még a legújabb smart BMS-ek sem tudnak olyat amiket írsz. Hogy tudna folyamatosan kiegyenlíteni? Az csak azon a feszültségszinten fog elkezdeni kiegyenlíteni amire be van állítva!
Idézet:
„Attól, hogy egy pakkot 70-80A-el merítesz és töltesz, nem jelenti azt, hogy ballanszírozni is ennyivel vagy akár ennek a tizedével kell!”
De, az pont azt jelenti (nézd meg hogy mit csinál), hogy ekkora töltő és kisütő áramok esetén egy 300mA-es balanszolás kb. mintha ott sem lenne! Tudom, mert részben mértük, másrészt meg kiírja az okostelefon az összes cella feszültségét, és látszik, hogy képtelen a cellák feszültségét azonos értékre hozni!

Az a baj, hogy ti idekeveritek egy roller vagy akármi esetét, mert olyat már láttatok közelről. Csak ugye, egy rollerből kihajtod a szuflát, utána rádugod a töltődre, feltöltöd, majd ismét mész vele. Ezt össze sem lehet hasonlítani azzal az állapottal amikor egy akkupakk az inverteren van, ugyanis itt az egyik pillanatban befele folyik az akkuba az áram, mondjuk 30A, a következő pillantban meg már kifele folyik mondjuk 70A.

Idézet:
„naponta fogod méregetni a cellákat kézzel?”
Nem, havonta méregetem, és ez nem vicc, nagyon is komoly. Az autóban sem méregeted az akkudat naponta, meg a telefonodban sem, meg semmiben sem, mert annak van egy folyamata ahogy egy akku tönkremegy. Nem úgy van, hogy két perccel ezelőtt még tökéletes, két perc elteltével meg 0V van benne...
De biztos végig követted már néhány lion cella tönkremenetelét, úgyhogy majd leírod ide nekünk hogy az hogy is történik.

Senkinek nem kell rám hallgatnia, ilyet én sehol nem írtam, ezt megint belemagyarázod a nagy semmibe. Egyébként pedig, ha valaki olyan dologban száll belém láthatóan amihez nem ért, arra hadd reagáljak már én is ugyanúgy, nehogy már te szabd meg ezt nekem...
(#) sirály12 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Idézet:
„Tehát látja, de ettől még semmi köze sincs ahhoz, hogy egy cella milyen állapotban van, ugyanis az az adott cella sajátja (kémia)!

Na ne, azért ne nyomjuk fullba a kretént! Ha az, hogy folyamatosan egy szinten tartja a cellákat, és folyamatosan nyomonköveti a cella adatait az neked semmi? Ezen adatok alapján egy jobb bms be is avatkozik tiltással ha kell!

Idézet:
„Akkor nézz meg egy ilyen áramkört, vannak fent gyári rajzok a neten, néhol még le is van írva a részegységek működése. Még a legújabb smart BMS-ek sem tudnak olyat amiket írsz. Hogy tudna folyamatosan kiegyenlíteni? Az csak azon a feszültségszinten fog elkezdeni kiegyenlíteni amire be van állítva!”


Akkor Te pedig nézz meg valóban egy ilyen aktív ballancert, mert menet közben is működnek és ballanszíroznak! Még mindig csak a passzív ballancerről beszélsz! De vannak aktív ballancerek is, mint ahogyan mondtam korábban! Ja ha azokat akkor nem ismered. akkor már értem, hogy miért írsz ilyen dolgokat!

Bővebben: Link 3:20-tól ajánlom figyelmedbe, mert bizony pont azt mondja, hogy folyamatosan működik az aktív ballancer, ha a cellák feszültségben eltérést tapasztal! Nézz már meg egy jkbms aktív ballancert működés közben, ott is folyamatos a kiegyenlítés! Nem kell neki elérni semmilyen feszültséget, mert nem azt nézi, hanem a cellák közötti eltérést figyeli és reagál rá!

A havi méréses dologra jobb is ha nem hallgat senki, mert nagyon rosszul járhat!
Nem érthet valaki mindenhez, de ha nem ért hozzá, akkor nem kellene még nagyobb hanggal erőltetni a hibás véleményét! Egyébként pedig ha nem beszélsz valótlan dolgokat tényekként előadva nem száll beléd senki! Én nem szabok meg neked semmit, csak halkan javasoltam, hogy valótlan dolgokat és féligazságokat nem kell terjeszteni!
Halkan jegyzem meg, hogy saját ballanceres bms-t építgetek, szóval van némi fogalmam a dologról! Persze aktívot, mert az energiapazarló passzív nem az igazi!
(#) sirály12 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 15, 2023 / 1
 
Hogy hozzak gyártói ajánlást is:
https://www.nxp.com/docs/en/application-note/AN4428.pdf

"The balancing is active during the charging period,
to maintain an equal state of charge (SOC) for each cell at the end of charge. The application is used daily,
so that different discharges due to the different leakage currents of the cells are not important. The
balancing is active in the discharge period too, so this circuit maintains an equal discharge for each cell,
both strong and weak. The energy from the strong cells is transferred into the weak cells."

Tehát töltés és merítés közben is aktív a ballancer, mert ekkor garantálható, hogy a cellák nem másznak el egymástól!
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 16, 2023 1 /
 
Van olyan aktív balanszer, ami folyamatosan működik, egészen addig, amíg minden cella feszültsége azonos nem lesz. Töltöttségi állapottól függetlenül, egyedül csak a cellák közötti feszültségkülönbséget figyeli, és pakolja a töltést a cellák között folyamatosan, így az is megtörténhet, hogy az első cellából eljut a túl sok energia az utolsó cellába.
Neked kellene egy pár nap nyugalom, tiltás vagy valami, mert csak idegesíted a népet az értelmetlen, kötöszködő hozzászólásaiddal.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2023
(#) dB_Thunder válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Mint egy mónika só! Direkt így írva, mert nem érdemli meg a helyesírást.

Témára visszatérve, de ezt is csak halkan merem:
Én nem értek az akkukhoz, de józan paraszti ésszel a folyamatos balanszírozásnak van létjogosultsága, és ezt is a lehető legkisebb árammal,
Indoklásra most nem térnék ki, csak külön kérésre.
Minden más, műtél kőbaltával esete.
(#) water válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Neked is van meg mit tanulnod az illemen kivul is. A kolleganak abban igaza van, hogy vannak es lesznek is olyanok allapotok amivel az aktiv balanszer sem tud mit kezdeni. Es abban is igaza van, hogy ez nem balanszer kerdese hanem adott cella tulajdonsága.
(#) water válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 16, 2023 / 1
 
Hasznaltam ket akkucsoportot egymas mellett 4 even keresztul, szedett vedett hasznalt cellakbol. Az egyiken volt aktiv bms a masikon semmi. Hogy miket szurtem le ebbol? Ha az akkucsomag magara van hagyva es altalaban ugy van, akkor nem art ha van rajta valmi cellaszintu figyeles es vedelem. A balanszer nem letkerdes. Vettem egy olcso bmst ami figyelte a cellak feszultseget a kimenettel pedig vezereltem az invertert.
(#) Ge Lee válasza water hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Köszönöm, pont ez jutott nekem is eszembe tegnap este, hogy minek tervezni bármit, amikor vannak erre céláramkörök. Közben leveleztem egy külföldön élő régi kollégámmal akinek sok éves tapasztalata van ebben. Azt mondta, pont ugyanaz a hátránya a BMS-nek ami az előnye is. Minél jobb a BMS annál jobban igyekszik elfedni a hibás cellát és már csak akkor veszed észre amikor már nagy a baj, és lekapcsolt. Állítólag terveznek olyat, vagy már létezik is nem tudja, ahol egy külön algoritmus figyeli a cellák közti energiaáramlást is, és a szoftver már előre figyelmeztet hogy van egy cella ami eltérően viselkedik mint a többi, azaz be tudsz avatkozni még mielőtt az tönkre menne.
Ez amit írtál sem újdonság ő is írta, hogy megveszik a legolcsóbb BMS-t mert csak annyi a feladata hogy a cellafeszültséget figyelje, a balanszer részét kikötik, a nagy áramú kapcsolófetekből álló részt meg vagy megerősítik, vagy kikötik és csak a vezérlőjelet veszik le róla, vagy meghajtanak vele egy nagyáramú relét. Néztem, léteznek 200A-es relék de azok sem olcsók. És nem is szeretném az akkukört megbontani, és a 25-ös kábelbe két 6-ost beiktatni mint amit az egyik BMS-en láttam. Annál jobb ötletnek tartom akkor inkább már azt, hogy a BMS vezérlőjelével beavatkozni az inverter működésébe, lekapcsolni teljesen stb.
(#) dB_Thunder hozzászólása Nov 16, 2023 / 2
 
Ezt láttátok már?
https://foxbms.org/
(#) sirály12 válasza water hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Sajnálom, kocsit tényleg elszállt velem ló, de nagyon nem szeretem, ha ledegradálnak és kioktatóan beszélnek velem, egy olyan dologban, amiben nekem van igazam. Én az elején próbáltam emberi hangnemben szólni hozzá, de egyből jött a magas ló és fogalmad sincs róla és egyéb dolgok.
De legközelebb igyekszem visszafogni magam.

Igaz, a BMS sem mindenható, de nem is felesleges, és szerintem sok bajtól védheti meg a pakkot. A cella tulajdonsága is beleszól persze, de egy jobb BMS nagyon sokat javíthat a dolgon, tehát végső soron elég drasztikusan befolyásolja a cella és a pakk állapotát!
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2023
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Ez azért nem rossz konstrukció. Igaz, nem is "Csináld magad!" kategória. De alapvetően egyet kell értsek. Inkább több napelem, ami fajlagosan is kisebb költség, mint egy rahedli mechanika, elektronika, ami csak a hibák lehetséges számát növelheti, szaporíthatja.
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 21, 2023 /
 
A képen látható napelem kapcsolót akarom megvásárolni.Jól értelmezem hogy az inverter után kell bekötni? Gyanus hogy hasonló dolgot nem is látok máshol csak emagon. Működőkepés ez a dolog?

k.png
    
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Ez mire jó?
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Arra hogy a hálózatot kapcsolja le és fel attól függően hogy van e napelemes termelés.
Következő: »»   217 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem