Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   560 / 574
(#) VIM válasza Gábor85 hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Szia! A készüléked bitermikus hőcserélővel készült (csőben cső). Az, hogy kettő éve volt takarítva az egy dolog de savazva volt e már és hány éves a készülék, mert ennek ez az egy "rákfenéje" van, hogy elvízkövesedik, beleég a karbonáttartalom a hőcserélőbe és ezáltal csökken annak hatásfoka majd túlmelegedésre lesz hajlamos. A kettő év az egy kicsit hosszú idő egy ilyen kazánnak a tisztogatásához és ez csak a külsőségekre vonatkozik. Minden idény előtt vagy után vagy mindkettő. Most egy alapos tisztogatást kellene megejteni és talán a lángőr elektróda is érzékelni fog ha megfelelően beleér a láng magjába. A hőcserélőt ki kell hozzá venni és vízcsap alatt kimosni a lamellák közül a beleégett port. Ezt nem lehet jól elvégezni ott a helyén. A főégőt is ki kell szerelni és kifújatni kompresszorral a fúvókák légkeverése által behordott szöszöket. Esetleg a tágulási tartályban is ellenőrizni kellene az előnyomást de ez már velejárója ennek a procedúrának. A ventilátoros részt szintén le kell tisztogatni a rárakodott portól stb.
(#) gyalogkakukk78 hozzászólása Nov 30, 2023 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Az alany egy Saunier Duval Renova Star F 24 E kazán.
Hibajel nincs,hőcserélő kitakarítva,nyomás rendben.
Nem indítja el a gázégőket.
Van egy donor másik kazán is.
Hozzáértő szerelőt keresek aki 2243 Kóka (pest megye) is kijönne életre kelteni a kazánt mert én már feladtam.
Köszönöm hogy elolvastátok!
(#) VIM válasza gyalogkakukk78 hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Szia! Mit csinál meg a kazán induláskor? A ventilátor és a szivattyú az működik vagy az sem vagy "minden" működik csak a főégő nem gyújt be? Próbáltad resetelni a kikapcsolójával? Egyik üzemmód sem működik (fűtés vagy HMV)? A csatlakozó dugvilla az fázishelyesen van csatlakoztatva?
(#) gyalogkakukk78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Szia!
A ventillátor elindul,az biztos mert azt hallom.
A szivattyú működik,le lett próbálva, de abban nem vagyok biztos hogy az is megindul,mert nem hallom csobogni a csőben a vizet. A meleg vízcsap nyitásakor sem indítja el a felfűtést. A dugvillát bedugtam mindkét helyzetben,de semmi változás.
Nem tudom hogyan kell resetelni a kikapcsolójával.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) VIM válasza gyalogkakukk78 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Az a fura, hogy a hibajelző piros lámpa nem jelez semmit, legalábbis nem teszel róla említést. A másik dolog, hogy nem egyszerű "szóra bírni", mert nem egyszerű kontaktusokon keresztül ellenőriz víznyomást ami piezos és vízáramlást a HMV-hez ami hallos. A védelmet lehetne ellenőrizni ami klixonos és az a fűtési csövön van jobboldalon a hőcserélőhöz közel, két tűzősarus csatlakozással. Vagy ki kell mérni a klixont, hogy át ad e vagy a két sarut össze kell kötni, hogy akkor elindul e a készülék, mert akkor az nem ad át. A másik két érzékelő hibájáról kellene, hogy jelezzen a hibajelző. Talán cserélhetnél panelt ha a donorban az jó. Ha bekapcsolva megkocogtatod a panel reléit sem történik semmi, mert az is lehet, hogy valamelyik érintkezője be van égve és az nem ad át. A kezelő panel interfész csatlakozásait is ellenőrizni lehetne, hogy azok tiszták és jó kontaktussal csatlakoznak a panelek mindkét végéhez.
(#) gyalogkakukk78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
A piros lámpa nem villog,nem jelez hibát.
VezérlőPanel pár éve lett cserélve, állítólag a donoré is rossz volt,vagy az lett miután kicseréltem.
70 ezerért vettem bele való vadi újat,de ahogy bele tettem azt is kinyírta állítólag valami,aztán egy szerelő is kicserélte meg még csinált is valamit és így ment mostanáig.Szóval most van egy vadi új gyári vezérlőelektronikám,ami öt percet volt a kazánban, és állítólag elromlott az is.Úgy tudom,hogy ezeket fel lehet újítani,mert annak idején a szerelő is elvitte a régit.
Nem akarom megjátszani megint azt hogy tönkreteszi valami hibás alkatrész a most már kb. 80 ezerbe kerülő vezérlőpanelt. Én nem tudom kimérni az elektromos hibákat,nem értek hozzá,aki meg ki tudná,az nem jön el idáig.
A hőkioldót megtaláltam,a pici piros gombot visszanyomtam a két saru között.
A kábelek érintkezései rendben vannak. Mindegyik tiszta.
Esetleg te életre tudnád kelteni a kazánunkat?
2243 Kóka (Pest megye) ahova el kellene jönni.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) VIM válasza gyalogkakukk78 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Javítani azt nem de használható információt azt mondhatok. A donor készülékből kellene átcserélni a HMV áramlás érzékelőt, hogy azzal elindul e a HMV vételezéskor az a funkció. Ehhez a funkcióhoz nem kell a szivattyúnak működnie de ha nem érzékel az áramlásérzékelő vízáramlást akkor nem fog elindulni a folyamat, természetesen a ventilátornak előzőleg be kell indulnia. Azt a panelt kellene használni amelyikkel most előzőleg még működött.
(#) gyalogkakukk78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Rendben. Köszönöm az információkat is.
Az a panel van benne jelenleg amivel eddig működött.
Mindjárt megyek és kicserélem azt az érzékelőt.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) gyalogkakukk78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Kicseréltem az érzékelőt,de semmi.
A gázt még így sem gyújtja be.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) gyalogkakukk78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Megkocogtattam a reléket. Megnéztem a keringető szivattyút,hogy elindul e,de nem indul. Csak a ventillátor kapcsol be,aztán mivel nincs gyújtás sem,az is leáll.
Annyi változás történt,hogy most villog a piros lámpácska.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) VIM válasza gyalogkakukk78 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
A szivattyút azt meglehetne próbálni megforgatni ha az meg lenne szorulva. Ezt úgy teheted meg, hogy kicsavarod azt a nagy fényes csavart egy 10 Forintossal és a tengelyt próbáld megforgatni a horonyba dugott csavarhúzóval de óvatosan, mert kerámia a tengely anyaga. A fényes csavar kicsavarásakor egy kevés víz ki fog folyni de nem kell megilyedni, oda kell készülni egy törlőruhával és felfogni, közben a csavarhúzóval óvatosan jobbra-balra fordigatva a tengelyt (ha meg van szorulva) körbe kell fordítani azt majd visszatenni a fényes csavart. Ha ez nem vezetne eredményre, mert nem forog ha bekapcsolod majd a fűtést akkor még a kondenzátort kell kicserélni ha az kapacitásvesztett ill. látható nyoma is van a meghibásodásának. A csatlakozókat is végig kellen nézni a főpanel szélén, mert azok ezzel a csúszóérintkezős megoldással vannak oda csatlakoztatva. A diagnosztikai, kijelző az a J13 csatiba csatlakozik de mindegyiket meg lehetne mozgatni és kontaktsprével vagy wd40 befújni de ne "tocsogjon" tőle minden.
(#) qut88 válasza gyalogkakukk78 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Amikor bevan kapcsolva rendesen mutatja a nyomást ? Nyitott kazán fedélnél sem megy tovább a ventillátor elindulásánál ? Meg kellene mérni, hogy a presszosztát kapcsol-e ?
(#) gyalogkakukk78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
A szivattyú működik,szép csendben forog,az már korábban le lett próbálva,a saját kábele lett direktbe 220-ra kötve,úgy ment,de azért ma is megnéztem úgy ahogy írtad,kitekertem a közepéből a csavart,kicsi víz kijött, a tengely könnyedén forog.
A ventillátoron kívül semmit nem indít el a vezérlőpanel.
Lehet hogy mégis az lesz a baj?
(#) VIM válasza gyalogkakukk78 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
A vezérlőpanelnak a csatlakozásai a perifériákhoz és a kijelző-diagnosztika panelhez nem a legjobb konstrukcióval van megoldva, magában hordozza a kontakthibát. A paraméterek pedig a kijelző panelen vannak beállítva nem a vezérlő főpanelen. A hibajelzés is hiányos ha nincs kommunikáció a két panel között. Azt nem tudom megmondani, hogy melyik panellel lehet a probléma ha nem megy a szivattyú, mert az értékek egy külön panelról érkeznek a vezérlőhöz és ez típushibának vélhető amihez hozzáértő szakember szükséges. Ezt vagy ezt a lehetőséget megkérdezheted, hogy mit lehet tenned a Te esetedben. Ahogy értesültem róla korrekt és megbízható emberről van szó. Vedd fel vele a kapcsolatot ha gondolod.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) gyalogkakukk78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Azta de jó!
Nem tudtam hogy van ilyen szakember aki felújítással foglalkozik.
Na most nagyon sokat segítettél!
Köszönöm szépen!
(#) droberto hozzászólása Dec 2, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy Junkers Euroline OW23 típusú kombi kazánom van, ami egyik pillanatról a másikra megszűnt működni.

A hibakód: 2 másodperces periódusban villog a háromszög alakú hibalámpa + 45 és 90 fok.

Amikor kinyitom a melegvizet, vagy feltekerem a termosztátot elindul, elindítja a keringető szivattyút, hallom, hogy a váltószelepet átállítja, de nem megy a füstgáz ventilátor és nincs szikra sem, szerintem gázt sem nyit, de ez csak tipp, aminak az alapja, hogy nem érzek semmilyen szagot.

Az indulás során hallom a keringető reléjének a kattanását és hallok egy másik kattanást is, amiről azt feltételezem, hogy a füstgáz ventilátoré, de a ventilátor nem indul el. A ventilátor motorcsatlakozásainál nem mérek semmilyen feszültséget a kattanás ellenére sem, de közvetlenül a relét mérni nem tudom. A ventilátort kikötöttem és megtápoltam hálózati feszültségről és úgy rendben működött.

Ellenőriztem a kémény nyomáskapcsolóját, alaphelyzet szakadt volt, ha az egyik csőbe belefújtam rövidzár lett. Ellenőriztem minden vezetéket, amit tudtam, de sehol nincs rövidzár, vagy szakadás.

Visszaolvastam a topicot és találtam valaki mást ezzel a hibával, de úgy tűnik a javítása irreleváns.

A hiba, a füstgáz szenzorra utal, de azt feltételezem, hogy azért, mert nem megy a ventilátor és nincs nyomáskülönbség a kéményben.

Szívesen veszek bármilyen segítséget!

Üdv,
droberto
(#) VIM válasza droberto hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Szia! Remélhetőleg megnyomtad a hibatörlő gombot. A huzat hiánya vagy vesztése előadódhat a ventilátor lapátok elkoszolódásából is vagy a motor csapágyainak kiszáradásából de a venturi csövek is el tudnak koszolódni. Ha azokat kifújkálod oda tedd vissza ahonnan levetted nehogy ellentétes csonkra kerüljenek.
(#) droberto válasza VIM hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Szia! Megnyomtam igen! Ma úgy 70x! A huzat teljes hiánya abból adódik, hogy a ventilátor egyáltalán nem forog. A venturit a szezon előtt teljesen kitisztítottam, a ventilátor lapátait szintén. A motor csapágya, már nem 100%, mert elég kellemetlen hangja van, de semmi rendellenes ellenállása nincs. A kazán maga nem indítja el a venzilátort, ellenbenm amikor adtam neki 220v-ot, akkor elindult és futott szépen (a ventilátor).
(#) VIM válasza droberto hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Valószínű, hogy a ventilátor reléje lehet beégve? A vezérlőn nincsenek látható nyomai esetleg a forrasztási oldalon? Van a panelen négy relé. Ha azokat megkocogtatod nem változik az üzemmód folyamata?
(#) VIM válasza droberto hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
A vezérlőpanelen a trafó melletti relé az nem bipoláris? A panel javítására ITT van két lehetőség ha szükség lenne rá.
(#) droberto válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Köszi a javítós elérhetőségeket, holnap felhívom az utóbbit.

Nem tudom, hogy melyik a trafó, a panelen 3 relét tudtam azonosítani. Két egyformát rögtön amellett az alkatrész mellett, amely a szikrát adja, ezek közül az egyiket a keringető szivattyúénak vélem a másikat meg a füstgáz ventilátorénak, ezek feketék. A harmadik egy átlátszó burkolatú, ez szeritem a váltószelepet kapcsolgatja, azt hiszem ez bistabil, a másik kettő meg nem.
(#) VIM válasza droberto hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Amit néztem alaplapot ehhez a típushoz (pontos típust nem írtál) én azon négy relét láttam de ez nem fontos. A bipoláris relék előorduló hibája, hogy nem akar átállni valamelyik stabil helyzetébe, mert be van égve az érintkezője amin keresztül valamelyik motor kap áramot és az ívoltások tönkreteszik. A négy reléből egy a szivattyú egy a ventilátor egy a szelepmozgató és egy a huzat nyomáskapcsolóé. Ha csak három van akkor az üzemmódváltást egy ilyen bipoláris relé végzi.
(#) attila1 hozzászólása Dec 3, 2023 /
 
Sziasztok! Nem éppen hibával kapcsolatban kérdeznék. Ha a házamban egy szobát tudok fűteni klímával,és az ebben a szobában lévő két nagy radiátort éppen csak nyitva hagyom, mérhető mennyiségben csökken a felhasznált gáz mennyisége,vagy nem? Vagy csak akkor,ha teljesen le van zárva? Köszi előre is a választ!
(#) Gafly válasza attila1 hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Akkor is csökken, mert több melegvíz jut a többi helyiségbe, például ahol van a szobatermosztát, és így hamarabb felmelegszik -> kevesebb gáz fogy...
(#) attila1 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Köszönöm a választ!
(#) droberto válasza VIM hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
A második linkedből Varga János megjavította a panelt, korrekt és gyors volt, tudom ajánlani. Valószínűleg a füstgáz ventilátor relét cserélte rajta, de ez is csak tipp, egy kicsit eltérő színűnek látom az előzőhöz képest a feliratot rajta, a forrasztás annyira szép, mintha gyári lenne, szóval lehet, hogy az is. Azóta gond nélkül működik.

A 45/90-es hibát "standard hibának" nevezte, ami gyakran előfordul, ahogy a panelek öregszenek, 20 perc volt az egész, 25k Ft az ára, meg tudtam várni hétfőn reggel.
(#) droberto válasza VIM hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Szerintem a huzat nyomáskapcsolója szenzor, egy egyszerű kapcsoló az nem reléhez csatlakozik, hanem a vezérlés egy bemenetére.

Csatolok egy fotót a panelről az érdekesség kedvéért, ezen jobb alul látszik a színeltérés a két fekete relé között. Én úgy azonosítottam őket, hogy a jobb szélső fekete a keringető szivattyúé, a balra mellette lévő a ventilátoré (szerintem ezt cserélte a javításkor), a pár centivel még balrább lévő átlátszó alkatrész meg az üzemmódváltást csinálja.
(#) VIM válasza droberto hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Köszönet az információért mások nevében is.
(#) droberto válasza droberto hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Csak az érdekesség kedvéért... Meg tudná valaki mondani, hogy a nagy piros alkatrész micsoda?
(#) vycman hozzászólása Dec 5, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy Saunier Duval ThemaClassic F24 kazánunk van, az előéletét nem teljesen ismerem, mert nemrég költöztünk. Állítólag volt éves karbantartás, de azért a biztonság kedvéért csináltatok majd egyet. Szóval kellett benne cserélni vezérlő panelt (sajnos kiszolgáltatott helyzetben a leggyorsabb megoldás a gyárira csere volt), működésével nincs probléma. Azonban van egy nagyon zavaró kotyogó hang, ami nem a szivattyútól jön, hanem talán a szelep(?) motortól főképp amikor beindul vagy leáll a kazán. A szerelő azt mondta, hogy ez ilyen, természetes és ne foglalkozzak vele. Nekem viszont nem tűnik annak. Szeretnék kérdezni itt valakit, aki hozzáértő, hogy ezt egy cserével vagy felújítással rendbe lehetne rakni, vagy tényleg létezik, hogy ennyire hangosan működjön az összes ilyen típusú SD kazán? Én még nem találkoztam ilyennel. Köszi!
Következő: »»   560 / 574
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem