Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Én is rengeteget használok ( az utobbi idóben mikromotorokat is ( 6x10 mm)), de meg kell érteni mi a feladat. Ahol a motor többet áll, mint forog kerülni kell a mikrolépést, mert az gonddal jár ( hütés, teljesitmény, lépesvesztés stb), ahol meg fontos a folyamatos mozgás ( nehéz megmunkálo gép) ott meg kell a mikrolépés, hogy ne törjön a szerszám, jol birja a motor stb. De ez mindig individuális döntés a feladathoz.
Az utobbi idöben azonban a nagyobb gépekhez a soros motorok kodtárcsával jobbak, mert nagyobb indulási momentummal rendelkeznek, mint a léptetö motor és a vezérlésük sem sokkal bonyolultabb. Nyilván egy 3D nyomtatoban jol lehet használni a mikrolépést, hiszen javitja a felbontást, de egy távcsönél nem biztos, hogy erre van szükség, söt az sem biztos, hogy maga szerkezet képes feldolgozni a finomabb felbontást. Egy mezei eszterga vagy marogép kb 0,05mm mechanikai pontosságot tud és erre kell méretezni a meghajto motort is. És ezen nem lehet javitani mondjuk mikrolépéssel, pedig a motor tudná. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Barátom nem a vezérlö a gond hanem a motor. Nekem is tele van a szekrényem mindenfele vezérlövel ( olyan isv an amit te irtál) a mikromotoroktol kezdve olyanokkal is amik 200 kg szerkezetek mozgatnak. A léptetömotor kinja marad, hogy a forgása nem folyamatos, és ez sok berendezésben gond. Megprobáltak finomitani a mikrolépéssel, ami sajnálatos modon erövesztéssel is jár, azaz egy ujabb kompromisszum.
Idézet: Ezért írtam hogy jól kell megválasztani a motort és hozzá a meghajtót , te meg írod hogy az áttételt . mindent leírtunk amire figyelni kell . Barátom .... „Megprobáltak finomitani a mikrolépéssel, ami sajnálatos modon erövesztéssel is jár, azaz egy ujabb kompromisszum.”
Csak illusztrácionak. Ma reggel egész kelet Austriában St Pöltentöl a magyar ill szlovák határig leállt orákra a vasuti forgalom, mert egy hálozati kapcsolatban ( nyilvános meg a belsö hálozat között) áramkiesés volt. És orákig tartott mire kiderült pontosan hol
Sziasztok.
42bygh1601-b-27dh léptető motort mivel helyetesíthetem ?
Ha nem találtál adatlapot hozzá, pedig tűvé tetted a netet, mérd meg a hosszát, (ez a típusjel-kezdősor, első 6 karakter igen gyakori) ebből saccolható a tartónyomaték, nézd meg hány ampert tud a meghajtód, 4 vagy 6 kivezetése van-e.
Ritkán romlanak el léptetőmotorok, honnan gondolod hogy az a hibás? Vagy pluszba akarsz egyet, pl. második Z tengely upgrade egy 3d printerre?
4 Vezetékes, Van egy Sculpfun s30 10w lézer gravirozóm, ehhez vettem 900x900 bővitő keretet.
És azt ha össze építem megmarad a mostani 400x400 keretem és ehhez vennék új vezérlő panelt léptető motort meg lézert, ezt is tudnám használni. Ugyan azt a léptető motort akarnám mint most van. Amit leírtam ennyi adat van rajta. Mostani vezérlőt nem tudom mennyi t ampert tud a meghajtó.
Sziasztok!
Egy léptető motort szeretnék meghajtani lehetőleg félvezető eszközök nélkül. Megépítettem az alábbi áramkört. 90%-ban terv szerint működik, viszont néha hibát produkál. Néhány alkalommal nem fordul a léptető motor, a következő lépésnél pedig visszafelé ugrik. Egyébként ez egy elektro-mechanikus óra lenne. Hogyan tudnám megoldani, hogy megfelelően működjön?
Nem egészen világos az áramkör. Ha jol látom valamilyen higanykapcsoloval kapcsolgatod a 2 relét aminek igy 4 állapota lehet, ami nem jo.
Szoval ott van a baj. Az ilyen orákat, ha igy akarod vezérelni akkor ki kell zárni a közbülsö állapotot, azaz csak egy relé küldheti az impulzusokat. Esetleg abbol vezethetsz le egyébb dolgokat stb, de nem forditva. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2023
Ügyes megoldás. Nagy valószínűséggel onnan ered a probléma, hogy a relének van "szemmel látható" átkapcsolási ideje, ami idő alatt a léptetőmotor ki tud billenni a korábbi, tekercs(ek) által tartott kényszerpozíciójából.
A relé átkapcsolási ideje néha több, néha kevesebb, ezért van az a helyzet, hogy az esetek többségében, de nem minden esetben működik jól a kapcsolás.
Szerintem a kollégának higanyos kluttyogatója van.
Eléggé valószínűnek tartom, hogy neki is pontosan onnan van, mint nekem (amiért hálás köszönettel tartozom a fórumtársunknak). Vasutas körökben meglehetősen elterjedt eszköz villogó fényjelzés előállításához, csak ott kacifántosabb neve van. Mellékeltem a bekötését. Nekem ez a kapcsolás túl van bonyolítva, például nem feltétlenül kell egyenfeszültségről járnia. Idézet: Az egyenfesz valóban nem kell, de nincs túlbonyolítva. Az egyik impulzussal a higanykapcsoló (a relé segítségével) 24 V-ot juttat a több érintkezős relére (öntartásba kényszerítve azt), a másik impulzussal az ellenállásos 24 V-os ágat GND-re húzza.„Nekem ez a kapcsolás túl van bonyolítva, például nem feltétlenül kell egyenfeszültségről járnia.” szerk.: Mármint a behúzótekercs egyik pontját húzza GND-re, ekkor érdekes a soros 220 Ω-os ellenállás. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2023
Bennfentes körökben malackának is csufolták.
Egyáltalán olyan a léptetőmotor?
Olyan a szekvencia ami kell? Itt szépen meg van rajzolva. LED-ekkel szépen lehetne követni, az 1 Hz szemmel is jól követhető... Végleges verzióban akár bent is maradhat, nagyon látványossá is teheti a cuccot.
Ha 90 %-ban jól működik, akkor nagy valószínűséggel olyan.
Igazság szerint annak a 10 %-nak kellene utána menni, például kétsugaras oszcilloszkóppal.
De ez ágyúval verébre kategória, én még mindig erősen javaslom a négy plusz LED antiparellel, és két ellenállás beépítését, (nem csak próbára) mert a feldobja a látványt is. Ugyanakkor Békéscsabán minden alkalommal felmerült ahogyan néztük a "kluttyogását", hogy ebből órát is lehetne csinálni, mert adja magát hogy pont hatvanas (~1 Hz). De a sok okoskodás után sem tudott senki még előállni relés számlálóval. Ami azért bosszant, mert tudom hogy létezik (két különböző megvalósítást is láttam élőben), és pont nekem kellene tudnom.
Komplett relés megvalósításra gondoltál vagy csak a számláló léptetését intézné egy relé ?
Idézet: „De a sok okoskodás után sem tudott senki még előállni relés számlálóval.” Ejnye ejnye, hogy, hogy nem tudott? Kb a 2 .Vh ota vannak relés impulzusgenerátorok, söt vannak motorosak is ( olyan mint egy vizpumpa). Annak az elönye, hogy nemcsak 1Hz-s jelet tud, de más frekvenciákat is. Valamikor az állomásorák mind egy ilyen központi jeladorol kapták a jeleket, csak a 60-s években lettek elektronikusra cserélve.
Magát a számlálást végezné a jelfogó. Úgy csak elméleti szinten bosszant, mert megépíteni biztosan nem fogom.
Szegedi igazgatóság távgépíró központjában láttam konkrét megvalósítást, ahol a különféle rendszer üzeneteket például "DER" állította elő valami furmányos módon a hálózati 50 Hz-ből egy relés logika hangos kerregéssel. Gyakorlaton rendszeres szórakoztunk hogy hivogattuk, és lestük ahogy "kerreg", és megjelenik kinyomtatva papíron az üzenet. Ez szerintem bináris számlánc volt. A másik a Western szelektoros menetirányító központ volt Szentesen. Ott jelfogó lánc állította elő a kódsorozatokat, sorban egymás utan húztak meg a jelfogók. Szent borzadájjal néztem ahogy csattog, és reménykedtem hogy nem akkor romlik el éjszaka, amikor én vagyok a fordulós éppen. Ez tutira lineáris lánc volt. Annó amikor élesben működtek, tutira volt rajz róluk, de hát azóta vasúti távgépírót is csak Szolnokon lehet látni kiállítási darabként...
Mivel hat vezetékes a léptetőmotorom, kipróbálom a teljes lépéses (egyfázisú) üzemmódot. Jelenleg a középső vezetékek nincsenek bekötve. Ha úgy sem működik tökéletesen, akkor mechanikusan oldom meg.
Ha két újjal nagyon gyengén folyamatosan menetirányba tekerem a léptetőmotort, akkor sosem ugrik vissza. Arra gondoltam, hogy a kakukkos órák mintájára egy láncon függö súly fejtené ki a szükséges nyomatékot.
Neked ez nem fog segiteni. A léptetömotor, nem megy hátra, ha nem kap ilyen gerjesztést. Azt kellene tisztáznod, hogy ez miért fordul elö. De ezt megirtam. 2 egymástol föggetlen relével nem lehet garantálni az impulzusok helyes sorrendjét. Ott kellene keresned a hibát.
Teljes lépéses üzemmódba jól fog működni, ha egyébként a motor forgórésze nem vesztett az "erejéből".
Olyan higanykacsolot használsz mint amit a kollega berakott. Mert ha igen ott van egy másik gond is. Te két független elektrodapárost használsz, márpedig a higany vezeti az áramot igy nincs kizárva, hogy elöfordul, hogy nemcsak két elektroda van a higanyban, hanem több is. Ezt vizsgáltad?
Éppen ezért raktam bele a két alsó relét, amelyek a kapcsolás pillanatától nagyjából 200 ms időtartamra behúznak. Ennyi idő bőségesen elég a felső reléknek, hogy átkapcsoljanak.
Időközben meglett a hiba. Bontott relékből építkeztem, és az egyik darab kontakthibás. Kiegészítettem négy LED-del és két ellenállással az áramkört. A négyből három terv szerint villog. Ha megkocogtatom a relét a negyedik is villog egy darabig, majd újra sötét marad.
Az a baj, hogy azzal a két also relevel sem zártad ki azt a gondot amiröl irtam. Nézd meg mi történik ha a 2 also relé kontaktusai egyszerre zárodnak és mind a kettö egy pillanatra meghuz? Neked ezt kellene elsö sorban kizárni. Az sem lenne megvetendö ( ahogy a 100 éves ilyen áramkörök voltak megépitve), hogy az egyik relé kontaktusai kizárják a másik meghuzását. Te ezt csak a motort müködtetö áramkörben oldottad meg.
Igaz, csak a folyamatos üzemre gondoltam. A bekapccsolás pillanatára nem.
Keress meg egy lexikonban egy kb 1910 körüli orajelgeneratort. Sokkal egyszerübb a kapcsolása és müködik.
Köszönöm hogy megfogadtad a LED-es javaslatomat.
Szerintem soros ellenállás nem kell a fűtőkörével sorban, mert ottan nincsen mit állítani, mert a lengésidőt érdemben nem folyásolja be... Azon gondolkodtam egy sort, hogy óraként (igazán eredetileg ez nem volt a tervezett szempontok között) hogyan lehetne pontosítani, Majd ha rendesen ketyeg, megszakértjük Békéscsabán (és viszek mágneseket). |
Bejelentkezés
Hirdetés |