Fórum témák
» Több friss téma |
Na közben jó lett ahogy kérdeztem.
1000x köszönöm.
Úgy is jó, de feszültségosztónak kötve is működik a potis osztás.
Próbáltam úgy is, de úgy nem tudtam annyira besötétíteni a képet.
Ha jól kötöd be a potmétet, akkor nullára le tudod húzni a video jelszintet. Poti bekötés
Most így van. Előtte csak simán sorban volt, de akkor nem volt az igazi. Változni változott, de nem volt elég.
Udv!
Van egy rf vevo modulom, ami szepen kommunikal az avrevel, ha mindketto kulon taprol megy, viszont ha ugyanazt a tapot hasznalom a vevo megbolondul es szepen begerjed,s csak kb minden 10. bajt megy at rendesen. Mint gondolom mindenki mas is tette volna rc szurot, lc szurot, zeneres megoldast, mindent kiprobaltam a vevo tapjanak a szuresere, de nem igazan segitett egyik sem. A kapcsolast bradbordon raktam ossze, de masnak is mukodott mar igy. Kifogytam az otletekbol. Ha valakinek van valami javaslata, orommel varom. Remelem ne,m voltam nagyon offtopic.
Üdv mindenkinek!
Van két rf modulom HEstore nál vettem HM-T433 HM-R433. Valamiért nem akar rendesen működni. Külön tápra tettem a vevőt és az adót amikor bedugom a vevőt akkor alaphelyzetben vibrál a rákötött led ,pedig aksiról használom viszont ha az adót bekapcsolom és elküldök egy bitet akkor az át is megy viszont vibrál tovább a led . Ez mitől lehet ? Segítséget előre is köszönöm ! Üdv: Taki
Ez a téma nem az a téma, amire gondoltál. Ha esetleg az RF modulok témakörben nézegetnél. Ismerős a dolog, ott találsz megoldást is. De a fórum cikkei között is találhatsz ismereteket
Sziasztok!
Elnézést a téma feltámasztásáért, talán ezért nem nyitnék új topikot. Van egy régi műholdvevőm (VTech AST200) , ami már venni ugyan nem tud, de a saját OSD-jét meglepően jó minőségben rajzolja a TV képernyőjére. Felbátorodva a topicon arra gondoltam, hogy megmentem belőle a modulátort (felirat: MCB8-UZ3611), hogy ráköthessem a mobilomat régi TV-kre. A gondom csak az, hogy a modulátort és a "számítógép" részt egyszínű vezetékek kötik össze, a NYÁK-okon pedig nincsenek informatív feliratok, így fogalmam sincs, mit hova kellene kötni. A tápfesz helyét (12V) és a földet egy multiméterrel kisakkoztam, de foglamam sincs, a maradék háromból hova kellene kötni a video és az audio jeleket, illetve hogy egyáltalán kell-e ennek működnie... Kapcsolási rajzot találtam ( http://elektrotanya.com/v_tech_ast_200_satellit.rar/download.html ) a cucchoz, de elég rossz minőségű, és abban sem vagyok biztos, ha minden felirat olvasható lenne, akkor el tudnék menni rajta. A kérdés tulajdonképpen az lenne, hogy próbálkozhatok-e úgy, hogy megpróbálom bekötni a video és audiojeleket a szabadon maradt 3 lábra, aztán ha eltaláltam, látok majd képet/hallok hangot, vagy ezzel tönkretehetek esetleg valamit? Köszi!
Üdvözlet azoknak, akik olvassák még ezt a topikot.
Arra gondoltam, hogy Arduino segítségével előállított TV jelet RF frekvenciával továbbítanám, persze csak egy szoba távolságán belül. Találtam egy a kapcsolást, amivel audió és videó jelet tudnék továbbítani. A kapcsolást itt találtam (Jakab Péter weboldalán, esetleg RT szerző?). A kapcsolást csatoltam. És egy weblap részletet, ahol a tekercs adatok vannak megadva. Igaz itt L4 tekercs szerepel, de gondolom elírás, mert a kapcsolásban nincs L4 csak L3. Azonban a kapcsolásban látható R7 értéke csillagos. Tehát egyénileg kell kikísérletezni, de sehol nincs megadva. Ennek az értéke elfogathatóan nagyságrendileg mennyi lehet? Köszönöm a segítségeteket a kapcsolás megvalósításában!
Szia!
Mivel azt se írod, miféle tranzisztor van az oszcillátorban, a bázisosztó értékeit is figyelembe véve 100 .... 47 ohm között kísérletezhetsz.
Igen az lemaradt. De én sem tudom. Elsőre 2SC4043S (npn, 11 V/50 mA/3,2 GHz). Vagy 2SC9018-at (npn, 30V/ 50 mA/ 1,1 GHz a régebbi TV játékokban ilyen van a modulátorban.) De nem tudom mekkora a teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2024
A bázisosztó feszültség értékei is furcsák, majdnem 3x érték.. akkor milyen tápfesz variációk vannak? Min 10..12 volt kell alapban a video modulátorhoz, hogy 8.8 V lehessen az emitterén..
Stb..
Szerintem akkor 100 ohmmal kezdjél. Ha leállítod az oszcit, mérheted az emitter feszültséget, aminek Ub-0.7 volt körül kell lenni, ami pl. 7 mA-t jelentene ( 7 mA*100 ohm).
Aztán mehetsz lefelé az ohm értékkel, ha szükséges a térerő és a moduláció minősége miatt. "Teljesítményről" nem kell beszélni ebben a kategóriában. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2024
Az Ut = +9 V vagy +12 V. Szerintem a felső +12 V esetén van, az alsó érték pedig a +9V esetén. Az oszcillátor frekvenciája 500 MHz elvileg.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2024
Értem.. akkor indulj 100 ohmmal és 12 volt tápfesszel. Utána könnyebb söntölgetni a 100 ohmot 9 voltos tápnál, mint csereberélni, ha kell.
"Finomhangolni" is tudsz ebben az esetben, ha a tápot lassan letekered 12-ről 9-re. Azt nem írtad, mi a vevő, de ha megy az oszci rendesen és jó frekin, akkor teljesen le kell süketítenie a vevőt letekert modulációkkal. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2024
A vevő egy kis TV lenne, beépített gyári tunerrel.
Aha... akkor fekete lesz a képernyő, ha eltalálod az előzőekben leírtaknak megfelelően.
Utána mehet a moduláció.
Ha már ott tartanék.
Ha kész, akkor jelentkezek. Hamarosan elkészítem. Köszönöm a gyors a segítséget!
Oké, de a 11 voltos tranyót azért ne nagyon használd 12 voltos táppal.
Itt ne csak egy sima dc-s dologra gondolj, hanem a kollektori rezgőkörre.. ha valami nagyobb vadrezgés is lenne vagy hasonló, a tápfesz fölé is nőhet a feszültség ( mint a hangfrekis végfok trafók esetében ).
A 2SC9018-as tranzisztort teszem be majd. Sajnos C5-ös 91 pF kondenzátorom nincs "egyben". De majd találok ki hozzá eredőt, vagy trimmert teszek be majd.
Ismerős volt nagyon a kapcsolás. Tudtam láttam valahol. Meglett.
A Rádiótechnikában megjelent 1998/8. hónapi lapszámában publikálták a Sok Kis Kapcsolás című rovatban. Egy kis leírás van hozzá, amiben írják: Ut= +12 V ----> R* = 39 Ω Ut= + 9 V ----> R* = 18 Ω Persze megnézem majd azokkal is amiket te írtál. Még ami számomra érdekes a tekercs, mégpedig az L1 és az L2. A szövegben 3 mm átmérőjű ferritrudat ír, amire rá kell tekercselni egymásra a két tekercset. A rajzon pedig változtatható értékű tekercset ábrázol. Tehát ide nem RF tekercs kell pl. TOKO típusú? A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2024
Ezekkel az ellenállásokkal jól meg van zavarva az oszci tranyó, ki tudod számolni az Ub értékből, ahogy már írtam.. 20-25 mA belemegy és ha utána megnézed az ( Ut-Ue)*IC szorzatot, az fogja melengetni.
3 mm-es hernyót biztos találsz, az hangfrekis kör, tehát nem kell rf frekire való.
Mármint nem nagyon nagy (hangvivő) frekvenciára...
Annak a hangvivő frekvenciának mekkorának kell lennie? Mert kiszámolnám a rezonancia frekvenciát, az R5 és az L2 tekercs soros körében.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |