Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyszerű RF modulátor

Témaindító: Lac, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) kábé válasza kadarist hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Na közben jó lett ahogy kérdeztem.
1000x köszönöm.
(#) kadarist válasza kábé hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Úgy is jó, de feszültségosztónak kötve is működik a potis osztás.

Próbáltam úgy is, de úgy nem tudtam annyira besötétíteni a képet.
(#) kadarist válasza kábé hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Ha jól kötöd be a potmétet, akkor nullára le tudod húzni a video jelszintet. Poti bekötés

Most így van. Előtte csak simán sorban volt, de akkor nem volt az igazi. Változni változott, de nem volt elég.
(#) homosecuiens hozzászólása Ápr 21, 2011 /

Udv!

Van egy rf vevo modulom, ami szepen kommunikal az avrevel, ha mindketto kulon taprol megy, viszont ha ugyanazt a tapot hasznalom a vevo megbolondul es szepen begerjed,s csak kb minden 10. bajt megy at rendesen. Mint gondolom mindenki mas is tette volna
rc szurot, lc szurot, zeneres megoldast, mindent kiprobaltam a vevo tapjanak a szuresere, de nem igazan segitett egyik sem. A kapcsolast bradbordon raktam ossze, de masnak is mukodott mar igy. Kifogytam az otletekbol. Ha valakinek van valami javaslata, orommel varom. Remelem ne,m voltam nagyon offtopic.
(#) Takikaa hozzászólása Júl 28, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Van két rf modulom HEstore nál vettem HM-T433 HM-R433. Valamiért nem akar rendesen működni. Külön tápra tettem a vevőt és az adót amikor bedugom a vevőt akkor alaphelyzetben vibrál a rákötött led ,pedig aksiról használom viszont ha az adót bekapcsolom és elküldök egy bitet akkor az át is megy viszont vibrál tovább a led . Ez mitől lehet ?

Segítséget előre is köszönöm !

Üdv: Taki
(#) pucuka válasza Takikaa hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Ez a téma nem az a téma, amire gondoltál. Ha esetleg az RF modulok témakörben nézegetnél. Ismerős a dolog, ott találsz megoldást is. De a fórum cikkei között is találhatsz ismereteket
(#) gergov válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Sziasztok!

Elnézést a téma feltámasztásáért, talán ezért nem nyitnék új topikot.
Van egy régi műholdvevőm (VTech AST200) , ami már venni ugyan nem tud, de a saját OSD-jét meglepően jó minőségben rajzolja a TV képernyőjére. Felbátorodva a topicon arra gondoltam, hogy megmentem belőle a modulátort (felirat: MCB8-UZ3611), hogy ráköthessem a mobilomat régi TV-kre. A gondom csak az, hogy a modulátort és a "számítógép" részt egyszínű vezetékek kötik össze, a NYÁK-okon pedig nincsenek informatív feliratok, így fogalmam sincs, mit hova kellene kötni. A tápfesz helyét (12V) és a földet egy multiméterrel kisakkoztam, de foglamam sincs, a maradék háromból hova kellene kötni a video és az audio jeleket, illetve hogy egyáltalán kell-e ennek működnie...
Kapcsolási rajzot találtam ( http://elektrotanya.com/v_tech_ast_200_satellit.rar/download.html ) a cucchoz, de elég rossz minőségű, és abban sem vagyok biztos, ha minden felirat olvasható lenne, akkor el tudnék menni rajta.

A kérdés tulajdonképpen az lenne, hogy próbálkozhatok-e úgy, hogy megpróbálom bekötni a video és audiojeleket a szabadon maradt 3 lábra, aztán ha eltaláltam, látok majd képet/hallok hangot, vagy ezzel tönkretehetek esetleg valamit?

Köszi!
(#) sany hozzászólása Jan 27, 2024 /

Üdvözlet azoknak, akik olvassák még ezt a topikot.
Arra gondoltam, hogy Arduino segítségével előállított TV jelet RF frekvenciával továbbítanám, persze csak egy szoba távolságán belül. Találtam egy a kapcsolást, amivel audió és videó jelet tudnék továbbítani. A kapcsolást itt találtam (Jakab Péter weboldalán, esetleg RT szerző?).
A kapcsolást csatoltam. És egy weblap részletet, ahol a tekercs adatok vannak megadva. Igaz itt L4 tekercs szerepel, de gondolom elírás, mert a kapcsolásban nincs L4 csak L3.
Azonban a kapcsolásban látható R7 értéke csillagos. Tehát egyénileg kell kikísérletezni, de sehol nincs megadva. Ennek az értéke elfogathatóan nagyságrendileg mennyi lehet?
Köszönöm a segítségeteket a kapcsolás megvalósításában!
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Jan 27, 2024 /

Szia!
Mivel azt se írod, miféle tranzisztor van az oszcillátorban, a bázisosztó értékeit is figyelembe véve 100 .... 47 ohm között kísérletezhetsz.
(#) sany válasza ferci hozzászólására (») Jan 27, 2024 /

Igen az lemaradt. De én sem tudom. Elsőre 2SC4043S (npn, 11 V/50 mA/3,2 GHz). Vagy 2SC9018-at (npn, 30V/ 50 mA/ 1,1 GHz a régebbi TV játékokban ilyen van a modulátorban.) De nem tudom mekkora a teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2024
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Jan 27, 2024 /

A bázisosztó feszültség értékei is furcsák, majdnem 3x érték.. akkor milyen tápfesz variációk vannak? Min 10..12 volt kell alapban a video modulátorhoz, hogy 8.8 V lehessen az emitterén..
Stb..

Szerintem akkor 100 ohmmal kezdjél. Ha leállítod az oszcit, mérheted az emitter feszültséget, aminek Ub-0.7 volt körül kell lenni, ami pl. 7 mA-t jelentene ( 7 mA*100 ohm).
Aztán mehetsz lefelé az ohm értékkel, ha szükséges a térerő és a moduláció minősége miatt.
"Teljesítményről" nem kell beszélni ebben a kategóriában.

Az Ut = +9 V vagy +12 V. Szerintem a felső +12 V esetén van, az alsó érték pedig a +9V esetén. Az oszcillátor frekvenciája 500 MHz elvileg.

Értem.. akkor indulj 100 ohmmal és 12 volt tápfesszel. Utána könnyebb söntölgetni a 100 ohmot 9 voltos tápnál, mint csereberélni, ha kell.
"Finomhangolni" is tudsz ebben az esetben, ha a tápot lassan letekered 12-ről 9-re.
Azt nem írtad, mi a vevő, de ha megy az oszci rendesen és jó frekin, akkor teljesen le kell süketítenie a vevőt letekert modulációkkal.

A vevő egy kis TV lenne, beépített gyári tunerrel.

Aha... akkor fekete lesz a képernyő, ha eltalálod az előzőekben leírtaknak megfelelően.
Utána mehet a moduláció.

Ha már ott tartanék.
Ha kész, akkor jelentkezek. Hamarosan elkészítem. Köszönöm a gyors a segítséget!

Oké, de a 11 voltos tranyót azért ne nagyon használd 12 voltos táppal.

Határeset, az igaz.

Itt ne csak egy sima dc-s dologra gondolj, hanem a kollektori rezgőkörre.. ha valami nagyobb vadrezgés is lenne vagy hasonló, a tápfesz fölé is nőhet a feszültség ( mint a hangfrekis végfok trafók esetében ).

A 2SC9018-as tranzisztort teszem be majd. Sajnos C5-ös 91 pF kondenzátorom nincs "egyben". De majd találok ki hozzá eredőt, vagy trimmert teszek be majd.
(#) sany válasza ferci hozzászólására (») Jan 29, 2024 /

Ismerős volt nagyon a kapcsolás. Tudtam láttam valahol. Meglett.
A Rádiótechnikában megjelent 1998/8. hónapi lapszámában publikálták a Sok Kis Kapcsolás című rovatban. Egy kis leírás van hozzá, amiben írják:
Ut= +12 V ----> R* = 39 Ω
Ut= + 9 V ----> R* = 18 Ω

Persze megnézem majd azokkal is amiket te írtál.

Még ami számomra érdekes a tekercs, mégpedig az L1 és az L2. A szövegben 3 mm átmérőjű ferritrudat ír, amire rá kell tekercselni egymásra a két tekercset. A rajzon pedig változtatható értékű tekercset ábrázol. Tehát ide nem RF tekercs kell pl. TOKO típusú?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2024
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Jan 29, 2024 /

Ezekkel az ellenállásokkal jól meg van zavarva az oszci tranyó, ki tudod számolni az Ub értékből, ahogy már írtam.. 20-25 mA belemegy és ha utána megnézed az ( Ut-Ue)*IC szorzatot, az fogja melengetni.
3 mm-es hernyót biztos találsz, az hangfrekis kör, tehát nem kell rf frekire való.
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Jan 29, 2024 /

Mármint nem nagyon nagy (hangvivő) frekvenciára...
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Jan 29, 2024 /

Ja.. fm-kf hernyó kell..
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Jan 29, 2024 /

Annak a hangvivő frekvenciának mekkorának kell lennie? Mert kiszámolnám a rezonancia frekvenciát, az R5 és az L2 tekercs soros körében.
(#) sany válasza ferci hozzászólására (») Jan 29, 2024 /

Találtam. Pont 3 mm.
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Jan 29, 2024 /

A kis tv normától függ.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem