Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   236 / 238
(#) Régi motoros válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 24, 2024 / 2
 
Az, hogy nem ciklikus üzemre vannak kitalálva és tervezve. A gépjárműben folyton töltve van, amint indítózol van egy nagy áramfelvétel 2-5mp -ig, aztán máris tölti a generátor. Tehát elvileg ha a töltőrendszer jó, soha nem tud lemerülni, amennyiben megfelelő állapotban van, és naponta járnak az autóval. Az ólom azt szereti, ha mindig töltve van. Rövid ideig képes leadni hatalmas áramokat, de utána kötelező a töltés. Meghalni akkor szeret, ha ritkán járnak az autóval és akkor is inkább nagyon rövid utakat, mialatt nem képes rendesen visszatölteni. Aztán ha hetekig áll, és nincs töltés, önkisülése is van, plusz még az autóban lévő fantomfogyasztók is merítik. És ha huzamosabb ideig nincs feltöltve rendesen, azt megsínyli. Ha mindezt még az is tetézi, hogy kevés a töltőfeszültség, máris rövidebb életű lesz. Azt viszont egyáltalán nem szereti, ha huzamos ideig nagy árammal merítik, aztán feltöltik. Erre a ciklikus munkaakkukat találták ki. Magyarán nem megfelelő szünetmentes táplálásra egy inverterbe. Oda csak akkor szabad tenni kényszerhelyzetben, ha este nem az akkuról jár az inverter, hanem kevés merülés után (ami akkor is a kapacitásához képest csak viszonylag kis áramú) kapcsolsz hálózatra.

Ui.: Az alállomásokon is csak áll jóformán, ha évente van 2-3 áramszünet, akkor kell helytállni, de utána megy a töltés csurig és szintén maximum feszültségen tartják.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2024
(#) antikzsolt hozzászólása Máj 27, 2024 /
 
Üdv

Kell egy kis megerősítés. Bővíteni szeretném a rendszeremet.
Az inverter isolar sml 5.5kw.
Mppt 120450v közt dolgozik.
Max nyitott feszültség 500v
Jelenleg 7 darab egyforma panel található rajta amit szeretnék még 6 panellal kiegészíteni. Viszont nem tudom hogy elbírja e az inverter.
Nyílt feszültség 37.45V Ami 13 panel esetén már 501,45v Ez alapján már csak 5 panelt tegyek rá vagy a veszteségek miatt felrakhatom nyugodtan a +6 panelt vagy csak 5 legyen?
Most néztem meg az árakat. Ugyan ott veszem meg. Akkor panelenként fizettem szálítással együtt 60.000ft Most meg még 40.000Ft is alig van
(#) zoli200 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 27, 2024 /
 
Max 10 db többet ne vagy csinálj 2 sztringet 7/7 panellel.
(#) antikzsolt válasza zoli200 hozzászólására (») Máj 27, 2024 /
 
A 10 panel hogy jött ki? 2 sting nem járható út sajnos.
(#) zoli200 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 27, 2024 /
 
Lehet hogy 500V a max PV bemenet de 450-nél többet nem akasztanék egyikre sem, Pl -10 fokban amikor a felhő mögül hirtelen előbújik a nap akkor lesz a legmagasabb a feszültséged. Valljuk be ezek a kínai inverterek nem a minőségről szólnak én 80%-nál nem hajtanám őket túl meghálálja hosszabb távon, volt már több füst is emiatt mert nem figyeltek erre.Ezek a sziget üzemű inverterek nem komálják annyira a túlpanelezést, mint grid-tie társaik.
Szóval nem ajánlott túlpanelezni őket.

Ez csak magánvélemény nem kell velem egyetérteni
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 27, 2024 /
 
A doksijukban ritkán van benne, kérdezd meg a gyártót (ha van) hogy mennyi a max megengedett PV áram, és egyből kiderül, hogy átlépnéd-e a két párhuzamos sztringgel vagy sem (általában igen). Teljesen felesleges a határokat feszegetni, általában úgy is annyi jön ki belőle amit bír az akku, és legtöbbször pont olyankor van rá szükség amikor a nap sem süt, tehát kb. lényegtelen, hogy 1-2 panellel több vagy kevesebb van rajta. Vedd meg a +1 panelt, ha nem laksz messze elmegyek érte, mert nekem kéne 1db panel egy másik inverterhez de annyit sehol nem adnak meg aranyárban lenne a szállítása is.
(#) KissAttila válasza andyka hozzászólására (») Máj 31, 2024 /
 
Andyka, mivel tudod ilyen huen kovetni a termelest?
(#) ahinoam hozzászólása Jún 2, 2024 /
 
Tisztelt szakértők.
Szeretnék egy lakókocsiba kisebb napelemes rendszert ami elbir (nincs hosszú i a billentyüzeten, és hosszú ü sem ) pár dolgot. Ami menne róla egy gamer laptop, esetleg egy nagyobb hútőgép és kisebb dolgok. Ha birná a rendszer akkor még egy nagyobb 55 colos lg tv is. Nem egész nap menne csak pár órát néha hosszabb (kb 8 órát) időt is. Olyan rendszer érdekelne ami esetleg kisebb táblákból (azért lenne jobb a kisebb mert nem nagy a felület a tetőn és kisebb táblákból könnyebb lenne helyezkedni a kocsin) de nagy hatásfokkal müködne, tehát a drágább napelem sem probláma. Ugye vannak ezek a modern 450 és 500 as panelek persz ezek nagy méretúek tudom. Ami lényeges hogy a kocsi sokat állna tehát külön lenne egy 2db vagy több nagyobb akksi az ellátására és nem az autó akksiról menne. Nézegettem a témában és nem tudom hogy kb milyen konfiguráció lenne jó nekem. Mivel a gamer laptopom játék közben kb 300 w ot fogyaszt mivel komolyabb AAA szintü játékokkal játszom és RTX3070ti van a laptopban, ezért ha összeadom a kb terhelést lesz kb 4-500W amire azt hiszem szükség lenne. De lehet rosszul látom. Tudna valaki segiteni ebben a dolgogban ?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024
(#) Atis57 válasza ahinoam hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1
 
Szia!
Az elképzelés nem rossz ! De van az a valóság...

Pontosan mivel , mennyit akarsz fogyasztani? Mert csak ezután lehet kigondolni az akkuk Ah-ját, meg a napelem darabszámot is, különösen az inverter e legfontosabb.

A 450-500Wp -s panelek is az elhelyezés függvényében akár 200Wp is leadhatnak(akár 4h-n át) . meg forgatva akár 400Wp is ,( akár 6-8 H-n át )
Ez a PC ,meg a hűtő már nem annyira nyerő kombináció--.persze lehetetlen nincs ," bár kissé többe "kerül !
S gondoltál-e egy ilyen kiváló termelési görbére?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024

nap.jpg
    
(#) antikzsolt válasza ahinoam hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1
 
Egy jó állapotban lévő hűtő nap 1-2 kw körül eszik. A gép napi 8 órával számolva megint kb 3kw/nap Erre jön a tv még kb 2 kw. 7kw kellene megtermelni hogy ez meglegyen kb kellene 500w panelből legalább 4 de jobb az 5. Aksi terén meg 10kwh hogy legyen azért benne tartalék. De ha van lehetőség rá ha már viszed a lakókocsit akkor a kocsi generátorával lehessen tölteni az aksikat nem 20-30A amit folyamatosan már elég jól tölt rövid idő alatt. Ami még vész esetén se rossz.
(#) ahinoam válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Szia Atis57, értem, akkor legyen minihütő, azzal talán nyerek picit. Igazából ahogyan mértem az áram felvételt lakatfogóval a laptopon kb 0,8A volt alapjáraton terhelve kb 1,5A és ehhez jönne kb egy kisebb hütő fogyasztása és akkor nem nagy TV hanem egy kisebb monitor ami 60W, és lenne kb 100W a maradék fogyasztónak, ami ledes világitás, egy ventillátor és egy 50W os ceragem ágymelegitő. Ez az összes fogyasztásom.

Sajnos kicsi a termelési görbe képe. Ezért is lennének a nagyobb akkumulátorok hogy addig töltve lennének mig sok a fény, amikor meg kevés akkor inkább az akksiról menne, gondoltam a szabályzó tudja ezt szabályozni, és az össz fogyasztás se lenne mindig a maximális hiszen nem egyszere möködne minden mindig, de annyira nem értek a napelemes témához, elismerem.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024
(#) ahinoam válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Szia antikzsolt, tehát a laptop fogyasztása lenne a legkisebb problémám a tv és a hütő vel szemben ? ez furcsa nekem hiszen a laptopom kb 1,5 A eszik terhelve ami 230 V-nál kb 300 W, ha jól számolom. Viszont egy monitorral ami kb 60 W kiválthatom a tv-t. A kocsi gnerátorral tölteném az akksit akkor néha ahogyan mondtad, viszont napelemmel visszatermelnék az összes akksinak.

A hütő akkor legyen minihütő, azzal talán nyerek picit. Igazából ahogyan mértem az áram felvételt lakatfogóval a laptopon kb 0,8A volt alapjáraton terhelve kb 1,5A és ehhez jönne kb egy kisebb hütő fogyasztása és akkor nem nagy TV hanem egy kisebb monitor ami 60W, és lenne kb 100W a maradék fogyasztónak, ami ledes világitás, egy ventillátor és egy 50W os ceragem ágymelegitő. Ez az összes fogyasztásom.


Igy meg lehetne oldani szerinted ?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024
(#) Atis57 válasza ahinoam hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Szia!

Igen --a lényege; A fogyasztó-x kWh, B, c, stb összesen 5 vagy akármennyi kWh.

Ehhez kell az üzemidő fügvényében akkut-napelemet választani. Azért a fix rögzités esetén max 4-6h napsütéssel számolhatsz.
Ha invertert is használsz 8-16 órán keresztül --Mennyi lessz a készenléti fogyasztása.?

S a valóság ---az áramszolgáltatónál 36Ft/kWh ért veszed az energiát.
De egy ilyen konfigurációban a 150-200 Ft/kWh ig is eljuthatsz.
S természetesen , hány évre előre akarsz beruházni? (nálam 80 év !)
Persze szivesen segitünk, a lehetőségeken belül.
(#) zoli200 válasza zoli200 hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Ha valaki szeretné monitorozni az inverterét akkor itt egy ingyenes szoftver pi3 kell hozzá, reg után lehet csemegézni elég sok invertert ismer. solaranzeige
(#) Atis57 válasza ahinoam hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1
 
Szia!
Egy ilyet számolj át párszor --Mi-mennyi --ha változtatok?

https://panelectron-shop.hu/szigetuzemu_napelemes_rendszer_meretezese
(#) ahinoam válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1
 
Igy kellett volna kezdenem csak nem akartam ezzel kezdeni mert nem álltalános téma, arról van szó hogy a lakókocsiban ideiglenesen akarok lakni. Néha a szüleimnél. A lakókocsiban a legfontosabb a szórakozásom és a hütő lenne de még a hütót is elengedem mert tudok gázzal melegitve is kaját vagy gyorskaját csinálni. Viszont a monitor az fontos lenne. Arra gondoltam hogy veszek kb 2 nagy 500 W-os drágább minöségi napelemet és inverteren keresztül 2 vagy3 kb 120 W-os akkumulátorral megtáplálom. Mivel a laptop a legnagyobb fogyasztó és mellette nem sok fogyasztó lenne és általában ahogyan az elején irtam kb 4 órát menne a legtöbb fogyasztó mikor nem dolgozok csak el kellene igy birnia. Simán az a pici laptop akkumulátor is elbirja mikor játszok 100 %-on terhelve 20-40 percig. Ezek a böszme nagy akkumulátorok csak el kell hogy birják nem pár órát ? Ezért nem értem és kérdezem itt hogy hogy van ez hogy ennyire nem látom át ezt a kontrasztot. Néha akkor járatnám napközben pár órát a kocsit. EZ nem befektetésnek megy, ez egy terv hogy hogyan tudnék élni kompromisszumokkal egy ideig mikor dolgozom valahol, vagy amikor külföldön szakaszosan dolgozok, mint most is jelenleg. Drága az albérlet külföldön már ha van éppen, viszont a munkám nagyon jó. Igy akarom áthidalni ezt a problémát. Nekem a szegényes körülmény nem probléma, de szórakozni azt szeretnék. Röviden ennyi.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024
(#) ahinoam válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Ez egy nagyon jó oldal, köszönöm.
(#) antikzsolt válasza ahinoam hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1
 
Lényegében ezek csak saccolt értékek de mivelhogy vannak bizonyos üzemidők amit el akarsz érni(laptop:8 óra*300w=2400w) ezért mindig a maximálissal számolni kell. Ezt hívják tartaléknak felhős napokra) A töltés csak 1 irányú legyen és csak akkor ha megy a generátor. Ezt egy dc relé ami 13-14v környékén kapcsol be. Így nincs az hogy lemerül minden aksi és még indítani sem tudsz. A hűtő egy furcsa jószág, nem biztos hogy kevesebbet fogyaszt ha kisebb. Sőt ha rendesen meg van töltve egy nagyobb kevesebbet fogyaszt mert a tömeg tárolja a hideget. Meg kell találni az ideállisat. Méret+ fogyasztás terén. 2-3 napra való hideg élelmiszert és vizet is tudsz benne tárolni lehet jobban jársz mint egy kisebbet amibe csak 1 napi fér el. Mindig boltba szaladni sem jó dolog. Egy megfelelő inverter segítségével akár rezsó is mehet róla és tudsz főzni ha süt a nap. Aksiról 1-1 melegítés is lemehet róla. Tehát gázzal is lehet spórolni.
Vannak a kerti lámpákhoz hasonló kemping lámpák. Azokon van olyan lehetőség hogy a lámpa és a napelem egy viszonylag hosszú vezetéken van rátéve. Meglepő módon elég jól tudnak világítani és máris nem a fő aksi van merítve. Bár ez már elég maximalista dolog. A laptop is tud kb 30 percet ahogy írtad.
Lényegében ha akarsz tervezni egy rendszert így tegyed.
1 milyen eszközt használok mennyit fogyaszt maximum mennyi ideig üzemel.
Ha ez megvan máris tudod hogy mennyi energiát kell tudni eltárolni. Ehhez kell 20% hozzátenni hogy legyen a rendszerben tartalék és az aksi se merüljön minden nap le 0% mert nem tesz neki jót.
Ha ez megvan figyelembe jöhet az aksi keresés. Az aksi a lényeg egy szigetüzemű napelemes rendszer esetében ehhez kell választani az invertert majd a napelemet is.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1
 
A hütönek ( föleg a kompresszorosnak) van még egy extra kellemetlen tulajdonsága, indulàskor meglehetösen nagy az áramigénye, és egy gyenge akkurol képtelen elindulni, hibát jelez.
(#) zoli200 válasza ahinoam hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1
 
Lifepo4-be gondolkodj a savas egy vicc, nem drágább ha hosszabb távon számolsz és jval többet is tudsz előle kiszdni.
(#) ahinoam válasza zoli200 hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Köszönöm zoli200, sejtettem hogy jobb választás lenne, mivel jóval kisebb is, és nagy az energia sürüsége, stb.
(#) ahinoam válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Köszönöm a lényegretőrő hosszú választ, jól átgondolom amiket irtál. Utánaszámolok. Az az oldal nagy segitség amit irtál mert nagyon részletes, mindenre kiterjedő.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024
(#) Maz válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1
 
Sziasztok ismét!
Elnézést kérek a megkésett válaszokért, mostanában nincs túl sok időm netezni.
Köszi a tanácsot, kipróbáltam. Igaz, nem 0-ra de 40%ra merítettem az akksit, aztán ment a töltés. Sajnos az eredmény ugyanaz. Ge Lee-nek lesz igaza, a cellák nem ugyanolyanok. Próbálok együttélni ezzel.
Amúgy a "régi" AGM akkuknál ez még így is sokkal jobb. A két db 250Ah-s akku nem bírta a strapát 4 hónapig sem.
Villanymozdonynak: Alibabán találtam egy forgalmazót, tőle rendeltem. Az elérhetőségét csak kifejezett kérésre osztom meg, mert nem ajánlom őket nyugodt szívvel. Amíg lebonyolítottuk az üzletet készséges volt az eladó, válaszolt informált, stb. Amikor elindult a szállítási folyamat, az eladó köddé vált, se kép, se hang.
(#) Atis57 válasza Maz hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Szia!
A jótanács? veszel 2 db-l többet , s csak összejön.(ha másképpen nem akkor párhuzamosan is)


Esetleg cserélgetsz ismerősökkel....
(#) Maz válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Már próbáltam ilyen túlpanelezést. 3kW-os inverterre akasztottam 4 db 41V-os panelt sorba kötve. Az MPPT 160V-ig használható. Kiállt hibára. Lett belőle 2s2p. Így jól működik. Szerintem úgy válaszd meg a panel mennyiségeket, hogy 500V alatt maradj 10-20V-al. Az MPPT max árama leolvasható az inverter adattáblájáról, azt se lépd túl.
(#) Maz válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Egyelőre jó lesz ez így. Persze, ha valaki hasonló cipőben jár, elindulhat a csere-bere...
(#) Villanymozdony hozzászólása Jún 4, 2024 /
 
Lenne egy újabb napelemes kérdésem: Ha szigetüzemű a rendszer, és gyakran áll elő az, hogy kicsi a terhelés, de süt a nap, akkor gyorsabban öregszenek a panelek?
(#) CIROKL válasza Villanymozdony hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Mitől ?
ha egy autóval nem közlekedel attól gyorsabban öregszik?
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Jún 5, 2024 / 1
 
Szia!

Biztosan nem !
Ez valahogy elterjedt/terjesztették a köztudatban . ---25 év garancia ,a teljesitmény csökkenés xx % ?---
Van olyan lebontott panelem ,ami 25 év után sem mutatja az amortizációt.
Meg egy 1984 ben gyártott 10W-s ,ami most esett le a névleges értékére (eddig felette volt)

Na persze a maiak? minél vékonyabb rétegű technológia .......
(#) SKY válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 8, 2024 / 1
 
A napelemnél lényeges tudni a hőmérsékleti együtthatókat is! Egy rendszer méretezésénél a két legfontosabb maximális érték a feszültségre vonatkozó tényezővel számított maximális üresjárási feszültség a téli leghidegebb időben (Uoc_max, én -20 fokra szoktam ellenőrizni, holott tél már ritkán van nálunk...) és a nyáron előforduló rövidzárási áram növekedése, amit 70 fokos panelhőmérsékletre nézek. Ez egy nagyságrenddel kisebb változás (növekmény), mint a feszültségé.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha neked a napelemre Uoc=37,45V/STC van megadva, abból kb. 4-5V-al magasabb lesz a rendszerben fellépő legnagyobb feszültség modulonként, azaz 43V-al bátran lehet számolni, amit az inverter maximális (nem munkaponti tartomány) bemeneti feszültségével, vagyis 500V-al kell összevetni. Én erre az inverterre maximum 11db soros napelemet kötnék, de mint mások is írták, mivel a munkaponti tartománya 120 - 450V és stabilan működik alacsonyabb modulszámmal is, ezért bőven lehet nagyobb biztonsági tartalékot képezni, vagyis még kevesebb modullal üzemeltetni. Az egyedüli hátránya, hogy a direkt 230VAC előállításához a legideálisabb a 350-370VDC bemeneti feszültség, ezért valamivel jobb az inverter átalakítási hatásfoka ha a sztring 350V-ot tud 150V helyett.

Hogy lehet-e két párhuzamos sztringet kialakítani, az az inverter max bemeneti DC áramától függ. Erről nem ír semmit az adatlap, de ilyen alacsony bemeneti feszültség mellett az 5kWp-hoz elengedhetetlen a két párhuzamos sztring, vagyis így kellett hogy tervezzék az invertert. Bár akkor sem mindegy, hogy 18-at vagy 23A-t fogad, mert ettől függően nem mindegyik teljesítményűt/felépítésűt lehet rákötni, pl. a 300W körüli moduloknak már sokszor két számjegyű a kimeneti áramuk. Ezt az infót mindenképpen be kell szerezned a forgalmazótól vagy a gyártótól, jobb esetben ha a kivonatos adatlapban nem is, a gépkönyvben talán van a bementi áramokra vonatkozó infó.

EASUN hibrid

A használati végén ott van, 5kVA hibrid inverter: max. 5000kWp, max input 500VDC, max. 18A input current.
Az elején pedig példaként a mellékelt kiválasztási táblázat, amely szerint a 330Wp-s Isc=10,79A-es minta napelemből képezhető két párhuzamos sztring és 12db köthető sorba, ami alapból 484VDC/STC. Nem csoda hogy ilyen a kínai "minőség", ha egy útmutatót nem tudnak megírni ellentmondás nélkül... tekintve, hogy minőségi kínai a cucc, én csak annyi párhuzamos sztringet kötnék rá, aminek a kimeneti összárama a hőmérsékleti együtthatóval sem lépi túl a maximális 18A-t, azaz az Isc nem több 8,5-8,7A-nél kettő esetén.

Persze lehet, hogy nem ez a tényleges inverterednek az adatlapja. Megnézed az inverter oldalán lévő táblát, vagy előkeresed a csomagban adott leírást?

A napelemeidről van adattábla?
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2024
Következő: »»   236 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem