Fórum témák
» Több friss téma |
Emlékeim szerint minden akkunak van önkisülése. De majd utánanézek.
Fölösleges. Nem véletlenül tettem a "nincs" szót idézőjelek közé.
Annyira kicsi, hogy akár el is hanyagolható. Itt most nem laboratóriumi mérésről volt szó. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2024
Itt vannak konkrét adatok: Bővebben: Link.
Értem. Sajnos elég gyakori a pongyola fogalmazás a fórumon. Sokszor ragadnék billentyűzetet, de aztán inkább hagyom... Nem kötekedni akarok, de ez talán egy szakmai fórum. A hétköznapi életben is zavaró a "találjuk ki, hogy mire gondolt a költő" helyzet, de itt még rosszabb a korrekttelen fogalmazás .
Idézet: Azért ezt sem kellene így leírni Talán inkább inkorrekt, ha már nyelvészkedünk.. „korrekttelen”
A "korrektelen" ebből a szempontból olyan, mint a "fogalmatlan".
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2024
Akkor a bt modult, a maga hatalmas pár 10mA áramfelvételével tápold meg egy low-drop 7812-vel, az garantáltan nem hoz be zajt, a végfok meg mehet a teljes tápfeszről.
Az első, ami eszembe jutott, de ha jól tudom a 7812-nek legalább 14,5V bemenő feszültség kell. Az akkupakkot nem engedném 12V alá, de 12,5-13V-ról még simán tudnom kéne használni.
Amúgy 30mA az a 10! . Egyetérthetünk, szinte 0 terhelés.
Tiszteletem a Fórumnak!
Tanácsot kérek! Adott a TP 4056-s töltő, védő stb. panel. Erre rákapcsolok kisebb, pár száz mAh-s LiPo cellát, az R3 ellenállás kicserélve 10 kOhm-ra. Gyönyörűen működik, az ármafelvétel a 4056-s panel paraméterei között leírt 100 mA . Viszont én szeretnék két cellát sorba kötni ezekből, szükségem lenne 8V körüli feszültségre. Ehhez a jutubon találtam, videókat, igaz ott 18650-s cellákat kapcsolnak össze. Ha mindent úgy csinálok , ahogy a videókban láttam, akkor a bekapcsolás után az egyik panel pillanatok alatt forrósodik majd elhalálozik. A betáp fesz 9,5-10V Próbáltam az eredeti 1,2 -s R3-al is , eredmény ugyanaz, a kis akksikból kioperáltam a saját kis paneljeiket, a kivezetések direktbe kötve 4056-ra, ugyanúgy valami gubanc van. Külön külön minden panel (4056-s , amíg életben vannak) tökéletesen teszik a dolgukat. Sőt modellvasútba beépítve, a mozdonyvilágítást sikerült megcsinálnom állandóra ezekkel , töltést pedig a sínről kapja, ha megy a mozdony. Mit csinálok rosszul a sorba kapcsoláskor? Köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2024
Sorbakötve ezt így nem lehet.
Mivel a 2 panel és a 2 cella soha nem lesz ezredvoltra egyforma, amelyik többet töltene, az kinyírja magát mivel a másik ilyenkor nulla, és a 10V megjelenik 1 panelon. Kb. szemléletesen mint 2 vödör víz egy csigán kötélen. Amelyikbe csak fél decivel több víz van az máris megindul lefelé és tépi a kötelet. Így soha nem lesz jó. Szerezz be egy 8,2V bármit ami tud cc-cv módot, valami ilyesmit Beállítod a kimenőfeszt 8-8,2 voltra, az ármot meg amire akarod 100mA-2A közé. a balanszolást meg hagyd a fenébe, legfeljebb 2 havonta kézzel kibalanszolod a 2 celládat. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2024
Köszönöm, de...
Nekem állandóra is kellene energia, konkrétan egy síntisztító vagon motorját kell megtáplálni. Ennél jó lenne ha a porszívó- csiszoló motor akkor is forogna ha a vagon áll, vagy lassan tolja a mozdony. Alaphelyzetben a sínről kapja a feszültséget. Nekem analóg rendszerem van . A jutubos videók? Látszatra mindenféle "pudvás" cellákat összekapcsol az ember, méricskél ..... a mérések szerint jó értékek vannak, a panelen a kontroll LED-k is üzemszerűen világítanak. Nem vitatkozni akarok, ne értsd félre, csak azt írom amit láttam...
Kiegészítés: ..analóg rendszerem van. A pucoló vagon alaphelyzetben a sínről kap villanyt, ezért csak mozgás közben működik és a hatékonysága is sebesség / sínfeszültség függő. Ezért szeretném ha akksis megtáplálása lenne. Persze hely igen kevés van minderre a 18650-s cellák nem férnek el, sajnos.
Az asztali próbánál símán , 4056-s nélkül, 2 sorba kötött 230mAh-s akksiról 3-4 órát forgott a kis motor , ennyi több mint elegendő lenne. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2024
Én nem értelek félre, elmondtam miért nem működik. Az hogy Yutubon működik, ott működik az összes free-energy generátor is
A tapasztalatod, miszerint azonnal elszáll a töltőmodul, valószínű engem igazol. Linkelj 1-2 Yt. videót légyszíves, megnézem. Ha órákig megy a söprűmotor a 2 celláról, miért nem építesz be egy mezei csatlakozót, amin keresztül kívülről egy normális cc-cv modullal feltöltöd, használod órákig majd ha kész, leveszed a vagont a sínről és feltöltöd. Vagy ennyire fontos hogy menetközben is töltődjön, 9-10V feletti sín fszültségnél? Mert arra ilyen kis méetben nincs semmi ötletem.
Itt a link :
https://www.youtube.com/watch?v=TTogJMQLUhQ&ab_channel=LowBudgetProject a csodák palotája, tárháza ? A külső töltést nem vetem el ha minden kötél szakad, a mozdonyokon is a 4056-s USB-je hozzáférhető. Itt a gép alján volt hely, el lehetett dugni. Sajnos a pucolón a szerkezet miatt csak oldalra, felülre lehetne csatlakozót kialakítani, hááááát ez ronda , nagyon nem szeretném. A menet közbeni sínes töltés gyakorlatilag "korlátlan" idejű használatot engedne, akár aktív terepasztalozás közben, mintegy valóságos munkagép ügyködne. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2024
.... tárháza + free-energy ez lemaradt !
Ahány 18650 cellát sorosan használsz, mindegyiket külön 4056-al, használj annyi darab egymástól független (dugasz)tápot. Megjegyzés a tp5100-as modulok sokkal strapabíróbbak
Ha a manusznál működik, nálad nem, nem tudom mi lehet a hiba. Nem vetem el a gondolatot hogy esetleg működhet de hogy nálad miért nem, azt nem tudom.
Nincs most itthon 2 ilyen modulom úgyhogy nem tudom lecsekkolni.
Ha nem egyforma a cellák belső ellenállása és/vagy nem egyformán vannak lemerülve, töltéskor különböző fesz lesz a cellákon, így a 4056-okon is, a 4056 meg kipurcan a ráeső nagyobb fesztől
Ilyet nem csinálunk. Ez az IC egy cellához való.
2S-hez használj hozzá való BMS-t. Ez a bajom nekem is , na mindegy! Megrendetem a fenti boltban a 4056-t, kipróbálom a 18650-s cellával. Ha az működik, ( a videó szerint igen) , akkor a bibi a kis celláknál lesz. A két panel kimenete közötti 1N4007-s diódának lehet egyfajta védő szerepe ? A jucsatornáról : láttam két fettel stabilizált szabályozható feszültség és áramkorlátos tápot is Nem értek az elektronikához, de ez azért túlzás, nem?
Egy cellás töltőmodullal nem fogsz két cellát tölteni, akármilyen celláról van szó.
Vannak kimondottan két cellás töltőmodulok is, neked azt hiszem olyan kellene. Mondjuk a már említett TP5100, annak van két cellás beállítása is, nézd meg az adatlapját. Vagy mondjuk ez lehet még egy alternatíva ha kisebb feszültségről kell tölteni.
Úgy van, de mint látható én feszültségszintet mutattam, nem töltöttségi állapotot.
A feszültségszintből látható, hogy fölösleges két három havonta töltögetni, mert a kapocsfeszültség megvan. Persze majd ha x év múlva használni is szeretnénk, azért előtte célszerű egy feltöltést elvégezni.
Nem , nem ! Nem két cella egy modul, hanem két cella két modul sorba kötve!
A korábbi link alapján indultam el, csak jött a fal Viszont köszönöm az alis linket , szimpatikusnak tűnik. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2024
Akkor én értettem félre...
Két modullal két, független cellát tudsz tölteni. Két sorbakötöttet nem, vagy csak nagy szerencsével egy kis ideig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |