Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   208 / 2208
(#) EcoPityu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2008
Mi lesz ez Zoltánom?? Előerősítő varázsdoboz???
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2008
Szép, bár egy kicsit féltem hogy az új fotókon már egy másik tök lesz Miért snasz az a szegény EM84. Nekem az összes (még a használtak is) féltve örzött kincsem még ha van is belőle egy csomó. Örülök hogy ez a mono project ötlet másoknál is működik (nyilván, mint az összes jelentős újítás az elektroncsövek világában, ez is tőlem származik )
Na mindegy, TÖK JÓ
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2008
Hát akkor miért nem kérsz a körmös foglalat királytól? Ilyen célra (nem öncélú felhalmozás mint egyesek a varázsszemekkel ) mint kutatás-fejlesztés mindíg szívesen áldozok a készletemből!
(#) MrBrown hozzászólása Aug 8, 2008
HOLNAP (SZOMBAT, AUG. 9-E) LESZ BÖRZE ,, DE SAJNA CSAK "SIMA" NEM A RÁDIÓS TALÁLKOZÓ!
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2008
Persze hogy nem 83-as. Ez mono cuccos oda nem kell a két oszlops kijelző, bár ami azt illeti ismerek olyat akinek megfordúlt a fejében hogy az egyik oszlop a hangerő független bemeneti jelet a másik pedig a kimeneten levő tényleges kivezéreltséget indikálja
(#) djhans hozzászólása Aug 8, 2008
Ki jön a holnapi börzére? Ha csak én leszek egyedül akkor lehet hogy nem megyek. Nem vásárolni mennék hanem beszélgetni... na jó lehet hogy vennék valami apróságot
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Aug 8, 2008
Köbzoli nem tud menni, tehát énsem tudok sajnos :rinya:
(#) Ricsi1992 válasza Müszi hozzászólására (») Aug 8, 2008
Ha nem 7pecsétes titok,elárulnátok milyen börze?
(#) praxis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2008
OS18/600-am nekem is van, gondolkodtam is erőlködő építésben, de nekem is foglalat gondjaim vannak. Esetleg kinéztél már valami jó kapcsolást? Ja van még EL6-om is. Tetszik az alakja ezeknek a csöveknek. Mellé még egy AZ.. egyenirányítót, meg EM4-es varázsszemet. De szép lenne...
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 8, 2008
Régebben vki írta,h szívesen olvasna a tekercselés gyakorlati fogásairól,s a legtöbbünknek ezzel van gondja,ezért ha nem fárasztalak benneteket lekörmölném ezzel kapcsolatos tapasztalataimat,abban a reményben,h tudok hasznos fogásokat/tippeket adni. bár nem lesz rövid...
(#) CHZ válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 8, 2008
Jöhet , szerintem mindenki várja köszönettel !
(#) Gory válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 8, 2008
Engem érdekel, jövő héten ugyanis aktuális lesz.
Például hogy hogyan szokás tekerni egy réteget ha több sor. Elkezdem egyik felén, végigérek, aztán visszaugrok az elejére rakok egy sor szigetelést, és ugyanabban az irányban megint elejétől végig?
Mi a fontos a szigetelésnél, átütési szilárdság, vagy valami más misztikus jellemző, a sorok és a rétegek közt?

Vettem olyan sárgás 3M típusú szigetelő szalagot. Elvileg 180-200 fokig bírja és 4KV az átütési szilárdsága. Ez rétegek vagy sorok közé javasolt-e inkább, vagy mindenhova jó?
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
Ha kimenőben gondolkodsz (már leírtam többször )
szigetelő szalagot nem szabad használni szigetelésre !!!
Kimenőnél nagyon fontos a soronkénti és a rétegenkénti szigetelés vastagsága és a minősége is .
Én próbára tekertem kimenőt , az egyik x minőségű és x vastagságú szigeteléssel , a másikat y minőségű , de x vastagságúval tekertem .Dobtam 1 hátast amikor generátorral összehasonlító méréseket csináltam , hatalmas különbség volt közöttük , pedig más minden egyezett .
(#) sturbi válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
Nem lesz 470 V-od, az miatt nem kell aggódni. A pufferkondenzátor fesztűrésének méretezésénél számolunk 1,44-es szorzóval, tehát annak kell jelen esetben 500 V-osnak lenni (de még ha csak a puffer lesz rajt egyedül, akkor is csak 450-460 V között lesz a fesz). Végfok tápellátásánál általában 1,2-es szorzóval lehet számolni, tehát 400 V-od lesz csak (persze ez függ a trafó belső ellenállásától, de ezt lehet általánosnak tekinteni). SE erősítőnél kell C-R-C vagy C-L-C szűrő, nemigen lehet a végcsövet sem közvetlenül az első pufferre kötni, mert brummos lesz, főleg ha komolyabb nyugalmi áram folyik (pl. GU 50-nél). Itt egész egyszerűen akkora ellenállást kell alkalmazni, hogy utána jó legyen a terhelt tápfesz és brumm se legyen (47 ohmot szokás használni, de el lehet térni a helyzetnek megfelelően).
A 7.2 V-ot egy soros ellenállással lehet kisebbre venni. 6,5 V-nál ne legyen kisebb, hogy a hálózat ingadozásakor is meglegyen a szükséges fűtés. Számolása egyszerű, pl. ha a fűtőkörben folyik 3 A áram és 0,7 V-al akarod csökkenteni a fűtőfeszt, akkor R=U/I-vel 0,7 V/3 A=0,23 V/A (ohm) ellenállás kell, aminek a terhelhetősége Unégyzet/R vagy Inégyzet*R-el számolható (váltóáramnál) vagy U*I, tehát 2,1 W a számolt érték, amit úgy értelmezünk, hogy legalább 5 W-os ellenállás kell, hogy majd ne égjen el egy rövid idő után. A helyszínen a legalább 15 perce működő erősítőnél újra meg kell mérni a fűtést, és ha szükséges korrigálni kell az ellenállás értékét (6,2-7 V között általában jó).
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 8, 2008
Ez nem olyan jellegű szigetelő szalag, mint amit az ember barkácsolásra használ. 3cm széles és teljesen más az anyaga. Kapcsolóüzemű tápokban használatos a trafókhoz. A felülete olyan fényes mintha valami fóliázás lenne rajta. De ettől függetlenül lehet hogy kimenőnek nem jó.
(#) Gory válasza sturbi hozzászólására (») Aug 8, 2008
Köszi, már megnyugtattak hogy nem lesz olyan magas érték. Hétfőre pontosan kimérem és akkor majd elválik. Egyelőre folytó nélkül, az majd egy külön történet lesz ahhoz vasat bányászni. Lehet hogy az anódok elé még oldalanként teszek pluszban folytótekercset.
(#) ngyzoli válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008
Okés...tehát először fejben el kell határozni,h VÉGIGCSINÁLJUK,majd össze kell szedni hozzá minden anyagot/eszközt.szerezni kell két jó kinézetű egyforma vasmagot,ép csévetesttel(ne legyen vetemedett).a teljesítménye kb.a várt kimenőtelj.5és 10szerese közé essen,mégpedig úgy,h kis telj-nél a felső,míg nagyobbnál az alsó érték felé közelítsünk.4-5W-hoz optimális a 40-50VA-s mag.40(inkább50) alá nemigen tanácsos menni,egyrészt nem lesz elég mélyátvitel,másrészt nem lesz elég hely az ablakban.viszont a 80W-nyi powerhez is elég az5-600VA-s vasmag(gondoljunk a súlyra!!),ez ált.több,mint elegendő.ha ez megvan,szükséges még a zománcozott huzal,melynél az első felvetődő kérdés az átmérő.a helyzet egyszerű:anódtekercshez minden esetben jó a0,2-és 0.35mm közötti méret,5W-tól 100W-ig(sőt tovább is)ugyanis a 0.2-nél vékonyabb huzalt kegyetlen nehéz kézzel menet-menet mellé tekerni(és nagy lesz az ohmos ellenállás!),viszont a 0.35-nél vastagabb ált.nem fér el az ablakban.szekundernél az alsó határ úgy0.5mm,a felsőt a rendelkezésre álló hely szabja meg,de itt egy gyakorl.szempontra kell figyelni.az átmérőt úgy válasszuk meg,h a szükséges menetszám egy teljes sort adjon ki,+-pár menet eltérés lehetséges.a pontos átmérőt csak próbatekeréssel tudjuk meghatározni,de a számított érték szorozva0.8-al jó közelítést ad.miután be tudjuk szerezni a huzalt(a mennyiségre jobb híján rásaccolunk,v közelítő számítás)már csak a szigetelés van hátra-->legközelebb. folyt.köv.
(#) Ricsi1992 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 8, 2008
Szuper,úgy is most ismerkedek a trafótekeréssel.Írhatnál pár sort a szigetelésekről is,mivel mennyit,hova tanácsos tekerni...

Pár szó a fórumról:fél éve sem lehetett,mikor megtalálltam ezt a fórumot.Beleolvasgattam,utánanéztem a csöveknek(mi az a:pentóda,trióda,tetróda,varázs-szem...),kerestem kapcsolásokat,és végül annyira megtetszettek ezek a csöves szerkezetek,hogy úgy döntöttem,megpróbálok építeni egy egyszerű kis erősítőt.Kicsit félve,de beléptem a fórumba....Minden fórumtárs nagyon segítőkésznek bizonyult,nem hurrogtak le a sok kezdő kérdéseimért,sőt még bíztattak,támogattak,mondván,hogy mi is így kezdtük.
Ez nagyon szimpatikus volt.Sőt még alkatrészeket is kaptam(((köszi Imi65)))a PCL86-os projektemhez.
Egy szó mint száz,nagyon kellemesen csalódtam ebben a fórumban,és tagjaiban.
Remélem nemsokára újra büszkélkedhetek egy saját építésű erősítővel,a GU50-nel,de ez még nagyon messze van,előszőr is valami csöves tápot kéne ekecsülni hozzá...Mondjuk ez a csöves egyenirányitás még kicsit kínai,de majdcsak belejövök ebbe is.(ha nem zavar,lehet,hogy késöbb kérdeznék róla pár dolgot)

Van egy EZ80-as csövem,ez elbír 1db GU50-et,és 1db ECC85-öt?Azért lenne jó az EZ80,mert akkor mehetne egy trafórol a 3 cső fűtése.(ECC85,EZ80 6,3v és GU50 12,6v)
(#) Ricsi1992 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 8, 2008
Ez gyors volt
Köszi,nagyon sok új dolgot tudtam meg belőle,várom a folytatást.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008
Meseszíp!!!!!!! Én el tudnék képzelni a fadoboz oldalába egy szép kerek fekete keretes déprez műszert! Bár igaz , ott van a varázszsem. A doboz így készen volt, vagy Te eszkábáltad össze?
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008
Nekem is van két AF7 (Phillips, TFK,) AF7-em, meg egy EBL1-em, meg pár AZ1-em, mi szép monoblokkot lehetne csinálni belőlük? Ráadásul EBL1 Ropt=7k. jó lenne hozzá az El84-hez tekert traffancsok, csak kellene még egy, vagy két más kosaras cső, mert én a sztereot szeretem
(#) kocos hozzászólása Aug 9, 2008
Mr.Brown figyelmébe : Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) djhans válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 9, 2008
AZ EZ80 nem bír el egy GU50 SE-t. Még egy csatornát sem mert csak 90mA-el terhelhető. Írtam pár oldallal elöbb mi lenne jó.
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Aug 9, 2008
meg ez is : Bővebben: Link
(#) korgs2 hozzászólása Aug 9, 2008
Szeretnék építeni egy erősítőt gu50-el az lenne a kérdésem hogy van egy 320v-os trafóm ami tud 200Ma-t azt hasznélhatom-e anódtápnak ?(természeresen mono lenne az erölködő) Az ecc85 helyett használhatok ef 86 ot is? És a kimenőtrafónál mit jelent az hogy légréses lemezelésű?
(#) korgs2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008
óóóóó már értem köszi most sokat segítettél :yes:
(#) Imi65 hozzászólása Aug 9, 2008
Feltérképeztem Hapro AEG 760/c kimenőjét. Így néz ki.
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 9, 2008
Az SM85B csévéje 50 mm , ha jól tudom , akkor hogyan akarod ezt a szalagot szigetelésként hasznosítani ?
Csak 2 részletben jöhet össze mivel ez 30mm ,ami kizárja az alkalmazhatóságát , szerintem .
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 9, 2008
56 mm, plusz egy kicsit felhajtok a szélén. De két részletben gondoltam valóban. Egy próbát fogok tenni vele valószínű, kíváncsi vagyok rá, mert nagyon jól lehetne vele dolgozni. Meg még nem nagyon olvastam hogy valaki próbálta volna.
(#) cruisher válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 9, 2008
Nemsemmi..ahhoz kepest hogy milyen celra szantak, eleg igenyesen lett megtervezve.
Következő: »»   208 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem