Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor
 
Témaindító: Ko-bak, idő: Aug 3, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   69 / 70
(#) Massawa válasza Laca13 hozzászólására (») Jún 13, 2024 /
 
Már irtam, hogy a fordulatszám növekedéshez a permamanns mágnes meg az forgorész mágneses terének a viszonyát kell megváltoztani, ami most a permanens mágnes javára döl. Azaz neked sokkal több áramot kell átnyomni a rotor tekercsein, ahogy azt eredetileg tetted, csak leégett a motor. Ezt csak sokkal jobb hütéssel lehetne megkerülni vagy egy másik optimálisabb motorral. Ha már ennyire szétszedted vághattál volna lyukakat a csapágylapokba, meg lehet, hogy egy mini ventillátorlapát is elférne a motorben. A lyukakat azonban le kellene ragasztani valami finom háloval nehogy a vágott fü is belekerüljön.
Hidd el ha a márkás cég sem tudta jobban megcsinálni, akkor neked sem fog igen sikerülni.
(#) Laca13 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 13, 2024 /
 
A linkelt motor árának a fele a postaköltség. Másik eladónál meg is látszik, mert fele annyiért árulja, de a postaköltséggel még kicsit többre is jön ki. De nem is ez a lényeg. Természetesen az 550W irreális elvárás az akkuktól (bár a fűnyíróm szerintem ennek legalább a duplája, igaz hogy négy 18v-os akkuval megy) csak épp azt nem tudtam eldönteni, hogy a linkelt 300w-os motor esetleg kielégítő teljesítményt hozna. Amit vettem szegélynyírót, abban sima kefés motor van, valószínűleg az akkus kéziszerszámok kefés motorja, de gyalázatosan gyenge.
Szóval nem akarok én nagyon szórakozni, de az egyszeri melléfogás után nem szeretnék még többet kiadni egy másik gyenge és használhatatlan cuccra.
(#) Laca13 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 13, 2024 /
 
A márkás cég gépében (Riwall Pro) gagyi aprócska kefés motor van. Egyszerűen szégyen.
(#) Massawa válasza Laca13 hozzászólására (») Jún 14, 2024 /
 
A kefés motor is lehet jo ha a többi paraméter teljesithetö. Utovegre a 230 Voltos gépben is kefés motor van mint szinte minden furogépben.
(#) 521122 hozzászólása Jún 19, 2024 /
 
Sarokcsiszoló (Hyundai) nagyobb terhelés esetén leáll, de a terhelés megszűnte után újra felpörög.
Csapágy rendben, szénkefék rendben, kapcsoló rendben)
Mi lehet a hiba?
(#) kadarist válasza 521122 hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Az olcsó kínai hosszabbító is okozhat ilyet.
(#) VIM válasza 521122 hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Szia! Lágyindító van benne, lassan pörög fel max. fordulatra?
(#) Massawa válasza 521122 hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Tulterhelésvédelem…
(#) klimas 56 hozzászólása Jún 22, 2024 /
 
Tisztelt Fórum !
Kicsit hidraulika ,nem kicsit villany! Adott egy ásott kút, a nyugvó vízszint a talajszinttől kb. 8 m a kiszívattyúzott szint kb 12 m. Ebben van egy saját úszókapcsolós 3 lépcsős szivattyú. a paraméterek 36m emelő magasság és kb 2500L/ h /ez nem is érdekes/ , a teljes csőhossz , függőlegesen kb. 11 m és a vízszintes kb 8 m d= 32 KPE cső. Az elektromos megtáplálás 2.5mm2-s hosszabbító 12 m+ a szivattyú saját 10-12m-s kábele. A motor 1 kW-s .
Az üzemidő napi max 4 óra , a bekapcsolások száma nem lehet több mint max. 5-6. Ez persze a kút visszatelítődésnek függvénye.
A szivattyú csak átemelőként üzemel, igazából a magasságból és a cső ellenállásásból adódó terhelést kell legyőznie.
Nos a gondom: lassan olyan sűrün kell szivattyút cserélnem, túlzással, mint másnak a gatyát, a motorok megadják magukat. A mostani két hónapot ment. Csak búg, nem indul, a tengely szabadon mozog. Hasonlókat produkáltak az elődeik is.
Arra gondoltam, hogy a vízoszlop visszaáramlása megforgathatja az állórészt és a remanencia miatt mint egy szabályozás nélküli generátorban olyan nagy feszültség is keletkezhet ami agyonvágja a segédfázis kondenzátorát. Innen pedig jön a totálkár.
A gyártó szerint van a szivattyúban visszcsapó szelep, de..... tehát a visszaáramlás elvileg kizárva.
Megbontani nem akarom az újat , tehát egyenlőre nem tudok semmit mérni.
Az előzőnél a főfázis tekercs lett menetzárlatos. A tekercselés egyszerűen kriminálisan van kialakítva, semmi rögzítés , lakkozás, vagy a tekercsfejek bandázsolása, stb. Gyakorlatilag itt minden indításnál megmozdulhatnak a szálak.
Szándkosan nem írok márkát, de nem a lista aljáról veszem őket. Bár ez nem /sem / biztosíték a minőségre.
Kérek tanácsot, ötletet, mi lehet a rejtély ???
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2024
(#) kaqkk válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 22, 2024 /
 
Idézet:
„Az üzemidő napi max 4 óra , a bekapcsolások száma nem lehet több mint max. 5-6. Ez persze a kút visszatelítődésnek függvénye.”
Ugye szárazonfutás nincs ? A vízből nem emelkedik ki a szivattyú a 4. óra végén ?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2024
(#) klimas 56 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 22, 2024 /
 
Nem- nem ! Az úszókapcsoló a szivattyú felső harmadánál már kikapcsol. A kapcsolási differencia olyan 60 cm. A kút /sajnos/ nagyon lassan telik vissza, az alaphelyzethez, a 4m-nyi vízhez legalább 24 óra kell . Ezért nagyon rövid az üzemidő , a 4 össz üzemóra is inkább sokkal kevesebb. Az előzőben megadott adatok is inkább csak saccolt értékek, hogy a szívattyú nagyon keveset üzemel.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2024
(#) Bakman válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 22, 2024 /
 
Idézet:
„A tekercselés egyszerűen kriminálisan van kialakítva, semmi rögzítés , lakkozás, vagy a tekercsfejek bandázsolása, stb. Gyakorlatilag itt minden indításnál megmozdulhatnak a szálak.”
Nem csak indításnál, üzem közben is mozognak. Ettől több nem kell. Szedd szét az újat, vidd el tekercselőhöz lakkozásra.
Idézet:
„Szándkosan nem írok márkát”
Hiba! Követeljük a márkát, hátha megmentesz pár fórumozót. Itt szokás (majdhogynem elvárt) leírni, melyik márka milyen gyengeséggel rendelkezik.
(#) VIM válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 22, 2024 /
 
Szia! Mint már kéték is írd meg a "márkát", hogy okuljon belőle mindenki vagy éppen a tapasztaltabbak már felismerték volna, hogy olyat nem szabad venni. Az a furcsa, hogy nem írsz a jótállásról, hogy az a használatbavételtől számítva mikor telt le, hogy nem lehet javításra visszavinni a kereskedőhöz. A kettő hónap az igen rövidnek tűnik amire még a fogyasztóvédelem is feligyelne. Ha pedig mindig újat kapsz, mert a jótállást érvényesíted akkor örülj neki, hogy mindig új szivattyúval dolgozhatsz. Ha nem akarsz a továbbiakban szivattyúkat cserélgetni akkor egy megbízható típus után kellene nézni amit csak használni és nem szerelgetni kell. Nekem ez az 1kW kevésnek tűnik, hiába 3 lépcsős. Az üzem ideje az nincs korlátozva véletlenül? Az emelési magasság az nem azonos a szívómagassággal. Lehet, hogy a szívási mélységnél (cca. 10m) már kavitáció lép fel ami már nem hűti hatásosan a motort és még el nem éri a kritikus vízszintet még túl is lehet terhelve a motor.
(#) klimas 56 válasza VIM hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Sziasztok!
Szép sorban ! Természetesen örülök ha valakinek segítség a hozzászólásom !
A márkát azért nem írtam, mert akár hitelrontásért perelhető lennék !
Na mindegy, próba -cseresznye ! Az első ( 50 000 Ft) az ALCO, 3 év garanciával. Ennél az első motor úgy 2 év környékén halt meg, garis csere, de az újra már csak egy évet adtak !! ???? Ne kérdezzétek a logikát ! A második (68 000 Ft) is kb 2 évet bírt ki, úgy, hogy minden ősszel, szezon végén, kiszedem a kútból. A szervízben közölték, örüljek az üzemidőnek! Mi vaaaan??
A legújabb Hecht, ez a kéthónapos. (Az ALCO közben 80 000 Ft lett.) A Hechtből van már a háznál több gép is, panasz nélkül teszik a dolgukat! Hétfőn indul a bírkózás a szervízzel, úgyanis céges névvel vettem és ezt nagyon nem szeretik, merthogy ipari felhasználás.....blabla blabla.
Az árkategória 60 eFt körül van, nem a tizenezres barkácsboltos cuccot veszem, ez kb. az árlista fele a műszaki szükségesség szerint, ami utánna jön, az bő százerzes sáv, sőt anagy nevek akár kétszáz-ezer is lehet.
Az 1 kW az egyiknél 1,1 kW , de ennyi a motor teljesítmény és az emelő magasságot írtam. A szívómagasság az én esetemben nulla mert a motor a vízben van.
A műszaki leírásban nincs üzemidő limit. Az adatokat azért írtam, mert általában meg szoktak adni óránkénti bekapcsolás számot, óránkénti üzemidőt stb. stb. és az én esetemben messze nincs az általános limit kihasználva. Ami bosszant, hogy szinte terhelés nélkül jár a szivattyú, tehát elméletileg nagyon sokáig jónak kellene lenni. Pesze a sz... r kondenzátor is bejátszhatMost nem számolom az esetleges csapágy , szimmering cserét, ez szükséges néhány évenként.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) klimas 56 válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
JAV : ...Persze egy gyenge minőségű sz...r kondenzátor is bejátszhat . Lehet hogy a mostani meghibásodás is ezért van
Nem számolom hibának az esetleges csapágy , vagy szimmering cserét, ez természetes kopás, használódás, ez rendben is lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) VIM válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 23, 2024 / 1
 
Még most is azt mondom, hogy a 10m saját vezetéke nem tesz lehetővé 12m emelőmagasságot (szívó mélységet). A 3 lépcsős típushoz 7m-t ad meg de azt is a kábelhosszhoz "feltételezi" és tartályról(ból) és ásott kútról van szó nem gyűrűsről ami sokkal mélyebb is lehet. Szerintem a Te esetedben ezek a szivattyúk a határ alatt dolgoznak és még így is jól teljesítenek. Valójában egy csőszivattyú lenne az ideális megoldás, nem egy "szennyvíz" szivattyú HA mélyebbről kell felhozni a vizet, mint 7m. Bővebben: Link
(#) klimas 56 válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Az árak az éppen akkori aktuális árak , csak információként írtam.
(#) VIM válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Én pedig egy 3 lépcsőset néztem az említett márkából és nem a bolti hypeolásnak "hiszek" és a nem megfelő fodításnak az eredetiből (ha lehet). Nekem egy hasonló merülőm van Einhellből 1 lépcsős de csak 6 méterről emel és csak akkor kellett kivennem az ásott (téglából készült hajdani urasági) kútból amikor a szimmeringek (3) megadták magukat.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) klimas 56 válasza VIM hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Szia! A link tökéletes, ez a típus volt nekem is. A 7 m a merítési mélység, azaz 7 m mély vízbe szabad lerakni a szivattyút , szerintem !
A DIVE 6300 -s volt nekem és ha megnézed a jelleggörbét, az én esetemben a legkellemesebb munkaponton dolgozott.
Nekem a kút 18 gyűrűs , ebből kb fél gyűrűnyi az alsó tartalék szint ahol összegyűlik a homok, iszap stb. ha visszatelt a rendes szintre akkor alulról számítva 6 gyűrűnyi víz van.Tehát kb. 4m vízoszlop van a szivattyú felett .
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) klimas 56 válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Ha nekem is "csak" 5-7 méterről kellene átemelni a vizet, igen-igen boldog lennék és a meglévő ciszterna szivattyú (Hecht Inox) tökéletesen megfelelne.
A jelenlegi Hecht paraméterei ( a teljesítményt rosszul tudtam )
teljesítmény 1200 W
feszültség 230V/50Hz V/Hz
max. emelőmagasság 44 m
max. átfolyás 6500 l/óra
max. merülési mélység 7 m
(#) VIM válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 23, 2024 / 1
 
Szerintem rosszul értelmezhető az emelő magasság meghatározása. A maximális merülési mélység a 7 méter az a talaj szintjétől értelmezhető lefelé és így a 10 m csatlakozó vezetéknek 3 méter marad a "konektorig". A mélykúti csőszivattyú kábele is max. kb. 20 méter de azt sem engedik le 30 méterre, mert onnan kell felhozni a vizet. Azokat a paramétereket amiket megadnak az adott kifolyási átmérőhöz az foglalja magában a teljes hosszt a 30-40 métert, mert nem mindegy, hogy az emelőmagassághoz még milyen messzire kell elszállítani azt a mennyiséget amit kiemel a szivattyú. Nálam ez a kis 750 wattos max. merülési mélysége 8m de csak 5m-re van leengedve a talajszinttől számítva, a kifolyási hossz már nem előírásszerű a maga 40 méterével és colos átmérőjével de elviseli ezt a fojtást a 35mm helyett.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
A merülési mélységet a víz szintjétől kell számítani. Ez inkább a vízmentes tömítések miatt érdekes.

A maximális emelőmagasság az a magasság, ameddig függőlegesen fel tudja nyomni a vizet a szivattyú a víz szintjétől számítva.
Természetesen a vízszintes csőszakasz is "levon" az emelési magasságból, lévén annak a szakasznak is van ellenállása, de jóval kevesebb, mintha függőlegesen számolnánk vele. Ha nem így lenne, kb. sehol nem tudnának öntözni, gyakran az emelési magasság sokszorosának távolságára viszik el csöveken a vizet.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Szia! Akkor mondjuk úgy, hogy én arra keresem a választ, hogy miért adnak csak 10m csatlakozó vezetékkel ilyen szivattyút ha 40 méterre fel tudja nyomni 25mm-es átmérőn a vízoszlopot?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Nem láttál még olyat, hogy magasra/távolra nyomják a vizet egy szivattyúval? Szivattyútelep -> emeletes ház felső szintje, tartály feltöltése kútvízzel stb.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
A szóbanforgó szivattyú vortex típus ami nem hasonlítható a mélykúti csőszivattyúhoz vagy centrifugál gázleválasztós, ejektoroshoz. Bővebben: Link Akkor ez hogy is van? Többet tud egy olcsó szivattyú mint a márka jeles képviselője?
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Nem értem az egész kérdést. Amit linkeltél, az egy szennyvízszivattyú. Hogy jön ez ide?
(#) Massawa válasza VIM hozzászólására (») Jún 23, 2024 / 1
 
Mert felszivni nem lehet, és az nem a szivattyun mulik, hanem a fizikán. Kb 7 m az a mélység ameddig nagyobb vákuumot tudsz csinálni mint a felszivandó viz tömege. A csövet a felsziváshoz szokták adni nem a kinyomáshoz.
A felnyomás az más kérdés, oda csak a vizet kell felnyomni ( ami ugye nem elasztikus, azaz nem sűrűsödik össze), hanem megtölti a bármilyen hosszu vagy magas csövet és a végén kijön. ( lásd a tüzoltokat, hidroglobuszokat stb.)
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
"Geodetikus emelőmagasság: Az a függőleges távolság, amit az aknában található vízfelszínen és az ürítési pont között mérünk." Ezt a vortex járókerekű szivattyúkra vonatkozik nem másra. Bővebben: Link A szivattyú lehetene darálós is de a szóban forgó darab nem az, mert nincs rá szükség a gyűrűs kútban. A szivattyú használatijában ásott kutat említenek. Ezt csak azért hozom fel, mert 6-8 méternél mélyebb ásott kút nem nagyon van de gyűrűs az igen, mert abban fentebb is jön a vízszint (ha van jó hozama) a közlekedő edény elvén. A kédező kútja 18 gyűrűs cca. 14-15m mély lehet amiben a szivattyút 12m-re engedi le 4m-rel a vízszint alá. Miért nem adtak hosszabb vezetéket egy középkategóriás szivattyúhoz ha olyan sokat tud mint amit paraméterként leírtak?
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Tényleg nem értem, mire akarsz kilyukadni. Leírod azt, amit már én is leírtam korábban.
(#) Hutty válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Egy dolgot el tudok képzelni, ezt esetleg ki is lehetne zárni. Az az elképzelésem, hogy a motor teljes teljesítményen, vagy kicsivel még felette is járhat. Hiába a hűtés, annyira tud melegedni, hogy a kondenzátor hamar elfárad, utána már gyorsan történnek a dolgok. Egy fogyasztásmérővel lehetne ezt eldönteni.
Következő: »»   69 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem