Fórum témák
» Több friss téma |
Pár éve kicseréltem a TV-t és a nekem is problémám lett az upc médiabox hdmi kábelével. A megoldás egyszerűen az volt, hogy a TV-n a HDMI beállításokat a legegyszerűbbre kellett átállítani és utána működött. (Ez egy Panasonic 4K TV, de az upc/vodafone boxról úgysem jön 4K műsor, legfeljebb HD, ahhoz pedig jó a régi kábel is.)
Másik HDMI kábel.
Viccnek tűnik, de beválhat. Anyámhoz elvittem a TV-t, összekötöttem a box-al, és hol volt jel, hol nem. Kijöttek a kábeltévések, kicserélték a HDMI kábelt, és lőn boldogság. Pedig a HDMI kábel, amit vittem, az vadonatúj volt, a Hestore-tól...
A jelenséget, ha jól emlékszem az UHD Deep Color beállítás okozza. A HDMI kábelek átrendezése esetén, vagy akár egy TV frissítéssel is bekapcsolódhat. Ahogy a neve is jelzi, UHD = 4K beállítás, amivel a full HD boxok nem kompatibilisek. Az adott porton ki kell kapcsolni és kész. Emiatt van az a jelenség is, akinél valamelyik porton OK, mert azon épp ki van kapcsolva. A beállítás lehet a kép, a hang és az általános beállításokban is, de leggyakrabban a képnél van. Más márkáknál is van hasonló beállítás, de mind máshogy hívja.
Vivanco hdmi kábel van hozzá. A dugdosas alatt ha ki van kapcsolva ha be ugyan az a helyzet.
Végül a boxot vagy a tvt kell állítani a boxnak nagyon fapados a menüje.
Ha bedugod Doki erősítőjébe és megtáplálod a Fluxuskondenzátorról, akkor biztos lesz hangja. Egyszer, de legalább jó nagy.
Elnézésed kérem, de nagyon magas labda volt!
Semmi baj csak mert a boxba szinte semmilyen beállítás nincs. A képminőség lehet magas vagy általános. Ha a TV beállításokat nézem ott még van remény.
Persze, a TV-n kell letiltani.
Akarhogy nyomkodom a TV menüt sehol egy szó sem esik uhd beállításokról
Bakker, nekem kiesett egy év, pedig nem is időutaztam...
A viccet félretéve: milyen TV ez pontosan?
Sziasztok. HDMI-ről szeretnék composite jelet kapni, hogy tudom megoldani?
Úgy, hogy veszel hozzá egy átalakítót... HDMI to RCA kulcsszóval amazonon kb. 15$ + posta.
Vagy HDMI to Scart - itthon is kapható.
Set-top boxról nézzük a kábeltv-t. A set-top box kimenetére egy HDMI osztó van kötve, a hálószobai és a nappaliban lévő TV-k felé. A HDMI kábel hossza a 4m a nappali TV-ig, és 12m a hálószobai TV-hez. (egy 10m-es és egy 2 m-es kábel gyári toldóval összekötve)
Mostanában több zivatar is volt felénk. Az első alkalommal tönkrement a hálószobai Samsung UHD TV HDMI bemenete. Mivel 3 db. HDMI csatlakozó van a TV-n, átdugtam egy másikra, úgy néztük tovább. Az antenna bemenet is jó volt ekkor még. Pár nap múlva egy újabb viharnál tönkrement a hálószobai TV többi bemenete, köztük az antenna bemenet is, de ezúttal a set-top box HDMI kimenete, és a HDMI osztónak az a kimenete is, ami a hálószobai TV felé megy. Ezúttal a vihar alatt be sem volt kapcsolva a hálószobai TV, ezért csak másnap vettem észre a hibát. A nappaliban lévő Samsung sztereo TV-nek semmi baja , és a HDMI osztó bemenete valamint a nappali TV felé menő kimenete is ép maradt. A családi házam földelése jó, 4 db földszonda is le van verve, előírás szerint közösítve a mérőóra alatt az oszlopról bejövő nullával. Méregettem néhány dolgot és elgondolkodtam rajta: A TV hálózati csatlakozója 2 erű, védőföld nincs benne. (még nem találkoztam olyannal, amiben védőföld is van) Ha megmérem kihúzott állapotban a hálózati csatlakozó tüskéi és a csatlakozók (HDMI, antenna) fém részei közti ellenállást, mindenhol szakadást mérek. Ugyanakkor, ha bedugom és bekapcsolom a TV-t, a földpont és mindegyik csatlakozó fém része között 90-120V körüli véletlenszerűen változó feszültséget mérek, amitől még a fázisceruza is világít halványan. Megnéztem 12 db különböző tápegységet, (telefon töltő, Set-top box tápja. HDMI osztó tápja, külső winchester tápja, USB osztó tápja) mindegyikre áll, hogy a tápok kimenete nagyjából 80-140 V váltó feszültségen lebeg a földhöz képest. Ha a nullához képest mért értéket összeadom a fázishoz képest mért (fordítva bedugott csatlakozó) értékkel, a kettő összege mindig 10-15 volttal a mindenkori hálózati feszültség alatt marad. Gyakorlatilag minden ilyen táppal rendelkező berendezés a földhöz képest fél hálózati feszültség körül lebeg. A föld felé mérhető áram 25mikromper körül van, gyenge ahhoz, hogy egy embert megrázzon, de egy érzékeny félvezető bemenetet tönkretehet. - Ha bedugom az antenna kábelt, az lehúzza ezt a feszültséget nullára. Mivel a többi házban is működnek TV-k, set top boxok, azok is a szolgáltató kábelén át kerülnek nullára. (vagy hiba esetén jöhet rajta bármilyen feszültség???) - A szolgáltató vezetékei elég hosszúak, a villámlás sokkal nagyobb feszültséget tud bennük indukálni, mintha a TV készülékek a helyszínen lennének földpontra kötve. - Észrevettem, hogy a HDMI toldó ki és bemenő oldalának a fém burkolata nincs összekötve. Nem tudom, ez szándékos-e és ha igen, mi a magyarázata, és kapható-e olyan, ahol a fémház összeköti a kábelek csatlakozójának a fém részét. Mi van akkor, ha valaki a TV-t csak monitornak használja, és nem dugja be az antennát. A HDMI egységek kapják a fél hálózati feszültséget? Mit tudtok minderről, és hogyan lehetne biztosítani, hogy az elkövetkezendő viharok ne tudják tönkretenni a rendszeremet.
Szia! Úgy védekezhetsz a túlfeszültségek ellen, ha zivatar közeledtével kihúzod a tévéd csatlakozóit.
Az első lépés, hogy lehetőleg már az épület/lakás határán megfogj minden túlfeszültséget.
Fogymérő elhelyezésétől, távolságoktól függően minimum egy T2-es túlfeszvédelem az erősáramú hálózatba a bejövő ponton, ill. koordinált kialakítás több eszközzel. Ha földkábelen csatlakozol, nincs külső villámvédelem és nincs antenna stb. a tetőn (szigorúan nézve a közvetlen szomszédokban sem), akkor elegendő lehet egy sima T2 eszköz. Egyéb esetben különálló, koordinált T1 és T2 eszközök beépítése szakember által, vagy kombinált T1+2 és a lehető legközelebb megfelelő földelés (+16mm2 PE vezető). Ha új építésű, akkor egy betonalap/keretföldelővel szerencséd van, ha legalább 40-50 éves, akkor a földelőrendszer is ellenőrzést igényel, akár újabb földelőrudat kell leütni, ami önmagában biztosítja az előírt maximális földelési ellenállást és a meglévő földelőhálózathoz csatlakoztatni. Az érzékeny és drágább eszközökhöz (mint a TV és PC) túlfeszvédős elosztó vagy adapter, vagy közvetlenül a fali aljzatba épített T3-as típusú védelem: DEHNFlex T3 A bejövő kommunikációs kábelekhez mind létezik túlfeszültségvédelem, csakis olyan komolyabbat építs be, ami fémházas ill. van rajta földelés csatlakozásához lehetőség, amit be kell kötnöd a ház EPH-jába vagy a fő földelőkapocsba. Például kábeltévéhez: DEHNGate 909704 Ha még ez sem elég, akkor keresnék HDMI-hez valamilyen galvanikus leválasztót, vagy túlfeszültségvédelmet, de ha már ezen a kábelen kell megfogni valamit, az lehet hogy megviseli a kiinduló gyengeáramú készüléket is... Mezei multiméterrel, terhelés nélkül sokszor hamis feszültségeket mérhetsz a mindenhol jelen lévő kapacitív csatolás miatt, valamint amik tartalmaznak hálózati zavarszűrést, úgymint egy PC, mosógép stb. abban a nulla és a fázistól is megy 1-1 kis kapacitású kondenzátor közvetlenül a PE vezetőre (Y kondenzátorok), amik a nagyfrekvenciás zavarokat zárják rövidre. Ezeknek van valamekkora alapáramuk, valamint érintkezési hiba esetén 1/2 fázisfeszültség látszatát is kelthetik a hálózaton. A TV és hasonló kétpólusú csatlakozóval szerelt háztartási eszközök kettős szigetelésűek és a védőföldeléssel csak a nullavezető miatt vannak kapcsolatban, azzal is csak a kisfeszültségű tápegységig. Az egyéb elektronikát már galvanikusan leválasztott, a hálózattól független tápfeszültség látja el, így egy TV-ből kijövő HDMI kábel aktív erein, de még az árnyékolásán is lehet töltésfelhalmozódás, amíg nem csatlakoztatod egy másik készülékhez. Más a helyzet pl. egy PC-nél, mert ott a fémház és ezzel a kimenő csatlakozók árnyékolása is közvetlenül a PE hálózathoz kapcsolódnak, a földhöz képest nem léphet fel káros töltésfelhalmozódás, így érdemes előbb a PC-be, majd a monitorba/TV-be csatlakoztatni a kábelt. A settopbox megint csak kettős szigetelésű, ezért az abból kijövő kábeleken fellépő feszültségeket maximum az utcáról jövő koax (földelt?) árnyékolásához lehet viszonyítani.
Szia!
sajna , ez igy van. Erre elég gyakran számithatsz --vagy kérjél optikai kábeles csatlakozást. A 230V-s hálózat --a kábeltv árnyékolása --meg a földelésed + a többi TV csatlakozó között mindig fellép feszültség különbség. főképpen zivatarnál.(de ezt még fokozhatod a 3 fázissal! minden más fázisról megy ?) Esetleg; kapható hálózati hosszabbitó amin van USB, HDMI, stb csatlakozó is az összecsatolás miatt. Lehet olyan szakszerűen mint ahogy SKY irta. Van másik megoldás 12V Dc akkuval , erről táplálod amit lehet , s hozzákötöd a TV antenna bemenetét is . ----Ez sem olcsóbb.
Idézet a jun. 30.-i hozzászólásomból:
"Észrevettem, hogy a HDMI toldó ki és bemenő oldalának a fém burkolata nincs összekötve. Nem tudom, ez szándékos-e és ha igen, mi a magyarázata, és kapható-e olyan, ahol a toldó fémháza összeköti a bedugott kábelek csatlakozójának a fém részét." Azóta próbáltam utánajárni a HDMI toldónak. Több boltban jártam, sehol nem kaptam olyant, aminél a toldó két oldalán lévő fém részek ösze lennének kötve. Tudtok valamit arról, miért nincs összekötve, és gyártanak-e összekötöttet? Ha erről van valami információtok, kérlek írjátok meg. Időközben a problémát úgy oldottam meg, hogy kivágtam a műanyag burkolatból egy darabot, hogy a fém részek hozzáférhetőek legyenek, és forrasztással átkötöttem. Vettem új HDMI osztót, és STB-t, a TV-ben meg százezerért alaplapot cseréltek. A biztosító kifizette a kárt. Ellenőriztem, hogy az összes eszköz ugyanazon a fázison van-e, szerencsére igen, és az összes eszköz fém részei között majdnem rövidzárat (1-2 Ohm ellenállást) mérek. Volt azóta vihar felénk, de nem hibásodott meg semmi. Remélem így is marad.
Szia!
Tippre azért nincs összekötve mert az csak digitális árnyékolás, nem pedig analóg testelés, mert a HDMI-nél külön van analóg GND és digitális GND. A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2024
Az szerint, ahogy írod, nem egészen világos a dolog.
Ha egy kábellel összekötöm a két eszközt, akkor megvan az összekötés a két eszköz fémháza között, 1-2 ohm ellenállást mérek (az antenna kábel bedugása nélkül). Ha két kábellel kötöm össze, amely két kábel egy ilyen toldón csatlakozik egymáshoz, akkor nagy ellenállást mérek, és ha feszültségmérésre kapcsolom a műszert, akkor több tíz voltot, közel a fél hálózati fezültséghez. Nem hiszem, hogy ez használna az érzékeny HDMI bemeneteknek, mégha az áram csak10 -20 mikroamper is. Amíg az antenna kábel be van dugva, az összeköti a két eszközt. de amint valamelyik eszközből kíhúzom, megszűnik az összekötés a két eszköz között két kábel esetén, míg egy kábelnél megmarad. De ahogy a kérdés felvetésénél említettem, az egyik TV csak monitorként szolgálna, nem kell hozzá antenna. |
Bejelentkezés
Hirdetés |